Orban želi suditi onima koji šire zarazu kao teroristima, Pejčinovićka trabunja o diktaturi

Pin It

Mađarski parlament uskoro bi trebao odlučivati o proširenju ovlasti tamošnje Vlade, na čemu inzistira i premijer Viktor Orban, a sve kako bi se što efikasnije provodilo zaustavljanje epidemije koronavirusa. Orbanu je stoga potrebna i potpora oporbe, a najavili su i uvođenje rigoroznih izmjena zakona.

One uključuju zatvorske kazne do pet godina za nepoštivanje mjera za sprečavanje širenja infekcije te za širenje lažnih vijesti o epidemiji. Orban želi da parlament proglasi izvanredno stanje na neograničeni rok trajanja te tako i Vladi omogući proširene ovlasti.

No, u Vijeću Europe ne gledaju sa simpatijama na Orbanove namjere. Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe te bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova poslala je, stoga, Orbanu pismo u kojem izražava zabrinutost zbog spomenutog zakona.

– Pratim događanja koja se tiču ​​izvanrednog stanja u Mađarskoj s velikom pažnjom. U tom kontekstu želim naglasiti da mjere koje države članice poduzimaju u trenutačnim iznimnim okolnostima pandemije moraju biti u skladu s nacionalnim ustavima i međunarodnim standardima i uvažavati samu suštinu demokratskih načela – navela je u pismu Pejčinović Burić te dodala:

– Neograničeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može garantirati da će se poštovati osnovna načela demokracije i da su hitne mjere kojima se ograničavaju osnovna ljudska prava strogo proporcionalne prijetnji kojoj se trebaju suprotstaviti.

Pejčinović Burić još je dodala kako su demokratska rasprava u nacionalnim parlamentima, medijima i internetu, kao i pristup službenim informacijama i dokumentima bitni elementi svakog slobodnog i demokratskog poretka i od posebne su važnosti u kriznim situacijama za održavanje povjerenja u društvu.

– Naše su države članice s pravom odlučne riješiti se prijetnje koja proizlazi iz pandemije COVID-19, ali to se mora učiniti na način koji poštuje temeljne vrijednosti Unije: demokraciju, vladavinu zakona i ljudska prava. Vijeće Europe ostaje spremno pomoći im u tom nastojanju, uključujući stavljanje na raspolaganje sve stručnosti i pomoći koja može biti korisna. Pozivam mađarske vlasti da iskoriste ovu priliku – zaključuje se u pismu.

priznajem.hr