Plenković smjenjuje sve ministre, al HNS ne dira

Pin It

GDJE JE SAD PLENKOVIĆ? Pljušte tužbe, stižu prijave: Novi skandal u resoru Blaženke Divjak

Zagrebački Ekonomski fakultet na čelu s dekanom Juricom Pavičićem tužio je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zbog šutnje uprave, odnosno stoga što ministarstvo Blaženke Divjak nije donijelo konačnu odluku o dopusnici za rad fakulteta, još od srpnja prošle godine

javlja Tportal.

Radi se naime o postupku reakreditacije studijskih programa, koji se učestalo provodi na hrvatskim fakultetima svakih nekoliko godina. Tim se činom vrše provjere o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti sukladno Zakonu o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Inače, Agencija za znanost i visoko obrazovanje lani u srpnju nakon postupka reakreditacije, zagrebačkom je fakultetu dala pozitivnu reakreditacijsku preporuku na koju se Divjak ima pravo očitovati pa se stoga od njenog resora očekuje ili izdavanje potvrde o ispunjenju uvjeta, ili pak uskrata dopusnice, ili na koncu izdavanje pisma očekivanja s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine.

U slučaju zagrebačke Ekonomije ministrica Divjak još od srpnja prošle godine nije učinila ništa, međutim za Tportal iz ovog resora objašnjavaju da su izvršili uvid u dokumentaciju temeljem kojega su utvrdili da podaci koji su prikazani o o broju nastavnika i studenata nisu istovijetni onima koje posjeduje Ministarstvo. Nakon toga, od Agencije su zatražili da preispita akreditacijsku preporuku Ekonomskom fakultetu. No, osim Ekonomskom fakultetu, Divjak nije potvrdila dopusnicu niti Hrvatskim studijima koji na riješenje svoje situacije čekaju još od 2018.godine. kada je od Agencije zatraženo preispitivanje pozitivne akreditacijske preporuke radi spornog pravnog statusa nekadašnjeg sveučilišnog odjela Hrvatskih studija.

Radi rastezanja s dopusnicom, dekan Hrvatskih studija Pavo Barišić nedavno je Blaženku Divjak prijavio Državnom odvjetništvu, a i sukob s dekanom Pavičićem nije novina, on s ministricom obrazovanja ratuje od lanjskog svibnja, kada je Ekonomski fakultet povećao upisnu kvotu za 935 mjesta, što je ministrica smatrala problematičnim budući da veliki broj novih upisnih mjesta neće moći financirati iz proračuna.

Kada je riječ o resoru ministrice obrazovanja, iza koje stoji HNS valja reći da je ovo tek jedan u nizu problema s kojima se susreće. Kao što je poznato nedavno se u sabornici glasovalo baš o njenom opozivu, i to radi višetjednog štrajka prosvjetara radi kojega se kompletan obrazovni sustav našao u kaosu. No, dok se o njoj raspravlja Divjak hoda po Europi hvaleći se kurikularnom reformom, dok joj neistomišljenici spočitavaju pet milijuna kuna za catering na skupovima stručnih usavršavanja.

Autor:Iva Međugorac/dnevno.hr