Koliko Beljakov HSS ima zastupnika i koliko nas koštaju mjesečno?

Pin It

Novac se dodjeljuju na osnovu broja mandata prilikom konstituiranja Sabora. HSS je tako tijekom 2017. godine primio 1.692.625,00 kuna iz državnog proračuna, 3.429.658,00 kuna iz lokalnih jedinica, 1.158.120,00 od članarina te 222.549,00 od donacija, dok je tijekom 2019. za saborske zastupnike dobio 1,9 milijuna kuna

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak svojim neprimjerenim izjavama, nekadašnju konzervativnu stranku svrstava na lijevo-liberalni spektar. Na izvanrednim izborima za Hrvatski sabor u rujnu 2016. godine u sklopu Narodne koalicije (SDP, HNS, HSS I HSU), HSS osvaja pet zastupničkih mjesta te za svakog zastupnika iz proračuna, na račun hrvatskih poreznih obveznika dobiva mjesečno prosječno oko 30,5 tisuće kuna, a za zastupnice 10 posto više, odnosno 33,6 tisuća kuna.

Koliko HSS ima saborskih zastupnika i koliko nas koštaju?

U 9. sazivu Hrvatskog sabora HSS ima 4 saborska zastupnika. To su Krešo Beljak, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović i Željko Lenart.

HSS-ov zastupnik Mladen Madjer, koji je ušao u Sabor kao zamjenski zastupnik Stjepana Kožića, napustio je HSS i prešao u Bandićev klub u siječnju 2019. godine.

HSS na temelju osvojenih mandata dobiva mjesečno prosječno oko 30,5 tisuće kuna, a za zastupnice 10 posto više, odnosno 33,6 tisuća kuna.

Novac se dodjeljuju na osnovu broja mandata prilikom konstituiranja Sabora. HSS je tako tijekom 2017. godine primio 1.692.625,00 kuna iz državnog proračuna, 3.429.658,00 kuna iz lokalnih jedinica, 1.158.120,00 od članarina te 222.549,00 od donacija, dok je tijekom 2019. za saborske zastupnike dobio 1,9 milijuna kuna.

Uz to što su financirane iz državnog proračuna i proračuna lokalnih jedinica, stranke također dobivaju novac kao naknadu troškova izborne promidžbe dobiju li najmanje 10,0% važećih glasova birača od njihovog sveukupnog broja.

Podsjetimo, HSS od Beljakovog dolaska na čelo stranke, napušta velik broj članova, a sam je Beljak iz stranke isključio jednu od najistaknutijih HSS-ovih članica, hrvatsku eurozastupnicu Marijanu Petir.

Nakon objave na Twitteru u kojoj je ustvrdio kako zloglasna jugoslavenska tajna policija UDBA nije likvidirala dovoljno ljudi, od njega se ponovno ograđuje dio članstva i traži ostavku, a na kritike je stigao i odgovor vodstva stranke – u kojem se između ostaloga ustvrđuje kako javno kritiziranje predsjednika HSS-a predstavlja kršenje Statuta stranke.

“Iako smo dobili pet saborskih zastupnika i uspjeli stabilizirali stranku, smatramo da bi predsjednik stranke morao dati ostavku. Moram napomenuti kako nas na dnevnoj bazi kontaktiraju ljudi od Iloka do Konavala, podržavaju naša stajališta i šokirani su ovakvim izjavama”, kazao je Ivan Beljan, potpredsjednik Županijskog ogranka stranke te dodao kako u budućnosti očekuje da se stranka odmakne od HDZ-a i SDP-a.

“To apsolutno moramo učiniti čim prije. Ne smije nam biti presudno imamo li jednog ili četiri čovjeka u Saboru, već je bitna politika prema hrvatskom narodu. I zato jesmo u politici.”

Izvor: narod.hr