EVO VAM PORTAL! NA!
  Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22. 10. 2016., 07:59

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
News
Stats
155220 Postova u 788 Tema od 1616 Članova
Najnoviji Član: Rafael Dalmat
Traži:     Napredno pretraživanje
* Forum Forum Pomoć Prijava Registracija
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  DOMOVINSKI RAT  |  Tema: Operacija Bljesak 0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Operacija Bljesak  (Posjeta: 3339 puta)
petak
Gost
Operacija Bljesak
« na: 24. 04. 2010., 20:59 »

Bliži nam se pa da se ne zaboravi cro cro cro cro cro cro cro cro cro cro cro cro
Vrijeme    1. svibnja - 4. svibnja 1995.

Lokacija    Zapadna Slavonija, Hrvatska

Ishod    Pobjeda Hrvatske


Operacija Bljesak - vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Operacija je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30, napadom HV-a na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave RSK snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.


Tijekom akcije Srbi su srušili i zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Napad je izveden na nekoliko smjerova: sa zapada od Novske prema Okučanima s pomoćnim krakom na jug prema Jasenovcu, a s istoka od Nove Gradiške, također prema Okučanima, s pomoćnim krakom prema Staroj Gradiški. Nastupima prema Okučanima, koji su išli autocestom odnosno paralelno s njom, nastojala se presjeći enklava i rasjeći te potom razbiti glavne snage neprijatelja, dočim su pomoćne snage imale zadaću da izbijanjem na Savu kod Jasenovca i Stare Gradiške spriječe eventualnu intervenciju VRS te zaposjednu državnu granicu.


Hrvatske snage

81. Gardijska bojna napadala je na pravcu Šagovina - Cage - Okučani
     5. Gardijska brigada, 121. Domobranska pukovnija, oklopna postrojba 123. Brigade i dijelovi 105. Brigade napadali su na pravcu Nova Gradiška - Okučani
     125. domobranska pukovnija, bojna 1.Gardijske brigade, dio 3. Gardijske brigade i 13. protuoklopni topničko-raketni divizion Koprivnica nastupali su na pravcu Novska - [[Okučani].

Pomoćni smjerovi napada:

     80 Gardijska bojna,
     2.divizion 15. protuoklopno topničko raketne brigade ('15.POtrbr' Križevci) nastupali su na pravcu Gorice-Stara Gradiška

     1. bojna 125. Domobranske brigade nastupala je na pravcu Novska - Jasenovac, te oslobodila Jasenovac

     105 Brigada je nastupala na pravcu Subocka- Lipik - Bijele stijene, a kasnije su im se u čišćenju terena pridružili pripadnici specijalne policije RH

     52 Domobranska pukovnija je uspješno blokirala područja Pakraca. Kasnije su im se u čišćenju terena pridružili pripadnici specijalne policije RH

    2. mehanizirana bojna 1. gardijske brigade zajedno s jedinicama specijalne policije RH probila se iza neprijateljskih linija presjekla komunikaciju Novska-Nova Gradiška i time omogućila tenkovsko napredovanje u smjeru Novska-Okučani .

     Jedinice specijalne policije RH probile su se pravcem vrh Kik-Čardak-Trnakovac, te smjerom Kričke -Rajčići- Trnakovac, a kasnije su izvršile čišćenje planine Psunj uz pomoć pripadnika 52 domobranske pukovnije.

Artiljerijska potpora

     Topnička bojna Bjelovarskog zbornog područja,
     16. raketno-topnička brigada,
     topnička bojna 3. gardijske brigade.
     3 bojna 15. protuoklopne brigade Križevci
     4. bojna 202 protuzračne brigade

Zračna potpora

     Avioni Mig-21 bis, 91. zrakoplovna baza Pleso


Napad je uspio preko svih očekivanja. Već prvoga dana hrvatske su snage došle nadomak Okučana i ušle u Jasenovac te ovladale svim bitnim objektima. Kada je Hrvatski radio javio da je oslobođen Jasenovac nacijom se prolomio uzvik oduševljenja - bilo je jasno da se operacija dobro odvija.

U enklavi se branio 18. korpus SVK sastava tri lake brigade (s četvrtom na desnoj obali Save), jačine oko 4000 vojnika, ali je pružio mlitav i neorganizirani otpor i počeo se u rasulu povlačiti u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške; prvog dana u Bosnu je prešao i zapovjednik korpusa. Zajedno s vojskom bježalo je i srpsko stanovništvo, kojih 18.000 ljudi.

Drugoga dana operacije zaposjednuti su Okučani i svaki otpor u južnom i središnjem dijelu enklave je prestao, a rijeke civila pomiješane s vojnicima koji su izgubili vezu sa svojim postrojbama, prelazile su u Bosnu. Na sjeveru, zapadno od Lipika i Pakraca, na području koje nije bilo pod prvim udarom, ostale su snage 51. lake brigade SVK koja je nastavila s borbom i u sljedeća dva dana. 4. svibnja poslije podne Hrvati u to područje desantiraju jednu ojačanu pješačku satniju, nakon čega je uslijedio topnički i pješački napad drugih hrvatskih snaga iz dodira i s oboda sektora. Borba je trajala svega nekoliko sati, a potom su se Srbi počeli predavati. U brdskim selima iznad Pakraca uhićen je i jedan od vođe srpske pobune, Veljko Džakula. Srpski gubici procijenjeni su na oko 350 do 450 mrtvih te oko 1000 do 1200 ranjenih. Zarobljeno je oko 1500 Srba.


Zapovjednici

Janko Bobetko

Marijan Mareković

Luka Džanko


Gubici

42 poginula, 162 ranjenaEvidentirano
nenuni
dragovoljci
*
Spol: Muški
Postova: 1183Email
Odg: Operacija Bljesak
« Odgovor #1 na: 24. 04. 2010., 21:37 »

sa ponosom i tugom sječanje na hrabre vitezove
neka im je laka Hrvatska gruda

Evidentirano

Vjera, Ljubav, Domovina....
Johnny
Administrator
*****
Spol: Muški
Postova: 15152

Čast svakom, povjerenje samo Bogu


Odg: Operacija Bljesak
« Odgovor #2 na: 25. 04. 2010., 00:47 »

15 godina je prošlo , a kao da je prošao dan i pol. Uvjek sam vjerovao i sad vjerujem da su naši poginuli branitelji živi u nama i da su oni svakome od nas , koji još živimo , ostavili nešto svoje , kako bi bili još jači i kako ih ne bi nikad zaboravili , a kamo li prešutjeli  .

Za razliku od njih , ostavljeni su nam četnici , koji nisu štedili riječi hvale prema Hrvatskoj pri zarobljavanju u Bljesku . Njima je bilo 'odlično'!
HHO je danas lakrdija , dok je u vrijeme rata Hrvatska vlast i previše ljudskih prava dala četnicima , koji su pljačkaška i koljačka banda , te se kao takvi oni ne bi smjeli smatrati vojnicima , a kamo li vojskom , za koju vrijede ratne konvencije o zarobljenicima .

<a href="http://www.youtube.com/v/iNUtKyYWWEI" target="_blank">http://www.youtube.com/v/iNUtKyYWWEI</a>
Evidentirano

Nespretno rukovanje oružjem, uzrokuje spretnu smrt
petak
Gost
Odg: Operacija Bljesak
« Odgovor #3 na: 25. 04. 2010., 09:31 »

Sjetite se kako su civili prepricavali kako su vidjeli kombije sp kako negdje zure,sjetimo se oni koji nema a bogami i onog Đakule koji je uhicen a sad prica o demokraciji

<a href="http://www.youtube.com/v/qu3YgFaHtok" target="_blank">http://www.youtube.com/v/qu3YgFaHtok</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/Sjfao2rVBp4" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Sjfao2rVBp4</a>

« Zadnja izmjena: 25. 04. 2010., 09:33 od petak » Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  DOMOVINSKI RAT  |  Tema: Operacija Bljesak « natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Mercury design by Bloc
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!