Sukobi na divljoj ljevici – Titov gardist protiv YU-mudroslova

Pin It

Posljednjih nas dana zabavljaju verbalni obračuni Zorana Milanovića s raznim pripadnicima, moglo bi se reći - divlje ljevice u Hrvatskoj. Najintrigantniji je njegov sukob s višedesetljetnim trovačom jugonostalgičarskim idejama hrvatske javne scene Žarkom Puhovskim.

Partijski dosje Žarka Puhovskog jasno otkriva da se radi o uvjerenom poborniku komunističke ideologije i izrazitom jugonacionalisti koji je Partiju protestno napustio kad je „izgubila komunistički i jugoslavenski karakter“.

Ali "drugovi" nisu prihvatili njegovu ostavku, nego su ga čak predložili kao delegata za 14. kongres SKJ.

(Vidi privitak: iz partijskog dosjea Žarka Puhovski)

Milanović je s pravom Puhovskog nazvao u pejorativnom smislu „drukerom“. Naime, Puhovski je u vrijeme Hrvatskog proljeća pripadao frakciji studenata na Zagrebačkom sveučilištu koja je branila jugoslavenski državni unitarizam i komunistički režim. A nakon Karađorđeva bio je svjedok optužbe na montiranom procesu protiv reformistički orijentiranih studenata među kojima su bili Dražen Budiša, Ante Paradžik, Ivan Zvonimir Čičak...

Potom je bio jedan od osnivača „Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu“ (UJDI), ekstremno lijeve političke stranke koja je htjela očuvati komunsitičku Jugoslaviju od raspada. U svojoj knjizi „Socijalistička konstrukcija zbilje“ osporavao je pravo republika, pa tako i Hrvatske, na razdruživanje i neovisnost

I na kraju - tvrdio je da je jedan od ciljeva vojne operacije „Oluja“ bilo etničko čišćenje hrvatskih Srba. Međutim, čak ga je i Haški sud, u postupku protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, proglasio nevjerodostojnim i odbacio njegovo svjedočenje, jer je utvrđeno da je lažirao razne podatke o djelovanju hrvatske vojske i policije.

Bože Vukušić / HRsvijet