Po kojoj se osnovi hrvatska vlada selektivno ispričava samo za neke zločine za koje nikako nije kriva, a za druge ne, premda su nesagledivo veći i svirepiji.

Pin It

Nakon ovih bez presedana isprika hrvatske vlasti žrtvama u Gruborima i Varivodama (bez presedana u povijesti obrambenih oslobodilačkih ratova vođenih u vlastitoj državi), doista žaleći za svakom žrvom kao kršćanin i čovjek -  moramo se pitati o naravi i poruci tih isprika: 

1. Ako se g. Plenković ispričava po osnovi činjenice da su zločine (vjerojatno) počinili Hrvati - koje on predstavlja - nad Srbima, pitam(o) se: Ne znači li onda to da on nije premijer i Srba nego samo Hrvata, te da ipak priznajemo nekakav nastavak tzv. SAO Krajine čiju vlast predstavljaju gospoda Pupovac i Milošević? 

2. Ili se to g. Plenković, kao premijer svih građana Hrvatske, ispričava za sve zločine koje su predstavnici nekog naroda počinili nad predstavnicima nekog drugog naroda? Ako je tako, ne bi li se onda trebao ispričati i svim Hrvatima za sva zlodjela koja su nad njima počinili Srbi, počevši od Vukovara preko Škabrnje, i diljem Hrvatske? 

3. Ili ovim činom premijer priznaje da je za ove zločine ipak izravno kriva hrvatska država odnosno Hrvatska vojska? Ako da, kako je i na koji način kriva – budući da ti zločini nisu bili sastavni dio ni jedne vojne operacije, niti su se uopće zbivali za vrijeme ratnih djelovanja? A ako hrvatska vlada ni Hrvatska vojska ni po kojoj osnovi nisu krive za te zločine, po kojoj osnovi se njezina vlast treba ispričati za zločine neidentificiranih skupina? 

4. Možda se zapravo zastupa princip da se Vlada treba ispričati zbog toga što nije zaštitila te nevine? Ako je tako, ne slijedi li iz toga da bi se onda ta ista vlada trebala ispričati i za druge žrtve koji nije zaštitila, koje stradaju, primjerice, pri nekoj pljački, mafijaškom obračunu, ili u obiteljskom nasilju ili nekoj kafanskoj tuči? Ili bi se trebala ispričati samo ako mafijaš Hrvat ubije Srbina, i slično?

Želimo, dakle, znati po kojoj se osnovi hrvatska vlada selektivno ispričava samo za neke zločine za koje nikako nije kriva, a za druge ne, premda su nesagledivo veći i svirepiji. 

Domovinski rat nam je jedini temelj slobodne i samostalne Hrvatske. Čini se da to bolje razumiju Srbi nego hrvatska vlast - koja to uistinu ne razumije. Ili joj nije stalo?

Pater Ike Manduric/facebook.com