Agresivna ‘koronadiplomacija’ iz Kine širi se u Europu preko Srbije: ‘Hvala ti, brate Xi!’

Pin It

Očito je da Kina situaciju oko koronavirusa, koji je upravo iz Kine raširen po cijelom svijetu, koristi i za svoje političke i gospodarske ciljeve u preuzimanju dominacije na Zapadu i ostalom dijelu globalnog svijeta.

Eklatantan primjer je Srbija, gdje je vlada opća histerija ‘bratimljena s bratskim narodom Kine’ i gdje je glavni grad Beograd osvanuo u veleplakatima na kojima se ističe Xi Jinping, predsjednik komunističke Kine iznad kojeg stoji natpis: “Hvala ti, brate Xi!“

Prvo su Kinezi došli u Beograd s ogromnom količinom opreme i šest medicinskih stručnjaka spremnih pomoći u koordinaciji nacionalne srbijanske politike prema koronavirusu, piše Guardian, a prenosi jutarnji.hr. Srbijanski predsjednik Vučić poljubio je kinesku zastavu u znak zahvalnosti i odmah prigovorio Europi da nije pomogla dovoljno.

Pompozan doček kineske delegacije od strane državnog vrha Srbije izgledao je pomalo nevjerojatno:

Pomoć Srbiji iz raznih dijelova svijeta – Kina dominira

Onda su vojnim zrakoplovima stigli Rusi koji su donijeli manje krucijalnu, ali isto tako dobrodošlu opremu, a njihov je dolazak također bio praćen medijskom pompom. A onda je došla i Europa i naglasila kako je ona ovdje oduvijek i kako je u Srbiji financirala daleko više stvari i od Kine i od Rusije zajedno.

U Srbiji, zemlji kandidatkinji za članstvo u Europskoj uniji, koja je proteklih godina također udvarala i Rusiji i Kini, ispresijecanost ‘konkurentskih koronavirus-diplomacija’ izrazito je vidljiva.

Kako pandemija raste, glavni igrači gledaju kako iskoristiti slanje pomoći za ostvarivanje svojih vanjskopolitičkih i drugih ciljeva.

Za EU to znači pokušaj dokazivanja da priče o europskim vrijednostima i solidarnosti nisu tek prazne riječi. Za Kinu to znači promjenu narativa kojim bi se ta zemlja prikazala kao rješenje problema koronavirusa, a ne njegov uzrok (kao i ostvarenje političkog i gospodarskog utjecaja u Srbiji i Europi). Za Rusiju to znači iskorištavanje resursa za ostvarivanje maksimalnog učinka poput ruskih vozila koja voze kroz Italiju ili zrakoplova poslanih u SAD da odnesu opremu proizvedenu pod sankcijama. Amerikanci pod Trumpovom administracijom fokusirani su na svoju zemlju, a dosada su uglavnom bili odsutni iz koronavirus-diplomacije.

Čudna izjava bivšeg veleposlanika Kine u Beogradu o Vučićevoj popularnosti u Kini:

Srbija se priklanja Kini – Hvala ti, brate Xi!

U Srbiji je sve počelo još 15. ožujka kad je predsjednik Aleksandar Vučić proglasio izvanredno stanje. Bilo je to istoga dana kad je izvješće predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, kako se čini, sugeriralo da se zabrani izvoz medicinske opreme. To je razljutilo Vučića i izazvalo emotivni ispad srbijanskog predsjednika.

„Europska solidarnost ne postoji. To je bajka. Poslao sam posebno pismo jedinima koji mogu pomoći, a to je Kina“, rekao je tada Vučić Srbijancima. Zamolio je Kineze za pribor, opremu i savjet u borbi protiv pandemije i, ubrzo nakon toga, zrakoplov je sletio u Beograd.

Kina je bila sretna da može popuniti taj jaz. Srbijanski dužnosnici kažu da kineski stručnjaci koji su ostali u Srbiji sada vode službenu politiku srbijanske vlade prema koronavirusu. A to je, za razliku od većine Europe, da Srbija slijedi kineski model vrlo restriktivnog izoliranja čak i blagih slučajeva, kao i strogog nadzora kretanja i policijskog sata. Kinezi su također savjetovali apsolutno zatvaranje poput onoga koje je primijenjeno u Wuhanu, kazao je jedan srbijanski dužnosnik. No taj je prijedlog odbijen uz objašnjenje da srbijanska javnost ne bi prihvatila tako nešto. No, uvedeni su strogi policijski satovi, a onima iznad 70 u potpunosti je zabranjen izlazak iz kuća.

Srbija poručuje – Hvala kineskoj braći!

Premijerka Ana Brnabić rekla je da želi izgraditi spomenik srpsko-kineskom prijateljstvu jednom kad pandemija prođe. Za to vrijeme na veleplakatu u Beogradu, koji je platio jedan provladin tabloid, stoji jednostavna poruka: ‘Hvala ti, brate Xi.’

U Srbiji čak postoje i javne inicijative da se u središtu Beograda podigne veliki spomenik srbijansko-kineskom prijateljstvu, a kineski se narod naziva čak “bratskim narodom”.

Kineska strategija u svijetu

Kineska inicijativa pomoći u borbi protiv pandemije dio je šire strategije Pekinga da izgradi pozitivnu sliku o komunističkoj Kini u inozemstvu, a istodobno se suprotstavi zapadnoj dominaciji u globalnim institucijama.

Osim u Srbiju, Kina je svoje stručnjake poslala u Kambodžu, Iran, Irak, Laos, Pakistan, Venezuelu te Italiju, jedinu članicu G7 (skupine industrijski najrazvijenijih država) koja je pristupila kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”, a druga je u svijetu po broju smrti od koronavirusa. Inicijativa Jedan pojas, jedan put, iz 2019. godine kolosalni je projekt obnove nekadašnjeg Puta svile izgradnjom cesta, mostova, plinovoda i luka kako bi se svijet povezao i priključio na kinesko tržište. Projekte vrijedne više stotina milijardi američkih dolara financirale bi kineske banke, navodi tportal.

Prošli tjedan, kineska medicinska ekipa stigla je i na Filipine kako bi toj državi pomogla u borbi protiv pandemije.

Očito je da Kina situaciju oko koronavirusa, koji je upravo iz Kine raširen po cijelom svijetu, koristi i za druge političke i gospodarske ciljeve u preuzimanju dominacije na Zapadu i ostalom dijelu svijeta.

Izvor: narod.hr/Guardian