Hipokriti

Pin It

Hipokritska Karamarkova desnica opasnija je po Hrvatsku od Milanovićeve i Josipovićeve projugoslavenske ljevice. Ovom tezom nemam ni u primisli branit nesposobnost Kukuriku koalicije i sramno ponašanje aktualnog predsjednika Hrvatske, nego skrenuti pozornost na još jednu zamku u koju bi Hrvatska mogla pasti.

Očajnički tražeći spas od gospodarskog sloma i izlaz iz dna društveno moralnih vrijednosti, tu zamku bit će teško zaobići upravo iz razloga jer se kao spasitelji žele nametnut isti oni koji su Hrvatsku doveli do stanja u kojemu se nalazi.

Izdaja nacionalnih interesa, kriminalizacija Domovinskog rata, dodvoravanje agresorima na Hrvatsku, progon hrvatskih branitelja, uništenje gospodarstva i poljoprivrede, gomilanje vanjskog duga, nepotizam i korupcija, obilježili su vladavinu HDZ-a pod vodstvom Ive Sanadera i Jadranke Kosor. Povjerovati u to da se takav HDZ promijenio preko noći mogu jedino, ili potpuno naivni ili s HDZ-om interesima usko povezani ljudi. Zdravorazumni ljudi koji u sebi nose barem minimum nacionalnog ponosa, ne bi smjeli zaboravit da je sadašnji predsjednik HDZ-a sjedio u vladi gore spomenutog dvojca i poslušno dizao ruku za svaku njihovu odluku. Dodajmo tome da je sprječavanje i sankcioniranje jedne trećine spomenutih grijeha bila zadaća ministarstva na čijem je čelu bio upravo on i da je svojim neradom u velikoj mjeri i sam odgovoran za većinu toga.

Sve ovo što danas slušamo i to poprilično stidljivo, kao kritiku koja aktualnoj vlasti dolazi iz HDZ-ove središnjice, ne razlikuje se nimalo od onoga na što smo mi upozoravali još u vrijeme dok su vlast bili oni. Tada su nas bahato ignorirali a danas prepisuju iz naših bilježnica, što nas u osnovi ne bi smetalo kad bi to prepisivanje bilo iskorišteno za stvaranje bolje Hrvatske. No da im je bolja Hrvatska doista bila cilj stvorili bi ju dok su za to imali priliku. Osam godina stolovanja u Banskim dvorima iskoristili su uglavnom za pljačku i bogaćenje na štetu svih nas, sad kad su im izvori bogaćenja nedostupni sjetili su se brinut o Hrvatskoj.

Razlike, osim retoričke, u modelu vladanja između HDZ-a i Kukuriku koalicije ne postoje, no upravo u retorici i leži najveća opasnost. Kukuriku koalicija, dolaskom na vlast barem je pokazala svoje pravo, projugoslavensko i komunističko lice. Time je barem većini glasača jasno da se na njih u budućosti više ne može računat kao na nekoga tko će promijenit Hrvatsku, barem ne u smjeru koji bi bio u interesu hrvatskog naroda. HDZ međutim, svojim, još jednim populističkim skretanjem udesno zapravo vrši teror nad ionako zbunjenim i obezglavljenim desnim biračkim tijelom.

Hrvatsko desno biračko tijelo žrtva je HDZ-ovog zlostavljačkog mentalnog sklopa koji uvijek djeluje po istom modelu. Biranom slatkorječivošću i snažnim parolama zavodi očajni narod, stvara vojsku ovisnika o sebi, uvjeravajući ih pri tom kako su bez njih nesposobni za bilo kakvo samostalno razmišljanje i djelovanje. Sebe prikazuju kao jedine koji se o narodu brinu, pa čak i onda kada je doveden do ruba poniženja, taj isti narod vjeruje da nema drugih spasitelja osim njih.

Vjerovati danas HDZ-u značilo bi ponoviti grešku s početka 90-tih kad smo vjerovali bivšim komunistima i njihovom naglo probuđenom hrvatstvu. Po istom modelu kako su tada od zakletih komunista preko noći postajali najveći vjernici, tako se i danas pokušavaju vratiti Tuđmanovom putu oni koji su mu prvi okrenuli leđa.

Hrvatska nema više snage ni vremena za još jednu laž i razočarenje, niti joj trebaju samoproglašeni spasitelji. Hrvatsku mogu spasiti jedino oni koji su ju voljeli i još uvijek ju vole više od vlastitog života.

Ljubav se ne dokazuje riječima nego djelima.

 

Jasna