I dok se Zagreb guši u smeću....

Pin It

Nakon što je smeće sa zagrebačkih ulica preplavilo medije, Čistoća je našla  rješenje - tportal

Šef Holdinga Novaković o štrajku u Čistoći: Ako radnici ne budu odvozili otpad, onda nema potrebe za njima

Uprava Zagrebačkog holdinga na čelu s Ivanom Novakovićem održala je konferenciju za novinare na kojoj se govorilo o štrajku u Čistoći, prenosi N1.”Grad ne može dugo trpjeti neodvoženje otpada.

Ako radnici ne budu odvozili otpad, onda nema potrebe za njima. Nadam se da neće doći do toga”, istaknuo je Novaković.

Radnici su postavili jedanaest zahtjeva. Traže povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura, sistematizaciju u roku od 30 dana. Traže i besplatni kod 95 i kartice vozača, osiguran stopostotni vanjski prijevoz, donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija, povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80 i povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 kod vozača. Među zahtjevima su i maksimalni dodatak na otežane uvjete rada, HTZ opremu te besplatni parking.

Novaković: “Ako radnici neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima”

Predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković kazao je da su ranije sa sindikatima krenuli u pregovore o povećanju plaća. Sindikati su tražili da se plaće povećaju svima, a Holding da se povećaju onima s najmanjim primanjima. Stoga pregovori nisu uspjeli. Nakon toga Holding je donio odluku o povećanju plaća te je izdvojeno 46 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Prosječni rast neto plaće za siječanj je oko 94 eura za komunalne radnike, odnosno 74 eura za druge kategorije radnika. Uprava Holdinga ovaj štrajk smatra nelegalnim.

Holding nije krenuo u pregovore s CIOS grupom o odvozu plastike za vrijeme štrajka, komentirao je šef Holdinga.

“Teško je reći da strahujemo od sličnih scenarija u drugim podružnicama”, kazao je Novaković. Dodao je da Holding nema novaca za veća povećanja materijalnih prava.

“Grad ne može dugo trpjeti neodvoženje otpada. Ako radnici ne budu odvozili otpad, onda nema potrebe za njima. Nadam se da neće doći do toga”, istaknuo je Novaković te dodao da ima indicije da se pregovori nastavljaju.

“Štrajk je nelegalan”

Članica Holdinga Matija Subašić-Maras smatra da ovo neće potaknuti druge podružnice da štrajkaju u slučaju da netko dobije otkaz.

“Stvarne posljedice otkaza nisu stupile na snagu jer radnici nisu preuzeli otkaze. Neće trpjeti negativne posljedice”, kazala je.

Davor Vić, voditelj Čistoće, kazao je da neće dati ostavku.

“Štrajk je nelegalan, a ja nisam osoba koja će ostaviti tvrtku u ovakvoj situaciji”, dodao je.

Novaković je istaknuo da nisu sigurni s kim trebaju pregovarati s obzirom na to da su među radnicima predstavnici različitih sindikata.

“Pregovaranje s 2000 ljudi na otvorenom je jako teško. Predložili smo da izaberu predstavnike, ali do toga nije došlo. Nastavit ćemo pregovore”, kazao je.

Dodao je da ne namjeravaju zvati policiju radnicima koji ne žele napustiti prostorije Čistoće.

Izvor: narod.hr/N1