Lik i djelo Slavice Lukić, životne družice Milorada Pupovca: Dvostruki kriteriji, pristranost i sukob interesa

Pin It

lukić

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić, inače životna partnerica Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, stranke koja drži vladajuću HDZ-ovu većinu, okomila se nedavno na jedan naslov lektire za šesti razred osnovne škole. Riječ je o romanu Stjepana Tomaša ”Moj tata spava s anđelima – Mali ratni dnevnik” za koji smatra da promovira ‘ustašluk’ i netrpeljivost prema Srbima.

Lukić se u tekstu u Jutarnjem listu o toj lektiri koristi potpuno pogrešnim činjenicama kojima pritom, kao partnerica jednog od najmoćnijih ljudi u državi, proziva ravnatelja jedne osnovne škole i nastavnicu hrvatskog jezika i književnosti, o čemu je Narod.hr izvijestio. No, na našem smo portalu i ranije pisali o liku i djelu Slavice Lukić.

Posebno nam je u fokusu bila kao potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva.

Dvostruki kriteriji

Naime, ta je strukovna organizacija, inače ideološki obojena, 2015. osudila iznošenje detalja iz privatnog života tadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana.

Tadašnji predsjednik HND-a Saša Leković pritom je zanemario činjenicu kako se o povredu istih načela teško ogriješila njegova tadašnja prva suradnica Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a.

Kako smo ranije pisali, Slavica Lukić je tijekom inicijative prikupljanja potpisa za referendum o braku kao zajednici žene i muškarca, 2013. objavila difamirajući članak o tzv. vođama neokonzervativne revolucije u Hrvatskoj. Članak je bio prepun neistina o privatnom životu osoba koje joj se ne sviđaju, a tekst je pritom pun potpuno proizvoljnih konstrukcija…

Napad na Hasanbegovića

O tadašnjoj potpredsjednici HND-a i životnoj partnerici Milorada Pupovca pisali smo i u listopadu 2016. kada je napisala opsežan tekst o tadašnjem ministru kulture na odlasku, Zlatku Hasanbegoviću.

On je ustvrdio da tekst vrvi neistinama, no problematizirali smo njezin mogući sukob interesa u kontekstu Pupovca i njegovih budućih pregovaračkih pozicija s HDZ-om.

Negdje u to vrijeme Pupovac se javno protivio imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom u novoj Vladi HDZ-a.

”Mi želimo da manjine u Hrvatskoj budu priznate. Oni koji nisu spremni priznati manjine i oni koji iz pozicije poraženih snaga 20. stoljeća, ekstremne desnice žele oblikovati hrvatski kulturni i politički prostor ne mogu biti naši partneri”, govorio je Pupovac tada.

Dakle dok je Vlada Tihomira Oreškovića raspadala, a na pomolu je bilo sastavljanje Vlade Andreja Plenkovića, Pupovac i njegova nevjenčana supruga vodili su istu bitku na dvije fronte: političkom i medijskom.

HND s Lukić kao potpredsjednicom brani Novosti

Godinu dana kasnije, dakle 2017. Lukić je i dalje potpredsjednica HND-a. Ta je organizacija stala u obranu tjednika Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće iza kojeg stoji Milorad Pupovac i SDSS.

Tada se HND osvrnuo na buru koju je podignula naslovnica Novosti s porukom ”Lijepa naša lijepo gori”.

HND je tada zauzeo neformalnu ulogu odvjetnika SNV-a, a neizravno se obrušavao na udrugu U ime obitelji koja je javno ukazivala da tjednik Novosti milijune kuna proračunskog novca koristi suprotno propisanim kriterijima te da, umjesto promicanja kulturnog identiteta srpske manjine, potiče netrpeljivost prema većinskom hrvatskom narodu.

Protiv koga prosvjeduje? Pupovca?!

Slavica Lukić našla se opet u neobičnoj situaciji u ožujku 2019. kada je HND organizirao prosvjede ispred Vlade protiv ‘progona novinara’.

”Hrvatsko novinarsko društvo danas je organiziralo prosvjed protiv progona novinara. Završili su ga na Markovom trgu, ispred zgrade Vlade RH. Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a supruga je Milorada Pupovca koji je na vlasti u RH i koji Plenkovićevoj vladi osigurava većinu. Znači li to da HND smatra i Pupovca odgovornim za progon novinara u RH?”, zapitala je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji u komentaru na tadašnji prosvjed dijela novinara u Zagrebu.

Čak 36 ili samo 36?

Istog je dana Lukić u Jutarnjem listu napisala članak ‘‘U škole ih šalje Crkva bez ikakvog utjecaja države. Nastavnici vjeronauka napreduju triput brže od ostalih, a njih čak 36 su ravnatelji državnih škola’‘.

Narod.hr tada je pisao kako i naslov i članak u kojem Lukić ima dva sugovornika – oba poznata javnosti kao protivnici vjeronauka u školama Gorana Beus Richembergha i profesoricu ustavnog prava Sanju Barić, potpuno netočno informiraju čitatelje o vjeroučiteljima.

Dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji tada je napisala kako je Lukić u naslovu istaknula kako je u Hrvatskoj ‘čak’ 36 nastavnika vjeronauka na ravnateljskim pozicijama U Hrvatskoj, no nije spomenula koliko je ukupno ravnatelja škola.

Kada tih 36 stavimo u korelaciju s tadašnjom službenom statistikom prema kojoj je u hrvatskoj 2715 ravnatelja, brojka od 36 dobiva sasvim drugačije značenje. Cijelu analizu tok članka Slavice Lukić u kojem juriša na nastavnike vjeronauka, Crkvu i Vatikanske ugovore možete pročitati ovdje.

Lukić u akciji protiv uzvika ‘Za dom spremni’ u pjesmi ‘Bojna Čavoglave’

U kolovozu 2019. Lukić se pak prebacila na uzvik ‘Za dom spremni’ iz pjesme ‘Bojna Čavoglave’ Marka Perkovića Thompsona.

Jutarnji je list 14. kolovoza objavio članak naslova ”JUTARNJI U POSJEDU PRESEDANSKE ODLUKE KOJE BI SE TREBALI PRIDRŽAVATI SVI HRVATSKI PREKRŠAJNI SUDOVI ‘Za dom spremni’ kažnjiv i u pjesmi ‘Čavoglave’!”

U njemu tvrdi da je ”napokon donesena presuda kojom je izvođač pjesme ‘Bojna Čavoglave’ pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava ‘Za dom spremni’ na njezinu početku.”

Lukić je naglašavala kako je to presedanska odluka, dok je Thompsonom odvjetnik Davorin Karačić za Narod.hr tada izjavio:

”Likuju, a obrazloženje se uopće ne odnosi na mog branjenika. Dotična novinarka se ne razumije u pravosuđe, jer da se razumije, znala bi da presedan u hrvatskom pravu ne postoji!”.

Lukić je u narednim mjesecima objavljivala nekoliko tekstova o pravosudnim epilozima oko presuda ‘Za dom spremni’ gdje je i prije donesenih presuda imala informacije o njima ili je pak odluku jednog suda koji bi taj poklič zabranio nazivala opet presedanskim i onim na kojem će se temeljite sve buduće sudske odluke o tome.

U veljači 2020. Suci Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, nisu uspjeli donijeti većinsku odluku ‘o načelnim pitanjima’ koja su proizašla iz prekršajnog postupka protiv Marka Perkovića Thompsona u vezi s pozdravom ‘Za dom spremni’ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave’.

Te smo godine potom pisali kako je Lukić prije presude pisala jedno, a nakon nje, s obzirom na to da joj nije po volji – drugo.

”Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić, koja je javnosti poznata kao partnerica Milorada Pupovca, saborskog zastupnika srpske manjine par je sati prije presude Visoko prekršajnog suda o pozdravu ‘Za dom spremni’ u pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ Marka Perkovića pisala kako će ta presuda biti obvezujuća za sve suce tog suda, a sada kad joj se presuda ne sviđa – tvrdi suprotno”, pisao je Narod.hr u lipnju 2020.

”Ne daj se Dančilo!”

Lukić je pak u kolovozu 2021. dala podršku novinarki Danki Derifaj nakon što je ona sa snimateljem upala na terasu stana Marka Perkovića Thompsona u Splitu dok su njegova maloljetna djeca bila kod kuće.

”Ne daj se Dančilo! Što su njihove internetske brigade za širenje laži u usporedbi s tvojom torbom dokumenata”, napisala je Pupovčeva nevjenčana supruga kao podršku Danki Derifaj koja je nezakonito ušla na tuđi posjed.

Lukić se spominjala i oko imovinske kartice Milorada Pupovca u kojoj je bilo niz propusta zbog čega je Pupovac i kažnjen s četiri tisuće kuna.

Biografija Slavice Lukić

Slavica Lukić rođena je 18. listopada 1963. u Gračacu, novinarka je Jutarnjeg lista i nekadašnja potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je na Fakultetu za defektologiju (današnji naziv: Edukacijsko rehabilitacijski fakultet) na Odsijeku za socijalnu pedagogiju, Sveučilišta u Zagrebu i stekla zvanje dipl. socijalni pedagog. U lipnju 1990. stekla je status apsolventa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Od siječnja 1991. do rujna 1992. radila je kao novinarka u informativnom programu HRT-a, a zatim od 1992. do 1997. u dopisništvu lista Slobodna Dalmacija. Od veljače 1997. do veljače 1998. Radila je kao novinarka u listu Tjedni”, tjednom političkom magazinu financiranom iz zaklade Otvoreno društvo Georgea Sorosa.

Od 1998. do 2010. novinarka u političkom tjedniku Globus. Od 2010. do danas novinarka u dnevnim novinama Jutarnji list. Novinarske nagrade: godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolji novinski intervju objavljen u 2002. te za istraživačko novinarstvo za seriju članaka o političkim pritiscima na pravosuđe u 2008.

Izvor: narod.hr