EVO VAM PORTAL! NA!
  Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
27. 10. 2016., 19:36

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
News
Stats
155226 Postova u 788 Tema od 1618 Članova
Najnoviji Član: kiopiiph
Traži:     Napredno pretraživanje
* Forum Forum Pomoć Prijava Registracija
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  DOMOVINSKI RAT  |  Tema: Operacija Orkan '91. 0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Operacija Orkan '91.  (Posjeta: 2566 puta)
petak
Gost
Operacija Orkan '91.
« na: 28. 10. 2010., 15:09 »Operacija ORKAN 91- 29.10.1991. - 03.01.1992.

CILJ OPERACIJE

Jednovremenim napadnim djelovanjem glavnih snaga OG Posavina na pravcima Novska - Okučani i Nova Gradiška - Okučani, primjenom obuhvatnih djelovanja uz snažnu topničku potporu razbiti snage neprijatelja u prostoru Okučani - G.Rajič - Stara Gradiška, posjesti državnu granicu na Savi i biti u spremnosti za odbijanje protuudara.


OSLOBOĐENI TERITORIJ

Oslobođeno je 170 četvornih kilometara okupiranog područja i  21 naselja.

Operacija Orkan '91 bila je prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu. Vodila se od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992., kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije. HV je pokazala da postaje respektabilna vojna sila, a Srbi su shvatili da im pomoć JNA ne garantira pobjedu.

Početkom listopada 1991. pobunjeni Srbi zapadne Slavonije uz svesrdnu pomoć Banjolučkog korpusa i dijela Bjelovarskog korpusa JNA uspjeli su zauzeti značajan dio planinske zapadne Slavonije, prije svega planine Papuk, Psunj i Ravnu Goru te jugoistočni dio Bilogore. Također, pod svojim nadzorom su imali posavsko područje između Nove Gradiške i Novske. Njihova najjača uporišta bili su Okučani te jugoistočno područje Pakraca. Neposredno su bili ugroženi gradovi Nova Gradiška, Novska, Pakrac, Daruvar, Požega, Grubišno Polje, Orahovica, Slatina i Virovitica. Postojala je realna opasnost da u jednom snažnom prodoru zauzmu virovitičko-slatinsko područje, izbiju na madžarsku granicu i odsijeku slobodni dio Slavonije. Time bi ostvarili svoj cilj o granici do Virovitice.

Čak štoviše - JNA je imala planove daljnjeg prodora u Slavoniju, od Orahovice preko Našica, planirali su s leđa napasti Osijek, Đakovo i Vinkovce, čime bi se hrvatske postrojbe našle rascjepkane u nekoliko nepovezanih enklava. U takvog razvoja događaja slučaju za očekivati bi bilo brz pad preostalog slobodnog dijela Slavonije i nesagledivu humanitarnu katastrofu.

Prvi značajniji protunapad hrvatskih postrojbi koje su tek bile u formiranju bila je akcija Otkos 10 koja je odgurnula opasnost od Virovitice i Grubišnog Polja. Logični nastavak bila je operacija Orkan '91.

Hrvatske snage

Operaciju je pripremalo Zapovjedništvo OG - "Posavina", zapovjednik Rudi Stipčić

1. "A" brigada ZNG "Tigrovi", zapovjednik Josip Lucić
8. brigada - Samobor,(kasnije 151.brigada Samobor) zapovjednik Adolf Paar
99. brigada - Zagreb (Pešćenica), zapovjednik Josip Perković
100. brigada "R" - Zagreb (Centar), zapovjednik Ognjen Debeljak
104. brigada - Varaždin, zapovjednici Ivan Rukljić i Vjeran Rožić
108. brigada - Slavonski Brod, zapovjednik Pero Katalinić
121. brigada - Nova Gradiška, zapovjednici Josip Mikšić i Željko Žgela
123. brigada - Požega, zapovjednik Miljenko Crnjac
127. brigada - Virovitica, zapovjednik Đuro Dečak
132. brigada - Našice-Orahovica, zapovjednik Slavko Barić
136. brigada - Slatina, zapovjednik Josip Černi
149. brigada - Zagreb (Trešnjevka), zapovjednik Petar Rajković
   
Operacija Orkan '91 bila je prva velika pobjeda Hrvatske vojske. Oslobođena je gotovo cijela zapadna Slavonija, uspješno je neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk, od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela. Obranjen je i Pakrac. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije, područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sasvim sigurni, a prometnicom Pakrac-Požega je bilo moguće prometovati, iako uz veliki oprez. Neprijatelj je odbačen od Nove Gradiške i Požege.

Bojišnica će se stabilizirati i takva će ostati sve do operacije Bljesak. Nakon operacije Orkan '91 od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške ostalo je pod srpskom okupacijom oko 600 četvornih kilometara.

S obzirom da je operacija Orkan '91 bila iznimno uspješna i izvedena odmah iza uspješne operacije Otkos 10, bila je znak da je Hrvatska Vojska prerasla u ozbiljniju vojnu silu sposobnu poduzimati napadne akcije i osloboditi velika područja okupirane zemlje

<a href="http://www.youtube.com/v/BJH5VIFKcvg?fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/BJH5VIFKcvg?fs=1</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/byyE6qvZJuU?fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/byyE6qvZJuU?fs=1</a>

Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
Forum hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata  |  Forum  |  DOMOVINSKI RAT  |  Tema: Operacija Orkan '91. « natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Mercury design by Bloc
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!