Darijo Strehovac Streh

Zadnji komentari

Dakle, kada su svi pomisili da je to i definitivni politički kraj najdugovječnijeg i  najutjecajnijeg HDZ-ovca, Šeks se samo dva tjedna poslije smjene ukazao kod Aleksandra Stankovića u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ i mrtav-hladan govorio o svom ledenom odnosu s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Kao grom iz vedra neba najavio je, da će budući predsjednik HDZ-a biti Andrej Plenković!

Mentalno se ni pedlja nismo odmaknuli od starih jugoslavenskih socijalističkih vremena o čemu kraljevski svjedoči činjenica da smo terminološki još na „antifašizmu“, pojmu koji već desetljećima na Zapadu gotovo nitko ne koristi. Zašto? Zato jer je kod njih taj pojam čist, a kod nas ne samo poprskan krvlju nevinih, nego i kontaminiran polustoljetnim terorom iza kojeg su stajali najviđeniji antifašisti!

Krivo je more

Sutkinja Maja Šupe presudila je da zagrebački poduzetnik Horvatinčić nije skrivio pomorsku nesreću u Primoštenu u kolovozu 2011., kad su poginuli talijanski supružnici Salpietro. Ni iz nehaja, ni iz neizravne namjere. Jer je bolovao od malo poznate bolesti, sinkope, od koje inače pobolijevaju samo odabrani.

Zviždati istarskim predstavnicima, svećenicima, na čelu s don Božom Milanovićem, koji su bili na mirovnom zasjedanju (konferenciji),  u Parizu 1946., a ne predstavnici ni ZAVNOH-a ni AVNOJ-a, istarskim domoljubima antifašistima ne-komunistima, koji su  imali odlučujuću ulogu u stvaranju novih granica na tim  područjima pod talijanskom vlašću, mogu samo iskreni fašisti

Vijest o njegovu povratku na čelo HNS-a, a tako i u 'Titanik vladu', kako ju je sam svojedobno zvao, izazvala je poprilično zgražanje javnosti. Tim povratkom Vrdoljak će zabiti zadnji čavao u lijes svoje vjerodostojnosti, ali i stranke koju je rasturio i koja će na narednim izborima, izađe li samostalno na njih, dobiti jedva jedan posto glasova.

„Drugo važno pitanje je pitanje nacionalnog identiteta. Sve zemlje Europske unije daju izrazitu pažnju faktoru nacionalnog identiteta te kulturnoj i povijesnoj baštini, osim našeg kurikula koji bi se uvodio u osnovne škole.“

Image result for proglašenje ndh

S druge strane, nakon pola milijuna pobijenih Hrvata u poraću II. svjetskog rata, i još četverostruko toliko protjeranih, a peterostruko opljačkanih do 1990. godine – je li to bio „izraz legitimne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom“? Hrvati su valjda jedini narod koji je „svoju“ državu svojevoljno „stvorio“ na vlastitom genocidu…

Sinkopa, riječ za koju je do prije nekoliko dana, malo tko čuo, postala je poveznica za nekoliko događaja koji su se u  posljednje vrijeme dogodili u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dok se o aferi Agrokor izvještavalo danonoćno, za neke slučajeve institucionalne sinkope bilo je vrlo malo interesa, kako ćete moći pročitati, u nastavku.

Preživi li Plenković turbulentna vremena koja su pred njegovom vladom i bude li ustrajan u svome naumu koji je danas pošteno iznio svima na znanje i ravnanje, Hrvatska nažalost neće preživjeti njega. Priroda Europske komisije i način glasovanja u Vijeću i Europskom parlamentu ne dozvoljavaju nam samostalno odbacivanje onoga što nije u našem nacionalnom interesu i to će nas učiniti potpuno ovisnima o milosti velikih i moćnih. 

Definitivno, hrvatsku je samostalnost u velikoj mjeri omogućila baš hrvatska emigracija. Je li je današnja Republika Hrvatska njoj zahvalna?

Povijest se ponavlja i to na način da bi ovo mogao postati najveći problem moderne povijesti hrvatske diplomacije (i unutarnje politike RH).

Hod za život: Slavica Kadić, Adamova mama, traži pravo za život za djecu s Downovim sindromom

Pin It

Hodu za život su se danas pridružili gospođa Slavica Kadić i njezin sin Adam te je sa predstavnicama Hoda za život održala konferenciju za medije u Županji:

„Adam je je prije nepunih mjesec dana ujedinio Hrvatsku. Izbrisao je sve podjele, svi smo bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili politički stav stali iza Adama i ovom dječaku sa Downovim sindromom dali mu podršku – da zajedno sa drugom djecom u svojoj zajednici, na glavnom oltaru, primi Prvu pričest. Danas Adam i njegova majka daju podršku svoj nerođenoj djeci – osobito onoj koja imaju Downov sindrom – tražeći da se poštuje njihovo pravo na život: Nitko nema pravo djeci kao što je Adam uskratiti pravo da se rode i ostvare svoje snove! Adam je uz nas da nas ponovo ujedini i upozori da su neki drugi, oni nerođeni diskriminirani i da im se uskraćuje temeljno ljudsko pravo- pravo na život!“ , na početku tiskovne konferencije rekla je Hajdi Begović, glavna koordinatorica Hoda za život.

Slavica Kadić, Adamova mama  bila je jasna:„Ja sam za ovu akciju Hod za život, jer imam 5 djece. Moj Adam je peto dijete. Rođeno s Downovim sindromom premda nisam znala da će imati Down sindrom, ali na sve to rekla sam:“On će se roditi, jer svi imaju pravo na život“. Mislim da nitko nema pravo oduzeti nekome život. To jedino dragi Bog zna koga kome i zašto daje i kako je. I dragi Bog će dati svima snage da izdrže sve to. A djeca sa Downovim sindromom su jedno veliko blago. Ja mislim da oni jako ujedine svoju obitelj. Ima tu teških trenutaka i bude stvarno teško ali bude i jako puno lijepih stvari, tako da su oni jako draga djeca.“

„Cijela Hrvatska je stala uz nas kada je moj Adam trebao ići na Prvu pričest, pošto nije mogao biti na oltaru. I ja bih željela da sada isto tako cijela Hrvatska stane uz ovu nerođenu djecu i djecu s Downovim sindromom - da im se da prilika za život, jer i ona imaju pravo na svoje djetinjstvo, kao i svako dijete."

Kristina Bakula, jedna od organizatorica Hoda za život, upozorila je da je korištenje medicinskih pretraga, poput amniocenteze, za otkrivanje neizlječivih bolesti, koje imaju samo jedan cilj – eliminiranje bolesne djece – suprotno Konvenciji o ljudskim pravima i Biomedicini, jer cilj takvih testiranja nije zdravlje – već prekid života takve djece. „

Takve prakse podrazumijevaju da život djece i osoba koje nisu savršeno zdrave nije jednako vrijedan kao život osoba koje nemaju genetski poremećaj. Nedavno je Island objavio kako su 100% slobodni od djece sa Downovim sindrom. Mi ne želimo da hrvatsko društvo ide u smjeru ovakvog stvaranja „čiste“ rase. Dio ljudske stvarnosti su bolesti – neke su nasljedne, neke nisu. Neke se vide odmah, na početku života, dok je dijete u majčinoj utrobi, neke se vide u mladosti, neke u starosti. Genetski poremećaji i bolesti ne oduzimaju vrijednost niti dostajanstvo ljudskom životu. Mi se zalažemo za društvo koje poštuje različitost te slabije i ranjivije – štiti,a  ne eliminira.  Mi držimo da Adam i njemu slična djeca imaju pravo na našu solidarnost i i potporu. I kad idu na Prvu pričest i kad su u majčinom trbuhu. I kad im trebamo osigurati da idu u vrtić i u školu. A da su država i društvo dužni obiteljima pružiti konkretnu pomoć kako bi ostvarili kvalitetan život“, naglasila je Kristina Bakula.

"Danas imamo šarene čarape iako danas nije taj dan kad se nose različite čarape, jer želimo upozoriti da se mnogima sa Downovim sindromom ne uskraćuje samo mogućnost da se kvalitetno uklope u zajednicu ,već im se uskraćuje život“, zaključila je Hajdi Begović glavna koordinatorica Hoda za život.

 

 

Login Form