Vulinove izjave o Hrvatskoj trebaju nas zabrinjavati, postavlja se kao patron

Pin It

FOTOGALERIJA Jadovno: Sjećanje na žrtve iskorišteno za političke obračune:  Stanimirović, Pupovac, Vulin, Šipuš.... – narod.hr

Ovakve nas izjave trebaju zabrinjavati jer on se postavlja kao patron, gospodar Hrvatske, kao što je to Srbija bila u jednoj i drugoj Jugoslaviji. Moglo bi se reći da kapitulacija hrvatske politike ide negdje u tome smislu što se najjasnije vidi iz položaja Milorada Pupovca, patrijaha Porfirija i ostale srbijanske mreže u strukturi hrvatskih državnih institucija

Povjesničar Josip Jurčević za Direktno je komentirao izjave Aleksandra Vulina koji tvrdi kako je Hrvatska na krivoj strani povijesti te da su Srbi narod koji je Hrvate uvijek vukao na pravu stranu. Jurčević kaže da su to opasne izjave koje nas trebaju zabrinuti.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin u ponedjeljak je odgovorio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na prozivke kako Srbija mora izabrati stranu i da odluči "tko su im prijatelji". Vulin je rekao kako je hrvatski narod taj koji je uvijek nepogrešivo birao krivu stranu povijesti te da su Srbi Hrvate predvodili na pravu stranu. 

"Ovakve nas izjave trebaju zabrinjavati jer on se postavlja kao patron, gospodar Hrvatske, kao što je to Srbija bila u jednoj i drugoj Jugoslaviji. Moglo bi se reći da kapitulacija hrvatske politike ide negdje u tome smislu što se najjasnije vidi iz položaja Milorada Pupovca, patrijaha Porfirija i ostale srbijanske mreže u strukturi hrvatskih državnih institucija", rekao je profesor Jurčević. 

Jurčević tvrdi kako Aleksandra Vulina nikada ne smijemo podcijeniti. 

"Vulin je u toj jednostavnoj izjavi otkrio istinu koja je i tužna i žalosna, ali nikako je ne smijemo podcijeniti. Ali, s obzirom da smo mi kapitulirali pred svim izvanhrvatskim interesima, sada Hrvatska, vjerojatno, predstavlja međunarodnoj zajednici cijenu koju Srbija dobiva da bi se privukla na stranu Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u ovome, sada, globalnom sukobu", kaže. 

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je na prozivke Vulina poručivši mu da se ne snalazi u događajima iz 20. stoljeća, a Jurčević kaže kako cijeli odgovor ministarstva nije bio dobar. 

"Ministarstvo vanjskih poslova je jedno od najkatastrofalnijih ministarstava koje smo imali u ovih 30 i nešto godina, točnije od nastanka samostalne države Hrvatske. Tradicija nezastupanja hrvatskih interesa, nerazumijevanja, neznanja i nesnalaženja je obilježje ministarstva vanjskih poslova uključujući i ovu reakciju na Vulina, ali kažem to je tradicija pa me to više ne iznenađuje", zaključio je Jurčević za Direktno. 

direktno.hr