Potvrđeno: Aleksandar Vučić dolazi u Zagreb, govorit će na skupu Pučke stranke

Pin It

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naveden je kao jedan od govornika na kongresu Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga. 

Na službenoj mobilnoj aplikaciji Kongresa navodi se 60-ak govornika, među njima i Vučić, koji bi po tome trebao održati govor u srijedu 20. studenoga u zagrebačkoj Areni.

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića pridružena je članica EPP-a, ali bez prava glasa.

Među navedenim govornicima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen, aktualni čelnik Europskog vijeća Donald Tusk i EK-a Jean-Claude Juncker, a očekuje se i vjerojatni budući austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Nabrojani su i aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti zadnji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK-a, brojni europski povjerenici i zastupnici u Europskom parlamentu, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, te član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Aplikacija EPP-a među govornicima ne navodi mađarskog premijera Viktora Orbana čija je stranka suspendirana iz EPP-a, ali je pozvana na kongres.

U Zagrebu se očekuje više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice, a koji će u Areni Zagreb birati novo vodstvo; predsjednika, glavnog tajnika, deset potpredsjednika i rizničara, a domaćin skupa bit će HDZ, odnosno predsjednik vladajuće stranke i hrvatske vlade Andrej Plenković.

Iz HDZ-a su demantirali tvrdnje u nekim medijima kako će srbijanski predsjednik držati govor u Hrvatskom saboru. 

U priopćenju ističu kako Vučić nije predviđen kao govornik na sjednici Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a 19. studenog koja će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora.

Podsjećaju kako će se Izborni kongres Europske pučke stranke, na kojem će sudjelovati preko 2.000 delegata, održati 20. i 21. studenog u Areni u Zagrebu.

direktno.hr