EVO VAM PORTAL! NA!
  Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
21. 10. 2016., 09:58

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
News
Stats
155212 Postova u 788 Tema od 1616 Članova
Najnoviji Član: Rafael Dalmat
Traži:     Napredno pretraživanje
* Forum Forum Pomoć Prijava Registracija
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  JUTARNJA KAVICA I SLOBODNA RASPRAVA  |  Tema: Zdravlje 0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19 Dolje Ispis
Autor Tema: Zdravlje  (Posjeta: 140088 puta)
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #150 na: 27. 03. 2012., 16:55 »

Legionarska bolest


Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.
Uzročnik
Epidemiologija
Kako nastaje bolest?
Klinička slika
Dijagnoza
Liječenje
Uzročnik
Legionele su štapićaste bakterije koje mogu preživjeti u vodi duže od godinu dana koristeći se simbiozom s plavkastozelenim algama. Bakterija prozvana Legionella pneumophila izolirana je 1976. godine, nakon što se u Philadelphiji na Zboru američkih legionara pojavila akutna respiratorna bolest.

Epidemiologija
Veća učestalost bolesti zapažena je u ljudi koji mnogo putuju i duže borave na radilištima gdje se obavljaju veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, a to se najčešće nalazi u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizirani uređaji). Određeni objekti kao bolnice (posebno odjeli s imunokompromitiranim pacijentima), hoteli ili pansioni sa starijim posjetiteljima, fontane, vodoskoci, instalacije za hidroterapiju, ovlaživači zraka, bazeni s turbulentnim strujanjem vode, pa čak i ledomati, često su invadirani legionelama.

Kako nastaje bolest?
Dispergirane u obliku aerosola u kapljicama promjera 1,0-5,0 mikrometara, legionele bivaju aspirirane u plućne alveole u kojima "napadaju" epitelne stanice kao i alveolarne makrofage osjetljivih osoba. Kao posljedica nastaje atipična upala pluća nazvana legionarska bolest odnosno blaži oblik sličan gripi tzv. pontijačka groznica (po gradu Pontiacu).

Klinička slika
Blaži klinički oblik bolesti, akutna raspiratorna bolest bez pneumonije - pontijačka groznica (engl. Pontiac Fever), slična je influenci. Inkubacija traje 5-43 sata. Izraženi su vrućica, mialgije, glavobolja, a katkad i kašalj, bol u prsima, grlobolja, poremećenje svijesti i proljev. Bolest traje do 7 dana, a ozdravljenje potpuno.
Teži klinički oblik, legionarska bolest s pneumonijom, može biti bolest samo s respiratornim simptomima ili bolest koja osim pluća zahvaća jetru, bubreg, probavni trakt i središnji živčani sustav. Inkubacija traje 2-10 dana.
Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike, laboratorijskih nalaza krvi, rendgenske snimke pluća i mikrobiološkim metodama.

Liječenje
Bolest se liječi antibioticima, najčešće azitromicinom, fluorokinolonima i rifampicinom te simptomatski. Ako se bolest ne liječi antibioticima, smrtnost je velika, 15-25%. Oporavak je dug, a promjene na rentgenskoj snimci vidljive su i mjesec dana nakon početka bolesti.
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #151 na: 28. 03. 2012., 13:15 »

Tularemija


(sinonimi: Zečja vrućica; eng: Rabbit fever, Deer Fly fever)
Akutna bolest koja je obično karakterizirana primarnom lokalnom ulceroznom lezijom, regionalnim limfadenitisom, izraženim općim simptomima, tifoidnom febrilnom bolešću, bakterijemijom ili, povremeno, atipičnom pneumonijom.
Sadržaj  [sakrij]
1 Etiologija, epidemiologija i patologija
2 Simptomi i znaci
3 Dijagnoza
4 Profilaksa, prognoza i liječenje
Etiologija, epidemiologija i patologija [uredi]

Uzročnik je Francisella tularensis, mali, pleomorfni, nepokretni, nesporogeni, aerobni bacil koji ulazi u tijelo ingestijom, inokulacijom, inhalacijom ili kontaminacijom. Može prodrijeti kroz prividno neoštećenu kožu, no moguće je da zapravo ulazi preko mikroskopskih oštećenja. Tip A je za ljude virulentniji serotip i nalazi se kod zečeva i glodavaca. Tip B obično uzrokuje blagu ulceroglandularnu infekciju i nalazi se u vodi i životinjama koje žive u vodi. Transmisija među životinjama jest preko artropoda koji sišu krv ili putem kanibalizma. Najčešće se inficiraju lovci, mesari, seljaci, trgovci krznom i laboratorijski radnici. U zimskim mjesecima, većina je slučajeva posljedica kontakta sa zaraženim divljim zečevima (osobito pri deranju kože); u ljetnim mjesecima, do infekcije obično dolazi zbog kontakta s drugim zaraženim životinjama ili pticama ili zbog kontakta sa zaraženim krpeljima ili drugim artropodima. Rijetki su slučajevi posljedica ingestije nedovoljno kuhanoga zaraženoga mesa ili kontaminirane vode. Nije opisan interhumani prijenos. U diseminiranim slučajevima, širom tijela se mogu naći razasute karakteristične žarišne nekrotične lezije u različitim evolutivnim stadijima. Veličina im je od 1 mm do 8 cm; blijedožute su boje; na površini tijela vide se kao primarne lezije na prstima, oku ili u ustima; često se nalaze u limfnim čvorovima, slezeni, jetri, bubrezima i plućima. Kod pneumonije, žarišta nekroze se pojavljuju u plućima. Mikroskopski je žarišna nekroza okružena monocitima i mladim fibroblastima, oko kojih se nalaze velike nakupine limfocita. Iako je moguća pojava simptoma teškog sistemskog toksiciteta, nisu dokazani nikakvi toksini.
Simptomi i znaci [uredi]

Bolest počinje naglo, 1 do 10 (obično 2 do 4) dana nakon kontakta, s glavoboljom, zimicama, mučninom, povraćanjem, vrućicom od 39,5 ili 40 ˚C (103 ili 104 ˚F) i teškom prostracijom. Dolazi do izrazite opće slabosti, ponavljanih zimica i profuznog znojenja. Unutar 24 do 48 h na mjestu infekcije pojavljuje se inflamirana papula (na prstu, ruci, oku ili nepcu), osim kod glandularne ili tifoidne tularemije. Papula se brzo pretvara u pustulu i ulcerira, pa nastaje čisti ulkusni krater s oskudnim, seroznim, bezbojnim eksudatom. Ulkusi su na ekstremitetima obično pojedinačni, a u oku i ustima multipli. Obično je zahvaćeno samo jedno oko. Regionalni limfni čvorovi su povećani, a može doći i do supuracije, uz obilnu gnojnu sekreciju. Do 5. dana bolesti često se razvije tifoidno stanje, a kod bolesnika mogu postojati znaci atipične pneumonije, sa simptomima koji su slični onima kod ostalih pneumonija. Tularemična pneumonija može biti popraćena delirijem. Iako su kod tularemične pneumonije često prisutni znaci konsolidacije, jedini znaci mogu biti oslabljen šum disanja i povremeni hropci. Suhi, neproduktivni kašalj, povezan je s osjećajem žarenja iza prsne kosti. Nespecifični osip, sličan rozeoli, može se pojaviti u bilo kojem stadiju bolesti. Moguća je pojava splenomegalije i perisplenitisa. Leukocitoza je česta ali broj leukocita može biti i normalan s povećanjem samo proporcije polimorfonukleara. U neliječenim slučajevima temperatura ostaje povišena kroz 3 do 4 tjedna i postupno pada. Rijetke komplikacije su medijastinitis, apsces pluća i meningitis.
Dijagnoza [uredi]

Na dijagnozu ukazuje podatak o kontaktu sa zečevima ili divljim glodavcima ili o ekspoziciji artropodnim vektorima, uz nagli početak bolesti i prisutnost primarne lezije. Kod laboratorijskih infekcija često se radi o tifoidnom obliku bolesti ili o pneumoniji, bez primarne lezije, pa je dijagnoza teža. Dijagnoza se može postaviti i izolacijom organizma iz lezije, limfnog čvora ili sputuma, no taj je laboratorijski postupak potencijalno opasan. Budući da se radi o visoko infekcioznom organizmu, ne smije se pokušavati njegova izolacija u dijagnostičkom laboratoriju bez zaštitnih mjera. Potreban je krajnji oprez pri rukovanju inficiranim tkivom ili podlogama za kultivaciju. Testovi aglutinacije obično postaju pozitivni nakon 10. dana, a gotovo nikad prije 8. dana. Porast titra podupire dijagnozu. Serum bolesnika s brucelozom može reagirati pozitivno s antigenima F. tularensis, no obično u mnogo nižim titrovima.
Profilaksa, prognoza i liječenje [uredi]

U endemskom području valja odjećom zaštititi kožu od krpelja, upotrebljavati repelente i pažljivo tražiti krpelje na koži. Pri manipuliranju sa zečevima i glodavcima, osobito u endemskim područjima, potrebno je nositi zaštitnu odjeću, gumene rukavice i maske. Krpelje treba odmah ukloniti s kože; mikroorganizmi mogu biti prisutni u fecesu životinja i krpelja, kao i na životinjskom krznu. Meso divljih ptica i divljači treba prije konzumiranja dobro skuhati, a potencijalno kontaminiranu vodu treba prije upotrebe dezinficirati. U liječenim slučajevima gotovo i nema smrtnosti, dok kod neliječenih slučajeva iznosi oko 6%. Smrt je obično posljedica preplavljujuće infekcije, pneumonije, meningitisa ili peritonitisa. Relapsi nisu česti ali su mogući kod neadekvatnog liječenja. Preboljena bolest pruža imunitet. Lijek izbora je streptomicin (0,5 gr IM svakih 12 h do normaliziranja temperature; nakon toga 0,5 gr na dan kroz 5 dana). Također je djelotvoran gentamicin 3 do 5 mg/kg/dan IM ili IV podijeljeno u 3 doze. Mogu se upotrijebiti kloramfenikol ili tetraciklin 500 mg PO svakih 6 h do pada temperature na normalne vrijednosti, a zatim 250 mg 4 puta na dan kroz 5 do 7 dana; s ova dva lijeka se ipak ponekad javljaju relapsi, a osim toga oni možda neće spriječiti supuraciju limfnog čvora. F. tularensis je osjetljiva in vitro na cefalosporine 3. generacije. Kad je dijagnoza nejasna, a sumnja se na tularemiju, korisna inicijalna terapija sastoji se od cefotaksima 1 do 2 gr IV svakih 8 h ili ceftriaksona 1 gr IV svakih 12 h u kombinaciji sa streptomicinom ili gentamicinom u gore navedenim dozama. Suportivna terapija kod pneumonije ista je kao kod pneumokokne pneumonije. Oblozi fiziološke otopine povoljno djeluju na primarne kožne lezije i mogu smanjiti težinu limfangitisa i limfadenitisa. Veliki apscesi se mogu drenirati, no to je rijetko potrebno, osim kod kasno započete terapije. Kod okularne tularemije, stanovito olakšanje mogu pružiti primjena kompresa natopljenih toplom fiziološkom otopinom i nošenje tamnih naočala; u težim slučajevima može se u oko ukapati 2% homatropin, 1 do 2 kapi svaka 4 h. Jaka glavobolja obično popušta primjenom kodeina 15 do 60 mg PO ili SC svaka 3 do 4 h.
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #152 na: 30. 03. 2012., 13:51 »

Gonoreja, triper, kapavac


Ova bolest poznata je i pod nazivima kapavac i triper. Uzrokovana je bakterijom Neiserria gonorrhoeae. Prenosi se seksualnim kontaktom, a najraširenija je u mlađoj dobnoj skupini od 15 do 29 godina. Rizik raste s brojem spolnih partnera, te nezaštićenim spolnim odnosima.

Kako bolest izgleda?
Simptomi se obično pojavljuju 2 – 5 dana nakon kontakta, no ponekad može proći i do 14 dana. Gonoreja može biti i bez simptoma, pa zaraženi ne primjećuju nikakve probleme. U većini slučajeva zahvaća sluznicu mokraćnog i spolnog sustava.
U muškaraca se mogu javiti pečenje u mokraćnoj cijevi, bol i neugoda pri mokrenju, te iscjedak iz penisa koji može biti gust i sluzav ili gnojan i žut. Ukoliko se bolest ne liječi, prelazi u kroničan oblik i može zahvatiti prostatu, sjemenike i pasjemenike, te uzrokovati neplodnost.U žena su simptomi obično manje izraženi ili ih nema. Mogu se pojaviti gnojni iscjedak, te bol i pečenje pri mokrenju. Nastaje bolna upala sluznice porođajnog kanala i bol pri hodu, sjedenju i spolnom odnosu. Ako se ne liječi, bolest prelazi u kroničnu fazu sa raznolikim komplikacijama koje mogu imati za posljedicu oštećenja raznih organa, neplodnost i izvanmaterničnu trudnoću. Gonoreja može zahvatiti i grlo i rektum.

Što ako mislim da imam gonoreju?
Što prije se javi svojem liječniku/ci. Ako je prisutan iscjedak, liječnik/ca će ga mikroskopski pregledati kako bi se otkrila bakterija.
Gonoreja se liječi antibioticima. Terapija je uspješna ako se na vrijeme započne. Također je potrebno obavijestiti i liječiti spolne partnere.

Kako spriječiti zarazu?

Pravilnom uporabom kondoma uz lubrikant na vodenoj bazi za analni i vaginalni spolni odnos, te branom od lasteksa kao što su razrezani kondomi ili kirurške rukavice za oralni seks smanjuje se rizik od prijenosa infekcije
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #153 na: 31. 03. 2012., 14:39 »

Zdravstveni savjetnik: Glavobolja, Razdražljivost, Iscrpljenost, Poteškoće, Atipično - konačno rješenje je...?
SUBOTA, 31 OŽUJAK 2012 09:32
Gripa. Poznata zarazna bolest. Čovjek je neprekidno izložen infekciji sve novijih virusa gripe. Imunitet ponajprije ovisi o godinama pojedinca i tipu bolesti.


Gripa ili influenca poznata je zarazna bolest koja se javlja naglo, najčešće u jesen i zimu. Uzrokovana je virusom koji se prenosi kapljicama u zraku, koje su nastale kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Gripu uzrokuju virusi gripe tip A, tip B i tip C. Svi oni uzrokuju iste simptome bolesti ali različite težine. Imunitet protiv gripe specifičan je samo za preboljeli određeni tip virusa što znači da obolijevanje od jednog tipa virusa ne pruža zaštitu od drugog tipa. Iz tog razloga čovjek je neprekidno izložen infekciji virusima gripe koja se uvijek pojavljuje epidemijski, što znači da se ne javlja pojedinačno već obolijeva velik broj ljudi.

Pojava svinjske gripe

Globalni proboj novog tipa virusa influence A, podtipa H1N1, nazvan svinjska gripa, koji je identificiran u travnju 2009., postigao je razmjere pandemije. To je virus koji ima samo neke komponente svinjskog virusa i od njega svinje ne obolijevaju. On predstavlja kombinaciju svinjskog, ptičjeg i humanog virusa gripe. Svinjska gripa ima iste simptome kao i obična gripa. Prema dostupnim podacima, komplikacije nove gripe nisu teže od komplikacija sezonske gripe. Međutim postoji zabrinutost zbog nemogućnosti prevencije bolesti cjepivom na početku pandemije, što nije slučaj kod sezonske gripe, za koju postoji učinkovito cjepivo. Također postoji zabrinutost zbog nepredvidivosti kretanja pandemije i težine bolesti, pri čemu se još ne zna hoće li se oblik bolesti mijenjati tijekom sljedećih mjeseci ili godina. Za razliku od tipičnih slučajeva sezonske gripe, nova gripa zahvaća populaciju ljudi do 50 godina, dok su oni starije dobi otporniji. Pretpostavka je da se njihov organizam već prije možda susretao s nekim od tipova virusa i na taj način imunizirao.

Razlika gripe i prehlade

Simptomi gripe nastupaju naglo, s temperaturom od 38 do 40 °C, bolovima u mišićima, kostima i zglobovima, glavoboljom i osjećajem nemoći. Izražene su i poteškoće na dišnom sustavu, kao što je osjećaj pečenja i stezanja u nosu, bol u grlu, suh i nadražajan kašalj, kao i upala očne spojnice (konjunktivitis), s osjetljivošću očiju na svjetlo i bolovima u oku. Ponekad se mogu javiti povraćanje i proljev. Kao komplikacije gripe mogu se javiti upala sinusa, uha, bronhitis ili upala pluća (pneumonija). Upala pluća najteža je komplikacija, koja može biti uzrokovana samim virusom gripe ,ali i bakterijama koje su posljedica naknadne infekcije koja je nastala na oslabljenom organizmu. Gripa obično traje sedam do deset dana, ukoliko ne nastupe komplikacije.

Prehlada je s druge strane virusna bolest kod koje se javljaju hunjavica, kihavica, osjećaj začepljenosti nosa i ušiju, suhoća i stezanje u ždrijelu s rijetkim slučajevima težih simptoma i komplikacija. Prehlada se javlja tijekom cijele godine, iako je u hladnijim mjesecima češća dok je gripa isključivo vezana uz zimske mjesece. I kod gripe i kod prehlade uzimaju se lijekovi za ublažavanje popratnih simptoma temperature, kašlja, začepljenosti nosa... U prostoriji u kojoj boravi oboljeli treba biti ovlažen zrak i temperatura ne viša od 25 stupnjeva Celzijusa, jer topao i suh zrak isušuje dišne puteve, koji su tad podložniji infekciji. Antibiotici su neučinkoviti u liječenju gripe, a koriste se samo u slučaju sekundarne bakterijske infekcije (upale pluća, sinusa, uha).


CIJEPLJENJE Uporaba lijekova unutar dva dana

Uz klasično simptomatsko liječenje, u novije vrijeme koriste se i antivirusni lijekovi. Mehanizam djelovanja antivirusnih lijekova nije u potpunosti razjašnjen, međutim poznato je da ti lijekovi zaustavljaju ili usporavaju širenje virusa. Njihova upotreba treba početi unutar 48 sati od početka prvih simptoma gripe i trajati pet dana. Jedna od mogućnosti suzbijanja gripe je i cijepljenje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje  cijepljenje svih u kojih se mogu očekivati komplikacije nakon obolijevanja od gripe kao što su starije osobe i oboljeli od kroničnih bolesti te osobe oslabljena imuniteta. Epidemiološka služba prati kretanje i tipove virusa te se na osnovu toga proizvodi cjepivo za aktualnu sezonu. Za razvijanje potrebnog imuniteta nakon cijepljenja potrebno je dva do tri tjedna. Cijepljenje treba obnoviti svake godine, budući da stvoreni imunitet traje samo jednu sezonu. Cijepljenje se provodi u listopadu i studenome, nekoliko tjedana, odnosno mjeseci prije očekivane pojave bolesti. Za pandemijski soj virusa dobivaju se dvije doze cjepiva u razmaku od tri tjedna. Cijepljenje protiv te gripe počet će mjesec dana nakon cijepljenja protiv sezonske gripe. Cijepljenje protiv obje vrste gripe provodit će se u cjepnim stanicama, kod liječnika obiteljske medicine te u epidemiološkim službama.


Jadranka Pavić
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #154 na: 01. 04. 2012., 19:58 »


Meteoropatija-bolest vremena         
Medicina
Srijeda, 04 Studeni 2009 19:57
Meteoropatija (grč. meteoron nebeska pojava+pathos bolest) je grupa simptoma i reakcija koje se manifestiraju pri promjeni meteoroloških faktora (temperatura i vlažnost zraka, vjetar, atmosferski tlak, kiša i grmljavina). Hipokrat, grčki liječnik, "otac moderne medicine" napisao je u traktatu "O zraku, zemlji i tlu": Onaj tko želi produbiti znanje o medicinskoj umjetnosti valja uzeti u obzir godišnja doba i njihove utjecaje.

Uzroci meteoropatije

Vremenske promjene uzrokuju elektromagnetske valove koji utječu na moždane žlijezde hipotalamus i indirektno na hipofizu pojačavajući lučenje hormona stresa (adenokortikotropnog hormona-ACTH) iz prednjeg režnja (adenohipofize), a smanjujući lučenje hormona zadovoljstva (endorfina) što dovodi do osjećaja tjeskobe, razdražljivosti, glavobolje i dr. Padom temperature i atmosferskog tlaka dolazi do stezanja krvnih žila što dovodi do porasta krvnog tlaka, a za vrućina do širenja krvnih žila i pada krvnog tlaka. Sličan pritisak vrši se i na živce zbog čega se javljaju bolovi u kostima i mišićima.

Simptomi meteropatije

psihički: umor, promjene raspoloženja, smanjena koncentracije, razmišljanja i koordinacije, bezvoljnost, razdražljivost, apatija i poremećaj spavanja
fizički: glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reumatski bolovi, bolovi u području starih povreda, bolovi u mišićima
srčane tegobe: ubrzan rad srca, osjećaja lupanja srca, porast krvnog tlaka, pritisak u grudima
veća učestalost srčanog i moždanog udara uslijed ishemije u srcu i mozgu kod srčanih bolesnika, starijih osoba i pušača
veća učestalost pojave astme i upale bronha, pluća i plućne maramice kod osoba koje boluju od bolesti bronha i pluća
veća učestalost bubrežnih i žučnih napada, osobito tijekom noći i rano ujutro
pogoršanje gastritisa i bolovi u trbuhu uslijed čira na želucu ili dvanaesniku.
Podjela meteropata

meteorolabilne - reagiraju depresijom, nervozom (obično djeca ili starija populacija, a ulogu igra i naslijedna sklonost)
meterosenzibilne - na promjene vremena reagiraju stresom, glavoboljom, uznemirenošću, oscilacijom krvnog pritiska, pogoršanjem kroničnih bolesti, a promjenu osjećaju nekoliko sati ranije
meteropate – izrazito velikih poteškoća u prilagodbi homeostaze, te se javlja sindrom iscrpljenosti (teškoće kretanja, koncentracije, depresija, apatija, hipotenzija, hipoglikemija) i razdražljivosti dan prije promjene vremena i traje dan nakon smirivanja vremena
Biometerologija

Biometeorologija je nova grana meteorologije koja se bavi utjecajem vremena na ljude, životinje i biljke. Biometeorološka prognoza sadrži opis meteorološke situacije i najavljuje dolazak onih vremenskih prilika koji mogu nepovoljno utjecati na zdravlje ljudi. U medijima svakodnevno možemo čuti informacije koje nas upozoravaju da se javlja period nepovoljnih biometeoroloških prilika kako bi meteoropati mogli na vrijeme spriječiti nastanak zdravstvenih tegoba.

Praktični savjeti

pravilna prehrana - mnogo sezonskog voća i povraća, kvalitetnih proteina i složeni ugljikohidrati, dodatak vitamina i minerala, min. 2 L vode dnevno, izbjegavanje umjetne hrane
boravak u prirodi - šetnje po svježem zraku, sportovi na otvorenom, vožnje biciklom, planinarenje kako bi se organizam privikao na vremenske promjene i dobio dnevnu dozu sunčevog svjetla i D vitamina
kretanje i vježbanje – barem pola sata dnevno tjelesne aktivnosti u vidu vježbanja, nakon kojeg je preporučljivo tuširanje naizmjenično toplom i hladnog vodu, te redoviti odlasci u saunu koji pomažu ublažavanju negativnih posljedica vremenskih promjena
pratite bioprognozu - redovito praćenje biometorološke prognoze pripremit će vas na nalete loših vremenskih prilika
posjetite liječnika – ukoliko tegobe potraju, posavjetujte se s liječnikom kako biste ih ublažili
Jeste li meteoropat?

Test Gualtierotti-Tromp - omogućuje prepoznavanje meteoropata. Temelji se na mjerenju sustava tjelesne toplinske regulacije, a provodi u prostoriji u kojoj se održava postojana temperatura od približno 21 Celzijev stupanj. Najprije se izmjeri temperatura lijeve ruke, koja obično varira od 32 do 34 stupnja, nakon čega joj se temperatura snizi na samo 10 stupnjeva uz pomoć rashladnoga gela. Potom se mjeri vrijeme potrebno da se ruci vrati prvobitna, normalna temperatura. Kod pravih meteoropata normaliziranje traje više od 10 min, kod submeteropata oko 10 min, a kod ostalih oko 5 min.

Wikpedia.org
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #155 na: 02. 04. 2012., 12:33 »

Žučni kamenci


Žučni kamenci su najčešća bolest žučnih putova i predstavljaju relativno čest poremećaj u populaciji. Učestalost se razlikuje ovisno o rasi, mjestu življenja i prehrani. Gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće.
Tipovi kamenaca
Rizični faktori za nastanak kamenaca
Simptomi bolesti
Dijagnoza kamenaca
Liječenje
Žučna dijeta
Tipovi kamenaca
U 80% slučajeva kamenci su posljedica taloženja kolesterola i zovu se kolesterolski kamenci.
Prema izgledu i kemijskoj strukturi žučne kamence dijelimo u dvije osnovne skupine: - kolesterolski (80%) - pigmentni kamenci (20%).

Kolesterolske kamence opet dijelimo na:

čiste kolesterolske kamence - obično jedan veći kamenac, žuto bijele boje
miješane kamence - obično više usitnjenih kamenaca
Pigmentni kamenci u našoj populaciji spadaju u tzv. zapadni tip pigmentnih kamenaca, a obično su malih dimenzija, crnog izgleda poput ugljena. Ovaj oblik kamenaca nalazimo kod bolesnika s kroničnim bolestima kao što su kronična hemoliza, alkoholna ciroza jetre i kronična infekcija žučnih putova. U 80% slučajeva kamenci su posljedica taloženja kolesterola i zovu se kolesterolski kamenci. Za nastanak ovog tipa kamenaca, najvažnija je prisutnost žuči prezasićene kolesterolom.

Rizični faktori za nastanak kamenaca
Prehrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima, za kojom često posežemo u zimskim mjesecima.
Prehrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima, za kojom često posežemo u zimskim mjesecima. Naime, u tim mjesecima smo tradicionalno skloni jačoj hrani, koja pogoduje stvaranju žučnih kamenaca, ali i pojavi simptoma kod osoba koje već imaju ove kamence.

Također se smatra da je pretilost rizični faktor za pojavu kamenaca. Nije toliko bitan sam kalorijski unos, već energetska neravnoteža koja pritom nastaje zbog manjka fizičke aktivnosti. Dokazano je da mršavost zaštićuje od pojave žučnih kamenaca.

Važni su i povišeni trigliceridi putem kojih dolazi do povećane sekrecije kolesterola u žuči te je veća mogućnost stvaranja kamenca. Važnu ulogu u stvaranju kamenaca ima i smanjeni rad i pokretljivost žučnog mjehura.

Simptomi bolesti
Bolesnici su često nemirni u potrazi za položajem tijela koji bi im smanjio bol.
Bez obzira na vrstu, kamenci mogu imati promjer od 2 mm do 5 cm. Žučni mjehur može ispuniti jedan žučni kamenac ili može biti prepun manjih kamenaca. Krene li koji od njih prema tankom crijevu, najčešće zaglavi u vodu žučnog mjehura i tada uzrokuje tegobe.

Utješno je da gotovo 80% onih koji imaju žučne kamence nemaju tegobe, te da mnogi i dvije godine nakon početka stvaranja kamenaca nemaju nikakve simptome. Za ove kamence, koje ne prate simptomi bolesti, u medicini se koristi naziv ''tihi kamenci''. Drugih 20% već 30 minuta nakon obilnog i masnog obroka može mučiti bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina i povraćanje.

No, "najspektakularniji" simptom kojeg stvaraju kamenci jest žučna kolika. Ona se prezentira kao jaka, konstantna, mukla bol u gornjem, desnom kvadrantu trbuha, odnosno pod desnim rebrenim lukom. Bol počinje naglo, iznenada, traje nekoliko sati, nakon čega ostaje osjećaj tupe, mukle boli naredna 24 sata. Bolesnici su često nemirni u potrazi za položajem tijela koji bi im smanjio bol. Bol se može karakteristično širiti pod desnu lopaticu.

Opstrukcija (začepljenje) žučnih vodova kamencem može dovesti do upale žučnog mjehura, kolecistitisa.

Dijagnoza kamenaca
Osim fizikalnim pregledom, koji otkriva bolnost u gornjem desnom dijelu trbuha, žučni kamenci se dijagnosticiraju krvnim pretragama te rendgenskim i ultrazvučnim pretragama.
Osim fizikalnim pregledom, koji otkriva bolnost u gornjem desnom dijelu trbuha, žučni kamenci se dijagnosticiraju krvnim pretragama te rendgenskim i ultrazvučnim pretragama, pri čemu je prednost ultrazvuka ta, što s 99% točnošću otkriva žučne kamence promjera svega 2 mm.

Nativna rendgenska snimka trbuha pokazat će kamence u otprilike 20% bolesnika, kod kojih u kamencima postoji dovoljna količina kalcija. Od ostalih metoda koje se rjeđe primjenjuju treba spomenuti peroralnu kolecistografiju, intravensku biligrafiju, scintigrafiju žučnih vodova, perkutanu transhepatičku kolangiografiju te endoskopsku retrogradnu kolangiopankreatografiju (ERCP).

Liječenje
Prednost endoskopske metode je u manjem oštećenju trbušne stjenke, bržem poslijeoperativnom oporavku bolesnika i manje vidljivim ožiljcima.
Kamenci mogu biti prisutni u žučnom mjehuru bez stvaranja smetnji ili mogu stvarati smetnje. Najbolje je kada žučni kamenci imaju promjer manji od 3 cm i ne stvaraju probleme jer se tada preporučuje liječenje čekanjem. Osim što se oboljelom preporučuje promjena načina prehrane, ne mora uzimati lijekove niti se podvrgnuti kirurškom odstranjenju kamenaca. Izuzetak čine oboljeli koji imaju veliki rizik od pojave raka žučnog mjehura ili komplikacija žučnih kamenaca te koji imaju polipe na žučnom mjehuru. Kad se smetnje jednom jave, obično traju dok se žučni mjehur ne odstrani operacijom.

Indikaciju za kirurški zahvat predstavlja žučni kamenac koji daje simptome, stvara kliničke komplikacije, kao i prisutnost kamenaca u velikom žučnom vodu. Operacija se danas najčešće radi endoskopskim putem, uporabom kamere i specijalnih instrumenata, a može se raditi i klasičnim načinom pristupa otvaranjem dijela trbušne stjenke.

Prednost endoskopske metode je u manjem oštećenju trbušne stjenke, bržem poslijeoperativnom oporavku bolesnika i manje vidljivim ožiljcima. Kada žučni kamenci zadaju tegobe bolesniku, a on zbog poodmakle dobi ili ozbiljnih zdravstvenih problema ne može ići na operaciju, može se odrediti terapija lijekovima.

Oboljeli tada uzima pripravke žučnih kiselina (kenodeoksikolna i ursodeoksikolna kiselina) za otapanje kamenaca. No, kod nas se ovaj način liječenja rijetko primjenjuje jer pomaže samo kod čistih kolesterolskih kamenaca, čiji promjer nije veći od 1,5 cm.

Danas je posebno popularna metoda litotripsije, odnosno razbijanja kamenaca. Za takav postupak primjenjuje se metoda razbijanja kamenaca tzv. izvantjelesnim šoknim valovima. Terapija je posebno uspješna ako bolesnici odgovaraju kriterijima za korištenje ove metode (npr. kamenci do 3 cm u promjeru, do 4 kamenca u žučnom mjehuru, odsutnost akutnih upalnih procesa).

Žučna dijeta
Kada osoba boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, obično se preporučuje prehrana/dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći komplikacije.
Kada osoba boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, obično se preporučuje prehrana/dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći komplikacije. U akutnoj fazi dijeta je lagana, lako probavljiva, uglavnom sastavljena od ugljikohidrata, s manje vlaknastih tvari, a nakon smirenja simptoma dodaju se i proteini te proširuje jelovnik. Treba voditi računa kako se hrana priprema - potrebno je odvojiti sve vidljive masnoće s mesa, a ono se priprema kuhanjem, parenjem ili pirjanjem, čak i pečenjem u specijalnim posudama bez dodatka masnoća, a ne prženjem. Treba jesti češće, ali da niti jedan obrok ne bude preobilan. Poslije većeg obroka dobro je leći barem pola sata, a na predio žučnog mjehura staviti po potrebi topao oblog ili termofor. Pri napadu bolova ograničava se prehrana na zašećereni čaj, voćne sokove i obrano mlijeko, a najbolje je uzdržavati se od hrane.

Nekoliko savjeta o pravilnom unosu masti:

konzumirajte nemasno mlijeko (do 1% mliječne masti) i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti
crveno meso u svome jelovniku zamijenite bijelim (piletina, puretina) i ribom
nemojte jesti prženu hranu
jaja konzumirajte oprezno, izbacite žumanjak
uključite bogatstvo voća, povrća i sokova u prehranu
izbjegavajte rafinirani šećer i slatkiše, te kofein i čokoladu
izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
Kiki
Precednik
*****
Spol: Ženski
Postova: 3396


Croatio iz duše te ljubim...


Odg: Zdravlje
« Odgovor #156 na: 02. 04. 2012., 12:38 »

Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizmaHipotireoza nastaje kao posljedica smanjene produkcije hormona u štitnjači uslijed oštećenja tkiva žlijezde ili zbog smanjene funkcije hormona iz hipofize ili hipotalamusa.

Kod odraslih osoba smanjena funkcija štitne žlijezde može nastati kao posljedica operacija žlijezde, pri kojoj može biti uklonjen dio žlijezde ili cijela žlijezda, zračenja regije vrata zbog tumora, najčešće limfnih žlijezda vrata ili tumora drugih organa, ali je pri zračenju zahvaćen i vrat, ili, što se najčešće događa, zbog virusne infekcije pri kojoj virus "prevari" organizam, pa on umjesto da stvori obrambena tijela na virus, stvori antitijela na vlastite stanice, odnosno stanice štitne žlijezde. U tim okolnostima, riječ je o kroničnom tireoiditisu ili Hashimoto tireoiditisu. Bolest je češća kod žena, osobito u starijim godinama.

Simptomi hipotireoze u početku su neupadljivi i zbog toga su često bili nazivani sindromom umorne kućanice: kroničan umor, lijenost, suha koža, opadanje kose, pospanost, otok na rukama i nogama, opstipacija, usporen rad srca.

Tijekom vremena, simptomi postaju intenzivniji, pa se tako može dogoditi da je pospanost izražena u tolikoj mjeri da osoba koja ima hipotireozu može spavati u svakom položaju u kome boravi duže od 10 minuta (stojećem, sjedećem).

Kod žena koje su u reproduktivnom periodu dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca do smanjenja libida i impotencije. Zbog neraspoloženja i depresivnog ponašanja, pacijenti mogu zalutati kod neuropsihijatra, ili pak kod kardiologa, zbog usporenog rada srca.

Dijagnoza bolesti postavlja se kontrolom hormona. Terapija je doživotna i podrazumijeva uzimanje L-tiroksina, hormona štitne žlijezde.Eto, krušnu mu mrvicu, to je to što ja govorim ... satrla me bila gadura  ljutt
Evidentirano

Uzmimo u ruke sudbinu i sreću,
ni ja više tako ne mogu i neću
.... e moj narode
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #157 na: 02. 04. 2012., 12:39 »

Eto, krušnu mu mrvicu, to je to što ja govorim ... satrla me bila gadura  ljutt
Kikica, na mlado je krušnu mu mrvicu, pa će proči.. d070 slovou
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
Kiki
Precednik
*****
Spol: Ženski
Postova: 3396


Croatio iz duše te ljubim...


Odg: Zdravlje
« Odgovor #158 na: 02. 04. 2012., 12:41 »

Kikica, na mlado je krušnu mu mrvicu, pa će proči.. d070 slovou

E, mlado, ka rosa u podne  smm
Evidentirano

Uzmimo u ruke sudbinu i sreću,
ni ja više tako ne mogu i neću
.... e moj narode
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #159 na: 02. 04. 2012., 12:42 »

E, mlado, ka rosa u podne  smm
rosa u podne je najlipša rosa.. d070 cvi
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #160 na: 03. 04. 2012., 12:52 »

Krvni tlak
 

Krv se iz srca do svih stanica prenosi krvnim žilama koje zovemo arterijama. Tlak koji krv vrši na stjenke arterija zovemo krvnim tlakom.
Što je krvni tlak?
Vrijednosti krvnog tlaka
Zašto mjeriti krvni tlak kod kuće?
Uređaji za mjerenje krvnog tlaka
> Živin tlakomjer
> Tlakomjer na pero
> Automatski tlakomjeri
Kako mjeriti krvni tlak?
> Mjerenje tlaka mehaničkim tlakomjerom
> Mjerenje tlaka automatskim tlakomjerom
Što je krvni tlak?
Jedinica u kojoj se izražavaju vrijednosti krvnog tlaka je milimetar žive (mmHg).
Krv se iz srca do svih stanica prenosi krvnim žilama koje zovemo arterijama. Tlak koji krv vrši na stjenke arterija zovemo krvnim tlakom. Sa svakim otkucajem srca (60-70 puta u minuti), krv se pod tlakom ubacuje u arterijski sustav. U tom trenutku je krvni tlak najviši i zovemo ga sistoličkim tlakom. U periodu između dva otkucaja, kada se srce odmara, krvni tlak je niži i tada ga zovemo dijastoličkim tlakom.

Vrijednost krvnog tlaka uvijek se izražava s dvije brojčane vrijednosti. Prva, viša vrijednost, uvijek predstavlja sistolički tlak, a druga, niža vrijednost, predstavlja dijastolički tlak. Jedinica u kojoj se izražavaju vrijednosti krvnog tlaka je milimetar žive (mmHg). Pravilo je da se vrijednost krvnog tlaka zapisuje se tako da se napiše npr. 120/80 mmHg, što znači da je 120 mmHg sistolički, a 80 mmHg dijastolički tlak.

Vrijednosti krvnog tlaka
Ciljne vrijednosti krvnog tlaka kod liječenja hipertenzije su one ispod 140/90 mmHg.
Vrijednosti krvnog tlaka tijekom dana blago variraju. Tlak je najniži za vrijeme spavanja, a blago poraste nakon ustajanja i u situacijama uzbuđenja, nervoze, fizičke aktivnosti, uzimanja kofeinskog napitka ili nakon pušenja cigarete. U zdravih osoba optimalna vrijednost krvnog tlaka trebala bi biti ispod 120/80 mmHg. Ako je krvni tlak iznad 140/90 mmHg, radi se o povišenom krvnom tlaku – hipertenziji.

Ako imate normalne vrijednosti krvnog tlaka, zadržavanje ili usvajanje zdravog stila života može vam pomoći da spriječite ili odgodite nastanak hipertenzije. Ako su vrijednosti vašeg krvnog tlaka povišene, kombinacija zdravog stila života i optimalnih lijekova pomoći će vam u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju rizika od potencijalno opasnih komplikacija hipertenzije.

Ciljne vrijednosti krvnog tlaka kod liječenja hipertenzije su one ispod 140/90 mmHg. Za osobe koje boluju od šećerne bolesti, za one imaju bolest bubrega ili srca te za one koje su preboljele moždani udar ciljne vrijednosti krvnog tlaka su ispod 130/80 mmHg.KATEGORIJA KRVNOG TLAKA
SISTOLIČKI TLAK (mmHg)
(PRVA VRIJEDNOST)
DIJASTOLIČKI TLAK (mmHg)
(DRUGA VRIJEDNOST)
normalan
ispod 120
ispod 80
prehipertenzija
120-139
80-89prvi stupanj hipertenzije
140-159
90-99
drugi stupanj hipertenzije
160 ili više
iznad 100


Zašto mjeriti krvni tlak kod kuće?
Osobe kojima je dijagnosticirana hipertenzija, u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom, kod kuće često mjere tlak. To je posebno važno kod uvođenja ili promjene terapije, kada se tlak mjeri i po nekoliko puta na dan, ali i kasnije kada se redovito mjerenje preporuča u rjeđim intervalima.

Znanstvene studije pokazale su da su vrijednosti tlaka koje pacijent izmjeri sam kod kuće, u pravilu niže od onih koje se izmjere u ambulanti, u prisustvu liječnika. Među važnijim prednostima mjerenja tlaka kod kuće su mogućnost višestrukih mjerenja i dobivanja srednje vrijednost tlaka u određenom vremenu i mjerenje krvnom tlaka u bolesnikovoj svakodnevnoj okolini, što povećava pouzdanost izmjerene vrijednosti i omogućava bolju procjenu rizika.

Uređaji za mjerenje krvnog tlaka
Za mjerenje krvnog tlaka na tržištu imamo dva tipa mjerača. Prvi su mehanički u koje spadaju živin tlakomjer i tlakomjer na pero (aneroidni tlakomjer), a drugu skupinu čine digitalni tlakomjeri.

Živin tlakomjer
Njegov jednostavan mehanizam radi na principu gravitacije i omogućuje precizno mjerenje, bez potrebe za redovitim podešavanjem.
Ovo je najstarija vrsta uređaja za mjerenje krvnog tlaka. Njegov jednostavan mehanizam radi na principu gravitacije i omogućuje precizno mjerenje, bez potrebe za redovitim podešavanjem.

Negativnosti:

Nezgodan je za prenošenje.
Prolijevanje žive može biti opasno.
Tijekom mjerenja mora se držati uspravno na ravnoj površini i očitavati u visini očiju.
Zahtjeva upotrebu stetoskopa, stoga nije dobar izbor za osobe koje slabije čuju ili vide te za one koji imaju bilo kakvih poteškoća s rukama zbog kojih ne mogu napumpati manšetu.
Tlakomjer na pero
Tijekom mjerenja može se držati u bilo kojoj poziciji, samo je bitno da ga se može direktno vidjeti.
Često je lakši i jednostavniji za prenošenje od živinog tlakomjera. Tijekom mjerenja može se držati u bilo kojoj poziciji, samo je bitno da ga se može direktno vidjeti. Neki modeli imaju velike mjerače za lakše očitavanje.

Negativnosti:

Ima osjetljiv i kompliciran mehanizam.
Manje je točan od živinog tlakomjera i zahtjeva redovito kalibriranje jednom godišnje te svaki puta kada padne ili se njime udari o nešto.
Zahtijeva upotrebu stetoskopa, stoga nije dobar izbor za osobe koje slabije čuju ili vide te za one koji imaju bilo kakvih poteškoća s rukama zbog kojih ne mogu napumpati manšetu.
Automatski tlakomjeri
Sastoje se od samo jedne jedinice, te su jednostavni za korištenje. Njihovom upotrebom umanjuju se ljudske pogreške pri mjerenju i dobri su za ljude koji ne vide ili ne čuju dobro te za one koji imaju poteškoća s rukama. Jednostavno se namještaju, a manšeta se stavlja oko nadlaktice ili ručnog zgloba.

Negativnosti:

Imaju složen i osjetljiv mehanizam.
Obavezno se povremeno moraju testirati da se provjeri da li su točni.
Pokreti tijela tijekom mjerenja utječu na točnost.
Zahtijevaju precizno namještanje manšete, a neki modeli su namijenjeni specifično za lijevu ili desnu ruku.
Mogu biti poprilično skupi, zahtijevaju baterije ili adapter. Modeli s velikom manšetom često su skuplji i teže se nabavljaju.
Modeli koji se stavljaju oko ručnog zgloba nisu pouzdani u mjerenju krvnog tlaka te se stoga ne preporučuju.
Kako mjeriti krvni tlak?
Prije početka korištenja bilo koje vrste tlakomjera, preporuča se odnijeti ga u ordinaciju izabranog obiteljskog liječnika gdje ćete dobiti upute kako ga koristiti i gdje ćete provjeriti njegovu točnost.
Općenite preporuke:

Prije početka korištenja bilo koje vrste tlakomjera, preporuča se odnijeti ga u ordinaciju izabranog obiteljskog liječnika gdje ćete dobiti upute kako ga koristiti i gdje ćete provjeriti njegovu točnost.
Ne uzimajte kofein, alkohol ili duhanske proizvode barem 30 minuta prije mjerenja krvnog tlaka.
Ako imate nagon na stolicu ili mokrenje, obavite to prije mjerenja krvnog tlaka.
Prije samog mjerenja odmorite 3-5 minuta. Nemojte razgovarati.
Sjednite u udoban položaj, nemojte prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve, naslonite se leđima na naslon.
Zasučite visoko rukav na ruci na kojoj ćete mjeriti tlak, postavite ruku u razini srca na stol i mirujte.
Odgovarajuća veličina manšete od ključne je važnosti za precizno mjerenje krvnog tlaka. Širina manšete mora odgovarati 2/3 dužine od lakta do ramena, a njena dužina mora biti dovoljna da obujmi 80% nadlaktice. Ako kupite tlakomjer s premalenom manšetom, dobit ćete lažno visoke vrijednosti tlaka.
Ako je izmjerena vrijednost tlaka neočekivano visoka, malo odmorite pa ponovite mjerenje. U obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.
Mjerenje tlaka mehaničkim tlakomjerom
Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Nemojte ga otpuštati prebrzo, jer nećete moći odrediti pravu vrijednost.
Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame.
Stavite stetoskop u uši pazeći da su gumeni dijelovi koji ulaze u uši usmjereni prema naprijed.
Postavite membranu stetoskopa na unutarnju stranu lakta - u lakatnu jamu.
Brzo napušite manšetu koja je već postavljena na nadlaktici stišćući gumenu pumpicu i to za 30 do 40 jedinica iznad zadnje izmjerene vrijednosti sistoličkog tlaka. Ne napuhujte manšetu polako, jer možete dobiti lažne vrijednosti.
Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Nemojte ga otpuštati prebrzo, jer nećete moći odrediti pravu vrijednost.
Kako polako ispuhujete manšetu otpuštajući ventil, nakon tišine, u jednom trenutku čuti ćete kucanje srca. Pažljivo slušajte pojavu prvog tona i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost sistoličkog tlaka.
Nastavite jednakom brzinom otpuštati ventil, slušajući kucanje srca. Koncentrirajte se na trenutak kada se kucanje više ne čuje i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost dijastoličkog tlaka.
Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80)
Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minuta prije ponovnog napuhavanja manšete.
Mjerenje tlaka automatskim tlakomjerom
Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost, i sistolički i dijastolički tlak.
Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame.
Uključite uređaj.
Manšeta će se početi napuhavati nakon pritiska na odgovarajuću tipku. Ako se radi o poluautomatskom modelu, manšetu ćete napuhati uz pomoć gumene pumpice. Nakon što je manšeta napuhana, automatski mehanizam će polako smanjivati pritisak.
Kako se manšeta polagano prazni, vi promatrajte ekran kako biste očitali vrijednosti tlaka. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost, i sistolički i dijastolički tlak.
Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80)
Pritisnite tipku za potpuno ispuštanje zraka iz manšete.
Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minuta prije ponovnog napuhavanja manšete.

        Ana Balažin, dr. med.
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #161 na: 03. 04. 2012., 13:03 »

TRIJEZNI I BOLESNI
Uništavate jetru, a ne pijete alkohol


Masna jetra nastaje zbog nakupljanja masti u jetri, točnije kad ona prelazi pet posto ukupne težine jetrenog tkiva. Alkohol, kortikosteroidi i kontracepcija poznati su neprijatelji jetre, no mnogima promakne jednako opasan faktor.


PRŠTE OD ŽELJEZA
Par bobica i kao da ste pojeli goveđe pečenje
PRAVA DILEMA Dvije čuvaju mozak, a tri smanjuju grudi
JEDNOSTAVNO JE ZABRLJATI Najčešće greške koje remete dobru probavu
I ljudi srednjih godina koji alkoholne napitke piju umjereno i samo vikendom mogu se šokirati da im zbog ozbiljne bolesti jetre prijeti prijevremena smrt. Bolest u početku uopće ne moraju pratiti simptomi pa je neki otkriju slučajno dok testiraju krv zbog nekih drugih zdravstvenih problema.

Međutim, ono što mnogi smeću s uma je činjenica da alkohol nije jedini uzrok propadanja jetre – to je i prevelika količina hrane. U tom slučaju dolazi do nealkoholne bolesti masne jetre.

'Rizični faktori su povezani s pretilošću. Ovo je nešto kao pate de foie gras koja se dobije šopanjem guski, zbog čega im jetra otiče. Slična stvar događa se i kod ljudi', kaže dr. Ashley Brown, specijalist za jetru u bolnici St Mary’s u Londonu.

Debljajući se naše tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin. Zbog toga, umjesto da se šećer skladišti u stanicama, čuva se u obliku masnog tkiva u jetri.

'Ovo uzrokuje upalu jednako kao što to čine prevelike količine alkohola. Tijekom godina se stvaraju ožiljci, a to se kasnije može razviti i u cirozu', kaže dr. Brown.

Zbog
Kako otkriti masnu jetru:

Masna jetra uglavnom ne uzrokuje tegobe ili zbog povećanja jetre uzrokuje tek bol pod desnim rebrenim lukom. Najčešće se dijagnosticira ultrazvukom trbuha i laboratorijski povišenim vrijednostima jetrenih testova
 toga normalna jetra postane puna čvorova te ne može normalno funkcionirati. Rezultat je otežana probava, jetra se teže bori s infekcijama, a sporije je i izbacivanje toksina i lijekova iz organizma. Dakle, ciroza može ozbiljno ugroziti život.

'Ovdje je bitna i genetika. Svaka pretila osoba ne mora razviti bolest, a neki će je dobiti i bez da su pretili. Neki su naizgled vitki, ali u organizmu imaju dosta masnog tkiva. Možda su bili pretili i smršavjeli, ali i dalje imaju masne naslage oko organa. To što manje jedu nije dovoljno, oni moraju i vježbati, samo će tako smanjiti masnoće u jetri. Postoji i vrlo mali broj ljudi koji nisu nikada bili pretili, ali ipak imaju masnu jetru. Zašto se to događa, liječnicima još nije jasno', kaže dr. Brown.

Osim pretilosti, faktor rizika su i povišeni kolesterol, visok krvni tlak i dijabetes tipa 2.

Magazin.hr
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
Dobra Vila
Urednik
*****
Postova: 6312


Samo čisto srce zna što je ljubav....


Odg: Zdravlje
« Odgovor #162 na: 07. 04. 2012., 01:12 »

Jedina grickalica koja snižava tlakKonzumacija grožđica tri puta tjedno značajno može sniziti krvni tlak kod osoba s prehipertenzijom – početnim, blagim povećanjem krvnog tlaka.

Prehipertenzija se definira kao sistolički krvni tlak od 120 do 139 milimetara žive (mm Hg) ili dijastolički od 80 do 89 mm Hg.

U usporedbi s ostalim popularnim grickalicama (krekeri, keksi), u razdoblju od 12 tjedana dokazano je da grožđice značajno snižavaju krvni tlak – sistolički tlak (do čak 10,2 mmHg) te srednji dijastolički tlak (do 5,2 mmHg). Sniženjem krvnog tlaka preveniramo pojavu neželjenih kardiovaskularnim posljedica.

Precizni mehanizam ovog učinka nije poznat, no zna se da su grožđice bogate kalijem, vlaknima, polifenolima, fenolnom kiselinom, taninima i antioksidansima.

Šezdeset grožđica – otprilike jedna puna šaka – sadrži gram vlakana i 212 mg kalija, koji se preporučuju u DASH dijeti (prehrambeni načini sniženja hipertenzije).
Evidentirano

Ja bi ugledala sunce kad bi ugledala nju,
ja bi imala ljepotu da je pored mene tu,
ja sam znala da ću svoju ljubav pokloniti njoj,
mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...
Dobra Vila
Urednik
*****
Postova: 6312


Samo čisto srce zna što je ljubav....


Odg: Zdravlje
« Odgovor #163 na: 09. 04. 2012., 09:41 »

Šest supernamirnica koje je donio travanj
Proljetni se umor javlja kao reakcija organizma na manje izlaganje svjetlosti i zimsku prehranu. Sad je vrijeme da smanjite teške i masne namirnice i prehranu obogatite obiljem zelenog povrća i voćem. Manjak vitamina C i važnih minerala riješite plodovima prirode koji su upravo stigli na tržnicu.

Limeta i limun su najbolji prijatelji probavnog sustava. Sok limuna i limete smanjuje glikemijski indeks hrane za oko 30 posto, a limonoidi, fitokemikalije navodno štite i od raka kože, dojke, želuca, usne šupljine, pluća i debelog crijeva.
Dakako puni su vlakana i vitamina C.

Osim u koktelima, limete možete koristiti kao prilog ribi ili piletini, u voćnim salatama ili kao dodatka svježoj proljetnoj juhi.

Koraba

Ovo je jedna od zapostavljenijih kupusnjača. Odličan je izvor hranjivih tvari kao što su tiamin, kalij i vitamina C i B6. Solidan je izvor kalcija, željeza, magnezija i fosfora.

Radite li juhu ili jelo s korjenastim povrćem te nešto s tjesteninom ne zaboravite na korabicu. Znalci tvrde da je odlična i sirova, stoga upotrijebite mikser i ispite svježi sok.

Jagode

Kraljica bobičastog voća ima više vitamina C nego ista količina naranče i grejpfruta. Osim toga, prirodno izbjeljuju zube zbog djelovanja enzima koji je u njima.

Samo ih operite i jedite. Ako je moguće bez šećera. Ili pojedite u sklopu voćne salate, na vrhu kolača ili popijte svježe pripremljen sok kojeg ćete piti polako.

Poriluk

Poriluk je povrće iz iste obitelji kao i češnjak. U sebi sadrži mangan, kalij, željezo, vitamin C i folate koji smanjuju rizik od krvožilnih bolesti.

Pirjajte ili jedite u juhi. S porilukom zapravo možete pripremiti bezbroj jela.

Blitva

Dalmatincima se rugaju da su 'blitvari' ali mnogi su visoki i lijepi upravo zato jer se u obitelji već generacijama cijeni blitva. Bogata je vitaminom K te dozama vitamina A i C.

Blitva može biti i dodatak salatama, samo uklonite peteljku. Ili je jedite kuhanu, s krumpirima, češnjakom i maslinovim uljem. Još bolje ako ujutro smiksate sok od blitve, špinata, maslačka, naranče i banane. Popijte i iznenadit će vas okus.

Šparoge

Pune su antioksidanata, a mogu biti i prirodni diuretik - sredstvo kojim se poboljšava izlučivanje mokraće.
Vanjski slojevi šparoge sadržavaju najviše vitamina i mineralnih tvari te ih stoga treba pripremati neoljuštene. Od vitamina najviše sadrže vitamin C, karotin (provitamina A) i B vitamine grupe B. Zatim sadrži neesencijalnu aminokiselinu aspargin te organske kiseline.
Evidentirano

Ja bi ugledala sunce kad bi ugledala nju,
ja bi imala ljepotu da je pored mene tu,
ja sam znala da ću svoju ljubav pokloniti njoj,
mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...
pinki33
Administrator
*****
Postova: 28763


Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.


Email
Odg: Zdravlje
« Odgovor #164 na: 10. 04. 2012., 11:43 »

GENITALNI HERPES

* Prenosi se vaginalnim, oralnim ili analnim seksom.

* Kako se prepoznaje? Sitnim, ispucanim ili otvorenim plitkim ranama ili oderotinama na penisu, rodnici, ili straznjici, ili oko njih.

* Kako ga se rijesiti? Lijecnik ili ginekolog moze vam prepisati tablete ili kreme koje pomazu u uklanjanju rana. Mnogi ljudi hvale homeopatske tretmane. Ipak, ne mozete se trajno rijesiti virusa - on zauvijek ostaje u vasem tijelu, sto znaci da uvijek postoji opasnost da ce se rane ponovno pojaviti.

* Sto ako nista ne poduzmete? Rane obicno nestanu nakon nekog vremena, ali je dobro pripaziti, jer se vrlo lako prenose na bilo koga s kim imate odnose.


HEPATITIS B

Hepatitis B je opasan virus koji zahvaca jetru

* Prenosi se vaginalnim, analnim, ili oralnim seksom, kao i koristenjem rabljenih igala za drogu, ili bilo kakvim drugim kontaktom sa zarazenom krvlju - zapravo na iste nacine na koje se prenosi i HIV.

* Kako se prepoznaje? Simptomi se pojavljuju bilo kada izmedu sestog i 26. tjedna. Kad se pojave, obicno uzrokuju glavobolje, gubitak apetita, povisenu tjelesnu temperaturu, bolove u zglobovima, mucninu i osjetljivost trbuha. Moguci simptom je u mucnina sa osipom koji svrbi. Nakon nekoliko dana moze se razviti i zutica - koza postane zuckasta, mokraca potamni, a stolica posvijetli.

* Kako ga se rijesiti? Hepatitis B moze biti vrlo ozbiljan, a cesto znaci i odlazak u bolnicu.

* Sto ako nista ne poduzmete? Hepatitis B moze uzrokovati vrlo opasna ostecenja jetre, pa i smrt. Vrlo je vazno posjetiti lijecnika na prvi znak bilo kakvih sumnjivih simptoma. Izbjegavati alkohol. Ako se osjecate ugrozenim, zastititi se mozete cjepivom.


STIDNE USI

Poznate i kao picajzle, to su uzasni, sitni kukci koji zive na stidnim dlakama.

* Prenose se bilo kakvim direktnim seksualnim dodirom s bilo kime tko ih ima.

* Kako se prepoznaju? Strasnim svrbezom medu nogama, kao sitne crne (usi) i bijele (jajasca, gnjide) tockice vidljive na kozi oko stidnih dlacica.

* Kako ih se rijesiti? Ispiranjem posebnim kemijskim preparatom koji se nabalja u ljekarni - to je jedini nacin. Jednom kad su istrijebljene, treba se pobrinuti da su svi rucnici, plahte i odjeca dobro oprani - stidne usi mogu i tamo vrebati, spremne na ponovno doseljenje.

* Sto ako nista ne poduzmte? Ako ih se ne rijesite, ne dogada se nista opasno, ali ce vas, vjerojatno, nakon kratkog vremena izludjeti. Jednom kad se usi nastane, pocinju proizvoditi jajasca i piti krv, sto uzrokuje neopisiv svrbez.
Evidentirano

Nek' se cuje, nek' se zna
nek' vijori zastava
neka nitko ne dira
u moj mali dio svemira...
 Str: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19 Gore Ispis 
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  JUTARNJA KAVICA I SLOBODNA RASPRAVA  |  Tema: Zdravlje « natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Mercury design by Bloc
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!