Posvajanje djece od strane transrodnih osoba u kontekstu afere Zambija: Krije li ovaj Pravilnik o posvajanju – ključni podatak?

Pin It

Noah Kraljević preko svoje udruge sudjelovala u izradi Pravilnika za  utvrđivanje uvjeta za promjenu spola – narod.hr

Iako je Dalija Pintarić u dokumentima promijenila spol u muško i zove se Noah Kraljević, ovaj transrodni vijećnik stranke Možemo u postupku da postane posvojiteljem, morao je zadovoljiti Pravilnik koji određuje postupak i provjere koje potencijalni posvojitelji moraju proći. Među tim je zahtjevima i detaljan uvid u medicinsku dokumentaciju.

Taj je aspekt aktualizirala i dr. sc. Buljan Flander koja je istaknula da bi u liječničkom nalazu bile navedene sve važne činjenice uključujući i proces tranzicije.

Naime, Obiteljski zakon definira da posvojitelji mogu biti izvanbračni i bračni drugovi, a oboje je definirano kako zajednica muškarca i žene, a bračna zajednica kao zajednica muškarca i žene definirana je Ustavom od referendum iz 2013. godine.

Što piše u Pravilniku o posvajanju?

Uz navedeno, potencijalni posvojitelji trebaju zadovoljiti uvjete “Pravilnika o elementima koji se odnose na podobnost i prikladnost za posvojenje, sadržaju stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, metodama utvrđivanja podobnosti i prikladnosti, sadržaju izvješća o djetetu, vođenju registra o potencijalnim posvojiteljima te načinu vođenja registra o posvojenjima”.

Prema članku 3., stavku 5. Pravilnika, posvojitelji moraju predati “podatke o zdravstvenom statusu potencijalnih posvojitelja i medicinskoj povijesti”. To znači da bi nadležne institucije imale uvid u povijest operacija “transrodnog  vijećnika” Možemo Noe Kraljevića, bez obzira na to što on ima legalno pravno nositi identifikacijske dokumente s oznakom “muškog spola”.

U članku 7. navodi se još i da se na temelju prikupljenih podataka izrađuje socijalna anamneza koja, među ostalim, sadrži ”podatke o zdravstvenom stanju i sposobnostima obnašanja roditeljske uloge – procjena mogućnosti provedbe roditeljskih zadaća s obzirom na osobna ograničenja u vezi zdravstvenog stanja, o čemu su potencijalni posvojitelji dužni unaprijed istinito obavijestiti socijalnog radnika i psihologa”.

Ako je taj postupak odrađen kako treba, osoba koja je “promijenila spol”, taj podatak ne bi mogla sakriti u postupku kojim može ili ne mora dobiti zeleno svjetlo za posvajanje.

U dokumentima se morala navesti dvostruka mastektomija i hormonska terapija

Podsjetimo, Dalija Pintarić, poslije Noah Kraljević, dala si je odstraniti grudi dvostrukom mastektomijom, prošla je kroz hormonsku terapiju, a 2014. godine je najavila da će ići u proces uklanjanja maternice i jajnika, no ne i u operativni zahvat spolovila.

”Operativna promjena ženskog u muško spolovilo vrlo je složena, zahtjevna i s neizvjesnim učinkom. Kad sam o tome pričao sa psihijatrom, pitao me jesam li ja ovako zadovoljan i funkcioniram li u seksualnom smislu. Kad sam odgovorio potvrdno, složio se da onda nema stvarne potrebe za operacijom… Ja sam muškarac i želim biti otac, a ne majka. Imam silnu želju za roditeljstvom i nastojat ću ga ostvariti – kao otac”, rekla je Pintarić 2014.

Prema članku 3. stavku 4. Pravilnika posvojitelj također treba predati “podatke o obiteljskoj povijesti (anamnezi): osobno ime roditelja, braće i sestara, njihovi datumi rođenja, zanimanja i zdravstveni status, podaci o odnosima između članova obitelji, podaci o društvenim vezama potencijalnih posvojitelja s rodbinom i prijateljima, očekivanja i mišljenja članova proširene obitelji o posvojenju ili međudržavnom posvojenju, ostalo (slobodno vrijeme, interesi, hobiji i sl.)”.

Podsjetimo, Pintarić je u intervjuu iz 2012. kazala da ”od svoje bliže okoline ima samo podršku i razumijevanje” dok je 2013. godine tvrdila ”s 18 godina sam se outao roditeljima kao lezbijka i naišao na potpuno neprihvaćanje mog seksualnog identiteta s njihove strane. Nakon toga je uslijedilo i neprihvaćanje moje šire okoline”.

Unatoč tome, Kraljević je dobio sve potrebne dokumente od hrvatskih sudova kako bi posvojio dijete iz DR Konga, ili je barem tako mislio sve od uhićenja.

Spomenimo samo da je potvrđeno da dva od četiri para iz afere Zambija nisu upisana u registar posvojitelja, tj. da su tek u procesu te da im je papir o posvajanju s kongoanskog suda unatoč tome potvrđen na Općinskom sudu u Zlataru, tj. Stalnoj službi u Krapini.

Dr. sc. Hrabar: On zapravo ne može posvojiti jer ne ispunjava pretpostavke po kongoanskom pravu

Isto je na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport komentirala profesorica obiteljskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Dubravka Hrabar:

”Gospođa, odnosno gospodin Noah je promijenio spol i dobio upis u matici rođenih na temelju promijenjenog spola. Na temelju toga je sklopio i brak i na temelju toga bi mogao biti posvojitelj jer naš zakon ništa ne govori o spolu direktno. Govori o bračnim drugovima, a on to jest. U kongoanskom zakonu stoji da transrodna osoba, pedofil, psihički bolesna osoba i neki drugi ne mogu posvojiti.

On zapravo ne može posvojiti jer ne ispunjava pretpostavke po njihovom pravu, a po našem da jer je muškarac. S druge strane, da je ušao u postupak provjere svoje prikladnosti pitanje je bi li njega neki centar za liječnički nekakvim postupkom isključio kao neprikladnu osobu. Pravno gledajući je muškarac i u tom smislu zadovoljava, ali ne zadovoljava kongoanski uvjet”, istaknula je.

Gordan Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja, osnivačica i bivša ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba također je naglasila aspekt spominjanja tzv “tranzicije spola” u liječničkim dokumentima, koji je trebao doći i u DR Kongo.

“Sve dok u postupku vještačenja postoji mogućnost da završni nalaz pokaže da imaju ili nemaju roditeljske kompetencije. Pa da povučemo onda paralelu – sve dok je netko u postupku obrade za uvrštavanje u registar posvojitelja, postoji mogućnost da završno mišljenje bude da su podobni ili nepodobni za posvojitelje.

Ili neki sebi uzimaju za pravo da baš njima takva procedura nije potreba i da se na njih ne odnosi?! Da bi došli na listu posvojitelja, koliko je meni poznato, ispravite me ako griješim, treba priložiti liječnički nalaz. Zar ne bi u tom liječničkom nalazu bile navedene sve važne činjenice uključujući i proces tranzicije, što bi onda djelovalo i na zakonitost posvojenja?”, kazala je na Odboru za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora.

Izvor: narod.hr