Hasanbegović: U Jugoslaviji samo se nominalno smjelo reći da si Hrvat, a izjava predsjednice o jogurtu je metafora

Pin It

”Hrvatsko drušvo književnika preimenovano je u Društvo književnika Hrvatske”, navodi primjer. Također kaže da se od 1971. do 1990. riječ ”hrvatski narod” nikad nije iskoristila bez dodatka ”i srpski narod”. Što se tiče Predsjedničine priče o manjku izbora jogurta, zastupnik kaže da je to metafora. ”Stotine tisuća Jugoslavena hrlile su u to doba u Trst, a to nije bilo bez razloga”, zaključio je Zlatko Hasanbegović

Političke vode u Hrvatskoj proteklih dana uzburkala je izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u intervjuu Kleine Zeitungu, a ponajviše dio u kojem je predsjednica apostrofirala da u Jugoslaviji nisi slobodno i bez opasnosti mogao istaknuti da si Hrvat. To je značilo da postoji mogućnost da ćeš biti uhićen kao ističeš svoju hrvatsku nacionalnost, osim u faktografskim slučajevima statističkog nivoa ili osobnih dokumenata.

Osim toga govoreći o nestašicama osnovnih životnih namirnica u Jugoslaviji, čega se stotine tisuća građana Hrvatske jako dobro sjećaju, predsjednica se slikovito, što je vrlo važno, izrazila preko plastičnog primjera jogurta da je konačno htjela  „imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna“.

Sve to je, naravno, istina koje se sjeća i većina današnjih političara, pa i novinara.

O tom vremenu i pojavama prokomentirali su naši današnji parlamentarni zastupnici i politički lideri stranaka za dnevnik.hr:

Zlatko Hasanbegović iz Neovisni za Hrvatsku kaže pak da se nominalno smjelo reći da si Hrvat, ali da je bila nepisana politička korektnost da se to ne govori. Podsjeća da je pridjev “hrvatsko” svugdje prebačen u genitiv.

”Hrvatsko drušvo književnika preimenovano je u Društvo književnika Hrvatske”, navodi primjer. Hasanbegović također kaže da se od 1971. do 1990. riječ ”hrvatski narod” nikad nije iskoristila bez dodatka ”i srpski narod”.

Što se tiče Predsjedničine priče o manjku izbora jogurta, zastupnik kaže da je to metafora. ”Stotine tisuća Jugoslavena hrlile su u to doba u Trst, a to nije bilo bez razloga”, zaključio je Zlatko Hasanbegović.

HDZ-ovac Miro Kovač rekao je da u drugoj Jugoslaviji nije bilo poželjno isticanje hrvatstva. ”Toga se sjećamo posebno svi mi koji smo služili vojni rok u JNA-u.

Štoviše, isticanje hrvatstva pjevanjem domoljubnih pjesama kao što su ‘Vila Velebita’, ‘Marjane, Marjane’ ili ‘Ustani, bane” tretiralo se kao verbalni delikt zbog kojega se završavalo i u zatvoru”, prisjetio se podsjetivši da je i Franjo Tuđman zbog borbe za ravnopravnost Hrvatske bio u zatvoru.

Spominjanje “više vrsta jogurta” shvaća kao stilsku figuru za vremena ”u kojima su redukcije struje bile svakodnevna pojava, kad smo benzin mogli kupovati samo u ograničenim količinama i kad smo smjeli voziti samo pojedinim danima ovisno o tome završava li nam registracija parnim ili neparnim brojem, kad su vladale nestašice kave, deterdženta i svih drugih higijenskih potrepština”.

kamenjar.com