Zadnji komentari

Oblikovanje javnog mnijenja: Tko su vlasnici mainstream medija u Hrvatskoj

Pin It

U odluci za koga glasati na izborima često prevagne ono što čitamo u medijima. Mediji konstruiraju sliku o određenim ljudima i pojavama na više načina. A kako će mediji što prikazati i u kojem će smjeru oblikovati javno mnijenje, uvijek ovisi o vlasničkoj strukturi.

No, tko su vlasnici medija u Hrvatskoj nije lako doznati, unatoč zakonskoj obvezi na transparentnost vlasničke strukture. Ono što je posebno zanimljivo je da su vlasnici većine mainstream medija – stranci.

Jedan od rijetkih mainstream medija čiji su vlasnici Hrvati je Jutarnji list. Iza njega Hanza media, nekada poznata kao EUROPAPRESS HOLDING (EPH) u vlasništvu Ninoslava Pavića. U 2014. EPH je preuzela Hypo Grupa, a potom odvjetnik Marijan Hanžeković. Od 2016. grupa nosi naziv u Hanza Media. Hanžeković je inače bio i član Hrvatske narodne stranke te Hrvatske socijalno-liberalne stranke. Bio je i član slobodnih zidara, masona.

Hanza je izdavačka tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, s portfeljem od 37 tiskanih i 19 digitalnih naslova, pet digitalnih usluga, foto agencijom i web-TV produkcijskim timom te trenutno zapošljava preko 700 ljudi. Osim Jutarnjeg u svojoj grupaciji drže i Slobodnu Dalmaciju, Sportske novosti, Globus, Gloriju…Na mjestu predsjednika Uprave Hanza medije Hanžekovića je zamijenila kćerka Ana.

Po preuzimanju grupacije, Hanžeković je istaknuo da bi Jutarnji list trebao koncepcijski biti “glasilo liberalnog, socijaldemokratskog usmjerenja”, s težištem na točnosti i relevantnosti.

Večernji list

Večernji list u vlasništvu je austrijske Styria Media Grupe. Sjedište joj je u Grazu, a jedna je od vodećih medijskih tvrtki u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji. Styrijom upravljaju privatna zaklada Katholischer Medien Verein Privatstiftung (Privatna katolička medijska zaklada, 98,33%) i udruga Katholischer Medien Verein (1,67%). Do smrti 2019. glavni predstavnik vlasnika u koncernu Styria Media Group AG, bio je Johann Trummer, sveučilišni profesor, svećenik te glazbenik. Predsjedao je privatnom zakladom Katoličkog medijskog udruženja. To je udruženje vidio kao “zajednicu neovisnih katolika u pluralističkom društvu”, koji su “posvećeni nasljeđu, ali na oku drže sadašnjost”.

Njegovo djelovanje u smislu neovisnosti i vjerodostojnosti nastavit će trajati, piše Večernji list. O toj zakladi malo se zna i teško je što pronaći, osim da je suprotno imenu izrazito liberalnih nadahnuća i nije bliska Crkvi. Zaklada je namjerno osnovana po državnom, a ne crkvenom pravu. Od početka se vodilo računa o novinarskoj neovisnosti i usmjerenosti na obične ljude kao ciljanu skupinu.

Osim Večernjeg u Hrvatskoj su vlasnici 24sata, Poslovnog dnevnika i brojnih internetskih izdanja i portala.

United Grupa

Zanimljivo je pogledati vlasničku strukturu televizija Nove TV i N1. Naime, vlasnik je isti. Posjeduje ih United Grupa, vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi u čijem su vlasništvu još i Telemach te Sportklub.

Osnivač grupe je srpski poduzetnik Dragan Šolak koji je svoju poduzetničku karijeru započeo još 90-ih u vrijeme Slobodana Miloševića godina prošlog stoljeća baveći se glazbenim pravima i distribucijom filmova i kazeta na području bivše SFRJ. Šolak je danas vlasnik nogometnih klubova, trgovačkih centara i turističkih objekata, a povezan je i s mnogim tvrtkama u poreznim oazama na Cipru, Sejšelima i Lihtenštajnu. Glasi za jednog od najbogatijih Srba, a nazivan je i “kraljem kabelske televizije u regiji”.

RTL

I RTL televizija u rukama je stranih vlasnika. Prije dvije godine kupila ih je CME Media Enterprises (CME), dio češke PPF Grupe. PPF Grupa posluje u 25 zemalja, investira u više sektora, uključujući financijske usluge, telekomunikacije, medije, biotehnologiju, nekretnine i inženjering.

CME je osnovao Amerikanac Ronald Lauder. CME posjeduje i vodi poslovanje vodeće srednjoeuropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO, kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. CME-ovih 45 TV kanala dopire do ukupno 49 milijuna ljudi.

PPF je preuzeo CME 2020. godine. Udruge civilnog društva to su okarakterizirale kao pokušaj jačanja kineskog utjecaja u postkomunističkim zemljama, objavio je T-porta.

Inače, CME je u Hrvatskoj bivši vlasnik Nove TV.

Vlasništvo, transparentnost i zakoni

Prijavljivanje vlasništva nad medijima i transparentnost vlasničke strukture, uz transparentno javno financiranje i državno oglašavanje u medijima, bitan su dio su Europskog akta o slobodi medija koji je u postupku donošenja u Bruxellesu.

Prema Zakonu o medijima svaki “nakladnik je obvezan putem medija najmanje jednom u svakoj kalendarskoj godini obavijestiti javnost o vlasničkoj strukturi, poslovnim rezultatima, prosječnoj nakladi, odnosno prosječ­noj slušanosti ili gledanosti”. Zakonom se i uređuje stavak o Transparentnosti vlasničke strukture. Navodi se da su nakladnici medija obavezni svake godine do 31. siječnja dostaviti Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) podatke o vlasništvu i vlasničkim udjelima do imena fizičkih osoba, kao i ovjerene preslike isprava o stjecanju dionica ili udjela u tom nakladniku tijekom prethodne godine. Iste te podatke nakladnici moraju objaviti i u Narodnim novinama.

Prošle godine, prema pisanju Faktografa, „prijavu za tiskane medije predalo je 79 nakladnika od njih 325, a vlasničku strukturu za televiziju, radio i portale predalo je ukupno 194 nakladnika od 732 koliko ih je registrirano prema evidenciji AEM-a.“

narod.hr