Hasanbegović: Postavljanje petokrake na neboder u Rijeci šalje poruku da je paleokomunistička baština živa

Pin It

Image result for hasanbegović

Pitali smo ga i kakvu poruku postavljanjem ovakvih skulptura šalje zemlja koja predsjeda Europskom unijom, posebice nakon najnovije rezolucije Europskog parlamenta usvojene  19. rujna 2019.  koja je izjednačila sve totalitarne režime, odnosno, stavila u istu ravan nacizam i komunizam. "Šalje poruku da je paleokomunistička baština živa i da zapravo nikada nije demontirana", kratko je odgovorio

Na vrh riječkog nebodera postavit će se skulptura u obliku zvijezde petokrake "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" autora Nemanje Cvijanovića. Postavljanje umjetničke instalacije betonske petokrake za portal Direktno komentirao je saborski zastupnik i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru u srijedu Hasanbegović je postavio pitanje o postavljanju sporne skulpture ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, koja mu je odgovorila kako 'neće cenzurirati umjetnike'.

"Poanta moga nastupa nije bilo prosuđivanje estetsko ideoloških obilježja umjetničkoga izričaja koji je legitiman, kao što je i legitimno pravo državne kulturne politike da financira, odnosno ne financira takvu vrstu izričaja. Drugim riječima, poanta ovog slučaja je u činjenici da se ta vrsta instalacije ne može postaviti bez državnog odobrenja, dakle putem konzervatorskog odjela u Rijeci", rekao je Hasanbegović.

Pitali smo ga i kakvu poruku postavljanjem ovakvih skulptura šalje zemlja koja predsjeda Europskom unijom, posebice nakon najnovije rezolucije Europskog parlamenta usvojene  19. rujna 2019.  koja je izjednačila sve totalitarne režime, odnosno, stavila u istu ravan nacizam i komunizam. "Šalje poruku da je paleokomunistička baština živa i da zapravo nikada nije demontirana", kratko je odgovorio.

Ako se na taj neboder bez rješenja nadležnog konzervatorskog odjela, koji je podređen Ministarstvu kulture, ne može postaviti omanji klima uređaj, zašto bi se dopustilo postavljanje armirane betonske zvijezde petokrake?

Ministrica kulture podsjetila je na pravila projekta Europska prijestolnica kulture, po kojima grad bira umjetničkog voditelja i projektni tim, a oni osmišljavaju program. O tome hoće li se ili neće nešto raditi na zaštićenom spomeniku kulture, ako dobijemo zahtjev, razmotrit ćemo ga vodeći računa o tome hoće li se takvim postupanjem ugroziti spomenik i donijeti konačnu odluku, istaknula je Obuljen Koržinek odgovarajući na Hasanbegovićevo pitanje.

"Moje pitanje ministrici Obuljen nije bilo hoće li se nešto zabranjivati ili treba li nešto prosuđivati, već je ono banalno. Ako se na taj neboder bez rješenja nadležnog konzervatorskog odjela, koji je podređen ministarstvu kulture, ne može postaviti omanji klima uređaj, zašto bi se dopustilo postavljanje armirane betonske zvijezde petokrake? Legitimno je pravo državne kulturne politike da javnim novcem ne financira takve sadržaje. Načelno pitanje, hoće li ministrica kulture to odobriti ili ne, jer ona to može", zaključio je Hasanbegović.

direktno.hr