Pravni i moralni faktori koji su prouzročili krizu u Hrvatskoj.

Pin It

U Ustavnom zakonu  ili slično, postoji pravo na referendum, ali je to pravo u stvarnosti faktično ukinuto, da narod šuti, jer se narodu zabranjuje miješati  u  politiku i mijenjati postojeći status. To se najčešće radi preko Ustavnog suda i njegove političke funkcije da onemogući referendum građanima. Zbog takve vlasti napustilo je Hrvatsku silno stanovništvo – i nikome ništa

Pravni i moralni faktori  su prouzročili duboku moralnu i gospodarsku krizu u Hrvatskoj. Ples mafije i korupcije otelo se državi pa je opasno razara iznutra i izvana. Hrvatska je dovedena na opasan put koji je vodi u čistu propast. To političari još ne vide.

Ustavni sud RH koji je, po svom ustroju izuzetno mnogo naškodio  pravosuđu. O čemu se radi, pored onog  zbog čega je osnovan, u njegvu nadležnost stavljene su u rješavanje tzv. ustavne tužbe protiv “pravomoćnih” presuda u  građanskim i kaznenim postupcima. Time je  pravosuđe dobilo  četvrtostupanjsko rješavanje, što nitko u svijetu nema. A cilj toga je bilo apsolutna politička kontrola  svake sudske odluke, u političkom smislu što je dovelo cijelo pravosuđe u ponižavajući položaj. 

A dobro je poznato da Ustavne suce ne biraju kao pravne experte, po čestitoj i stručnoj  strani, već po stranačkom dogovoru, najčešće loše, a poslušne pravnike, a njima je najvažnije da provode stranačku političku volju. Postalo je  apsurdno da se Vrhovni sud naziva “vrhovnim”, a politika mu kroz Ustavni sud  ukida malte ne svaku drugu “pravomoćnu” presudu

U Ustavnom zakonu  ili slično, postoji pravo na referendum, ali je to pravo u stvarnosti faktično ukinuto, da narod šuti, jer se narodu zabranjuje miješati  u  politiku i mijenjati postojeći status. To se najčešće radi preko Ustavnog suda i njegove političke funkcije da onemogući referendum građanima. Zbog takve vlasti napustilo je Hrvatsku silno stanovništvo – i nikome ništa.

Među inim, nisu htjeli izmijeniti Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, u smislu da se etažiranjene  više ne provodi u vlasničkopravnom smislu gdje sudjeluju stotine tisuća subjekata, već da se uvede etažiranje samo u tehničkom smislu, što bi momentualno razriješilo mnoge probleme u  zemljišnim knjigama, da ne kažem sve. Čistoća zemljišnih knjiga politici nije odgovarala, više ne bi   omugoćavala podlogu za kriminal i korupciju s nekretnina.

U kaznenim postupcima uvedena je prekratka zastara roka od nekoliko godina za pojedina kaznena djela, tako i krupne kriminalne  ribe ubrzo oslobađaju bilo kakve odgovornosti jer je nastupila zastara. Za vrijeme Jugoslavije i za najmanju krađu rok zastare je bio 25 godina. 

DORH, njime vlada najjači mafijaški kum iz potaje, po sustavu Kadija te tuži, kadija ti sudi. Takav DORH nema ni trunka samostalnosti. Radi ono što gazda kaže.

Ono što ide pred sud, u nedogled se rasteže sa stotinu svjedoka, ili vještaka čijii nalazi imaju i po desetke tisuća stranica. Ne primjenjuje se princip ekonomičnosti u postupku.

Uvođenje “guljenje krumpira” u izvršenju kazne, je očito samo privilegija moćnih i bogatih.

Kupnja slobode tj, obrane sa slobode, plaća se u milijunskim iznosima – mogu ga platiti samo mafijaši koji su sve stekli opljačkanim i ukradenim novcem i kupuju tu slobodu. Ni za vrijeme najljućeg komunizma nije bilo takve nepravde.

Ne dopuštaju  izvršenje kazne i po nekoliko godina, pravomoćne presude leže u ladicama i tada to pravdaju zastarom. Često ti osuđeni ili kad se još vodi postupak, na ekranima postaju tv zvijezde. Ne znam gdje je izgubljena pamet. To je ruganje u lice narodu s porukom da se kriminal isplati.

Može se nabrojiti bezbroj primjera, izrugivanja pravosuđa od strane političara. Na taj način od tzv. pravosuđa  prave cirkus i ruši se pravna država

Stranački i politički moral

Taj moral je toliko zasmrdio po cijeloj Hrvatskoj, da ni  tone zapaljenog tamjana ne bi mogle taj smrad neutralizirati. Posebno se iskazuje u Javnoj nabavi, gdje se po prilici svaka javna nabava  plaća i do četri puta skuplje, ako ide iz lokalnog, županijskog ili Državnog proračuna, nego kod privatnih firmi.

Prije par godina Washington post news,   kao jedan od najuglednijih listova u svijetu, donio je podatak za Italiju, to jest da Italija kao država ima svoju mafiju, a da mafija u Hrvatskoj ima svoju državu.

Hrvatski narod nema snage ili političkog duha pa je  lakše iseliti se iz domovine nego živjeti u tako pokvarenoj politici, gdje je nepravda na svakom koraku.Ti najnoviji iseljenici, trebaju znati da oko 50% njihovih sredstava koja šalju u Domovinu završava u Državnom proračunu. Nadležni samo govore “neka institucije rade svoje”, a njihovi kumovi ili alajbegovi odlučuju kako trebaju raditi. Ukradeni novac kroz javnu kupnju prije se nosio u koverti, danas u torbama.

Političke stranke su naprosto ogrezle u nemoral, što im postaje smisao postojanja. Drže pod kontrolom sva javna poduzeća gdje se vrti ogromni novac, podoban za pljačku. Jednako tako sa svojim kadrovima drže Državni, županijski i lokalne proračune. nema nikakve kontrole, na svim razinama vodi se klijentelistička  politika – po princu  ja tebi ti meni, sve na račun nemoćnog naroda. Na ovim prostorima nikada u povijesti nije bilo veće socijalne razlike i tolike silne nepravde, jedni plivaju u bogatstvu, a jadna raja gladna je i kruha. Mafija i korupcija otele se kontroli, jer se isplati krasti

Sve se to dade riješiti, tako da se umjesto stranačkog,  uvede delegatski sustav, tj. biranje parlamentaraca u Sabor RH izravno od strane svake županije, po utvrđenoj kvoti. To bi bilo najdemokratskije i bilo bi lagano za kontrolu. 

Tim sustavom delegiranja funkcionira i Europski Parlament, mnoštvo toga bi se riješilo, svaka županija imala bi  svoje parlamentarce u Saboru i to na svim izborima. Uvođenjem delegatskog sustava razriješilo bi se mnoštvo stvari i brojnih problema.

Kad bih kojim slučajem došao na vlast, odmah bih ukinuo bolesno stranačko biranje parlamentaraca, pogodovno za svaki lopovluk i nevaljaštinu, i uveo bih delegatski sustav.

Garantiram političkim strankama, da ih u tom slučaju, ne bih dirao, ostavio bi ih na miru i neka pjevaju borbene...   neka se sjećaju svojih Kulin banova i njihovijeh dobrijeh dana, kad su mogli uzimati iz zdjele koliko hoće i bez ikakve odgovornosti..

Hrvatska ima alternativu, ili masovno iseljenje gotovo cijelog stanovništva, ili da se svi dignemo na noge protiv takve politike i njenih  protagonista.

U životu naroda ništa nije slučajno, svako njegovo stanje je rezultat povlačenja tajnih ili javnih niti koji utječu na njegovu sudbinu. 

Bilo da se te niti povlače iznutra ili izvana od strane moćnih političkih tenzija. Hrvatska se nalazi na političkoj vjetrometini u kojoj se uvijek stvara – neki opasan politički vrtlog.

(Codex moralis croaticun)

Ako bude trebalo, uzet ćemo svoje bubnje i udaraljke neka bubnje, cimbale neka zveče, zapjevajmo pjesme bojovne, nek se ori glas naroda protiv tirana na vlasti koji ne žele čuti njegov glas. Krenimo prema njima nek se preplaše od buke i orljave kao vrapci i neka bježe tamo odakle su i došli. (Codex moralis croaticum)

      Mile Prpa