EVO VAM PORTAL! NA!
  Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
27. 10. 2016., 21:29

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
News
Stats
155226 Postova u 788 Tema od 1618 Članova
Najnoviji Član: kiopiiph
Traži:     Napredno pretraživanje
* Forum Forum Pomoć Prijava Registracija
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  DOMOVINSKI RAT  |  Tema: Na današnji dan u Domovinskom ratu 0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 28 Dolje Ispis
Autor Tema: Na današnji dan u Domovinskom ratu  (Posjeta: 216526 puta)
kaaa
dragovoljci
*
Postova: 14684Email
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #90 na: 20. 08. 2010., 12:03 »

e, super.
onda kada se ljiljana vrati, možemo započeti s tim.
al bi bilo dobro da nam zalijepiš dan-dva ranije, tako da na vrijeme možemo prenijeti na portal.
Evidentirano

ČOVJEK KOJI NI ZA ŠTO NIJE SPREMAN UMRIJETI, NIJE ZAVRIJEDIO NI ŽIVJETI
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #91 na: 20. 08. 2010., 14:42 »

e, super.
onda kada se ljiljana vrati, možemo započeti s tim.
al bi bilo dobro da nam zalijepiš dan-dva ranije, tako da na vrijeme možemo prenijeti na portal.

imaš vec sad za unapred
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #92 na: 27. 08. 2010., 20:21 »

27.09.1989.
LJUBLJANA
- Skupština SR Slovenije prihvatila amandmane na Ustav koji su stavljali republičke zakone iznad saveznih i koji su omogućavali da se referendumom Slovenija odcijepi, te je predvidjela uvođenje višestranačkog sustava. Ti su amandmani usvojeni unatoč vetu na saveznoj razini kojeg je uložila Srbija.
BEOGRAD
- Milošević i Jović izražavaju razočaranje zbog neodlučnosti Kadijevića da intervenira i svrgne slovensko rukovodstvo. Smatraju kako je počeo kraj Jugoslavije.


27.09.1991.

BEOGRAD


- Srbijanski parlament objavljuje djelomičnu mobilizaciju.
- Milošević pokušava na silu smijeniti neodlučnog i projugoslavenski orijentiranog Kadijevića i na njegovo mjesto postaviti B. Adžića. Četrdesetak oficira, pripadnika gardijske brigade, noću na 28.09. upada u SSNO, a predvodi ih Veselin Šljivančanin, tada major KOSa i pripadnik brigade. Pokušaj smjene je propao zato jer je Adžić odbio u tome sudjelovati.
ZAGREB
- Načelnik GS HV Antun Tus donosi zapovjed o realizaciji Plana "Bilogora", odnosno osvajanju kasarni JNA-a na prostoru Bjelovara i Koprivnice.
- Hrvatska Vlada prihvatila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, podržala nastavak Mirovne konferencije u Haagu, te odbija dalje priznavati legalitet Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije.
- Hrvatski ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang upozorio na činjenicu da JNA konstantno napada bolnice i zdravstvene ustanove.
- Iz vojnog skladišta streljiva u Jastrebarskom otvorena je paljba iz pješačkog oružja, a ispaljene su i svjetleće rakete.

KARLOVAC
- Mještani s prostora Slunja nalaze se u teškoj situaciji, nedostaju im hrana, ljekovi i gorivo.
- Vojarne se polako prazne, a Karlovac napuštaju oficiri s obiteljima. Plan je da do 15.10. sve vojarne budu ispražnjene. Neprijatelj je napustio vojarnu u Turnju. Međutim, u to isto vrijeme, žestoko je napadnut grad Karlovac.
- Zbog djelovanja JNA oštečene škole na Turnju, Rečici i Ladvenjaku.
SLATINA
- Pobunjeni Srbi uhitili Vladu Paljevića, Ivana Goluba, Ivana Đerđi i Pavu Tršeka, odveli u zatvor u Đulovac i tamo ubili.
PETRINJA
- Prema riječima svjedoka, nakon povlačenja hrvatskih postrojbi iz grada u Petrinji vlada totalna anarhija.

- U Petrovcu je od pripadnika ZNG-a formirana je 1. satnija budućeg 74. samostalnog bataljuna Petrinja koja je preuzela položaje na Župić brdu.

PAKRAC

- Sela oko Pakraca su očišćena od terorista - Kukunjevac, Toranj, Prekopakra, Dobrovac i Obrijež. Grad Pakrac je teško oštećen od neprestanog granatiranja, dok je zgrada bolnice toliko oštećena da je neupotrebljiva. Kod sela Dobrovca otvorena je vatra na bolesnike iz Lipika koje se je probalo evakuirati pa je autobus vraćen natrag u Lipik.

VINKOVCI


- HV zauzela vojarnu u Vinkovcima. Hrvatske obrambene snago povukle su se iz Tovarnika, Ilače i Slakovca. Time je situacija oko Vukovara postala još teža.

VUKOVAR


- JNA pojačala napade na Vukovar.
OSIJEK
- Na širem području Osijeka napadi su počeli u ranim jutarnjim satima. Na Belišće je ispaljeno 50 projektila. Posljepodne u selu Gatu minobacačkom ganatom ranjeno je 5 djece. S područja Baranje pucalo se na sam grad Osijek, iz četničkog uporišta Klise napadnuti su položaji hrvatskih obrambenih snaga kod pogona "Saponije" i "Melite" a iz Stare Tenje i Palače topništvom su napadnuti Nemetin, Ernestinovo, Sarvaš i Laslovo, na koje je izvršen i pješački napad. U večernjim satima ponovno je napadnut sam Osijek i prigradsko naselje Josipovac.
- Iz četničkih uporišta u Silašu i Pačetinu otvorena je vatra na Korođ.

SINJ
- Postignut dogovor o povlačenju JNA iz Sinja.
KORČULA
- Pošto su se predali vojnici u vojarni na otoku Korčuli, na otok je izvršen desant koji je osiguravala raketna topovnjača. U poslijepodnevnim satima pripadnici JNA u Veloj Luci ukrcali su opremu i oružje iz vojarne na brod i krenuli su prema otoku Visu.


27.09.1992.

ISTOČNA SLAVONIJA

- Zapovjednik Istočnog sektora UNPROFOR-a Aleksandar Hromčenkov dao tri različite izjave o povratku prognanika: najprije da će ga spriječiti, zatim, da će ga maksimalno zaštititi, pa opet da nema povratka, konstatiraju prognanici u Osijeku i iznose niz negativnih primjera o ponašanju ruskih časnika i vojnika u istočnoj Slavoniji.27.09.1993.
VELIKA KLADUŠA
- U Velikoj Kladuši proglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, a za predsjednika jednoglasnom odlukom ustavotvorne skupštine izabran član Predsjedništva BiH Fikret Abdić.


27.09.1994.
SEVILLA
- Ministri obrane NATO-a počeli u španjolskom gradu Sevilli dvodnevni neslužbeni sastanak, na kojem će glavna tema biti stanje u bivšoj Jugoslaviji s naglaskom na prilike u BiH.


27.09.1995.
SPLIT

- Nakon akcije "Oluja", Policijska uprava splitsko-dalmatinska podnijela 41 krivičnu prijavu protiv 23 osobe za oružanu pobunu, protiv 10 osoba krivičnu prijavu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a protiv osam za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Hrvatske.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #93 na: 27. 08. 2010., 20:25 »

28.09.1990.

BANIJA

- Pobunjeni Srbi napadaju policijske stanice radi otimanja oružja i uzurpacije vlasti u Glini, Petrinji, Kostajnici i Dvoru na Uni.Interveniraju satnije iz sastava PHR
("Prvog hrvatskog redarstvenika"). Tijekom noći 28.-29.09 u Petrinji je ranjen pripadnik PHR Josip Božićević hicem najvjerojatnije iz kasarne JNA.

BEOGRAD

- Skupština SR Srbije prihvatila je novi Ustav kojim se Srbija definira kao demokratska država svih njenih građana. Obje autonomne pokrajine izgubile su svoj status i teritorijalno su potpuno integrirane u Srbiju. Međutim nisu izgubile glas u saveznom Predsjedništvu te je na taj način Srbija imala 3 glasa.

28.09.1991.

BEOGRAD

- Na Kadijevićevo traženje održan je sastanak S. Miloševića, B. Jovića, M. Bulatovića, B. Kostića i B. Adžića. Kadijević izvješćuje nazočne kako „su svi srpski krajevi u Hrvatskoj oslobođeni“. Kadijević se žali kako su u prošla 3 dana pokušana 3 puča „svuda s istim parolama i zahtjevima“ (u VMA, ratnom zrakoplovstvu i u gardijskoj brigadi). Kadijević optužuje Mihajla Kertesa da stoji iza zahtjeva za njegovom i Brovetovom smjenom. (B. Jović)

VUKOVAR i VINKOVCI


- Već od ranije oštećen dvorac Eltz dodatno granatiran. U Tordincima zaustavljena kolona vojnih vozila. Minobacačaki napad na Stare Jankovce iz smjera Sremskih Laza. Nakon bombardiranja iz aviona započeo tenkovski napad koji je odbačen. Branitelji su uništili dva tenka i nekoliko vojnih kamiona. Iz Mirkovaca otvorena je vatra na Vinkovce.OSIJEK

- Iz smjera Bilja minobacačima napadnut Osijek. Pogođen je dječji vrtić i stara gradska jezgra Tvrđa. Poginulo je troje a ranjeno 15 ljudi. Granatama je oštećeno pročelje crkve sv. Jakova. Granatira se i Valpovo.PAKRAC- Na Pakrac se puca iz svih oružja. Pogođena je i zapaljena katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Grad je bombardiran dva puta iz zrakoplova, kao i okolna mjesta Dobrovac, Kukunjevac, Pakračka Poljana i Lipik. U 14,30 sati tzv JNA i pobunjeni Srbi izvršili minobacački napad na Gaj i Pakračku Poljanu. Nije uspio pokušaj evakuacije 270 duševnih bolesnika koji se nalaze u podrumima razrušene bolnice zato jer je neprijatelj pucao na propisno obilježene autobuse Crvenog Križa koji su po bolesnike krenuli iz Bjelovara.
- Prilikom topničkog napada neprijatelja na položaje hrvatskih branitelja u Prekopakri, mjestu nadomak Pakraca, poginuo je hrvatski branitelj - pripadnik Specijalne jedinice policije PU Bjelovar "Omege" Dražen Baniček iz Borovljana, rođen 15. ožujka 1970. godine u Koprivnici. Na istome mjestu teško je ranjen i Tihomir Ruk iz Koprivnice.


NOVSKA

- Iz BiH otvorena vatra na položaje ZNG i policije u Jasenovcu i mjestu Tanac

KARLOVAC
- U Dugoj Resi je ustrojen 3. bataljun 110. br. GOSPIĆ
- Perušić je napadnut tenkovskom paljbom. KORČULA

- Posljednje jedinice JNA napustile Korčulu.

ZADAR

- Napadnuti su Murvica i Posedarje.
DRNIŠ
- Novinari su s promatračima EU ušli u Drniš koji je više dana okupiran. Rszrušene su i spaljene neke kuće u glavnoj ulici. Uništeni su dućani, Pršutana, Muzička škola, Općinski sud, autobusna stanica itd, dok je sve temeljito opljačkano. Većina stanovnika je u progonstvu. Od grada od 7000 stanovnika ostalo je nekoliko stotina ljudi.

28.09.1993.
NEW YORK

- Predsjednik Tuđman govorio pred Generalnom skupištinom Ujedinjenih naroda u New Yorku.
KARLOVAC
- Pojačano borbeno djelovanje neprijatelja na Turnju. Počelo je oko 20.00 sati i trajalo do 03.30 sati pucajući na naše snage iz pješačkog naoružanja, protuzrakoplovnim strojnicama i MB 60 mm.28.09.1994.
NEW YORK
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman svečano otvorio Generalni konzulat Republike Hrvatske u New Yorku i sastao se s hrvatskim iseljenicima.


28.09.1995.

ZAGREB

- Republika Hrvatska trenutačno skrbi o 406.000 prognanika i izbjeglica, od kojih je 209.000 iz BiH. U četiri ratne godine Hrvatska zbrinula milijun i sto tisuća prognanika i izbjeglica, izjavio predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice Vlade RH dr. Adalbert Rebić.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #94 na: 27. 08. 2010., 20:28 »

SRBIJA

- U Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Vojvodini održani su protestni mitinzi protiv slovenskog rukovodstva i "separatizma Slovenije".


29.09.1990.

BEOGRAD

- Savezni premijer Ante Marković osnovao je svoju političku stranku “Savez reformskih snaga Jugoslavije”.

BANIJA


- u pobunjenim stanicama javne sigurnosti u Petrinji, Glini i Dvoru pobunjeni Srbi oteli su 25 puškomitraljeza, 157 pištolja, 75 pušaka i 59 000 komada streljiva.

29.09.1991.

KORČULA

- Kontraadmiral JRM Vladimir Barović na otoku Visu počinio je samoubojstvo. U oproštajnom je pismu, između ostalog, napisao da je „agresija JNA protiv Hrvatske za njega djelo suprotno crnogorskoj časti“. (HIC)
- Odlazeći iz akvatorija Vele Luke, pripadnici ratne mornarice JNA uništili su skladište municije u Privali.

VUKOVAR

- Artiljerijskom vatrom napadnut je Vukovar, naselje Lužac, Borovo Naselje i Bogdanovci.

VINKOVCI

- JNA je tenkovskom vatrom napala Jankovce a zatim su iz neprijateljskih uporišta u Bršadinu, Sremskim Lazima i Orioliku uslijedili minobacački i topovski napadi na Nuštar, Privlaku, Otok, Komletince, Đeletovce, Tordince, Jarminu i Nijemce te na same Vinkovce. Nanesena je velika materijalna šteta.OSIJEK

- Oštećeno je više zgrada u naselju Jug II i na Senjaku, dalekovod, rezervoar INE, skladište Željezare, "Saponija", a pogođena je i plicijska uprava Osijek. Na području Valpova znatno su oštećeni industirjski pogoni u Belišću.
- Kod Nemetina srušen je neprijateljski zrakoplov.

BEOGRAD
- Na sastanku održanom u uredu predsjednika srbijanske Vlade D. Zelenovića a kojem su uz njega nazočili Goran Hadžić, Željko Ražnatović Arkan te osoba poznata pod nadimkom Kum (blizak Arkanu) bila je i Dobrila Gajić Glišić po nalogu ministra obrane Srbije generala Tomislava Simovića. Ona je dobila zadaću medijske promocije Gorana Hadžića kao novog vođe pobunjeni Srba u istočnoj Slavoniji te potom i u svim okupiranim dijelovima Hrvatske.
BJELOVAR
- Sukladno planu "Bilogora" koji se je odnosio na oslobađanje vojarni u Bjelovaru i Koprivnici, kasarne i skladišta JNA u Bjelovaru i okolici bila su pod opsadom. U kasarni "Vojnović" bila je smještena 265. oklopno-mehanizirana brigada. Jedan od oficira JNA, major Milan Tepić, odbio je predati jedno izolirano skladište (Barutana u selu Bedenik). Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju, a sam je ostao u skladištu. Prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekt, u 10 sati i 17 minuta, aktivirao je eksploziv i uništio skladište, u kojem se nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U eksploziji je naravno i sam poginuo, kao i 11 hrvatskih vojnika (poginuli pripadnici ZNG: Vladimir Makar, Siniša Paunović, Dražen Pervan, Ivan Cvrtila, Eduard Kukal, Stevo Legčević, Nikola Petrić, Mario Šimić, Ivan Trogrlić, Marko Tukerić i Milan Vuković, dok je Damir Pervan teško ranjen.)., dok broj poginulih pripadnika JNA nije jasno utvrđen (broj varira od 1 do 8). Zarobljavanje ostalih skladišta i kasarni JNA je bio veliki uspjeh za Hrvatske snage, kako je zarobljena oprema uključivala 78 T-55 tenkova i 80 oklopnjaka.


PAKRAC

- Noću 29./30.9.1991. izvučeno je iz grada Pakraca 270 duševnih bolesnika i 20 liječnika. Iz Lipika je početkom listopada radi sigurnosti također izvučeno oko 300 osoba - civila.- Projektilom iz minobacača koji je izazvao požar oštećena je episkopska crkva sv. Duha. Kapelica sv. Josipa razorena je granatama. Lipik se žestoko tuče iz svih vrsta artiljerijskih oružja, uključujući i VBR.
Granatiranje bolnice:KARLOVAC
- JNA minobacačima djeluje po Zamršju. Svaki dan pristiže u Karlovac sve više prognanika. Grad se granatira danonoćno, a opća opasnost ne prestaje. Prosuđuje se da je 12.000 Srba napustilo grad.
ŠIBENIK
- Dvjesto i šezdeset oficira i vojnika JNA, koji su se predali tijekom borbi u Šibeniku, oslobođeni i pušteni svojim kućama.
- Iz smjera Žitnića izvršen je minobacački napad na Unešiće.
- U jutarnjim satima izvršen je tenkovski napad na selo Gaćeleze, pri čemu su snage ZNG i policije uništile 2 tenka i jedan vojni transporter. Zrakoplov je bombardirao mjesta Bilice i Stupalj.

29.09.1995.

BEOGRAD - Do ovog tjedna u Uredu Vlade Republike Hrvatske u Beogradu registrirano oko 7.000 Srba koji se žele vratiti u Hrvatsku. Svaki dan stiže oko stotinu novih zahtjeva.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #95 na: 27. 08. 2010., 20:30 »

30.09.1990.  KNIN
- “SNV” je temeljem rezultata provedenog referenduma utvrdio da se je “srpski narod izjasnio za srpsku autonomiju na etničkim i historijskim teritorijima na kojima živi, a koje se nalaze unutar sadašnjih granica Republike Hrvatske kao federalne jedinice SFRJ”.

- Prema “službenim rezultatima” na referendumu su krajiški Srbi s više od 90% glasova poduprli teritorijalnu autonomiju tkz. Krajine u odnosu na RH. Objavljeni rezultati referenduma govorili su kako se je 547.127 osoba izjasnilo za autonomiju. U Hrvatskoj je tada živjelo 580 000 Srba. U Krajini je živjelo 150 000 Srba, a u zapadnoj i istočnoj Slavoniji 200 000 Srba. Ostatak od 230 000 Srba živio je u velikim gradovima u Hrvatskoj. A referendum je bio održan samo u onim općinama gdje je na vlasti bio SDS.
BANIJA
- U Petrinji i još nekim gradovima nastavljaju se okupljanja srpskog stanovništva, tako se nekoliko stotina građana okupilo ispred kasarne "Vasilj Gaćeša" u Petrinji.
- Srpski nasilnici upali u Stanicu javne sigurnosti Donji Lapac a zabilježene i provokacije militantnih Srba u Pakracu i Srbu.


30.09.1991.

KOPRIVNICA

- Nakon uspješnih pregovora, predaje se kasarna JNA u Koprivnici, a 250 vojnika i 30 časnika je napustilo kasarnu samo s osobnim naoružanjem.

NOVA GRADIŠKA


- Ponovno je granatama pogođena crkva sv. Stjepana Kralja. U 21,45 sati prvi put tenkovskom granatom pogođena crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.
VUKOVAR- Cijeli dan traju žestoki topnički, tenkovski, raketni i minobacački napadi na grad Vukovar, Borovo Naselje i Bogdanovce. Najžešće se granatira iz područja Srbije, od kuda djeluju VBR-i i teške haubice 155mm. Dva zrakoplova bombardirala su grad kazetnim bombama.
- JNA je osvojila sela Korođ i Antin.

VINKOVCI- Traju žestoki sukobi uz prometnice Vinkovci - Šid kod Jankovaca i Šeletovaca. Tadašnje procjene ministarstva obrane RH govorile su da je od 04.07. kada je na područje između Vukovara i Vinkovaca pristigla prva kolona JNA, na to područje došlo oko 950 tenkova i kolopnih borbenih vozila , kamiona, haubica i druge vojne tehnike.
- U Nijemcima teško je oštećena crkva sv. Katarine
OSIJEK
- U popodnevnim satima iz Palače, Bilja i Stare Tenje napadnuti su Laslovo, Ernestinovo i sam grad. Tijekom večeri i jutra paljbom iz VBR-a napadnuti su Tenjski Antunovac, Nard i Brijest gdje je pogođena plinska stanica.
KARLOVAC
- Osvojeno je skladište Ilovac i nije uspio napad na vojarnu u Logorištu. GLINA
- Žestoko je napadan Viduševac zbog čega su Hrvatske snage bile prisiljene napustiti mjesto. Obrana je organizirana na drugoj obali r. Kupe. Razlozi tako slabe obrane: nedovoljna uvježbanost Hrvatskih snaga, slaba opremljenost, nedostatak iskustva u zapovijedanju, slabe i nikakve veze i slabi i nikako utvrđeni položaji.
DUBROVNIK
- Jugoslavenska ratna mornarica izvršila pomorsku blokadu dubrovačkog akvatorija. Od 18h Dubrovnik je blokiran.
- U krizni štab Dubrovnika dolazi informacija da je iz smjera Trebinja krenula kolona od 500 rezervista koja se treba spojti s drugom kolonom rezervista koja u 84 kamiona ide prema Dubrovniku. Iz Prevlake otvorena je topovska vatra na REsnicu i Debeli Brijeg. S područja BiH, kod mjesta Ivanca, otvorena je strojnička vatra prema Župi dubrovačkoj, a zatim je nastavljeno minobacačima i topovima.

ZADAR
- Tijekom dana iz smjera Smokovića granatama je napadana Murvica. Kninski korpus i četnici poduzeli su veći napad iz smjera Smokovića, Gornjeg Zemunika i Islama Grčkog, dok je tijekom večeri po gradu otvarana paljba iz VBR-a iz vojarni "Ante Banina" i "Đuro Đaković". Dva neprijateljska zrakoplova raketirala su Murvicu i rubni dio Zadra.
ZAGREB
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je uredbu o postupanju s osobama zarobljenim u oružanim sukobima u RH u kojem je stajalo da se na pripadnike JNA, rezervnog sastava JNA, te na druge osobe zarobljene u oružanim sukobima protiv RH, primjenjuju odredbe Ženevske konvencije (od 12. kolovoza 1949.) o postupanju s ratnim zarobljenicima.
SINJ
- Započeo je organizirani odlazak jedinica JNA iz vojarne u Sinju. JNA je otišla s kompletnim oružjem i opremom.

BEOGRAD
- Rezervisti prosvjeduju pred Skupštinom Srbije
BRUXELLES
- Vojni stručnjaci NATO-a pripremili su četiri moguće opcije o angažmanu međunarodnih mirovnih snaga radi učinkovitijeg nadzora primrja u Jugoslaviji. Na sastanku Ministraskog vijeća nije donesena odluka ni o jednoj opciji, već je odluka o obujmu i trenutku akcije prepuštena lordu Carringtonu.


30.09.1992.
ŽENEVA
- U Ženevi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić potpisali sporazum prema kojem će Jugoslavenska armija napustiti Prevlaku do 20. listopada, u skladu s Vanceovim planom.
ZAGREB
- Odgođen najavljeni povratak prognanika na okupirana područja Hrvatske, jer, kako upozorava UNPROFOR, Srbi su spremni ubijati.
NEW YORK
- Srpske paravojne formacije sprečavaju plan UN i unatoč UNPROFOR-u nastavljaju etničko čišćenje, stoji u najnovijem Ghalijevom izvješću o mirovnoj operaciji u Hrvatskoj.

30.09.1993.


KARLOVAC
- Neprijatelj nastavio s provokacijama u noćnim satima. Meta napada Turanj, Rečica, Šišljavić, Husje, Ladvenjak.

30.09.1994.

ŽUPANJA

- Iz svojih utvrda na privremeno okupiranom teritoriju bosanske Posavine Srbi ponovno topnički napali Županju.

30.09.1995.

ZAGREB - Hrvatska je dobila jamstva najviših američkih dužnosnika da će se problem reintegracije istočne Slavonije, Baranja i zapadnog Srijema rješavati zajedno s problemom BiH, što znači da neće biti nikakvog otezanja, a ako mirovni napori ne uspiju, nismo se odrekli svoga prava da uspostavimo teritorijalni integritet Hrvatske, rekao ministar dr. Mate Granić u zagrebačkoj zračnoj luci po povratku iz New Yorka.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #96 na: 27. 08. 2010., 20:33 »

01.10.1990.

KNIN

- "Srpsko nacionalno vijeće - SNV" u Kninu proglasilo autonomiju, a promet oko Knina je potpuno blokiran. Zbog obavijesti da su postavljene mine na pruge oko Knina, stali su vlakovi koji prometuju na tim relacijama.
BEOGRAD
- Ratni zločinac Simo Dubajić na Radio-Beogradu priznao suradnju srbijanskih vlasti i "pobunjenika" u Hrvatskoj.
NEW YORK
- Tijekom sastanka u UN-u, Borisav Jović razgovara s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom. Bush je rekao da “želi da podvuče da SAD pružaju punu podršku jedinstvu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu Jugoslavije i političkim i ekonomskim reformama vlade Jugosavije”.


01.10.1991.

ZAGREB

- JNA u 02:00 šalje ultimatum RH u kojem prijeti uništavanjem svih vitalnih objekata na području RH. U ultimatumu stoji:
1. "Za svaki napadnuti i osvojeni objekat JNA - biće odmah uništen po jedan objekat od vitalnog značaja za Republiku Hrvatsku." 2. "Za svaki napadnuti i zauzeti garnizon - biće uništeni vitalni objekti grada u kome se garnizon nalazi. To je, istovremeno, upozorenje civilnom stanovništvu da se blagovremeno povuće iz tih naseljenih mjesta. "
Predsjednik Tuđman odgovorio je na ultimatum da JNA može napustiti RH na način utvrđen potpisanim sporazumom u Haagu, a pod nadzorom EZ.
- Ustrojeno je 3. Operativna zona - Zagreb sa: OG - Zagreb: (Zagreb, V. Gorica, Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko, Sesvete, Dugo selo); OG - Zagorje: (Vrbovec, Sv. Ivan Zelina, D. Stubica, Zabok, Krapina, Klanjec, Pregrada); OG - Posavina: (Ivanić Grad, Kutina, Novska, Nova Gradiška); OG - Banija: (Sisak, Petrinja, Kostajnica i Dvor na Uni)
- Ustrojena su vojnoteritorijalna i borbena zapovjedništva (Operativne zone) sa sjedištima u Osijeku, Bjelovaru, Zagrebu, Karlovcu, Rijeci i Splitu; podređene su im bile operativne grupe koje su zapovijedale pojedinim smjerovima i područjima. Temeljne i ujedno najviše taktičke postrojbe bile su pješačke brigade (profesionalne i pričuvne), a formirane su i brigade i bojne drugih rodova (inženjerijske, topničke, raketne). Početkom listopada dovršen je razvoj 24 brigade, do kraja mjeseca bit će razvijeno narednih 11, da bi do kraja godine bile formirane i razvijene 63 brigade. Osim profesionalnih, i pričuvne brigade bit će osposobljene za manevarska djelovanja što će omogućiti koncentracije snaga i planiranje operacija. Od 10.000 pripadnika ZNG-a u lipnju, HV će narasti na 200.000 ljudi u prosincu 1991. godine. HV je ujedno postala isključiva oružana snaga i sve ostale oružane organizacije, skupine, stranačke ili privatne milicije bile su ili uključene u jedinstveni ustroj HV-a ili rasformirane.
- Predsjednik Vlade RH dr. Franjo Gregurić donio je uredbu o zaštiti žrtava rata za obranu RH i njihovih obitelji. Pripadnici OS RH, MUP-a, civilne zaštite, dobrovoljačkih odreda te drugih od strane MO i MUP-a organiziranih službi, jedinica i pojedinaca koji su pri obavljanju službenih dužnosti, po nalogu nadležnih državnih tijela RH, u funkciji obrane RH od 30. svibnja 1990. ranjeni, povrijeđeni, ozlijeđeni ili oboljeli, smatraju se ratnim vojnim invalidima hrvatskih obrambenih snaga.

DUBROVNIK- JNA počinje granatiranje Dubrovnika. Crnogorski pisac Jevrem Brković bilježi: „Desilo se ono što nitko normalan nije želio: Crna Gora je od jutros u ratu s Hrvatskom! Jugo armija i crnogorski rezervisti napali Hrvatsku duž čitave granice sa Crnom Gorom“.
- Brodovi JRM napadaju Slano. U jutarnjim satima napadnuta su naselja Bosanka na Srđu, Komolac, gornji i Donji Brgat. Agresor je gađao crkvu sv. Ane na Brgatu i crkvu sv. Marije Magdalene u naselju Mandaljena. Zrakoplovima JNA raketiran je odašiljač TV na Srđu iznad Dubrovnika. Grad je ostao bez struje, vode i telefonskih veza.
- Postrojbe JNA napadaju i uništavaju sela Hrasno i Ravno u BiH, u južnoj Hercegovini, na svom putu prema Dubrovniku. Sela su naseljena uglavnom hrvatskim stanovništvom.VUKOVAR- Tenkovskoj i minobacačkoj vatri navečer su bili izloženi Bogdanovci, dijelovi Vukovara (Mitnica i Sajmište) i Borovo Naselje. Tri puta su vojni zrakoplovi bombardirali i mitraljirali središnji i istočni dio Vukovara.
- JNA je napala sela Marince i Cerić u vukovarskoj općini. Zauzeli su Marince, pa se tako Vukovar našao u potpunom okruženju. Kod Marinaca su se spojile snage koje su napadale od strane istoka tj. iz Srbije i snage novosadskog i tuzlanskog korpusa.

OSIJEK

- Oružani napadi na Osijek i šire područje grada trajali su cijeli dan. Paljbom iz Sarvaša, Stare Tenje, Silaša, Bjelog Brda i Ade iz VBR-a i haubica napadani su dijelovi Osijeka i položaju ZNG i MUP-a u Tenjskom Antunovcu, Ernestinovu i Laslovu. Na vukovarskoj cesti u Osijeku pripadnici okupatorske vojske pucali su na kolonu vozila promatrača EZ, pri čemu je ranjen jedan pripadnik MUP-a.
- U Laslovu je nakon nebrojenih napada uništen zvonik crkve- Na 143. sjednici krnjeg Predsjedništva SFRJ utvrđeno je da se zemlja nalazi „u stanju neposredne ratne opasnosti“.

GLINA- Hrvatsko selo Viduševac koje je palo dan ranije se uništava. Četnici pale kuće, pljačkaju i gađaju crkvu, prognali stanovništvo iz svojih domova.
JADRAN
- JRM blokirala sav promet na moru i sve hrvatske luke na Jadranskom moru.
ZADAR
- Tijekom noći Zadar je bio izložen topničkom napadu pri čemu je gađano i uže središte grada. Oštećena je zgrada historijskog arhiva, zatim Kopnena vrata , krov crkve sv. Petra i crkva sv. Krševana. Tijekom noći kad su napadi bili najintenzivniji oštećeni su objekti na Boriku, zatim Dom umirovljenika, Narodni muzej i krov stambene zgrade do tržnice.

01.10.1992.

KARLOVAC


- 01. - 08.10.1992. Na Karlovačkoj bojišnici bilo je relativno mirno. Neprijatelj uglavnom provocira noću. U Skakavcu, Brođanima, Lemić Brdu i Popović Brdu primijećeni su požari.
- U Karlovac stiglo 1.600 Hrvata i Muslimana - logoraša iz srpskih koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini: Trnopolja, Omarske i Manjače.
ISTOČNA SLAVONIJA
- Direktor UNPROFOR-a za civilne poslove Cedric Thornberry upozorio u Beogradu na povratak terorizma u UNPA sektoru Istok.
BARANJA
- "Znam da ima pojava da naši milicionari noću pljačkaju i ubijaju, a danju dolaze na posao i vode istragu o tim svojim zločinima", tvrdi predsjednik "izvršnog vijeća općine Beli Manastir" na "skupštini republike srpske krajine" u Borovu Naselju.
BIH
- U zadnjih šest mjeseci rata u BiH ubijeno ili se smatra nestalim 10.000 djece, javlja iz Sarajeva Reuter.


01.10.1993.

KARLOVAC
- Nastavljaju se provokacije duž cijele crte bojišnice. U 18.30 neprijatelj je ispalio tenkovski projektil na šire središte grada Karlovca, na sreću bez žrtava i materijalne štete.
ZAGREB
- Mi, žene, djeca, roditelji i braća već treću godinu uzalud tragamo za 12.751 nestalom osobom, moleći Međunarodni Crveni križ, UNPROFOR, međunarodne organizacije za zločine da nam pomognu. Ovakav UNPROFOR nije nam potreban, stoji u Deklaraciji hrvatskih žrtava rata upućenoj iz Zagreba javnosti.


01.10.1995.

ZAGREB
- Još ne znamo sudbinu 2.850 zatočenih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila u srpsko-crnogorskoj agresiji na Hrvatsku, rekao u intervjuu za "Večernji list" potpredsjednik hrvatske Vlade prof. dr. Ivica Kostović.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #97 na: 31. 08. 2010., 15:32 »

02.10.1990.

KNIN

- Knin zabarikadiran sa svih strana, preko ovog grada obustavljen i željeznički promet.
ZADAR
- Pobunjeni hrvatski Srbi minirali cestu od Zadra prema Zagrebu.
- Naoružana srpska straža kod Obrovca pucala na kamion.

02.10.1991.

BEOGRAD
- U SFRJ, odlukom Predsjedništva SFRJ, uvedeno je izvanredno stanje. Prihvaćene su „Polazne osnove za rješavanje državno - pravne krize u Jugoslaviji“ s „Platformom o položaju Krajine u budućoj Jugoslaviji“. (Srđan Radulović)
TITOGRAD
- Predsjedništvo i vlada Crne Gore zaključili da "Crna Gora nije u ratu", a Milo Đukanović rekao je da "granica s Hrvatskom ne može biti ona koju su odredili boljševički kartografi".

VUKOVAR - VINKOVCI- Cijeli dan traju najžešći napadi na Vukovar od početka sukoba. Puca se iz svih raspoloživih oružja iz Bačke, Negoslavaca, Sotina, Borova sela i Bršadina, a djeluju i zrakoplovi. Na grad je ispaljeno više od 2000 projektila. Napadaju se Bogdanovci, Borovo Naselje i ližac. Uništeno je 10 neprijateljskih tenkova.
- JNA je napala selo Cerić. Napad je nekoliko puta odbijan, uništena su i dva tenka, ali su se branitelji morali povući k Nuštru. Iz Mirkovaca otvorena je vatra VBR-ima na Nuštar, a "samohotkama" napadnuti su Vinkovci, naročito područje oko Medicinskog centra, dok je Jarmina napadnuta iz sela Ostrova. Padom Marinaca dan ranije, a sada Cerića prekinuta je komunikacija Vinkovci - Vukovar. Vinkovci su dovedeni u poluokruženje, dok je oko Vukovara obruč zatvoren. JNA kontrolira i komunikaciju Bogdanovci - Vinkovci.


OSIJEK

- Ponovno se razara grad. Pogođena je gradska toplana i pogoni "Elektrometala" na predjelu Zelenog polja. Poslijepodne iz četničkih uporišta Petrove Slatine i Silaša otvorena je minobacačka i raketna paljba na Ernestinovo, dok je tijekom noći paljbom iz VBR-a napadnuto Laslovo. Poginula su 4 civila.


NOVSKA

- Tenkovsko pješačkim napadom neprijatelj je prisilio Hrvatske snage na povlačenje u selo Voćarice.

KARLOVAC

- Stigla zapovijed o ustrojavanju Operativne zone Karlovac ( OZ )
- U šumi zvanoj Pokule na cesti V.Solina - G.Taborište iz zasjede četnici ubili 7 hrvatskih branitelja i s tenkom im zgazili vozilo.


ZADAR- Počinju skoro svakodnevni artiljerijski napadi na zadarsko zaleđe i sam grad Zadar. Teškim topovima i zrakoplovima napada se grad i okolica. Neprijateljski zrakoplovi raketirali su gospodarske objekte (pogon "Poliplasta"), a bombardirano je Biševo i Murvica. Na cijeloj liniji obrane napadnuti su Zemunik Donji, Prkos, Galovac i Filip - Jakov a izvršen je topnički napad na Nadin, a na Škabrnju bačene 3 aviobombe. U Zadru je pogođena i katedrala sc. Stošije.

DUBROVNIK


- Nakon što je prvog dana napada uništena gotovo kompletna infrastruktura a grad ostavljen bez struje i vode, nastavljaju se napadi na Dubrovnik i zaleđe. Napadani su Konvali, Župa dubrovačka te Stara i Nova Mokošica. Pogođeni su brojni civilni i gospodarski objekti: hotel "Orlando Pelegrin", hidroelektrana Plat, ambulanta u Mlinima, benzinska crpka u Prgaču. Bombardiranje je izazvalo više požara, a izgorjeli su i neki kampovi.
- Dan ranije napadnuto hrvatsko selo Ravno koje se nalazi u BiH na putu prema Dubrovniku, granatirano je i zapaljeno, dok je sljedećih dana potpuno uništeno.RIM

- U Italiji predsjednik Tuđman razgovarao s ministrom vanjskih poslova Italije De Michelisom i premijerom Giuliom Andreottiem koji su ga zamolili neka "još jedanput pokaže samopožrtvovnu odgovornost i deblokira vojarne". (Vlada Demokratskog jedinstva Hrvatske - Dr. Franjo Gregurić)


02.10.1992.
ZADAR
- U Zadar stigla još jedna grupa prognanih Hrvata iz benkovačke općine. BARANJA
- Prognanici iz Baranje umorni od zahvala UNPROFOR-a "na razumijevanju i strpljenju" insistiraju da se osiguraju uvjeti za njihov povratak kućama.02.10.1993.
KARLOVAC
- Osim što i dalje provocira, neprijatelj sve više uništava kuće i gospodarske objekte na okupiranom području kod Karlovca.
NEW YORK
- Nizozemski pravnik dr. Frits Kalshofen otkazao glavnom tajniku UN dužnost predsjednika Komisiji UN za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, zbog "sabotiranja od strane Tajništva UN, nekih članica Vijeća sigurnosti, i međusobnih sukoba u komisiji", javljaju nizozemska sredstva priopćavanja.02.10.1994.
LIPIK
- Jordanski pripadnici UNPROFOR-a postavili zapreke u Lipiku, objašnjavajući kako time štite pučanstvo i hrvatsku policiju od pobunjenih Srba, koji su najavili da će snajperima sprječavati obnavljanje hrvatskih kuća. KNIN
- U tzv. RSK pojavio se letak u kojem se poziva srpski narod da prihvati državu Hrvatsku.02.10.1995.
BARANJA
- U okupiranoj Baranji pojačan teror nad nesrpskim pučanstvom. Srbi dolaze u kuće koje im odrede tzv. štabovi mjesnih zajednica i jednostavno izbacuju vlasnike na ulicu.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #98 na: 31. 08. 2010., 15:35 »

Dogodilo se 3. listopada


1991.

- Ministarsko vijeće EZ-a zahtijeva hitan sastanak sa srpskim i hrvatskim predsjednikom, te sa federalnim sekretarom obrane, u Haagu.

- Srpski blok u jugoslavenskom Predsjedništvu i generali JNA provode političku i vojnu akciju protiv Hrvatske.

- Agresorski zrakoplovi raketirali Paški most i zračnu luku na Krku.

<a href="http://www.youtube.com/v/Ehr52UxtsK0?fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Ehr52UxtsK0?fs=1</a>

- Brodovi JRM ponovo blokirali hrvatske luke na Jadranu.

- Admiral Moretti, komandant JRM, podnio ostavku i poslao pismo komandi oružanih snaga, u kojem ih je optužio za kriminalna djela.

- Šesnaestogodišnji Hrvat uništio tenk pokraj Vinkovaca.

1992.

- Parlamentarna skupština Europskog savjeta zatražila da se skine embargo na prodaju oružja BiH kako bi joj se omogućilo da se obrani od genocida.

- Beograd mora priznati službene granice Hrvatske i BiH, rekao u Strasbourgu lord David Owen.

- Britanski novinari otkrili u BiH još jednu vrstu četničkih zločina: istrebljivanje intelektualaca.

- Prema navodima izraelskog dnevnika "Ha'aretz", Srbija je uspjela financijskim malverzacijama prisvojiti svih 4,5 milijardi dolara rezervi čvrste valute koje su pripadale svim državama bivše Jugoslavije.

1993.

- Izaslanstvo HVO-a i muslimanske vojske potpisala u Međugorju, u nazočnosti visokih dužnosnika UNPROFOR-a, Memorandum o prekidu vatre i zaštiti civilnog pučanstva u Mostaru i drugim područjima Herceg-Bosne, javlja HABENA.

- HVO i brigada "Kralj Tvrtko" iz Sarajeva samostalni su politički i vojni subjekti hrvatskog naroda u Sarajevu i ultimatum 1. korpusa muslimanske vojske, da mu prepuste svoje položaje, flagrantna je povreda autonomnog prava na obranu Hrvata u Sarajevu s nesagledivim posljedicama, stoji u pismu predsjednika HR Herceg-Bosna mr. Mate Bobana zapovjedniku UNPROFOR-a generalu Briquemontu.

- Ako Hrvatska krene u oslobađanje okupiranih teritorija proglasit ćemo opću mobilizaciju i krenuti u obranu "republike srpske krajine", točnije u napad na Hrvatsku, izjavio na Palama vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić.

1994.

- Ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak u Splitu se sastao sa američkim mogućnosti korištenja zračnih snaga NATO-a za pomoć UNPROFOR-ovim snagama na terenu.

- Zastupnici slovenskog parlamenta priključili hrvatske zaselke Mlini, Bužin, Škudelin, i Škrilje - sela uz hrvatsko-slovensku granicu u Istri - općini Piran.

1995.

- Nakon razgovora s pobunjenim Srbima u Erdutu, voda hrvatskog izaslanstva Hrvoje Šarinić rekao novinarima u Nemetinu da su utvrđena načela za daljnje razgovora, a krajnji rok za njih je 30. studenoga, dan kada završava mandat UNCRO-a. Srbi prihvatili da su istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem integralni dio Republike Hrvatske, ali zasad to ne mogu potpisati.


- Kao vojnik, mogu reći da je akcije "Oluja" Hrvatske vojske bila zadivljujuća - rekao u intervjuu za "Večernji list" zapovjednik multinacionalne brigade u BiH francuski general Andre Soubirou.

- UNCRO nastavlja s radom u sektoru Istok, stoji u izvještaju glavnog tajnika UN-a Vijeću sigurnosti o sudbini "plavaca" u Hrvatskoj.

- U Skopju izvršen atentat auto-bombom na predsjednika Makedonije Kiru Gligorova, u kojem je on zadobio teške ozljede glave.

1996.

- Na sastanku bosanskog i srbijanskog predsjednika, Izetbegovića i Miloševića, u Parizu dogovorena uspostava punih diplomatskih odnosa između SRJ i BiH.

- Sud u Parizu naredio da se svi računi bivše Jugoslavije u francuskim bankama zamrznu i da se novim državama otvori "lista svih računa" na dan 31. prosinca 1990. (posljednje godine zajedničkog proračuna).
« Zadnja izmjena: 31. 08. 2010., 15:42 od petak » Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #99 na: 31. 08. 2010., 15:47 »

04.10.1990.

BEOGRAD

- JNA naređuje izuzimanje svog oružja TO koje se već nalazilo u posjedu JNA i preostalog u posjedu TO Hrvatske i Slovenije. U Sloveniji je svega oko 40% oružja izuzeto, dok je u Hrvatskoj velika većina izuzeta od TO još u svibnju, a prije primopredaje vlasti.
- Nakon održane sjednice predsjedništva SFRJ, predsjednik Tuđman prigovara Borisavu Joviću na sastanku održanom u Jovićevom uredu “da ono što ja i Milošević radimo (misli na pobune Srba u Krajini) vodi ka građanskom ratu i razbijanju Jugoslavije i da ćemo mi u Srbiji snositi istorijsku odgovornost.” Tuđman predlaže sastanak s Jovićem i Miloševićem jer od tih osoba ovisi sudbina Jugoslavije.

ZADAR
- Srpski ekstremisti su minirali zadarski vodovod u blizini Masleničkog mosta.

BANIJA
- U postajama javne sigurnosti u Petrinji, Dvoru i Glini oteto 25 puškomitraljeza, 75 puška, 157 pištolja i 59.035 komada municije, a vraćen samo jedan puškomitraljez, tri puške i 365 metaka.

LJUBLJANA
- Jedinica vojne policije JNA kojom je zapovjedao major Rajko Meh zauzela navečer oko 23 sata bivše prostore Republičkog štaba Teritorijalne obrane Slovenije, ispred zgrade ujutro brojni građani prosvjedovali protiv "intervencije vojske".


04.10.1991.

HAAG

- Lord Carrington se u Haagu susreće s predsjednicima Tuđmanom i Miloševićem i generalom Kadijevićem. Zatražen je prekid neprijateljstava i vatre te rješenje za prevladavanje pitanja o promjeni Ustava. Dogovorena je deblokada vojarni JNA u RH te prestanak ratnih sukoba.

TITOGRAD
- Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavljuje: „Hrvatska vlast je pod svaku cijenu htjela rat i - ima ga. Samo ovog puta ćemo ih pobijediti i završiti zajednički život sa njima nadam se za sva vremena.“ (Veseljko Koprivica)

BEOGRAD
- Krnje Predsjedništvo donosi odluku o mobilizaciji pričuvnog sastava. (svjedočenje M. Babića, ICTY)
- Vlada Republike Srbije šalje otvoreno pismo Vladi RH. Pismo je potpisao predsjednik Vlade D. Zelenović: „Na svojoj sednici od 04. oktobra 1991 godine, Vlada RS upoznala se sa opasnostima kojima je izloženo civilno stanovništvo i grad Dubrovnik, koji predstavlja deo istorije srpskog i hrvatskog naroda, kao i veličanstveni spomenik svetske kulturne baštine. Vaša odluka da u gradu od neprocenjive istorijske i kulturne vrednosti smestite vaše paravojne formacije, crne legije i mnogobrojne strane plaćenike i da s tog prostora započnete oružane napade na naseljena mesta u Hercegovini i Boki Kotorskoj predstavlja krajnje necivilizovan, nehuman i nedostojan čin. Nadamo se da ste i sami postali toga svesni i da ćete uložiti potreban napor da sprečite te vaše oružane formacije da razore Dubrovnik, kao što su to učinile i sa mnogim drugim gradovima. Upućujući vam ovaj poziv da spečite razaranje Dubrovnika, Vlada RS izražava čvrsto uverenje da će svi pripadnici JNA i TO uložiti maksimalne napore da se sačuva ovaj istorijski grad.“
- U Ministarstvo obrane RS s vukovarskog ratišta dolazi Željko Ražnjatović Arkan. Tražeći generala Đorđevića, nakratko ga prima ministar general Simović na čiji upit „šta rade sa zarobljenicima“ Arkan, pokazujući pokretom ruke rez po grlu kaže kako oni „ne uzimaju zarobljenike“. (svjedočenje Dobrile Gajić Glišić, ICTY)

DALJ
- Pripadnici TO-a SAO SBZS, predvođeni Željkom Ražnjatovićem, ušli su u zatočenički objekat u zgradi policije u Dalju i iz vatrenog oružja ubili dvadeset osam zatočenika, hrvatskih civila. Tijela žrtava odnjeta su iz zgrade i bačena u rijeku Dunav.

VUKOVAR

- Vukovar i Bogdanovci su u potpunom okruženju i odječeni su od ostatka Hrvatske. Vukovar trpi žestoke topničko pješadijske napade međutim branitelji još uspješno odoljevaju. Neprijateljski gubitci u tehnici se procjenjuju na 100 uništenih tenkova i 15 oklopnih vozila JNA, a u ljudstvu na 4.200 vojnika i srpskih terorista, uz dvostruko veći broj ranjenih.


OSIJEK

-Ranjen je novinar zagrebačkog "Večernjeg lista" Zdenko Mismera

KOPRIVNICA
- U Koprivnici je formirano zapovjedništvo 117. brigade Zbora narodne garde na čelu sa g. Dragutinom Kraljem. Nekoliko dana kasnije križevačka satnija iz treće bojne krenula na ratne terene Pisarovine. Prve postrojba iz sastava 117. brigade odlaze na novljansko ratište početkom studenoga 1991. godine i učestvuju u oslobađanju mjesta Bair, Popovac, Trokut, Kukunjevac i dr. Do potpisivanja Sarajevskog primirja (2. 1. 1992.) brigada djeluje pretežito ofenzivno. Od 15. travnja 1992. do 31. srpnja 1992. tom je brigadom zapovijedao Ivica Zgrebec. Brigada je službeno ugašena 31. 7. 1992. godine. Poginulo je 37 pripadnika brigade, a 220 je ranjeno.

ZAGREB
- Osnovana Samostalna dragovoljačka satnija "Štraseri"
- JNA zrakoplovima ponovno raketirala odašiljač HRT-a na Sljemenu iznad Zagreba, pogodila ga je s pet raketa i trajno ga onesposobila. Raketirani su repetitori na Pelješcu, Srđu, Biokovu i Labišnici kod Trogira.

SISAK
- Prvi napad JNA zrakoplovima na središte Siska - bačena kazetna bomba.
- Od 04. - 07.10.1991. godine HV zauzele raketnu bazu i skladište JNA "Žažina" u naselju Žažina kod Siska.

KARLOVAC- Započeo opći napad JNA na Karlovac i okolicu. U Medicinski centar dovezeno je 24 ranjenih i nekoliko poginulih građana. Na snazi odluka o zamračenju prvog stupnja. Pobunjeni Srbi snajperima djeluju po građanima Karlovca. osvojena je vojarna "Ivo Lola Ribar" u centru Karlovca.
- Neprijatelj je izveo i raketni udar po Dugoj Resi (u vrijeme smjene radnika). Ustrojena je bitnica PZO za obranu tvornice u Dugoj Resi.
- U Taborištu zapaljena je crkva koja se radi opreme, namještaja i slika na drvu ubraja megu najznačajnije spomenike sakralne umjetnosti na Baniji.

GLINA
- Četnici s tenkovima ulaze u Glinsku Poljanu. Zarobljene Hrvate gone u živom zidu ispred tenkova, započinju s pljačkom i paleži hrvatske imovine.

NOVSKA

- U 12,25 sati središte Novske iznenada su napali zrakoplovi bivše JNA usmrtivši desetoricu pripadnika 62. bojne i teško ranivši 23 Novljanina, nanijevši pri tome i veliku materijalnu štetu gradu. Nakon učestalih napada započinje egzodus pučanstva Općine Novska te veliki zbjeg stanovništva. Dio prognanika zadržao se na području zapadnog dijela općine, a ostali u susjednim općinama i državama.
- Oštećena je crkva sv. Luke Evanđelista

LIPIK
- Pobunjeni Srbi i JNA uništili zvonik crkve u Lipiku. Župni stan zapaljen.

SPLIT
- JNA napušta vojarnu "Prvi splitski partizanski odred" u Splitu i poligon "Kukuzovac" u Sinju. Od tada na tom području više nema JNA.

ZADAR
plan terorista

- Grad sa svih strana okružen postrojbama JNA i paravojske, sastavljene uglavnom od lokalnih Srba, a unutar grada nalazi se najmanje desetak vojarni koje je držala JNA i iz kojih se nesmetano pucalo. JNA je probila linije obrane, osvojila je Murvicu i Crno te dolaskom na Musapstan stegnula obruč oko grada. Najteži dan na zadarskom području od početka agresije. Grad je raketiran iz zrakoplova, a na uže gradsko područje palo je više od 100 granata. Iznad Bibinja izbio je požar koji se ne može gasiti radi neprestanih napada. JNA topnički djelovala haubicama kalibra 150 mm po središtu grada Zadra.


- U Zemuniku Gornjem zarobljeni poručnik JNA Brener Dean, te kapetan Jovanović.

ŠIBENIK

- Od početka sukoba na šibenskom području predalo se ili je zarobljeno 412 vojnika i 28 časnika, od čega ih je 362 vojnika i 12 časnika odmah pušteno kućama.


SINJ

- Iz vojarne u Sinju otišao je posljednji konvoj okupatorske vojske. Oružje TO ostalo je u Hrvatskoj.

otok UGLJAN

- JNA zrakoplovima raketirala odašiljač HTV-a "Sveti Mihovil" na brdu iznad Preka na otoku Ugljanu.

DUBROVNIK
- S brodova gađani Brsečine, Gruda i druga mjesta. Vojni zrakoplovi bombardirali aerodrom u Ćilipima. Požari gore od Cavtata , poviše Rijeke dubrovačke, od Brgata do Plata. Gašenje nije moguće radi stalne paljbe.


04.10.1992.

NEW YORK
- UN najavljuju tri nove rezolucije posvećene krizi na prostorima bivše Jugoslavije: o otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločinaca, o zaštiti neba iznad BiH od srpskih zrakoplova i o dodatnim mjerama za osiguravanje dosljedne provedbe plana UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

STRASBOURG
- Lord Owen pred Europskim savjetom u Strasbourgu izjavio da zločini protiv čovječnosti ne smiju ostati nekažnjeni i da nema promjene granica silom.

04.10.1994.

NEW YORK

- Ublažene sankcije "SRJ", priopćeno u sjedištu UN u New Yorku, stupaju na snagu 5. listopada i trajat će 100 dana.

ZAGREB

- Republika Hrvatska uputila oštar prosvjed predsjedniku Vijeća sigurnosti zbog izvješća glavnog tajnika UN B.B. Ghalija, koji u svom izvješću predviđa ublažavanje sankcija "SRJ", (točka 3.), te navodi da će se "za tranzitni promet kroz Hrvatsku tražiti carinska deklaracija i pečaćenje kako bi se izbjeglo izdvajanje tereta za bosanske Srbe.

KARLOVAC
- Nije uspio dogovor izbjeglica iz Velike Kladuše i BiH premijera dr. Harisa Silajdžića o njihovom povratku, jedini rezultat pregovora jest da će veća skupina iz Turnja ovih dana posjetiti Veliku Kladušu i provjeriti stanje.


04.10.1995.

ŽENEVA

- Novoimenovana posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na prostoru bivše Jugoslavije bivša finska ministrica obrane Elisabeth Rehn; nasljednica Tadeusza Mazowieckog, predstavila se novinarima u Ženevi.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #100 na: 31. 08. 2010., 15:49 »

05.10.1991.

ZAGREB
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman obratio se javno svim građanima RH, pozivajući ih na obranu Domovine.

- Generalni konzuli SAD i Rusije napustili su Zagreb. DUBROVNIK


- Stari dio Dubrovnika, pod zaštitom UNESCO-a, pogođen je brojnim topovskim i minobacačkim granatama. Cijeli dan trajao je opći napad na grad, s kopna i mora. Granate s topovnjače ispred grada padale su na područje Ploča, granate su pale ispred dominikanskog samostana i zgrade Općinske skupštine, a oštećena je zgrada počasnog britanskog konzulata. Zrakoplovi su iznad grada izveli 30 letova. Bombardirani su položaju hrvatskih snaga oko Vukova klanca i u blizini Neuma,
- Vlada Republike Srbije pozvala je građane Dubrovnika da napuste grad kako bi ga spasili od daljnjih razaranja

SLATINA
- U predjelu Mokro Brdo srpski teroristi napali su vozilo HV i tom prigodom smrtno je stradao Tomislav Mikić, a teže ranjeni Vlado Hmelik i Dragutin Rokinger. Istog dana kod spomenutog napada zarobljeni su ranjeni Tomislav Šimanović i Mirko Vučeta, koji je nestao i do danas nije pronađen. Šimatović je mučen u policijskoj stanici u Voćinu, od strane Rajka Bojčića, Steve Šimunića, Radoslava Dokmanca, Borivoja Lukića, Zorana Jovakarića, Dike Tanovića, Rajka Vučkovića, Jovana Alinčića i Damira Filipovića.
- Istog dana neprijateljski zrakoplovi raketiraju željeznički i cestovni most na rijeci Vojlovici, a teroristi otvaraju puščanu vatru na pripadnike ZNG Slatina u predjelu Mokro Brdo.
- Borbeni zrakoplovi JNA raketiraju Slatinu. KARLOVAC
- Neprijatelj i dalje žestoko napada položaje branitelja na prilazima Karlovcu. Tijekom dana otvorena je minobacačka i topovska vatra na Škrtiće, Dugu Resu, Ledvenju, Rečicu, Kamensko, Lipje i Kablari te na samo središte Karlovca. Napadi na selo Lasinje i okolicu trajali su cijeli dan. Tijekom popodneva vojni su zrakoplovi raketirali položaje policije i ZNG na području Slunjskih brda a poslijepodne je iz smijera Tušilovća otvorena vatra na iz VBR-a i topova. Vojni zrakoplovi mitraljirali su Ledvenjak, a nešto kasnije otvorena je minobacačka vatra po Trgovčiću. JNA i četnici napali su u smjeru Mekušja i Husja i uspjeli su priječi rijeku Kupu kod Mekušja. Jamnička Kiselica napadana je iz smjera Lasinje.
- Tijekom cijelog dana napadano je Pokupsko iz VBR-a i tenkova.

- Osvojena vojarna "Ivo Lola Ribar" ( sada Veleučilište).
- U Šišincu topovima gađana crkva sv. Marte koja je srušena i zapaljena. U Šišljaviću oštećena je crkva sv. Josipa, a u Kamenskom je teško oštećena crkva Majke Božje Snježne i pavlinski samostan.

VUKOVAR- Najsnažniji do tada napad na Vukovar, Borovo Naselje, Lužac i Bogdanovce. Pogođena je bolnica, osjeća se nedostatak lijekova i sanitetskog materijala.
- Izveden još jedan pokušaj da se zauzme selo Nuštar i istočni dio Hrvatske. Nuštar je bio pojačan iskustvom, ljudstvom, ručnim, oklopnim i protuoklopnim naoružanjem. Uz jaku topničku pripremu u jutarnjim satima započeo je kombinirani oklopno-pješački napad agresora iz smjera Marinaca te iz smjera Henrikovaca, srbočetničkim snagama, koje su se spojile na ulazu u Nuštar te se razdvojile kod groblja tako da je jedan dio nastavio glavnom ulicom prema centru, a drugi pored groblja pa ulicom M. Držića prema ulici B. Jelačića sa zadatkom spajanja sa snagama iz okupiranog Cerića, treći dio neprijateljskog oklopa i pješaštva ušao je u ulicu M. Marulića, kao podrška prodoru iz prva dva smjera sa zadatkom probijanja do centra Nuštra i napredovanja prema dvorcu sa ciljem zauzimanja zapovjedništva branitelja. Time bi Nuštar bio osvojen, a agresor bi mogao ovladati sjevernim prilazom Vinkovcima kojima se s istoka neprijatelj iz Mirkovaca i okupiranog Cerića približio na svega nekoliko stotina metara. Žestoke borbe s neprijateljskim oklopom i pješaštvom započele su u ulici Križnog puta. Nakon što su branitelji onesposobili dio neprijateljskih tenkova i pješaštva, nekoliko se tenkova s pješaštvom nastavilo probijati prema središtu, u međuvremenu je zaustavljen proboj transportera i tenkova na oba pravca iznad groblja, gdje je jedan tenk onesposobljen, dok su se dva tenka i transporter povukli. Neprijatelj je uspio proći centar i doći do crkve Duha svetoga, to je bio i najdublji prodor neprijatelja, gdje su ga branitelji potpuno uništili, nakon čega se neprijatelj počeo povlačiti, obeshrabren gubicima u tehnici i pješaštvu i suočen sa čvrstom obranom i odlučnošću hrvatskih branitelja i ako se iz smjera Bršadina Nuštru približavalo pojačanje od još osam tenkova. Neprijatelj se povukao i s ulaza u Cerić. Nuštar je te večeri nakon protjerivanja neprijateljskog oklopa i pješaštva trpio nove razarajuće granate, branitelji su pobjedonosno brisali krv, znoj i suze sa svojih lica, zavijali svoje rane i razmišljali o onima koji su još istog jutra bili s njima, da bi u ovoj bitci za Nuštar i Hrvatsku darovali sebe. Ulicama Nuštra te večeri ležale su desetine životinjskih lešina i ljudskih tijela, zastrašujući ostatci neprijateljskog oklopa, svinje i goveda besciljno su lutali ulicama, a iz stotinjak spaljenih kuća se širio miris gareži. Hrvatski branitelji, praćeni uvijek spremnim pripadnicima saniteta 3. br. HV i ekipom hitne pomoći vinkovačke bolnice, dobro su obavili posao. Nuštar je po drugi put bio obranjen. Tog je dana uništeno osam srpskih tenkova (tri na Zidinama i pet u mjestu) četiri transportera, a pronađena su po ulicama i tijela napadača. Točan broj ranjenih i poginulih na strani neprijatelja ne zna se. Naime, prilikom povlačenja neprijatelj je nastojao pokupiti što više ranjenih i poginulih, a također i oštećenih ali pokretnih oklopnih vozila, kako bi prikrio stvarne gubitke. Nuštar su tih dana branili uz nuštarce uglavnom pripadnike 5. bojne 109. br. HV i policije, i mnogi drugi domoljubi pripadnici raznih postrojbi kao što su dio 2. bojne 3.br HV, Samostalne vinkovačke satnije i drugi dragovoljci iz Cerića, Marinaca, Vukovara i svi hrabri, znani i neznani junaci iz Županje, Zagreba, Varaždina, Našica te raznih krajeva domovine i svijeta. Svima njima veliko nuštarsko HVALA! Nakon ovog napada više nije bilo ulaska neprijateljskog oklopa u Nuštar i ako je bilo pokušaja. Nuštar je bio i jedan od najbližih svjedoka agonije Vukovara i Bogdanovaca nastojeći pomoći na bilo koji način tako je bilo i oko događanja i nehumanih srpskih igara s konvojem pomoći u lijekovima i hrani za vukovarsku bolnicu kada su međunarodni Crveni križ i EU promatrači pokušali pomoć dostaviti u bolnicu, a iz nje evakuirati oko 200 najtežih ranjenika.
VINKOVCI


- Nakon kratkotrajnog jutarnjeg zatišja, srpski teroristi iz Mirkovaca počeli su minobacački napad na grad, a poslijepodne zrakoplovi su bombardirali sela: Rokovce, Andrijevce, Ivankovo, Stare Mirkovce, Cerić, Marince i Nuštar.
VIROVITICA
- Neprijateljski zrakoplovi bombardirali su selo Levinovac, te područje Slavonske Požege i Županje.
ĐAKOVO i OSIJEK

- Napadnute su iz zrakoplova željezničke stanice Šemeljci i Lipovac, zatim vlak na potezu Osijek - Strizivojna, a napadnuti su i položaju policije i ZNG u samom Đakovu i Ernestinovu. Kod Šodolovaca srušen je neprijateljski zrakoplov.

NOVA GRADIŠKA
- Srpsko zrakoplovstvo na Novu Gradišku bacilo četiri kazetne bombe. SISAK
- Grad je cijeli dan napadan topništvom i iz zrakoplova. Zrakoplovi su mitraljirali silose na poljoprivrednom dobru "Šašina Greda", bombardirali su područje Budiševskoga Novog Sela te naselje Pogorelac. Srušena su dva neprijateljska zrakoplova.
- Prvi pješački napad četnika iz sela Strmen na selo Bobovac. Napad je odbijen.
- Četnici s položaja između Crkvenog Boka i Strmena ispalili 19 granata na crkvu sv.Duha u Lonji - pogodili krovište i toranj, izbio požar.
- S područja Korduna otputovala Loznička brigada.
- Napadnuta je Sunja s više od 100 granata, nakon čega je uslijedio i pješački napad.
ŠIBENIK
- Na šibenskom području od ranih jutarnjih sati počeli su pokreti i djelovanje agresora. Tenkovima je otvorena paljba po našim snagama u Gaćelezima, a gađana je i Raslina iz smjera Skradina. Dva vojna zrakoplova bombardirala su naše snage na brdu Okitu. Tenkovskom paljbom napadnute su i Bilice. Topničkim napadima na Skradin i Bićine izazvan je požar, a topovima su tučena sela Sedromić i Planjane iz smijera Žitnića, te sela Miljanovići, Kijake i Čavoglave. zrakoplovi JNA bombardirali su predio Vodica, a strojničkom vatrom napadnute su Dubrave.
ZADAR

<a href="http://www.youtube.com/v/UcdN20NR7NY?fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/UcdN20NR7NY?fs=1</a>- Već treći dan traju žestoki napadi na Zadar. Linija obrane grada u zaleđu popustila je, a neprijatelj, potpuno blokiravši grad, svom silinom, iz svih uporišta i smjerova i iz svih oružja započinje razaranje Zadra. Zaposjeli su brdo Križ s kojeg se grad vidi kao na dlanu. Topnmičkom paljbom srušeno je renesansno krilo Kneževe palače, oštećena su Kopnena gradska vrata, Kapetanova kula iz 13 stoljeća, crkva sv. Šime, spomenik najviše kategorije, te zgrada Naučne biblioteke i Narodno kazalište.

- Najžešči artiljerijski napad na Škabrnju. U više navrata selo je i raketirano, bačeno je osam kazetnih bombi. Na dvije neeksplodirane bombe nađene su poruke "poklon ministru obrane od JNA" i "za Franjine štakore". U tim napadima u s. Prkos poginuo je hrvatski branitelj Stanko Bilaver, zapovjednik 1 voda 1 čete pričuvnog sastava ZNG.
« Zadnja izmjena: 01. 09. 2010., 12:31 od petak » Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #101 na: 01. 09. 2010., 12:47 »

06.10.1991

DUBROVNIKPOELJEDNJA FOTOGRAFIJA PAVA URBANA,TRENUTAK KASNIJE POGOĐEN JE CETNICKOM GRANATOM


- Tijekom cijelog dana vode se teške borbe na cijelom području grada Dubrovnika. Neprijatelj napreduje, te su zauzeti dio Konavla i Slano. Agresorski zrakoplovi bombardirali su tvrđavu na Srđu, predio Žičara- Kameni križ. Zapaljena je šuma na Srđu. Četri MIG-a bombardirala su položaje ZNG podno Srđa, a zatim je s mora bombardiran Cavtat, što je izazvalo šumski požar.VIROVITICA


- Borbeni zrakoplovi JNA raketiraju Viroviticu, zatim Levinovac, a dan kasnije virovitičku šećeranu.

KARLOVAC


- Na Karlovačkom ratištu u Turnju uspostavljena čvrsta obrana. Linija obrane se nije pomicala sve do kraja rata. Od posljedica granatiranja Karlovca u bolnici zbrinuto 132 ranjene i 11 mrtvih osoba. Bombardirani su nadvožnjac, nekoliko tvornica i tržnica u samom gradu.
- Ujutro je počeo topnički napad na crte obrane u Dugoj Resi i to s četničkih položaja na desnoj strani Korane. Tom prilikom dvije su osobe poginule. U mjestu Bariloviću pogođena je zgrada policijske ispostave i nekoliko kuća.
- Oko 11.00 sati postrojbe MUP-a napustile Slunjska brda, nešto kasnije položaje napuštaju postrojbe ZNG. Pripadnici TO i NZ povlače se predvečer.
- U Karlovcu od krhotina tenkovske granate poginuo Peter Brysky, kanadski novinar Associated Pressa, a japanski novinari M. Satoshi i M. Ohara (TBS Tokyo) teško ranjeni snajperom.

ĐAKOVO
- Obrana Đakova je oborila 2 zrakoplova JNA.
GRUBIŠNO POLJE

- Pošto su zrakoplovima napali Velike Zdence, teroristi su izvršili dva minobacačka napada na Grubišno Polje, nakon čega je uslijedio i pješački napad koji je odbijen. Desetak granata ispaljeno je i na Veliki Grđevac.
- Na cesti između Trojeglave i Ivanovog Sela pobunjeni Srbi pucali iz vatrenog oružja u osobno vozilo u kojem su se nalazili civili Tomislav i Antun Jasek, koji tom prilikom zadobivaju teške tjelesne povrede.


ZAGREB


- HV zauzele vojarnu JNA u Samoboru kod Zagreba. U skladištima je zaplijenjeno preko 8.000 automatskog oružja i druge vojne opreme. Pri napadu na vojarnu poginula su 4 pripadnika HV i 3 vojnika JNA, a 10 pripadnika HV je ranjeno.
- Šire područje Zagreba izloženo je bombardiranjima iz zrakoplova, napadima raketama zemlja - zemlja te napadima iz topničkog oružja. Prvi puta iz vojnog zrakoplova bombardirano je Kravarsko, pri čemu je poginuo jedan civil. Prilikom bombardiranja aerodroma Lučko, poginuo je jedan pripadnik ZNG a trojica su ranjena. Raketirana je trafostanica u Kupinečkom Kraljevcu, a kod sela Gradeca Pokupskoga srušen je stup dalekovoda. Zrakoplovi su bombardirali i Sleme te Veliku Bunu dva puta. Na Brestovje kraj Samobora ispaljen je projektil zemlja - zemlja koji je razorio obiteljsku kuću, a jedna je žena poginula. Takav je projektil ispaljen na Kerestinec, gdje su dva civila ranjena, a razrušena je jedna kuća. Dalekometne rakete zemlja - zemlja ispaljene su na Novake, Strumac i Rakitje gdje je oštećen dalekovod. Pokupsko je bombardirano, raketirano i granatirano tijekom cijelog dana.
PAKRAC

- U jednoj zgradi u Pakracu u zasjedi poginulo 23 branitelja.

PETRINJA

- Četnici napali selo Novu Drenčinu. U tom su napadu ubili Nikolu Jelekovca i pripadnika ZNG-e Mirka Vidovića, te razorili i zapalili veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

NOVSKA

- HV kod sela Stari Grabovac na Novljanskom bojištu zaustavila tenkovsko - pješački prodor JNA. Detaljnije je opisano u knjizi "Deset godina poslije".

NOVA GRADIŠKA

- Direktnim pogotkom granate uništen dio krova zgrade Muzeja, renesansno barokne jednokatnice.

OSIJEK

- U jutarnjim satima iz smjera Baranje minobacačkom vatrom napadnuti su Valpovo, Petrijevci, Nard i Belišće pri čemu su tri osobe poginule, a jedna je teško ranjena. Istodobno iz smjera Belog Brda VBR-ima napadnuta je industrijska zona Osijeka, te Tvrđavice, Nova Tenja i Tenjski Antunovac, a zatim južni dio Osjeka i selo Brest.
- U posljepodnevnim satima tenkovskom vatrom napadnuto je Ernestinovo i položaji ZNG-a kod farme Seleš, pri čemo je poginulo 4 civila a 10 ih je ranjeno. Na Ernestinovo je poslijepodne bačena i kazetna bomba, a jedna je bačena i na Tenjski Antunovac. Jedan zrakoplov bombardirao je područje oko poljoprivrednog fakulteta. U večernjim satima VBR-ima gađano je Laslovo a zatim ponovno Osijek iz minobacača.
- ranjen novinar "Večernjeg lista"

ZADAR- Nastavlja se opći napad na grad koji je počeo 06.10. Granatira se Zadar, područje Gaženice i Galovac.
- Od ranih jutarnjih sati napada se topovski grad i okolica. Tenkovi su tukli Bokanjac, a s aerodroma Zemunik tučeni su Murvica i Biševo. Na grad je pucano iz vojarne "Đuro Đaković" te s topovnjače i razarača koji su pristigli pred grad iz Rijeke. S mora su na Poluotok tukli raketna topovnjača i patrolni brod JRM-a, a s njih su granatirana i mnoga mjesta na otoku Ugljanu. Istodobno su tučena i sva mjesta u okolici: Ploče, Dračevac, Gaženica, Bokanjac, Briševo, Zemunik, Škabrnja, Nadin, Galovac. Obrana Zadra visi o niti. Uništeno je nekoliko objekata u kojima je izbio požar: tvornica "Boris Kidrič", tvornica "Vlado Bagat", osnovna škola te više stambenih zgrada. Agresor je s dvije bombe napao i trajekt Rab - Jablanac, ali ga nije pogodio.


- Poginula su 23 civila, kasetne bombe i tisuće granata padale u samo srce grada, pogođeno je više od 120 objekata. U Zadru je oštećena crkva sv. Josipa i župni stan na Plovaniji, crkva sv. Šimuna i Tadeja s kapelom na groblju potpuno je uništena i spaljena, lakše je oštećena crkva Bezgrešne Djevice Marije na Belufaži, lakše je oštećena crkva Gospe Loretske u Arbanasima, an crkvi Velike Gospe na Debeljaku popucali su prozori. U Dračevcu potpuno srušena od prije oštećena crkva Bezgrešne Djevice Marije. Tenkovi iz kninskog, banjolučkog i mostarskog korpusa JNA gađali su Odjel pedijatrije Opće bolnice, zatim autobus s oznakom Crvenoga križa u kojemu je bilo 30 bubrežnih bolesnika koji su pokušali izaći iz grada zbog dijalize. Pogođene su crkve i povijesni spomenici koji predstavljaju samu bit Zadra: Katedrala sv. Stošije, Sv. Krševan, Sv. Marija, Sjemenište Zmajević, Kopnena vrata u Foši, Kapetanova kula...


- Trajektno pristaniše Prizna (veza s otokom Pagom) napadnuto je strojničkom vatrom iz zrakoplova pri čemu je pogođen i oštećen trajekt.

ŠIBENIK
- U šibenskom zaleđu napadnuta su sela Bilice, Dubravice, Rupe i Juras.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #102 na: 02. 09. 2010., 20:37 »

07.10.1991.

ZAGREB- Zrakoplovi JNA (dva) u 15.00 sati raketirali Banske dvore u Zagrebu s ciljem likvidacije Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, Predsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića i Predsjednika Savezne vlade Ante Markovića. U tim raketiranjima oštetili su 73 objekata, uključujući i povijesnu crkvu Sv. Marka i zgradu Hrvatskog državnog sabora. Avioni su poletjeli iz Željave iz Bihaća. Predsjednik Tuđman je preživio napad. JNA je porekla sudjelovanje u napadu i tvrdila kako „je hrvatska Vlada sama postavila eksploziv unutar zgrade i u okolne ulice“ (HIC)

- Predsjednik Predsjedništva SFRJ S. Mesić najavljuje svoju ostavku. Tijekom dana ukupno 11 zračnih uzbuna u Zagrebu.
- Predsjednik RH opunomoćio je mr. Stjepana Adanića i pukovnika (general pukovnik) Imru Agotića za razgovore s generalom JNA Andrijom Rašetom, opunomoćenikom generala Veljka Kadijevića, Saveznog sekretara za narodnu obranu Jugoslavije. Od tada počinju pregovori sa JNA i četničkim postrojbama u Hrvatskoj.
- Do danas već 320.000 prognanih osoba u Hrvatskoj.
- HV zauzele objekt JNA "Šiljakovina" u Velikoj Gorici kod Zagreba, gdje je bila radarska postaja i radio-relejno čvorište.

MOSKVA

- Predsjednik SSSR M. Gorbačov opominje Jugoslaviju i traži zaustavljanje rata protiv Hrvatske.


VINKOVCI- Najteži napad na grad do tada: svakih pola sata zrakoplovi nadlijeću grad, bacaju "krmače", kasetne bombe i rakete.Projektilom iz VBR-a pogođen je krov crkve Prečisto Srce Marijino i samostan franjevaca konventualaca.

OSIJEK

- Zrakoplovi su tri puta bombardirali Tenjski Antunovac, Laslovo i Ernestinovo, a zatim područje općine Valpovo, gdje je strojničkom vatrom gađana grupa ratara u polju pri čemu je jedan poginuo. Srušen je jedan neprijateljski zrakoplov. Iz četničkih uporišta Stare Tenje i Palače tijekom cijelog dana trajao je minobacačko topnički napad na rubne dijelove Osijeka, Laslova i Nemetina, a iz Baranje je otvarana vatra na Petrijevce, Belišće, Nard i Valpovo, te osječko predgrađe Tvrđavicu

ĐAKOVO

- Raketirana je iz zrakoplova željeznička stanica Vrpolje - Strizivojna, a zatim su mitraljirani civilni objekti.

GRUBIŠNO POLJE

- Minobacačkim projektilima napadnut je grad a zatim je uslijedo pješački napad na selo Grabovac. koji je odbijen.

BARANJA

- Šešelj, Paroški i Arkan obavili smotru četničkih odreda u okupiranoj Baranji.

VIROVITICA

- Dva zrakoplova raketirala su tvornicu šećera a zatim i odašiljač na Deanovcu.

KOPRIVNICA

- U neposrednoj blizini netom predane koprivničke vojarne prilikom ratetiranja iste od strane dva zrakoplova JNA poginuo je David Piskor, rođen 10. travnja 1970. godine u Koprivnici, sa prebivalištem u Novigradu Podravskom gdje je i sahranjen. Dva branitelja su ranjena.

SISAK

- Napad četnika topništvom na industrijsku zonu Sisak - pogođen rezervoar INA Rafinerije - oko 6.000 kubičnih metara benzina isteklo i izgorjelo. izgorjelo je i 500 metara cjevovoda. Dio nafte istekao je u rijeku Savu.
- Zbog eskalacije ratnih sukoba putem Radio Siska upriličen je mimohod mira "Hoćemo učiti, raditi i živjeti". DARUVAR
- Zrakoplovi JNA su napali i s. Sirač. Bačene su kazetne bombe. KARLOVAC
- Neprijatelj intenzivno djeluje po Rečici i Turnju. Od 04.10. do sada ukupno ranjeno 174 osobe, a broj poginulih se popeo na 28 osoba. Napad na vojarnu "Robert Domani" na Luščiću. Teško je oštećena zgrada Muzeja, a pogođen je toranj crkve Presvetog Trojstva.
- Iz vojarne u Kamenskom počeo je napad na Kralovac iz VBR-a. Četnici i JNA na oko 4 km od Karlovca topničkom vatrom su napali mostove na rijekama Dobri i Mrežnici. Karlovac je tučen iz vojarni u Logorištu, Kamenskom, "R. Domany" i "Petrova Gora". Lasinja je gađana iz VBR-a.
- Četnici i JNA otvorili su vatru iz VBR-a na Pisarovinu i počeli forsiranje mosta u Pisarovini. U Jamničkoj Kiselici pogođena je punionica. Neprijatelj je 7./8.10.1991. ovladao Lasinjskim mostom i ušao u Jamničku Kiselicu, gdje je opljačkao tvornicu.

ZADAR

- Snage 9. korpusa JNA prekinule cestovnu komunikaciju Rijeka - Dubrovnik i izbijaju pred grad Zadar. Zadar je izoliran. Cilj ove operacije bio je izbijanje na obalu i razbijanje hrvatskih snaga na potezu Šibenik - Biograd - Zadar te izbijanje obalnim smjerom do Karlobaga. Zadar ipak ne pada. Prema srpskim izvorima osvajanje grada, koji je napadačima navodno već bio u šaci, spriječeno je zapoviješću o zaustavljanju prodora. Ciljevi operacije samo su djelomično ostvareni i Srbi zauzimaju samo mali dio obale između Maslenice i Rovanjske.

DUBROVNIK- Tijekom cijelog dana na svim crtama bojišnice neprijateljska vojska napada s mora, kopna i zraka. Otvorena je paljba na hotel "Croatia". Zrakoplovi su bombardirali grušku luku, a izvršen je zračni napad i na Žrnovo na otoku Korčuli, gdje se nalaze objekti koje je napustila JNA. Za vrijeme minobacačkog napada na stambeno naselje Mokošicu, srtno je stradalo 11 civila, a 4 ih je ranjeno. Zrakoplovima je bombardiran stari dio Cavtata, te okolni položaju hrvatskih obrambenih snaga.
ŠIBENIK
- Na šibenskom području nastavlja se djelovanje JNA i četnika. Iz teškog oružja napadnuti su položaji ZNG i policije u Skradinu i Gaćelezima. Haubicama su tučene Dubravice, a zrakoplovi su bombardirali Debeljak te brodove i skladišta u luci. Tijekom poslijepodneva neprijatelj je topništvom tukao po Bilicama i Dubravi, na području Miljevaca, a u Piramatovcima zapaljeni su crkva i groblje.

07.10.1992 NEW YORK
- Vijeće sigurnosti UN donijelo dvije rezolucije, 779 ovlašćuje UNPROFOR da nadgleda demilitarizaciju Prevlake i povlačenje teškog naoružanja u susjednom području, te prihvaća Ghalijevo izvješće u kojem se osuđuje nastavak etničkog čišćenja što ga provode srpske paravojne snage u UNPA zonama u Hrvatskoj. Rezolucijom 780 uspostavljena komisija za ispitivanje ratnih zlodjela na prostoru bivše Jugoslavije.
BOSANSKI BROD
- Četnici pale, pljačkaju i ruše zauzeti Bosanski Brod.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #103 na: 02. 09. 2010., 20:44 »

Dogodilo se 8. listopada

1989.
- U organizaciji Hrvatskog socijalno-liberalnog saveza, na Trgu Republike u Zagrebu počelo potpisivanje peticije za povratak bana Jelačića na glavni gradski trg.

1991.
<a href="http://www.youtube.com/v/FxCyIkLxGZQ?fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/FxCyIkLxGZQ?fs=1</a>

- Hrvatski Sabor proglasio neovisnost Republike Hrvatske i prekinuo sve državne i zakonske veze s Jugoslavijom.
- Sabor izglasao povjerenje novoizabranom ministru obrane Gojku Šušku, ministru informiranja Branku Salaju, te ministru turizma Antunu Marcelu Popoviću.
- Vlada Republike Hrvatske priznala Estoniju i Letoniju kao suverene države.
- Na liniji Vinkovci - Vukovar, Hrvatska vojska zauzela strateški važan položaj, selo Marince, a srpski teroristi opljačkali i spalili Đeletovce.
- Prvi znak "Republika Hrvatska" s hrvatskim grbom, postavljen na graničnom prijelazu s Mađarskom.
- Britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd nazvao JNA "bandom pljačkaša", dok se čitav svijet zgraža nad njihovim barbarskim činom pokušaja atentata na predsjednika Tuđmana.
- Mađarska spriječila JNA da ostatak vojne opreme iz Slovenije povuče preko mađarskog teritorija.

1992.
- Od danas "crveni pasoš" bivše SFRJ više ne vrijedi za građane Republike Hrvatske.
- Vijeće sigurnosti prihvatilo SAD i Španjolsku kao vojne sudionike UNPROFOR-a.
- Hrvatski biskupi iz Hrvatske i BiH prosvjeduju zbog nečovještva u Bosni i Hercegovini.
- Iz Baranje u posljednja dva mjeseca protjerana 181 osoba nesrpske nacionalnosti.

1993.
- Dva su osnovna problema u Hrvatskoj što se tiče ostvarenja ljudskih prava: jedna četvrtina zemlje je i dalje pod okupacijom, a Hrvatska je opterećena svim aspektima i posljedicama rata u BiH, rekao dr. Mate Granić na summitu Europskog vijeća u Beču.
- Hrvatska većina u užem području grada Mostara nije sporna u posljednjih sto godina, stoji u pismu predsjednika HR Herceg-Bosne Mate Bobana glavnom tajniku Zapadnoeuropske unije Van Eekelenu.
- Zagrebačko zapovjedništvo UNPROFOR-a objavilo osnivanje posebne komisije koja će istraživati navode o neprimjerenom ponašanju zaštitnih snaga, UNHCR i ostalih humanitarnih organizacija.
- "Zatražio sam pojačanje od 4 bataljuna (4.000 ljudi) za provedbu Rezolucije 871" - izjavio general Jean Cot, zapovjednik UNPROFOR-a.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović izjavio talijanskom državnom radiju da pojedini vođe bosanskih Hrvata nastavljaju politiku etničkog čišćenja, ali da Hrvatska to nastoji zaustaviti.

1994.
- Predstavnici UNPROFOR-a potvrdili da su na civilne ciljeve u Sarajevu kao i na gradske tramvaje otvarali vatru Srbi iz svog uporišta na sarajevskom Židovskom groblju.
- Do u subotu ujutro u 7 sati 521 vojnik Armije BiH povukao se iz demilitarizirane zone na Igmanu i Bjelašnici, potvrdio Heve Gourmelon, glasnogovornik UNPROFOR-a.

1995.
- Svečanim uručenjem Povelje na sjednici Gradskog vijeća u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman proglašen počasnim građaninom Splita.
- Armija BiH zatražila od HVO-a vojnu pomoć nakon što su Srbi u zapadnoj Bosni krenuli u protuofenzivu i vratili neke dijelove nedavno izgubljenog područja. Pomoć je zatražena u skladu s Washingtonskim i Splitskim sporazumima.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima upravitelja Prijelazne uprave za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem generala Jacquesa Kleina, te izrazio nadu da će se proces reintegracije završiti prema rasporedu. Klein rekao da proces ide zacrtanim redom.
Evidentirano
petak
Gost
Odg: Na današnji dan u Domovinskom ratu
« Odgovor #104 na: 02. 09. 2010., 20:47 »

09.10.1991.

SARAJEVO

- Vlada BiH ističe da BiH mora ostati neutralna u ratu koji se vodi na jugoslavenskim prostorima.

VUKOVAR- Odaslan apel za hitnu pomoć. Grad se i dalje, unatoč jučer potpisanom primirju, nepada tenkovski, topovski, iz minobacača i raketama iz zrakoplova te VBR-a. Iz Negoslavaca na grad se poca višecjecnim raketnim bacačima tipa "Oganj", a pokušan je kombinirani tenkovsko pješački napad na Sajmište. Minobacački napad iz vojarne nastavljen je uz podršku teških haubica s ekonomije "Orlovača" gdje su smještene jake snage JNA. Na Borovo Naselje puca se uz Trpinje, Borova Sela i Lipovače minobacačima, topovima i teškim strojnicama. Evakuaciju čeka 250 teških ranjenika. Zbog blokade do sada pokušaji evakuacije nisu uspjeli.

LIPIK-Grad se tuče granatama. Četnici su srušili most između Lipika i Donjeg Čaglića.


DARUVAR


- U Daruvaru je poginuo hrvatski branitelj - pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Nikola Petrović, rođen 21. kolovoza 1971. godine u Koprivnici sa prebivalištem u Velikoj Mučnoj. Sahranjen je na mjesnom groblju u Reki.

KARLOVAC


- Na područje Karlovca došla bojna 103. br. Krapina.
- S današnjim danom u gradu registrirano 36 mrtvih osoba od čega čak 22 civila. Stanovništvo sanira štete na objektima. 19.00 - 23.00 zračna opasnost.
- Ekipa TV Beograd iz dopisništva u Šapcu u sastavu Zoran Amidžić, Bora Petrović, Dejan Miličević i Sreten Ilić smrtno je stradala na prostoru Banije (kod sela Mokrice), na dijelu koji nije pod kontrolom hrvatskih obrambenih snaga.
- U Banskom Kovačevcu granatom pogođena crkva sv. Petra koja je izgorjela
- U Vukmaniću izgorjelo krovište i svetište s vrijednim oltarom crkve sv. Antuna Padovanskog iz 1798 godine.
- Tijekom dana srpski teroristi prešli su most preko Kupe kod Jamničke Kiselice. Opljačkali su napuštene kuće i tvornicu i punionicu kisele vode, što su odvezli prema Lasinji. Nakon pljačke, pogoni su zapaljeni.

SLUNJ
- Četrdeset tenkova JNA i 300 srpskih terorista do temelja spalilo selo Vaganac pokraj Slunja. Mjesna crkva i sve kuće sravnjene su sa zemljom, a 15 stanovnika pobjeglo je u obližnja bosanska muslimanska sela, dok je njih 11 masakrirano.

ZADAR

-Nakon trodnevnih pregovora Skupštine općine Zadar i HV s jedne strane i predstavnika zadarskog garnizona i 9. kninskog korpusa s druge strane u vojarni u Zemuniku još sinoć je postignut dogovor o odlasku okupatorske JNA iz Zadra.

DUBROVNIK- Unatoć prekidu vatre, otvorena je minobacačka i topovska vatra po Zvekovici, Obodu, Platu, Mlinima i Komolcu.

09.10.1992.

KARLOVAC

- Održan sastanak predstavnika Karlovca i gosp. Charles Carrudje, koordinatora za civilna pitanja sektora N. Iskazana nemoć UNPROFOR-a vezano uz rezoružavanje Srba i povratak prognanika.
DRNIŠ
- Dok UNPROFOR tvrdi da povratak prognanog hrvatskog pučanstva nije moguć, Srbi se uveliko vraćaju u "ružičastu zonu" i naseljavaju hrvatski grad Drniš.

ZAGREB

- Mirovne snage UN uskoro će početi kontrolirati međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, izjavio novinarima u Zagrebu direktor UNPROFOR-a za civilne poslove Cedric Thornberry.
- Hrvatska uspostavila diplomatske odnose s Venezuelom.

DUBROVNIK

- Na Prevlaku stigli europski promatrači koji će promatrati povlačenje vojske "SR Jugoslavije".

BIH

- Zbog učestaloga djelovanja srpskoga zrakoplovstva na civilne ciljeve, Vijeće sigurnosti donijelo je rezoluciju o zoni zabrane letenja iznad BiH, koju je NATO počeo provoditi od 12.IV. 1993.

09.10.1993.

KARLOVAC

- 09.10. - 12.10.1993. Scenarij provokacija isti je svaki dan. Rano ujutro dvije mine iz MB za dobro jutro, zatim po danu mir, a sa spuštanjem noći (valjda iz straha) ponovo počinju provokacije pucanjem iz raznog naoružanja.

- Odluka Gradskog poglavarstva Karlovac, nastava u srednjim školama počet će 18.10.93.. Nastavni sat trajati će 30 min. Nastava u osnovnim školama do daljnjeg odgođena.
BEČ
- Šefovi država ili vlada 32 zemlje, članice Vijeća Europe, prihvatili Deklaraciju o ljudskim pravima i pravima manjina na svom sastanku u Beču, te dogovorili uspostavljanje Stalnog suda za ljudska prava, umjesto postojećeg, koji se sastaje povremeno.


09.10.1994.

BEOGRAD

- Beograd odbacuje svaki pokušaj da se ukidanje međunarodnih sankcija protiv tzv. SRJ povezuje s rješavanjem problema okupiranih dijelova Hrvatske, izjavio jugoslavenski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović.


09.10.1995.

MRKONJIĆ GRAD

- Hrvatske snage, nakon silovitih borbi, ovladale okolicom Mrkonjić Grada, koji je u potpunom okruženju. Po starom običaju, u bijesu Bosanski su Srbi radi odmazde dalekometnim projektilima napali mnoge hrvatske gradove: Đakovo, Županju, Gradište, Novu Gradišku, Novsku, Lipovljane i Okučane. Dvije osobe poginule, a desetak ih je teže i lakše ranjeno.
- U borbama u Mrkonjić Gradu poginuo stožerni brigadir Andrija Matijaš "Pauk", dozapovjednik 4. gardijske brigade.
Evidentirano
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 28 Gore Ispis 
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  DOMOVINSKI RAT  |  Tema: Na današnji dan u Domovinskom ratu « natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Mercury design by Bloc
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!