Na današnji dan u Domovinskom ratu

<< < (15/83) > >>

petak:
08.09.1990.


BEOGRAD

- Radne skupine saveznog Predsjedništva pripremaju koncept izlaska iz krize na način da se u svakoj Republici održi referendum o federaciji ili konfederaciji s time da svaki konstitutivni narod u svakoj republici odlučuje o svojoj sudbini.
08.09.1991.

PAKRAC


- Žestoki artiljerijski napad na grad.
- U Kusonjama kod Pakraca 20 hrvatskih branitelja od kojih je njih 18 iz sastava "A" satnije 105. brigade ZNG-a dospijeva u zasjedu. Sklonili su se u jednu kuću i pružali su otpor. U borbi je poginulo njih 13. Usprkos nadljudskim naporima branitelja Pakraca nije se uspio probiti obruč naprijatelja., pa su se preživjeli predali. Sudbina branitelja doznala se tek po oslobađanju ovoga dijela Slavonije u prosincu 1991. godine, kada su svi pronađeni izmasakrirani u zajedničkoj grobnici. Rakov Potok. Sahranjeni su 5. veljače 1992. godine na bjelovarskom groblju "Borik". Sprovod je predvodio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić. U Kusonjama su poginuli: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara. Nažalost, to mjesto u Kusonjama postalo je još jednom poprište tragedije. Obilježavajući drugu obljetnicu (8. rujna 1993.) stradanja hrvatskih vitezova u Kosonjama, polažući vijence, od podmetnute mine smrtno su stradali zapovjednik 105. brigade HV Stanko Palić, a sa njim i bojovnici Mirko Pereš i Željko Šegović.

KARLOVAC

- Srpski pobunjenici iz pravca T.Korenice napadaju MB s.Vaganac, nakon intervencije JNA granatiranje prestalo. Razrušena je crkva Uzvišenja sv. Križa.
- U Ladvenjaku pogođena crkva sv. Martina.
- Na sjednici KŠ zaključeno da bi se trebalo u Karlovac vratiti postrojba 110. br. ZNG iz Lasinje, budući da Slunjska brda pokriva 16 gardista i 27 pričuvnih policajaca s ophodnjama.

PETRINJA
- Pripadnici TO u selu Panjani ubili civile Mladena Bišćana, rođenog 20. listopada 1944., Anđelku Bišćan, rođenu 14. kolovoza 1951. i Jagodu Brkljačić, rođenu 1. lipnja 1926. godine.
- Izmasakrirano je dvanaest Hrvata. Sela Toranj, Mali Banovac, Batinjani i dio Gornje Obriježi posve razorena. U tim selima živjelo je oko sedamdeset katoličkih obitelji. Oko pedeset katoličkih kuća djelomično razoreno i opljačkano, a dvedesetak je sasvim razoreno.
- Iz vojarne Vasilj Gaćeša u Petrinji 10 tenkova uputilo se na položaje prema Kotar šumi. Napadi JNA na položaje hrvatskih branitelja u Hrastovici i Peckom.
- Žestoke borbe vode se na cijelom Banijskom bojištu, dok se u Sisku nalazi već oko 4500 izbjeglica.

SINJ
- U Sinju JNA napušta vojarnu "Pekara" i odvozi svu naoružanje tamošnje TO.
NOVSKA
- Minobacački napad na grad. JNA dovlači novo oružje na bojište kod Okučana.
- Sa zapreka kod nadvožnjaka Vrbovljani četnici snajperskom vatrom gađali novinare Rolfa Leitnera i Sinišu Jurčića, novinare njemačke TV ZDF. Automobil sa oznakom PRESS gotovo uništen.

NOVA GRADIŠKA
- Uništeno je 6 tenkova i 3 oklopna transportera JNA.
GOSPIĆ
- Grad se ponovno napada. Oštećena je crkva sv. Jakova u Bilaju.

GLINA
- Iz okupirane Gline gađana je crkva sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu tenkovskim granatama.

OSIJEK
- U Antinu Dvoru pripadnici okupatorske vojske ispalili više granata na gospodarske zgrade osječkog Poljoprivrednog kombinata pri čemu je izbio veliki požar na objektima.

08.09.1992.

ZAGREB
- Sabor Republike Hrvatske izglasao povjerenje novoj Vladi na čelu s Hrvojem Šarinićem.
ZAGREB
- Hrvatsku dosad priznalo 85 država.

- Hrvatska za zbrinjavanje oko 700.000 prognanika i izbjeglica troši oko 20 posto svoga proračuna, rekao u Saboru predsjednik hrvatske Vlade Hrvoje Šarinić.

SLAVONSKI BROD
- Slavonski Brod srpski agresor iz Bosne razara i najubojitijim oružjem koje ima - raketama zemlja-zemlja, tzv. "lunama".

08.09.1993.

PAKRAC
- U Kusonjama selu blizu Pakraca, prilikom odvanja počasti hrvatskim policajcima ubijenima prije dvije godine iz zasjede, u eksploziji podmetnute mine tri osobe poginule a 11 ranjeno, iako to područje osigurava UNPROFOR.

08.09.1994.

DUBROVNIK
- Hrvatska seljačka stranka konavoske općine uputila prosvjed Vladi RH, u kojem oštro "osuđuje neshvatljive i tajnovite putešestvije" gospode Owena i Stoltenberga po najjužnijem dijelu Hrvatske, bez znanja Poglavarstva općine Konavala.

MOSKVA
- Glasnogovornik kremaljske diplomacije Grigorij Karasin potvrdio kako se kontaktna skupina suglasila s ruskim prijedlogom da se Vijeću sigurnosti UN predloži ublažavanje sankcija Beogradu.

08.09.1995.


DRVAR
- Od 08. - 15.09.1995. godine HV provela vojnu operaciju "Maestral" na prostoru jugozapadne BiH u suradnji s Armijom BiH. Cilj operacije je bio onemogućiti organiziranje neprijateljske obrane te prodrijeti što dublje prema Šipovu i Jajcu, a potom prema Drvaru i Oštrelju te stvoriti uvjete za napredovanje prema rijeci Sani i dolini rijeke Ugar. U toj operaciji HV je oslobodila tri velika grada: Šipovo, Jajce i Drvar. Oslobođeno je područje ukupne površine 2.500 četvornih kilometara.

petak:
09.09.1990.

KNIN


- Lokalni srpski radio Knin objavio apel tzv. savjeta narodnog otpora građana Knina da se na svim javnim mjestima u gradu odmah izvjese jugoslavenske zastave, jer se, navodi se u apelu, u ovim trenucima brani Jugoslavija.
BANIJA

- Regionalni odbor Srpske demokratske stranke za Baniju uputio Predsjedništvu SFRJ brzojav upozorenja u kojemu se između ostalog kaže: "Srpski narod na Baniji izložen je teroru hrvatske vlasti te stoga tražimo da nas savezni organi zaštite".09.09.1991.

BOSANSKA KRUPA

- Na području Bosanske Krupe uhićen je Mile Martić tadašnji ministar unutarnjih poslova RSK. S njim je uhićen i pukovnik KOG JNA Dušan Smiljanić, zadužen za nabavu naoružanja za potrebe vojske RSK. Nakon 16 satnog zadržavanja, umjesto Hrvatskoj, po nalogu tadašnjeg saveznog sekretara za unutarnje poslove Petra Gračanina i ministra unutarnjih poslova BiH Alije Delimustafića (Miloš Mirkvić), predani su „Komisiji SSUPa i SSNOa na čelu s načelnikom uprave sigurnosti JNA Aleksandrom Vasiljevićem koja ga je vojnim helikopterom vratila u Knin“.(Smail Čekić).
VUKOVAR


- nakon nekoliko dana relativnog primirja, ponovno počinju napadi na Vukovar. Do sada je uništeno oko 39 tenkova i oklopnih transportera, uništeno je ili zaplijenjeno 35 kamiona, uništeno je 4, a onesposobljeno je 6 zrakoplova. Kod Vučedola je uništen jedan tenk.
SLAVONSKI BROD
- Pripadnici MUP-a Policijske uprave Slavonski Brod uhitili Zorana Lužaića, jednog od glavnih organizatora srpske pobune i člana Kriznog stožera okučanskih terorista.
BANIJA

- Na cijeloj bojižnici žestoki artiljerijsko pješački napadi agresora. Napada se Kostajnica, Sunja, Komarevo, Hrastovica, Pecki, Prekopa, Viduševac i Hađer.
- Prilikom pokušaja probaja četničke blokade grada Hrvatska Kostajnica u mjestu Slabinja poginuli hrvatski branitelji Mario Šalić i Velimir Šuštić. Sunja
GOSPIĆ
- Na središte grada ispaljeno je 200 mina iz minobacača, koje su izazvale i nekoliko požara. Jedan policajac je poginuo, a 9 ih je ranjeno.

ZAGREB
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je odluku o razrješenju komandanta TO RH general potpukovnika Zdravka Novoselića, radi odbijanja suradnje s ovlaštenim tijelima RH i postupanja protivno interesima obrane RH.

- ministar unutarnjih poslova naredio je uvođenje policijskog sata od 23 sata do 5 ujutro u općinama: Podravska Slatina, Vukovar, Vinkovci, Slavonska Požega, Osijek, Nova Gradiška, Županja, Slavonski Brod, Orahovica, Valpovo, Kostajnica, Petrinja, Sisak, Novska, Gospić, Otočac, Biograd na moru, Drniš, Zadar, Šibenik, Slunj, Duga Resa, Ogulin, Karlovac, Pakrac, Grubišno Polje, Virovitica, Daruvar i Kutina.
KARLOVAC
- Iz Tušilovića neprijatelj gađao odašiljač Radio Karlovca na Martiščaku.
- U blizini gostionice u Malom Šušnjaru okupilo se oko 100 srpskih rezervista koji su pješice krenuli prema Hrastovici. Odmah po dolasku na položaje oko željezničke postaje nedaleko od Hrastovice otvaraju rafalnu paljbu na mjesto. Istovremeno, iz zasjede u selu Križ napadnuta patrola ZNG-a i MUP-a. Tom prilikom poginuo Andrija Barić, a njegov kolega teško ranjen. Nakon toga uslijedio kombinirani napad četnika i JNA na Križ i Hrastovicu.
- Minirana je pruga između Generalskog Stola i Donje Dubrave.
ZADAR
- Srpski teroristi ponovo napadaju sela Kruševo i Jasenice u zaleđu Zadra. Napada se iz smijera Obrovca, Karina i Debelog Brda. Ispaljeno je 80 granata i pokušan je pješački napad na Kruševo. Poginula su 4 gardista, a 8 ih je ranjeno.

- Osam sela u području Benkovca s hrvatskim stanovništvom nalazi se u potpunom okruženju četnika i JNA

- U Obrovac i okolicu JNA je dovezla veliku količinu oružja, streljiva i ratne tehnike. Tri autobusa vojnih rezervista pristigla su iz Srbije u Tvornicu glinice, a nekoliko autobusa u sela Zelengrad i Bilišani. Oko 200 rezervista pristiglo je u Islam Grčki.
DUBROVNIK
- Brodovi JRM stacionirani u dubrovačkom akvatoriju pucaju na otoke Lopud i Koločep.
NOVSKA
- U Gornjim Bogićevcima združenim djelovanjem JNA i četnika granatama teško oštećena crkva Svetoga Duha.
SKOPJE
- Održan je referendum o neovisnosti Makedonije. Od izašlih birača, njih 71% se je odlučilo za nezavisnost.


09.09.1992.
ZAGREB
- Hrvatski predsjednik Tuđman razgovarao s supredsjedateljima ženevske konferencije Vanceom i Owenom. Zaključeno da UNPROFOR mora poduzeti odlučnije korake u otvaranju prometnica i povratku prognanika, te razoružanju srpske paravojne milicije.
SISAK
- U Okružnom sudu u Sisku počela istraga protiv ratnih zločinaca iz Petrinje. DRNIŠ

- Pobunjeni hrvatski Srbi minirali crkvu Sv. Ivana u Parčićima nedaleko Drniša.09.09.1993.
GOSPIĆ

- HV započela operaciju "Medački džep" u Lici. Operacija je trajala samo četiri sata. Oslobođeno je ukupno 48 četvornih kilometara. HV poduzima razmjerno malu akciju "ispravljanja" crte bojišnice oko Gospića i u kratkom napadu osvaja nekoliko naselja južno od Gospića te zauzima bolje položaje na Velebitu. Srbi su brzo razbijeni i povlače se zajedno s civilnim stanovništvom. Planirana akcija završava istoga dana, ali se borbe nastavljaju i narednih dana, da bi se zaustavile pred mjestom Medakom, dvadesetak kilometara jugoistočno od Gospića. Cijela bojišnica od Dalmacije do Karlovca je oživjela i Srbi počinju granatiranjem velikog broja hrvatskih gradova i naselja, pri čem je osobito teško gađan Karlovac u kojem ima na desetine mrtvih. Na jedno predgrađe Zagreba pada veliki projektil zemlja - zemlja luna-17 (NATO oznaka Frog-7), čime SVK ostvaruje svoje prijetnje da će u slučaju napada odgovoriti odmazdom. Nekoliko dana nakon medačke akcije, SVK šalje hrvatskim vlastima popis od tridesetak ciljeva koji će biti napadnuti ako se hrvatske snage ne povuku ili ako ponovo napadnu. Tijekom akcije navodno je došlo je do okršaja između hrvatskih snaga i kanadskog kontingenta UNPROFOR-a u kojem je bilo i mrtvih, kako to tvrde kanađani, iako je sasvim izvjesno da nikakvog sukoba nije bilo. Zbog niza otkrivenih ratnih zločina, akcija je izazvala burne reakcije međunarodne javnosti. Kad se HV nakon tjedan dana povukla iz zauzetih naselja i predala ih UNPROFOR-u, na ruševinama i zgarištima nađeno je 18 leševa srpskih civila koji su ubijeni izbliza, a hrvatska je strana predala narednih pedesetak leševa. Naselja Počitelj, Čitluk, Divoselo i osam drugih predana su potpuno opustošena, a 500 kuća je spaljeno do temelja, zbog čega je hrvatska strana optužena da sustavno provodi taktiku "spaljene zemlje". Predsjednik RH je suspendirao dva časnika i naložio istragu. Kao odgovor na ove događaje Srbi su iz Podlapače prognali posljednjih preostalih 117 Hrvata. Medačka akcija imala je nominalno vrlo ograničeni cilj da uklanjanjem srpskog "džepa" olakša situaciju u Gospiću koji je godinama bio pod stalnim topničkim udarima. Iako je "džep" likvidiran, Gospić je i dalje mogao biti tučen jer je bojišnica prema istoku i dalje bila udaljena svega nekoliko kilometara. Zbog zločina i masovnog uništavanja, akcija je nanijela veliku štetu ugledu HV i Hrvatske. Akcija je na Srbe psihološki djelovala na dva načina: dala je znati da će obračun biti nemilosrdan, a s druge ih je strane zavarala da se hrvatska strategija sastoji u polaganom "odgrizanju" komadića teritorija. Akcija je isto tako upozorila na teškoće razlikovanja civila i vojnika u ovakvom tipu rata.
- Radi akcije "Medački džep" Srbi se osvećuju gađajući civilne ciljeve u hrvatskim gradovima: Gospić pretrpio nova velika razaranja, u Zadru jedna osoba poginula, a četiri ranjene, na središte Karlovca palo deset projektila, u Dugoj Resi poginuo civil, u Otočcu poginula jedna osoba a šest ih je ranjeno, u Ogulinu ranjene tri žene, kod Skradina ranjena dva mladića.

KARLOVAC
- 08.30 sati topnički napad na Karlovac. Napadnuti su i Ogulin i Josipdol. Dvije osobe teže i jedna lakše ranjena.
oko 13.00 sati napadnuto je Mrzlo Polje, Duga Resa i Barilović, jedna osoba poginula a troje ranjeno. Oštećen 110 kv dalekovod. Napadnuti su i Generalski Stol, okolica Bukovlja i Barilovića. U Bukovlju jedno dijete izgubilo život.
"Četnici se svete za Međački đep." SUNJA

- Pri napadu na Sunju ranjen pripadnik tzv.SVK Ljuban Šaponja.09.09.1994.
ZAGREB

- U povodu posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj, na prijedlog Komisije za pomilovanje, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio odluku o pomilovanju 88 osuđenih osoba.09.09.1995.
ŽENEVA
- BiH će i dalje postojati kao međunarodno priznata država unutar dosadašnjih granica. Bit će sastavljena od dviju jedinica: Federacije BiH i Republike Srpske. Unutarnje teritorijalno razgraničenje ostaje predmet pregovora, a prihvaćen je tek princip da ono bude zasnovano na podjeli 51 posto (Federacija) prema 49 posto ("Republika Srpska"), stoji u dokumentu što su ga prihvatili trojica ministara Granić, Šaćirbej i Milutinović u Ženevi.

petak:
10.09.1990.

DONJI LAPAC

- U Donjem Lapcu održan je sastanak Josipa Boljkovca i predstavnika “Srpskog nacionalnog vijeća” s Milanom Babićem na čelu. Dogovoren je povrat oružja pričuvnog sastava SJS iz Knina. Predsjednik općine Sinj Jerko Vukas i Milan Babić potpisuju sporazum o mirnom i institucionalnom rješavanju svih otvorenih pitanja.


10.09.1991.

BiH

- Općine s područja BiH uz rijeku Savu, uglavnom naseljene Srbima, od republičkog štaba TO BiH traže financijsku naknadu za svoje pripadnike koji su ratovali na području RH (Bosanska Gradiška, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Šipovo, Mrkonjić grad) protiv snaga RH.


VUKOVAR- granatiranjem je potpuno uništena "Vupikova" ekonomija Opatovac. Iz Petrove Gore napadnuto stambeno naselje "1. maj"


KNIN- Pomoću logistike 17 korpusa JNA (Tuzla) popunjava se ljudstvom kninski korpus JNA. (Stjepan Šiber)

NOVSKA- JNA i srpski teroristi okupirali naselje Gornji Rajići i napreduju prema Novskoj.
- Na autocesti Zagreb - Slavonski Brod kraj sela Roždanika napadnuta su dvojica španjolskih novinara pješačkom vatrom na vozilo

GOSPIĆ


- U Gospiću vođene najžešće pješačke borbe od novog mosta na Novčici do Alarovog brda, kada su tenkovi JNA gotovo ušli u grad.

KARLOVAC- Grad se napada iz Tušilovića

HRVATSKA KOSTAJNICA- Već 30 sati traje napad na položaje ZNG i MUP-a. Poginulo je sedam gardista, a 30 ih je ranjeno.OTOČAC- U tri napada ispaljeno je više od 200 mina kalibra 120 mm. Teže je ranjen jedan policajac.

PETRINJA- Grad se napada iz vojarne "Vasilj Gaćeša"
- Pripadnici TO u selu Panjani ubili Hrvata Matu Ivaniševića, rođenog 7. veljače 1947. godine.
- Hrastovica pala u ruke četnika, jedan pripadnik MUP-a iz Zagreba poginuo, dvije osobe ranjene.

OSIJEK- Prilikom artiljerijskog napada na grad građan je dječji vrtić i franjevački samostan, središnji gradski trg, općinska skupština i industrijska zona. Poginuo je jedan civil. Snajperima je pucano i iz objekta vojne bolnice.

- Napadnuto Valpovo iz VBR-a i minobacača. Oštećeni su pogoni poduzeća "Belišće". Ranjena su tri civila.
BRUXELLES

10.09.1993.

KARLOVAC

- Drugi dan opće opasnosti. U 11.30 sati ponovo topovima i VBR napadnut Karlovac. Projektili su padali po samom središtu grada, rušili kuće i ubijali ljude. U jakom topničkom napadu tog dana život izgubilo osam stanovnika među kojima jedna trudnica i jedno dijete. Ranjeno je 23 osobe od kojih 13 teško. Istovremeno topnički je napadnuta i Duga Resa. Poginuo novinar Hrvatskog radija Karlovac Tomica Belavić.

10.09.1994.

ZAGREB


- Sveti otac Ivan Pavao II po prvi put došao na tlo neovisne i suverene RH.

ZADAR- Na prometnici između Stankovaca i Bile Vlake u biogradskom zaleđu skupina pobunjenih hrvatskih Srba iz zasjede ubila Tomislava Karduma i Šimu Đepinu, pripadnike Hrvatske vojske koji su bili u ophodnji.

petak:
11.09.1990.

BEOGRAD

- Na sastanku s Borisavom Jovićem Dobrica Ćosić kaže kako je osobno utjecao na Raškovića i na Radovana Karadžića da osnuju srpsku političku stranku SDS kako bi se zaokružio “budući prostor Srbije”. Ćosić misli kako se Kosovo ne može sačuvati nego se treba razgraničiti na način da se za Srbiju zadrže “neke svetinje” (Gračanica, Gazimestan).


11.09.1991.

ZAGREB

- Predsjednik Tuđman pismom izvještava lorda Carringtona i Hansa van den Broeka o nastavku rata Srbije i JNA protiv Hrvatske.
- Predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić naredio jedinicama JNA da se u roku 48 sati povuku u kasarne. Savezni sekretarijat za narodnu obranu odbio je izvršiti zapovjed.
- Na sjednici Vlade popredsjednik Zdravko Tomac izvijestio je o razgovorima delegacije Vlada Hrvatske i BiH, gdje je dogovoreno kako se teritorij jedne države neće koristiti u napadima na drugu državu. Međutim, Vlada BiH je protestirala kod JNA, ali nije uspjela ništa postići, što faktički znači "tihu okupaciju" teritorija BiH od strane JNA.

KNIN

- U Kninu ponovno boravio veleposlanik Wijnaendts. (svjedočenje M, Babića)
ZADAR

- Četnici su napadali tenkovima i zrakoplovima Kruševo i Jasenice, te na Pridragu i Maslenicu a cilj napada je osvajanje Masleničkog mosta. Pripadnici ZNG i MUP-a su se morali povući, te su spomenuta mjesta okupirana.

- U Bilaju minobacačkim granatama potpuno uništena crkva Sv. Jakova


OKUČANI

- U Okučanima su održani pregovori između zamjenika ministra MUP-a i Rašete, ali to nije zaustavilo napade na položaje hrvatskih branitelja.

GRUBIŠNO POLJE

- Na cesti između Velikog Grđevca i Velike Barne zaustavljeni civili Mirko i Nevenka Matašić, otjerani u šumu, ispitivani i fizički zlostavljani, a kada je Mirko Matešić pokušao pobjeći, na nj su iz automatskog oružja ispalili nekoliko hitaca koji su mu nanijeli teške tjelesne povrede.

SINJ

- U Sinju zbog blokade vojarne JNA napušta dvije vojarne.

ŠIBENIK

- U Dubravicama minama i granatama teško oštećena crkva sv. Gospe Fatimske i crkva sv. Roka

- Počeo je napad na područje Skradina i skradinskog zaleđa. Ti pokreti JNA i četnika bili su uvod u "rujanski rat". Obrana grada Skradina se drži, dok se branitelji napadaju artiljerijom. Prvi dan borbi poginula su tri hrvatska branitelja.
KARLOVAC

- U borbama oko Topuskog poginuli pričuvni policajac Dragan Brdar i gardist Antun Porubić.
- Od eksplozije uništena nedovršena kuća na Drežniku.
- U Slunj dopremljeno naoružanje za djelatni i pričuvni sastav HV.

HRVATSKA KOSTAJNICA

- Napadaju se topničkom vatrom i tenkovskom paljbom položaji u Kostajnici. Napadnuta je i Bosanska Dubica. Srušen je dio mosta na Uni između Hrvatske i Bosanske Dubice što je trebalo priječiti prelazak više stotina četnika na hrvatsku stranu rijeke. Kostajnica se nalazi u okruženju, a dva pokušaja proboja nisu uspjela.

GLINA

- Napadnuti su položaji hrvatskih snaga u selima Ponikvari, Velika Vranovina, Donji Gređani i Miljevići, te položaji blizu Viduševca. U tim napadima ranjena su četvorica pripadnika ZNG.

OTOČAC

- Grad je napadnut artijljerijskom vatrom. Gađano samo središte grada. Pogođena je robna kuća i pet okolnih zgrada.

PETRINJA

- Eksplozija u skladištu Hotela Gavrilović u Petrinji koja je posljedica nehotičnog aktiviranja ručne bombe - 2 mrtva i 4 ranjena hrvatska branitelja.

OSIJEK

- Na sam grad ispaljeno 125 granata. Hrvatske snage zauzele su vojnu bolnicu na Tvrđi iz koje je danima snajperskom vatrom pucano po gradu. Teškim oružjem iz Bršadina, Lipovače, Trpinje i Orlovače gađan je grad, ispaljeno je više od 100 projektila.
VUKOVAR

- U okupiranom selu Lipovači pred mještanima streljan jedan Hrvat kao primjer ostalima.

VINKOVCI

- Iz vojarne i okolnih uporišta otvorena je paljba iz teškog topničkog oružja, a grad su napadali i zrakoplovi. Grad je pretrpio velika razaranja. Hrvatske snage uspjele su uništiti više brobenih sredstava u krugu vojarne.
METKOVIĆ

- Zaustavljena je kolona od 65 vojnih vozila JNA s rezervistima i četnicima. Kolona je vjerojatno trebala izolirati Dubrovnik presijecanjem Dalmacije na ušću rijeke Neretve.

11.09.1992.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je ukaz o prevođenju djelatnog časnika u pričuvni sastav OS RH u čin pričuvnog brigadira: Miroslav (Franje) Tuđman.

11.09.1993.

KARLOVAC

- 13.00 sati ponovo siloviti topnički napad na grad i okolicu, palo preko 200 granata. oko 17.00 sati napadnuta Rečica, Husje i Kobilić. Napadnuta je i Duga Resa, a potom se napad proširio na Kamenicu, Ogulin i Josipdol. Duž bojišnice od Šišljavića do Kapele tog dana je ispaljeno oko 1000 ubojitih projektila. U napadima je osam osoba izgubilo život, a 18 teško ranjeno. Oko 18.00 sati VBR napadnuto prognaničko naselje GAZA. U napadu poginule četri osobe, a nekoliko stambenih objekata potpuno uništeno.
Za Čedomira Bulata, komadanta 21. kordunaškog korpusa, koji je izdao naređenje za ovaj napad i to su bili vojni objekti od strateškog značaja.
- Na pokuspkom bojištu pogođena je i tvornica "Jamnica".
- Karlovac posjetio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman u pratnji Gojka Šuška, ministra obrane i Ivana Jarnjaka, ministra unutarnjih poslova, gdje su se osobno osvjedočili o veličini razaranja grada.
ZADAR

- Tenkovski napad na Zadar

11.09.1994.

ZAGREB


- Sveti Otac papa Ivan Pavao II. na zagrebačkom Hipodromu predvodio Euharistijsko slavlje pred milijun vjernika, kojima je podijelio blagoslov i poručio da traže oprost, ali i da sami oproste, jer mir na Balkanu nije utopija, nego se nameće kao perspektiva povijesnog realizma.

MOSTAR

- Petnaest minuta iza ponoći pokušan atentat na upravitelja EU u Mostaru Hansa Koschnika, napad izveden RPG-7 projektilom 85 mm, ali nije bilo ozlijeđenih.


11.09.1995.

WASHINGTON

- Hrvatska neće prihvatiti nikakav globalni sporazum bez rješenja za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, izjavio po dolasku u Washington hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.

OZREN
- Postrojbe Armije BiH oslobodile važno strateško središte na Ozrenu, Vozuću. Time oslobođena komunikacija Zenica-Tuzla i došlo do spajanja Drugog i Trećeg korpusa Armije BiH.

petak:
12.09.1990.

KNIN

- “Srpski radio Knin” objavljuje dopis tkz. “Savjeta narodnog otpora” (osnovan 18.08.1990. s ciljem koordiniranja početnih vojnih aktivnosti pobunjenih Srba te kasnijih napada na nesrbe s područja SAO Krajine) u kojem se apelira na građane da ne vjeruju hrvatskom vrhovništvu i da ne vraćaju ranije podijeljeno oružje. Neki od članova Savjeta: Milan Babić, Milan Martič, Dušan Zelenbaba, Jovan Opačić, Marko Dobrijević, Branko Perica, Jovo Vitas, Dušan Orlović.12.09.1991.

BEOGRAD
- Nastavak sastanka S. Miloševića, B. Jovića, M. Bulatovića, B. Kostića i B. Adžića i V. Kadijevića od 05.09.1991. Wijnaendts pokazuje Kadijeviću pismo predsjednika Tuđmana Hansu van den Broeku. (B. Jović)

- Lord Carrington šalje Fitzroya MacLeana na sastanak s Kadijevićem i Brovetom. MacLean prenosi poruku da bi više trebalo pritisnuti Francusku koja je „kolebljiva“ a sve kako bi Francuska i V. Britanija zajedno zaustavile Njemačku. (B. Jović). Carrington se protivio „preranom priznavanju neovisnosti Slovenije i Hrvatske“ jer je „inzistirao da se neovisnost ne prizna sve dok se ne nađe ustavno rješenje na razini cijele Jugoslavije, koje bi bilo prihvatljivo svim republikama“ (Laura Silber i Allan Little) što je potpuno pogodovalo Srbima. Carringon tvrdi kako će priznanje biti „iskra koja će zapaliti BiH“
VINKOVCI
- Srpski teroristi i JNA ispalili oko 60 projektila na grad.
VUKOVAR
- Grad napadan cijeli dan. Minobacačkim projektilima pogođena je zgrada sportske zračne luke u Borovom Naselju i "Vuteksovi" pogoni. OSIJEK
- Cjelodnevni napadi na grad i njegovo šire područje iz pravca Baranje, Stare Tenje, Klise i vojarne "Milan Stanivuković". Gađano je cijelo područje grada, postrojenja HEP-a, zgrada Medicinskog centra te mjesta Sarvaš, Nova Tenja, Višnjevac i Laslovo.

ZADAR
- Napadnut Maslenički most i postavljene barikade, čime je odsječen jug Hrvatske. Hrvatske snage još se nalaze na južnoj, zadarskoj strani mosta.
ŠIBENIK
- Ponovno je počeo minobacački napad na skradinsko područje koji je upravljen prema hidroelektrani "Jaruga", prema Skradinu te mjestima Lozovac, Dubravice i Rupe. Iz vojnog zrakoplova ispaljeno je 8 raketa na Bičine. Cijeli dan mjesta se granatiraju haubicama i tenkovskim projektilima. U posljepodnevnim satima došlo je i do pokušaja pješačkog napada. Predvečer su četnici minobacačima napali Krković i Perković kulu i ponovno Skradin pri čemu je teže ranjen jedan pripadnik ZNG.
HRVATSKA KOSTAJNICA

- Prestao je organizirani otpor hrvatskih branitelja u Kostajnici. Uvjeti i način dogovaranja predaje do danas nisu točno utvrđeni. Večina hrvatskih branitelja smatra da se grad mogao obraniti. Dio branitelja i civila probojem je izašao iz H. Kostajnice, dok je veći dio zarobljenih branitelja (njih oko 300) prebačen je u logore Manjača i Glina, a dio ih je ubijen nakon predaje u Kostajnici. Prilikom proboja hrvatskih branitelja i civila iz opkoljene Hrvatske Kostajnice na cesti Hrvatska Kostajnica - Hrvatska Dubica u mjestu Slabinja smrtno ranjena Dragica Galić, četvero suputnika u vozilu ranjeno, više osoba nestalo čija je sudbina i danas nepoznata.

KARLOVAC
- MORH zapovijeda aktivno i pasivno blokiranje postrojbi i skladišta JNA i isključivanje komunalnih usluga. U to vrijeme neprijatelj je u Karlovcu držao još 24 objekta.

- Na širem području Karlovca ima oko 6.000 naoružanih pripadnika JNA i pobunjenih Srba, dok je organizirano oko 1.400 hrvatskih branitelja.

- Miniran frizerski salon "Nina" u Karlovcu.
- Hrvatske obrambene snage blokirale su poligon “Slunj”. Uslijedile su prijetnje granatiranjem grad Slunja.

- Nna selo Desni Štefanki palo je 15 granata koje su ranile 3 civila. PETRINJA
- U 7,10 sati u Petrinji kod glavne porte u Tvornici Gavrilović pucano iz vatrenog oružja iz smjera pruge kojom prilikom je ranjen hrvatski policajac Zdravko P.
SPLIT
- Ustrojeno zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice pod zapovjedništvom admirala Svete Letice.
HAAG
- Nastavlja se mirovna konferencija o Jugoslaviji
12.09.1992.
ZAGREB
- Ratne štete u hrvatskom zdravstvu iznose više od sedam milijardi dolara, pokazuju analize Ministarstva zdravstva Hrvatske.
SLAVONSKI BROD
- Razaranju brodske Posavine nema kraja, osam topničkih napada iz Bosne na Slavonski Brod.
DUBROVNIK

- Srpski i crnogorski agresor ponovno pljačka okupirane Konavle.

BIH
- U BiH, prema nepotpunim podacima zdravstvenih organizacija, dosad evidentirano 10.503 poginule osobe, a ranjenih je 120.300.

12.09.1993.

KARLOVAC

- Dan na karlovačkoj i ogulinskoj bojišnici prolazi mirno. Opća opasnost i dalje je na snazi.
- Nenajavljeno Karlovac je posjetio Peter Galbraith, američki ambasador koji se osobno upoznao sa stradanjem grada i civilnog stanovništva.
- 19.00 sati neprijateljski tenkovi pucali na Martinščak i Ladvenjak, a potom se napad proširio na Turanj, Blatnicu i Donju Kupčinu - bilo je to zagrijavanje tenkova za sutrašnji dan.
ZAGREB
- Raketirana i prigradska mjesta Zagreba, Jastrebarsko (tri) i Samobor (četiri rakete tipa "orkan"), ranjeno šestero civila.

12.09.1995.

BANJA LUKA - Progon nesrba iz Banje Luke se nastavlja, u Hrvatsku preko Save prešlo novih 697 izbjeglica Muslimana i 48 Hrvata, izjavio novinarima u zagrebačkom sjedištu UNCRO-a Christopher Guness.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica