Cijenu kineske zoonoze plaća cijeli svijet – političkoj korektnosti tu ne smije biti mjesta

Pin It

Opasni koronavirus: Uzrok bi mogle biti zmije i šišmiš juha? | 24sata

Jedan zamah krila leptira na drugom kraju svijeta može promijeniti tijek vremenskih prilika zauvijek, ustvrdio je još 60-tih Edward Lorenz, i ta slika ostala je zauvijek u temeljima teorije kaosa kojoj je bio rodonačelnik… . Tako da nije čudo što će jedan pogrešan zamah krila šišmiša u Hubeiju ne samo dovesti do ekonomskog potresa u maloj Hrvatskoj već i promijeniti tijek cijelog čovječanstva – možda zauvijek

piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list koju prenosimo djelomično.

Ova nevera ča se vaja Hrvatskom i Europom kao novim epicentrom pandemije pokazuje kako naoko jednostavan problem može postati nesagledivo kompleksan, a posve u skladu s teorijom, čovječanstvo XXI. stoljeća u svojoj nemoći pribjegava najjednostavnijem mogućem rješenju obrane od općeg kaosa, baš kao Europljani u 14. stoljeću u vrijeme Crne smrti – povlačenju u sebe i samoizolaciji, u nadi da će hibernacija u ljudskoj košnici i uvlačenje u vlastite obiteljske ćelije dovesti do ispuhivanja epidemije.

(…)

Cilj označavanja ovog virusa kineskim, naravno, ne bi smio biti stigmatizacija Kineza, već izravno prozivanje vlasti kojoj se nove paklene zoonoze otrgnu kontroli svakih nekoliko godina, a cijenu plaća cijeli svijet. Političkoj korektnosti tu ne smije biti mjesta!

(…)

No, iz kaosa Crne smrti u Europi rodila se renesansa, iz pepela je niknuo zametak novog humanizma koji će promijeniti cijelo čovječanstvo. Može li i ovo zlo biti za neko dobro? Naravno, može, ali za to nema nikakve garancije. Sućut je povijesno gledano ograničenog dosega. 100 godina nakon pandemije gripe koja je pokosila najmanje 50 milijuna duša, ljudi i dalje umiru od sezonske gripe. Svake godine umre(!) najmanje 600 tisuća, a pišem ovo u trenu dok broj zaraženih(!) od korone prelazi 400 tisuća. Bez drakonskih mjera, tko zna gdje bi mu bio kraj.

Sve to zbog virusa za koji su donedavno stručnjaci odmahivali: “samo malo jača gripa”! Danas kažu, “nije nimalo usporediv s gripom”. Nijedna od te dvije tvrdnje nije istinita. SARS-CoV-19 se drugačije ponaša, ali usporedba je nužna!

(…)

Razlog zašto je u Italiji tako mnogo mrtvih prije svega je u tome što, za razliku od Njemačke, odavna nema raspoloživih respiratora, a virus je našao put do bolnica i gusto naseljenih urbanih zajednica s visokim broj umirovljenika kojima je zdravlje otprije narušeno. Možda nikad nećemo saznati koliko ih je umrlo nakon procjene da im se ne može pomoći. Nažalost, pred ugrozom i u Hrvatskoj smo već pacijentima počeli odgađati kemoterapije i ugrožavati im živote.

Vjerojatno niste znali da je ove sezone gripa u Hrvatskoj zasad odnijela 54 života, od toga 40 u posljednja dva tjedna epidemije korone.

(…)

Proći će još mnogo vremena do značajnijih količina makar i eksperimentalnog cjepiva i prirodno stečenog imuniteta. Za sada, umjesto imuniteta, vlada mentalitet krda. No, Boris Johnson ipak odustaje od radikalnog pristupa i objavljuje “lockdown”, iako Donald Trump i dalje ponavlja da neće dopustiti da lijek bude ubojitiji od bolesti.

(…)

Suverenizam, samodostatnost, izolacionizam, centralizacija, nove su ključne riječi. Možda se iz ovog rodi posve novi sustav solidarnosti, unaprijeđeno javno zdravstvo, a možda nam se uruši i ovo što sad imamo. Mnogo pitanja, malo odgovora ovih dana kad se solidarnost iskazuje izolacijom od bližnjega svoga. Sve je naopako od onog što smo naučili. Bratski zagrljaj ubija, distancija spašava. Vrijeme je ovo kad se od nas zahtijeva ne da skinemo maske nego da navučemo još jednu preko naše svakidašnje. Najfrapantnije je pritom saznanje da se nakon što navučeš masku – osmijeh gotovo ni ne nazire u očima. Otprilike kao kad razgovaramo preko Facebooka.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na stranicama Večernjeg lista.

Ivan Hrstić/narod.hr/Večernji list