Grbinov boljševik iz Tinjana opstruirao obilježavanje 50. obljetnice junačke pogibije hrvatskog viteza Viktora Kancijanića!

Pin It

Može biti slika sljedećeg: 3 ljudi i tekst

KAO DA ŽIVIMO U KOMUNISTIČKOJ JUGOSLAVIJI: SDP-ov načelnik poziv na svetu misu zadušnicu za člana Bugojanske skupine nazvao “protuustavnim”?!

Danas je u istarskom Tinjanu obilježena 50. obljetnica smrti hrvatskog političkog emigranta i domoljuba Viktora Kancijanića.

Svečano obilježavanje spomena na palog pripadnika HRB-a i člana Bugojanske skupine, organizirao je pazinski ogranak Matice hrvatske, a pokušao pokvariti - lokalni načelnik iz redova Grbinova SDP-a – Goran Hrvatin.

Ljevičarski uhljeb (kojem bi bilo bolje da se bavi oplođivanjem Boškarina, s obzirom na to da je veterinar) donedavnom potpredsjedniku Općinskog vijeća i organizatoru komemoracije – Borisu Mofardinu, prvo je uputio službeni dopis i zaprijetio mu novčanom kaznom!

“Obavještavamo Vas da ste dužni u roku odmah maknuti sa svih oglasnih ploča na području Općine Tinjan postavljene obavijesti za 50. obljetnicu smrti Viktora Kancijanića,” stoji u pamfletu koji je potpisao boljševički nastrojeni načelnik Hrvatin.

Sadržaj plakata Matice hrvatske kojim se vjernike poziva na svetu misu, SDP-ovac je nazvao “neprihvatljivim i protivnim Ustavu RH te Statutu Općine Tinjan”, a zabranio je i komemoraciju, zapravo, okupljanje nakon mise u lokalnom društvenom domu, uz obrazloženje da se tamo ne mogu promicati “neprihvatljivi ciljevi”…

Uzme li se u obzir da je Viktor Kancijanić dao svoj mladi život za cilj koji se zove SLOBODNA HRVATSKA, dolazimo do nezaobilaznog zaključka da je SDP-ovom načelniku tako nešto, zapravo - neprihvatljivo, a da mu je prihvatljiva Titova Jugoslavija!

Viktor Kancijanić trebao je postati svećenik, baš kao i njegov brat Mario, dugogodišnji generalni vikar Pulsko-porečke biskupije. Pohađao je Sjemenište u Pazinu i upisao Bogosloviju u Rijeci, međutim, život ga je na kraju odveo u revolucionarnom smjeru, nakon što je u Salzburgu upisao filozofiju…

Sredinom 1971. godine priključio se Hrvatskom revolucionarnom bratstvu pod pseudonimom Veli Jože, a 1972. godine sudjelovao je u akciji ‘Fenix’ kao član Bugojanske skupine. Ispod planine Raduše, blizu Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu - 02. srpnja 1972. godine ubili su ga jugo-komunistički milicajci i Titovi udbaši.

Na Dan neovisnosti 2018. godine Viktor Kancijanić dobio je spomenik u Tinjanu, no i tada su lokalne ljevičarske vlasti, uz pritisak jugo-ekstremista tražile da to ne bude na javnoj površini! Zbog toga je bivši općinski vijećnik Boris Mofardin zakupio dvije grobnice na lokalnom groblju i Veli Jože je ipak dobio dostojanstven spomenik. Blagoslovio ga je porečko-pulski biskup u miru, mons. Ivan Milovan, a na otkrivanju je govorio dr. Zlatko Hasanbegović, koji je našeg viteza nazvao “autentičnim izdankom hrvatske narodne preporodne misli”.

Sveta misa zadušnica za Viktora Kancijanića na kraju je ipak održana u župnoj Crkvi sv. Šimuna u Tinjanu, ali komemoracije u Društvenom domu Kringa – nije bilo. Umjesto toga, članovi Matice Hrvatske i štovatelji uspomene na Viktora Kancijanića okupili su se privatno, što bi se dalo usporediti s olovnim vremenima, za koja smo mislili da su daleko iza nas… Sramotna je i šutnja političara, posebno HDZ-ovaca - čiji je vijećnik donedavno bio Boris Mofardin, čuvar uspomene na Velog Jožu.

Velimir Bujanec