Svake godine desetine milijuna kuna Plenković daruje srpskoj manjini koja nikada nije i ne će priznati hrvatsku državu

Pin It

Znakovito je da u svom istupu na konferenciji za novinare u Bruxellesu Plenković niti jednom riječi nije prozvao Milorada Pupovca, SNV i njihove Novosti za govor mržnje! Zbog čega? To prepuštam čitateljima! Lako je zaključiti! A upravo su njihove izjave, članci u Novostima protiv hrvatskog naroda, države Hrvatske trajni izvor nezadovoljstva u hrvatskoj javnosti, samim time što se Novosti financiraju iz Proračuna RH

Afera sustiže aferu, nekoga se zatvori na mjesec dana i onda se brani sa slobode, uzme skupog i razvikanog odvjetnika i prođe nekažnjeno.

Primjer 1. Uljanik, koji je kao što je poznato nakon 163 godine postojanja otišao u likvidaciju. O temi Uljanika napisala sam seriju članaka i tražila da DORH uđe u Uljanik; https://hrvatskepraviceblog.com/2018/08/29/tko-je-kriv-za-agoniju-uljanika-na-potezu-je-dorh/Nakon što je došlo do spektakularnih uhićenja, kod nas je to uvijek tako, da se narodu zamažu oči i pokaže kako je pravosuđe efikasno, podignuta je optužnica, koja, zar nas čudi da nije prošla na Sudu zbog proceduralne pogrješke. https://www.telegram.hr/politika-kriminal/sjecate-se-velike-afere-oko-uljanika-zbog-koje-je-privedena-hrpa-ljudi-doznajemo-zasto-danas-nije-potvrdena-optuznica/

Politička odgovornost očituje se gubitkom izbora. Nije kod nas prihvaćeno pravilo ostavke. Ostavka kao takva predstavlja čin odgovornosti, no kod nas je veoma mali broj političara koji su podnijeli ostavku. Odgovornost u politici za prošlost kod nas također je nepoznata kategorija. Svjedoci smo sustavnoga i dugogodišnjeg izbjegavanja odgovornosti za počinjene zločine Titina režima u bivšoj Jugoslaviji. Svjedoci smo neodgovornog ponašanja pojedinaca i skupina na području kulture, medija i sporta. Svjedoci smo neučinkovitog, selektivnog i korumpiranog  pravosuđa. Vodi se pravi verbalni i medijski rat protiv domoljuba, protiv pozdrava ”Za dom spremni”

Koje su posljedice takvog neodgovornog ponašanja? Ogromne su posljedice, jer se iz verbalnog neodgovornog ponašanja rađa nasilje. Nasilničko ponašanje je krajnje neodgovorno ponašanje sa teškim posljedicama. Stoga svaki pojedinac i skupina treba shvatiti posljedice svog ponašanja i konačno preuzeti odgovornost za takvo ponašanje. Svjedoci smo kako Andrej Plenković ne želi preuzeti odgovornost za stanje u državi, već svu odgovornost svaljuje na druge političke aktere. A on je taj koji kreira politiku i za tu politiku ne želi preuzeti odgovornost. Svi su krivi i od svih je on osobno ugrožen, a nikakvu odgovornost ne prihvaća!

Članak 115.

Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru. Predsjednik i članovi Vlade zajednički su odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobno su odgovorni za svoje područje rada.

Znakovito je da u svom istupu na konferenciji za novinare u Bruxellesu Plenković niti jednom riječi nije prozvao Milorada Pupovca, SNV i njihove Novosti za govor mržnje! Zbog čega? To prepuštam čitateljima! Lako je zaključiti! A upravo su njihove izjave, članci u Novostima protiv hrvatskog naroda, države Hrvatske trajni izvor nezadovoljstva u hrvatskoj javnosti, samim time što se Novosti financiraju iz Proračuna RH. Svake godine redovno se iz Proračuna izdvaja za SNV i njihove Novosti. U Narodnim novinama 25. travnja 2020. objavljena je “Odluka o rasporedu sredstava koja se u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina u 2020. godini”. Tu je odluku donio Savjet za nacionalne manjine na sjednici održanoj 21. travnja, a odnosi se o dodjeli sredstava za programe udruga i ustanova nacionalnih manjina. Riječ je o sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2020., i to u iznosu od 43.395.000,00 kuna. Srpska nacionalna manjina, ukupno će dobiti 11.931.000,00 kuna. Srpskom narodnom vijeću (SNV) pripada 38 posto te će ono dobiti 4.537.000,00 kuna. Najveći dio tog iznosa SNV je namijenio tiskanje tjednika Novosti koji će dobiti 3.600.000,00 kuna, dok će Arhiv Srba u Hrvatskoj za dva broja dobiti 600.000,00 kuna. Uz tih 3,6 milijuna kuna za Novosti, za podlistak Privrednik, čijih se 8 stranica 12 puta godišnje tiska u sklopu tjednika Novosti (naklada 6500 primjeraka) izdvaja se dodatnih 250.000 kuna, što taj podlistak čini  jednom od najskupljih novina na svijetu.

Kada je riječ o kulturnim manifestacijama SNV je dobio novac za održavanje komemoracija. Konkretno za obilježavanje Dana proboja logoraša iz Jasenovca SNV dobio 80.000 kuna, za Dan sjećanja na Jadovno 1941. 70.000 kuna, za obilježavanje dana ustanka u Srbu 100.000 kuna i za obilježavanje dana proboja na Biljegu, na Petrovoj gori 50.000 kuna.

SNV-u je dodijeljeno još 15.000 kuna za komemoraciju u Varivodama, 8.000 kuna za komemoraciju na dječjem groblju u Sisku te po 7.000 kuna za komemoraciju u Glini i za sijelo na tromeđi u Kninu. Navedeni iznosi samo dio onoga što u Hrvatskoj dobiju nacionalne manjine. Ovdje je riječ samo o stavkama koje dolaze s državne razine, a značajan iznos izdvaja se razine županija i općina., kao na pr. za Dane srpske kulture u Istri, kada se po trgovima istarskih gradova pleše "žikino kolo" i dodjeljuje svetosavska povelja gradonačelniku Pule.

Plenković očito pisanje Novosti ne smatra govorom mržnje, njihov govor mržnje za njega ne predstavlja rušenje integriteta i suvereniteta RH, za njega je to govor tolerancije i suživota? Plenkoviću preuzmite odgovornost! Nema suživota bez pravde! A mi Hrvati nismo spremni preuzeti odgovornost za takvu toleranciju i takav suživot bez priznanja i kajanja za počinjenu agresiju i bez priznavanja RH kao njihove domovine i grada Zagreba kao njihovog glavnog grada. Neka SDSS, SNV i Milorad Pupovac konačno preuzmu odgovornost za agresiju na RH, za balvan revoluciju, za etničko čišćenje hrvatskog stanovništva na području tzv. republike srpske krajine i onda se tek može govoriti o suživotu i toleranciji! Bez preuzimanja odgovornosti svih političkih aktera nema demokratskog napretka, nema suživota, nema tolerancije, samo padamo u politički kaos i glib! I onda se Plenković čudom čudi što se događa nasilje, što mladi ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke! A zbog svog ogromnog ega i bahatosti nije spreman preuzeti odgovornost, nego su mu svi drugi akteri krivi, od oporbe, oporbenih medija i predsjednika države, samo ne on i njegov koalicijski partner SDSS?

U našem društvu očito je odgovornost opće neprihvaćeni pojam na svim područjima i svim razinama! Trebat će puno raditi na edukaciji da svi shvate i prihvate odgovornost kao životnu obvezu.

Lili Benčik/hrvatski-fokus.hr