Kad se prokocka povjerenje građana, preostaje samo represija

Pin It

Najjače oružje u pandemiji novog virusa je – povjerenje građana. Jednom kad se to prokocka, preostaju samo sredstva represije kakva bez otpora prolaze samo u Kini. Na koncu se zateknemo jednom nogom u nekoj varijanti “lockdowna” – čak i ako ga javno tako ne nazivamo.

Baš kao danas, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

Ono što posebno zabrinjava je posve očita duboka kontaminiranost pojedinih članova Plenkovićeva znanstvenog savjeta i samog stožera idejama koje su potpuno suprotne osnovnim postulatima medicinske struke. No, najpogubnija laž ovih dana jest da “lockdown ne djeluje”, pri čemu kao dokaz uzimaju Sloveniju, a posve ignoriraju očiti trend pada broja zaraženih isključivo u zemljama koje su odlučno prevele neki oblik zatvaranja.

Belgija je sedmodnevni pomični dnevni prosjek novih slučajeva od 1. studenoga spustila s gotovo 18 tisuća na jedva nešto iznad 3 tisuće. Nizozemska s 10 na 5 tisuća. Francuska od 7. studenog s 55 na 18 tisuća. Dakle, proporcionalno sve bolje od Hrvatske. Naravno, to uopće ne znači da zagovaram kućni pritvor i policijski sat.

Naprotiv, smisao svega trebalo bi biti pravovremenom reakcijom izbjeći nepotrebno oštre mjere i upotrebu lijeka koji je dugoročno opasniji od bolesti. Lažna je dvojba lockdown da ili ne. Široka je lepeza raznih mjera zatvaranja, a ključna nije potpuna zabrana kretanja već odlučno ograničenje svih nepotrebnih okupljanja i druženja, u čemu je hrvatska vlada, nažalost, pokazala tragični kukavičluk te ponudila katastrofalno loš primjer baš onima koji u nikakve mjere ne vjeruju.

Neistinita je i tvrdnja da Hrvatska bilježi stagnaciju rasta. Dvojbeno je imamo li uopće usporavanje! Jedino usporavanje, dapače stagnacija, jest u broju testiranih. I slijepcu je jasno da jedino zbog nespremnosti da povećamo broj testova bilježimo usporeni rast broja zaraženih.

Da smo ove jače mjere uveli prije četiri tjedna, danas bismo možda već imali i pad. A stotine ljudi i dalje bi bile na životu. Plenković u najmanju ruku ne govori istinu ni kad tvrdi da su zemlje koje su u zatvaranju zabilježile pad zapravo već bile u silaznom trendu.

Kad sam mu na konferenciji za medije spočitnuo da sve dostupne brojke govore potpuno suprotno od svih njegovih tvrdnji, odvratio mi je da se “malo bolje informiram”. Ja njega pozivam da on mene i sve nas koji s punim pravom tražimo odgovore konačno već jednom informira: gospodine premijeru, prezentirajte nam već jednom, na temelju kojih brojki, grafova i analiza vi iznosite te svoje tvrdnje, koja je podloga vaših projekcija koje tako tvrdoglavo skrivate od javnosti!

To je minimum minimuma za ponovno uspostavljanje povjerenja koje će biti esencijalno nužno ako od nas Hrvata tražite da na svoja leđa spremno i odgovorno, a ne isključivo pod policijskom prisilom, preuzmemo teret nedosljednih odluka i procjena Vlade i njenog stožera, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Večernjem listu.

Ivan Hrstić/narod.hr/Večernji list