Po čijem se nalogu Hrvatska svrstava na stranu NR Kine?

Pin It

Zašto je i po čijem nalogu Republika Hrvatska odlučila medicinsku opremu nabavljati baš iz Kine koja je iz dana u sve usamljenija na međunarodnom planu, ostaje potpuno nejasno

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se u subotu poslijepodne oglasila priopćenjem za medije u kojem navodi da je izvještaj njemačkog tjednika „Der Spiegel“ o telefonskom razgovoru između šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga od 21. siječnja „neosnovan i neistinit.“

Podsjetimo, njemački tjednik „Der Spiegel“ je izvijestio da je kineski predsjednik tijekom telefonskog razgovora od 21. siječnja 2020. godine tražio od šefa WHO-a da se suzdrži od objave podataka o prenošenju korona virusa s čovjeka na čovjeka i odgodi proglašenje pandemije. Njemački se tjednik pritom pozivao na izvore iz njemačke obavještajne službe BND-a. Također se navodi da je zbog kineske informacijske politike, odnosno manipulacije podacima, prema zaključcima BND-ovih analitičara, izgubljeno 6 tjedana u borbi protiv korona virusa.

Nastavak je to sukoba između Sjedinjenih Država i Europske unije s jedne strane i NR Kine te WHO-a s druge, nakon što je neovisnost djelovanja Svjetske zdravstvene organizacije dovedena u pitanje s obzirom na kineske veze njezina čelnika, Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

 I dok se svijet opet polarizira zbog predstojeće ekonomske katastrofe uzrokovane korona virusom za kojeg postoji sve više indicija da je proizveden u kineskom laboratoriju, iz ureda Predsjednika RH priopćuju da je zrakoplov SF Airlines na izravnom letu iz Šangaja za Zagreb sletio u nedjelju rano ujutro u Međunarodnu zračnu luku Zagreb Franjo Tuđman i dopremio oko 86 tona zaštitne opreme hrvatskom zdravstvenom sustavu i ostalim službama. Riječ je o sedmoj i za sada posljednjoj pošiljci na izravnim letovima iz Kine za Hrvatsku.

Zašto je i po čijem nalogu Republika Hrvatska odlučila medicinsku opremu nabavljati baš iz Kine koja je iz dana u sve usamljenija na međunarodnom planu, ostaje potpuno nejasno.

 MM/HRsvijet