Da se ne lažemo - neće biti bolje! Može nas biti samo manje, a ne više

Pin It

Ali postoje politike dugoročne kako osigurati nekakve uvjete gdje će mlada osoba biti koliko toliko sigurna. Takvih politika u Hrvatskoj nije bilo. S time se trebamo suočiti. Svi oni koji obnašaju vlast. Opozicija uvijek kritizira, a pitam se što su oni učinili kad su bili na vlasti

Demograf Anđelko Akrap bio je gost Novog dana i govorio o rezultatima Popisa stanovništva.

Demograf kaže da su ovo prvi nepročišćeni rezultati i da stanovnika može biti samo manje, a ne više.

“Ima sasvim sigurno fiktivno popisanih. I bez popisa smo mi znali realnu situaciju kakva je. Krivo je govoriti da je prirodmo smanjenje krenulo do pedesetih, prirodno smanjenje odnosno veći broj umrlih od rođenih krenuo je od 1991. godine”, kaže Akrap.

Hrvatska je, kaže Akrap, bila stalno otvorena prema Europi.

“Ne može se stanovništvo zadržati i migracije su normalne. Ali postoje politike dugoročne kako osigurati nekakve uvjete gdje će mlada osoba biti koliko toliko sigurna. Takvih politika u Hrvatskoj nije bilo. S time se trebamo suočiti. Svi oni koji obnašaju vlast. Opozicija uvijek kritizira, a pitam se što su oni učinili kad su bili na vlasti”, govori.

Za donošenje takvih mjera potreban je konsenzus svih političkih aktera, napominje.

“Bilo je pokušaja, kad je donesena nacionalna populacijska politika 2006., bilo je velikih obećanja. Ljudi gube vjeru u te mjere. To mora biti dugoročna strategija. Ključne mjere moraju biti sigurne u dugi rok. Nije pozitivno ozračje, trebamo korjenitu promjenu. Hrvatsko društvo je dosta socijalno slojevito”, kazao je demograf.

priznajem.hr