Mirovine

<< < (23/26) > >>

ljiljana:
Iako znanstveno, logički i primjenjivo nemoguće, u Federaciji BiH čak je 844
bojnika, pukovnika, brigadira i generala. Upravo toliko osoba, prema popisu
isplate mirovina za listopad 2009. godine dobilo je mirovine, koje su
ostvarili po osnovi Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o stjecanju prava
na starosnu mirovinu pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše vojske
Federacije BiH, državnih službenika i namještenika bivšeg Ministarstva
obrane F BiH. Od ovog broja, njih 75 imaju potpisane visoke vojne činove, a
čak 769 su bili zapovjednici neke vojne formacije. Upravo u toj uredbi
"krije" se onaj "ključni" članak 1, stavak 2, alineja 3, u kojem stoji da
pravo na mirovinu mogu obavljati osobe koje su imale dužnost zapovjednika u
jedinicama ranga bojne ili više, potom načelnika stožera te zamjenika
zapovjednika u jedinicama ranga brigade ili višeg ranga, te ako su te
dužnosti obavljali najmanje 12 mjeseci. Kada se ovim brojkama zbroji i 973
osobe koje su umirovljenje po osnovi nekog od visokih vojnih odličja, dolazi
se do brojke od 1 817. U javnosti su često "curile informacije" o takvim,
pojedinačnim slučajevima, koji bi polučili žustru raspravu - bilo u
braniteljskim krugovima, bilo na web forumima. Tako je nedavno objavljeno
kako je bivši načelnik MUP-a ŽZH-a, Ivan Paponja, vojnu mirovinu ostvario na
sumnjiv način. Na mjerodavnim je da tu tezu potvrde ili odbace, no činjenica
je, što potkrepljuje i lista isplaćenih mirovina iz Federalnog zavoda MIO od
listopada 2009., da je Paponja s činom vojnika, bio zapovjednikom
Zapovjedništva vojarne. U prilog tome ide zanimljiva "igra brojki". Naime,
prosječna ostvarena mirovina, po tom osnovu, je oko 735 KM, što nije
zanemarivo s obzirom da prosječna mirovina u F BiH iznosi oko 330 KM. Jesu
li ili ne bili njihovi zapovjednici, najbolje će prepoznati oni koji su u to
vrijeme bili na prvim crtama. Ipak, ne treba zanemariti niti činjenicu da je
znatan broj branitelja zaista imao visoke zapovjedne dužnosti, a da pri tom
nisu nagrađeni nekim od vojnih činova. Neki od onih koji su, kao vojnici
zapovijedali te po zapovjednoj dužnosti ostvarili i vojnu mirovinu su i
Jakiša Barbarić, koji je bio zapovjednik Operativne grupe, Mario Karačić,
zamjenik Načelnika rajonskog stožera, Ante Čuvalo, načelnik rajonskog
stožera, Zvonimir Deronjić, zamjenik načelnika rajonskog stožera, Dragan
Slezak, zapovjednik odreda, Dragan Pehar, zapovjednik ratne bolnice, Darko
Pehar, zapovjednik Zapovjedništva vojarne, Dragan Čule, zapovjednik
Nastavnog središta HVO-a, Sušac Tomislav, zamjenik načelnika rajonskog
stožera itd...

*Od sljedećeg broja Republika će ekskluzivno objaviti popis svih ostvarenih
mirovina po osnovu zapovjedne dužnosti. Branitelji će doznati tko su im, od
769 evidentiranih zapovjednika uistinu zapovijedao, a tko su lažni
zapovjednici - osobe koje su naknadno dopisane na upražnjeno zapovjedno
formacijsko mjesto, tako si pripisavši neku od visokih zapovjednih dužnosti.
Pitanje je tko im je omogućio lažiranje zapovjednih dužnosti?***

* *

ljiljana:
I dok hrvatski i bošnjački zastupnici i političari vode bitke oko izmjena Zakona o pravima branitelja i ostvarenih prava, u potaji je federalni ministar branitelja Zahid Crnkić pokrenuo svoju reviziju. Na to su nas upozorili predstavnici hrvatskih udruga koji strahuju da bi revizija upravo mogla najviše pogoditi hrvatske branitelje i stradalnike kako je to i dosad bio redovito slučaj kada je mjere predlagao ministar Crnkić. I sam ministar je potvrdio da se krenulo s revizijama, a na terenu su počeli raditi posebni revizijski timovi. Oni provjeravaju dokumentaciju o samim okolnostima stradanja, kao i utvrđena prava koja su odredila liječnička povjerenstva.

Dva stupnja

Da je ovaj posao vrlo zahtjevan, potvrđuje i sama činjenica da u Federaciji oko 130.000 osoba dobiva razne vrste naknada na temelju sudjelovanja u ratu, bilo da se radi o razvojačenima, nositeljima odličja, stradalnicima ili pak osobama umirovljenim po povoljnim uvjetima. Svi oni naći će se na udaru revizije. Kako bi pokrenuo, makar za potrebe javnosti, reviziju, ministar je naložio timovima da počnu raditi iako oni praktično nemaju niti razrađene planove. Uspostavljeno je 15 revizijskih timova sa 60 ljudi, uglavnom liječnika i stručnjaka koji će provoditi reviziju. Nakon završetka rada, njihova dokumentacija ili ocjena neće biti konačna za donošenje odluke o brisanju određene osobe iz stečenih prava. Konačan sud davat će tim za koordinaciju unutar Federalnog ministarstva za pitanja branitelja. Broj branitelja koje bi trebalo provjeriti je iznimno veliki, a svaki od članova revizijskoga tima trebao bi provjeriti 2166 osoba. Na taj način već sada se može nagovijestiti kako će revizija trajati godinama, a ne mjesecima kako su to najavljivali iz Federalnog ministarstva i Vlade. Valja reći da je i iznimno upitno hoće li takvi rezultati revizije uopće biti valjani. Naime, jednom stečena prava koje su pravomoćno odobrila drugostupanjska tijela, a u ovome slučaju to su povjerenstva i ministarstva, bit će vrlo teško ukinuti.

Sudovi protiv revizije

O tome govore vrlo svježa iskustva iz Republike Hrvatske. Tamo je država također provodila reviziju branitelja, i to među populacijom težih stradalnika. Revizijski timovi otkrili su više tisuća osoba koje su navodno dostavljale sporne medicinske dokumente i druge dokaze, ali su jednostavno takva rješenja kasnije odbijena. Naime, sudovi u Hrvatskoj su takve odluke revizije odbijali, i to upravo zbog činjenice da su branitelji stekli prava po određenim propisima koja im se ne mogu ukinuti. (Večernji)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je jučer po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na prijedlog zastupnika SDA Zijata Mušića. Prema ovom prijedlogu, ako se u postupku revizije uvjerenja utvrdi da pripadnik Oružanih snaga, koji ostvaruje prava na naknadu, nije sudjelovao u obrani BiH do 23. prosinca 1995. godine, a OS je prije navedenog datuma napustio bez rješenja o demobilizaciji, pisanog odobrenja ili naredbe izdane od nadležnog vojnog tijela donosi se rješenje o privremenoj obustavi prava, do utvrđivanja činjenica napuštanja OS-a.

Popisi plaća

S obzirom da je aktualnim zakonom moguće ostvariti nastavak isplate naknada diskutabilnim i sumnjivim rješenjima i nagraditi dezertere Mušić smatra da je najpouzdaniji način za dokazivanje nečijeg sudjelovanja u obrambenim postrojbama i za eventualno ranjavanje uvjerenje o neisplaćenim vojničkim plaćama.
“Naime, prestankom rata, početkom 1996., sve postrojbe u oružanim snagama su izrađivale precizne popise svojih pripadnika tijekom cijelog rata na osnovu kojih su u Ministarstvu obrane izdavana uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama. Svaki pripadnik oružanih snaga je potpisivao točnost svojih podataka u navedenim uvjerenjima i prema tome ovo je najtočnija evidencija o pripadnosti i sudjelovanju u OS-u”, naglasio je Mušić, te dodao da na taj način iz revizije treba izostaviti branitelje koji imaju ovo rješenje, a sve ostale staviti u predmet revizije čime bi se definitivno smanjio, a ne kao što je slučaj u dosadašnjim revizijama, povećao broj korisnika.

HDZ suzdržan

Ovakav način postupka revizije olakšao bi rad i revizorskim timovima, a s obzirom da se na ovaj način i štedi novac iz proračuna FBiH on je i više nego prihvatljiv. Izmijene Zakona o reviziji pozdravili su zastupnici SDA, Stranke za BiH, SDP-a, kao i većina oporbenih stranaka, dok su suzdržani bili zastupnici iz NS-a Radom za boljitak i HDZ-a BiH. Kako je istaknuo predsjednik Kluba HDZ-a BiH Mate Franjičević oni se ne slažu s tim da uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama budu pouzdan dokaz jer nisu davana po istim kriterijima svim braniteljima. “U pojedinim dijelovima FBiH kriteriji za izdavanje rješenja su bili blago sumnjivi i smatramo da i oni moraju biti predmet revizije”, kazao je Franjičević. Izmjene Zakona o reviziji podržale su i braniteljske udruge koje smatraju da će na ovaj način napokon biti sprana ljaga s velikog broja branitelja.

Pronaći krivce za nerede

Tijekom rasprave o izmjenama Zakona o reviziji osuđeno je i vandalsko ponašanje tijekom prosvjeda branitelja pred zgradom Vlade FBiH 21. travnja i zatraženo je sankcioniranje odgovornih. Većina zastupnika je smatrala da nerede i uništavanje imovine nije bilo izrežirano i da to nisu uradili istinski patrioti nego huligani. U ime Kluba SDA Ibrahim Nadarević je istaknuo kako organizatori prosvjeda nisu krivi niti su imali namjeru rušenja ustavnog poretka Federacije i da je potrebno pronaći prave krivce. (Dnevni list)

ljiljana:
publika: Zašto su Hrvati dežurni krivci u HNŽ-u?
Vijesti - Magazin Republika  //  Petak, 09 Srpanj 2010
 Iako su Hrvati znatno brojniji na području Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, u posljednji desetak godina, svojom politikom i pogrešnim odlukama međunarodne zajednice, nalaze se u inferiornom položaju u odnosu na Bošnjake. S druge strane, bošnjački politički krugovi igraju na poznatu kartu "žrtve" u Bosni i Hercegovini, što jednako uspješno uspijevaju i na području HNŽ-a. Naime, iako je općepoznata uloga u posljednjih desetak godina redovito su samo Hrvati optuživani i osuđivani za raznorazne ratne, političke i gospodarske poteze, dok s druge strane, niti jedan Bošnjak nije optužen, a kamoli osuđen za identične slučajeve. Ne pokušavajući razvijati neku novu teoriju zavjere Bošnjaka nad Hrvatima, pažljivom analizom sudskih procesa ipak se može zaključiti da Bošnjaci, uz pomoć podobnih pojedinaca iz hrvatskog naroda, uspijevaju otupiti hrvatsku političku oštricu i time umanjiti šansu da se Hrvati izbore za svoju jednakopravnost u Bosni i Hercegovini.


Spomenik palim braniteljima HVO-a u Brčkom šokirao udruge proistekle iz Domovinskog rata
Spomenik hrvatskim domoljubima - masonsko oko i piramida  10*

Idejno rješenje spomen obilježja poginulim pripadnicima 108. HVO brigade
Ravne-Brčko, izabralo je stručno povjerenstvo već 11. lipnja ove godine.
Sukladno članku 15. Zakona o spomenicima i simbolima u Brčko distriktu ovo
spomen obilježje bit će postavljeno na vrlo atraktivnu mikrolokaciju ispred
zgrade Vijećnice u Brčkom. U Brčkom, naime, već dugi niz godina postoji
spomen obilježje "Srpskim oslobodiocima Brčkog", no prema zakonu donesenom
2003. godine Vlada Brčko distrikta bila je dužna u krugu 100 metara od
postojećeg spomenika "oslobodiocima" osigurati izgradnju spomen obilježja
pripadnicima Armije BiH, kao i pripadnicima 108. HVO brigade Ravne Brčko.
Bio to vrhunac tolerancije ili tolerancija apsurda spomenici triju zaraćenih
strana u krugu od stotinu metara gledat će jedan u drugoga i slati poruke
tko zna kakve i tko zna kome. Da apsurd bude veći, izabrano idejno rješenje
spomenika pripadnicima HVO-a očišćeno je od svakih nacionalnih i vjerskih
obilježja. Spomenik HVO-a svojim izgledom i sadržajem je u potpunosti
neutralan, bez ikakvih sadržaja i oznaka koji bi govorili o tome na koga se
spomenik odnosi i kome pripada. Iako se netko potrudio da se službenim putem
ne mogu saznati nikakve informacije o odabiru idejnog rješenja u javnost su
procurile fotografije odabranog spomenika i ime njegovog autora.
Spomenik Bošnjacima u Zagrebu
________________________________________
Hina - Polaganjem kamena temeljca za izgradnju spomen-obilježja braniteljima ispred zagrebačke džamije, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i muftija Ševko Omerbašić prisjetili su se pred okupljenim gostima I građanima svih Bošnjaka koji su '91. godine stali u obranu Hrvatske.

U Hrvatskoj vojsci bilo jer 25.000 Bošnjaka, velik dio građana Bosne i Hercegovine.Mnogi ni danas nemaju državljanstvo, dok je, prema podatcima, u borbi za neovisnost Hrvatske poginulo 1.100 Bošnjaka, isto je toliko ranjenih, od čega 150 invalida.

petak:
PO MOME-TOPNICKA PRIPREMA JE POCELA,PONOVO CE PO NAMA  :danceA MOGLI BI NAPOKON PARTIZANIMA RECI DA PO MIROVINU IDU TAMO GDJE SU JE I UPLACIVALI :popZAGREB - Čak 65 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata na mirovine stečene u prošlom sustavu i ove će godine otići 1,18 milijardi kuna. Najviše je - gotovo 40.000 mirovina sudionika NOR-a, na koje će otići oko 530 milijuna kuna, a pravo na povlaštene mirovine i dalje ostvaruju pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. godine, pripadnici bivše JNA, bivši politički zatvorenici i bivši politički funkcionari.
Kad je, pak, riječ o Domovinskom ratu, pravo na povlaštene braniteljske mirovine trenutačno ima 69.150 korisnika, za što u 2010. treba osigurati više od pet milijardi kuna. Dakle, oko 130.000 “ratnih mirovina” samo će ove godine državu koštati više od šest milijardi kuna, a taj se iznos niti narednih godina neće značajno smanjivati.

Doduše, broj korisnika mirovina vezanih uz Drugi svjetski rat iz godine u godinu se smanjuje, no još ih je gotovo 60 tisuća, desetak tisuća manje nego braniteljskih. Većina izvornih korisnika tih mirovina je pokojna, a njihova primanja naslijedili su njihovi bračni partneri.KAKO JE TO SUPER,JA KAD OTEGNEM PAPKE BIT CU SRETAN AKO MI DJECA BUDU MOGLA ZAVRSITI SKOLOVANJE
 :cet
zasto se mirovine daju borcima NOR-a pa oni su se borili za jugoslaviju i gazili hrvatsku zastavu sa grbom bili su protiv samostalne hrvatske, a za jugoslaviju pa nek im i jugoslavija isplaćuje mirovine

ljiljana:
pa ajmo ukinuti ratove pa neće biti povlaštenih mirovina

uskoro će u mirovine krenuti i povlašteni peace keeperi, koji su bili sudionici DR plus ratovi drugih - kako će njih samo tretirati  :kur
ajmo zatvoriti sustav i reći da u rat mogu ići samo povlašteni, a ostali plaćaju ulaznice za gledanje i pljuvanje  :back

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica