Mađari, Poljaci i Talijani: Stajemo na kraj migrantima! Rađa se nova Europa!

Pin It

Viktor Orbán za stvaranje protuimigrantskog saveza

Mađarski premijer Viktor Orbán smatra da bi formiranje desnog savezništva Varšave i Rima, temeljeno na protuimigracijskoj politici, moglo donijeti dobre rezultate na predstojećim izborima za Europski parlament.

Orbán ne krije da mu je cilj promijeniti odnos političkih snaga u europskim institucijama i tako utjecati na politike EU-a.

Viktor Orbán, jedan od oštrijih protivnika masovnih neregularnih imigracija u Europsku uniju, rekao je da bi želio vidjeti kako protumigrantske stranke osvajaju većinu na izborima za Europski parlament u svibnju.

Talijanski potpredsjednik vlade Matteo Salvini rekao je tijekom jučerašnjeg posjeta Varšavi da Italija i Poljska trebaju združiti snage i stvoriti euroskeptični savez u borbi za europske glasove.

“Poljsko-talijanski savez ili savez Varšave i Rima jedan je od najvećih događaja s kojim je ova godina mogla započeti”. Polažem velike nade u ovo”, rekao je Orbán na konferenciji za medije opisujući Salvinija kao “heroja” koji zaustavlja migracije na obalama Italije.

Orbán je rekao da je “sit” činjenice da svaki puta kada Europska pučka stranka kojoj pripada i njegova stranka Fidesz, traži saveznika, traži ga u lijevim strankama koje on naziva promigrantskim.

“Potreban je savez Rima i Varšave koji bi bio protiv migracija i koji je spreman raditi zajedno s protumigrantskim snagama u EPP-u”, rekao je Orbán.

Međutim, Orbán je obećao odanost EPP-u govoreći: “Sve dok smo tu, a nadam se da će to potrajati, ostat ćemo odani našoj obiteljskoj stranci.”

Dodao je i da nije moguć kompromis s Njemačkom oko migracija unatoč, kako kaže “konstantnom pritisku” Berlina na njegovu vladu da prihvati migrante.

“Njemačka politika ne poštuje mađarsku odluku da ne želi postati imigrantska zemlja”, rekao je Orbán na konferenciji za medije. “Osjećam pogotovo od njemačkih medija da ponekad na vrlo grub način vrše pritisak na nas da slijedimo njihov put u prihvaćanju migranata, a to je ono što mi ne želimo.”

Orbán ne skriva da je cilj Mađarske skupiti protumigrantsku većinu u Europskom parlamentu, zatim u Europskoj komisiji, a kasnije kada nacionalni izbori promijene političku kartu u Europi, u Europskom vijeću gdje nacionalni čelnici donose većinu važnih europskih odluka.

dnevno.hr