Pupovčeve Novosti u napadu na jedinog Hrvata u Plenkijevoj Vladi

Pin It

Portal Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća, bliskog šefu SDSS-a Miloradu Pupovcu, objavilo je natječajnu dokumentaciju iz koje proizlazi da je Ministarstvo branitelja na čelu s Tomom Medvedom dodijelilo 80 tisuća kuna Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje ovaj medij naziva revizonističkim i proustaškim.

“Iz svega navedenog razvidno je da hrvatska Vlada svjesno i namjerno financira fašistički revizionizam”, zaključuju Novosti. Zanimljivo, ova se vijest aktualizira baš kada je premijer Andrej Plenković pod pritiskom koalicijskih partnera predvođenih Pupovcem bio prisiljen smijeniti ministra uprave Lovru Kuščevića, ali i u trenutku kada je najavio rekonstrukciju Vlade pa se postavlja pitanje je li ovo Pupovčeva neizravna poruka premijeru i je li, nakon Martine Dalić i Kuščevića, sljedeći na redu za otpis ministar Medved? Naime, s ovim podatkom s kojim Novosti licitiraju hrvatski su mediji javnost upoznali u siječnju prošle godine, kada je dio medija pozivao premijera Plenkovića da ukine odluku Ministarstva branitelja o financiranju navedenog društva. Novosti sada idu korak dalje pa optužuju Medveda i Ministarstvo da, financirajući istraživanje žrtava koncentracijskog logora Jasenovac, sudjeluju u ‘normalizaciji’ fašizma u javnom prostoru. Ključnu ulogu u dodjeli ima Igor Vukić, tajnik, ali i najeksponiraniji član društva koje zastupa tezu da Jasenovac nije bio logor smrti, nego koncentracijski logor za internaciju neprijatelja režima NDH.

“Za vrijeme jugoslavenskog režima javno se nije smjelo ni posumnjati u činjenice koje su tada vladale kao opće mišljenje i stav tadašnje Vlade prema logoru u Jasenovcu, tako da su medijima ruke bile potpuno vezane. Danas mediji mogu prenijeti jasnu sliku onog što se stvarno zbivalo u trostrukom logoru Jasenovac te medijska tišina nije uvjetovana režimom demokracije u RH. Samim time, dopušteno je sumnjati u činjenice i kontroverzne podatke koji se u javnosti pojavljuju vezano uz stradalnike i sudionike Drugoga svjetskog rata kroz trostruki logor Jasenovac”, piše u natječajnoj dokumentaciji na temelju koje je društvo dobilo sredstva.

Inače, Društvo je za istraživanje trostrukog logora Jasenovac zatražilo novac za pretragu 145 kutija arhivskih dokumenata Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, u kojima se nalaze i iskazi zatočenika logora u Jasenovcu. U prvom natječaju iz 2017. godine najavili su da će njihovo istraživanje dovesti do publiciranja knjige, dokumentarca, najmanje 15 medijskih objava i obilježavanja nekoliko prigodnih datuma, poput Dana sjećanja na holokaust 27. siječnja 2018. godine, a jednako tako iz prozvanog Društva dematiraju navode o rehabilitaciji fašizma te tvrde da im je cilj upravo suprotan.

“Obećali su da će projekt dovesti do konačnog rješavanja ‘brojnih polemika u društvu i pravilnog informiranja javnosti temeljem empirijski provjerenih činjenica’. Rezultati će posljedično imati pozitivan utjecaj na novinare, političare, međunarodnu javnost, udruge antifašista i same stradalnike, ambiciozno su najavili”, tvrdi se u Novostima.

Autor:Dnevno