Dvostruka mjerila HDZa

Pin It

Osumnjičeni koji nisu miljenici vrha stranke odmah lete iz HDZ-a, a drugi, srcu bliži, nevini su dok sud ne odluči drukčije

Nulta stopu tolerancije prema korupciji koju predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković često naglašava ne odnosi se na svakog člana HDZ-a u istoj mjeri.

Kad se odlučuje o (ne)izbacivanju iz stranke onda se važu neki drugi kriteriji.

Tako neki članovi iz stranke munjevito lete čim ih se uhiti, pa čak i prije nego se podigne optužnica, a kod drugih se pušta vremenu „da institucije odrade svoje posao“ i proklamira presumpcija nevinosti do donošenja pravomoćne pravosudne presude.

Koja će metoda od ove dvije biti primijenjena ovisi uvelike o tome je li ta osoba važna za održavanje vlasti, bilo da je riječ o gradskoj ili državnoj razini, odnosno uživa li povjerenje i podršku stranačkog vrha ili ne.

Ako ne uživa povjerenje i nije bitna za većinu, bez stranačke iskaznice ostaje u hipu.

U lipnju je tako po kratkom postupku Županijska organizacija Šibensko-kninskog HDZ-a odmah ispunila naputak vodstva stranke i izbacivanjem državne tajnice i bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac na formalnoj razini pokazala 'privrženost borbi protiv korupcije'. Isto se dogodilo i s načelnicom Gračaca, Natašom Turbić koja je također uhićena zbog sumnji na gospodarski kriminal u afere "Vjetrenjače". Ona je podnijela ostavku na funkciju načelnice i izbačena je iz stranke.

Mato Čičak

POLITIKA ZBOG JANAFA

Draženu Barišiću skinut saborski imunitet, a kako bi sačuvao većinu HDZ umjesto njega u parlament doveo Matu Čička

U slučaju saborskog zastupnika i gradonačelnika Požege Darka Puljašića, kojemu je prošli tjedan ukinut zastupnički imunitet kako bi mu se sudilo po optužnici za subvencijsku prijevaru od gotovo milijun kuna kroz dogradnju osnovne škole u Požegi, ne razmišlja se o izbacivanju iz stranke. A njegova optužnica potvrđena je 15. srpnja ove godine, odnosno prije nego što je počeo obnašati saborski mandat.

Iz stranke nije izbačen ni nekadašnji ministar i zadarski gradonačelnik Božidara Kalmeta koji je jesenas nepravomoćno oslobođen optužbi za udruživanje u kriminalnu grupu te onih u kraku afere Fimi media.

U HDZ-u zasad ne spominju ni moguće isključenje velikogoričkog gradonačelnika i bivšeg saborskim zastupnika Dražena Barišića. Iako to nije politički realno za očekivati ali je proceduralno moguće, Barišić u dogledno vrijeme može biti problem u održavanju parlamentarne većine koja trenutno ima minimalnih 76 ruku.

Ta je situacija u parlamentu sada uspješno prevladana ulaskom u saborske klupe Mate Čička, diplomiranog inženjera cestovnog prometa i načelnika općine Rugvica, međutim Barišić se nije odrekao svog mandata nego ga je samo stavio u mirovanje.

Ako bude želio, nakon šest mjeseci, on može nanovo aktivirati svoj saborski mandat bez obzira bio na slobodi ili u pritvoru.

SD