Ministarstvo sada tvrdi: Brojka od 131 djeteta posvojenog iz Konga nije bila točna

Pin It

180 Stop Telling Lies Images, Stock Photos & Vectors | Shutterstock

Pet mjeseci od izbijanja afere Zambija napokon je poznato koliko je djece iz DR Konga posvojeno u Hrvatsku u proteklih deset godina. Iako su ministarstva komunicirala poprilično različite brojke, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike napokon je otkrilo, i to nakon našeg upita, da njihova brojka od 131 djetetu nije bila točna. Točna je, kažu ona od MUP-a – 94.

Pitanje o broju posvojene djece iz DR Konga ponovno smo poslali na adresu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva unutarnjih poslova nakon što je, prema pisanju 24sata, jedno je dijete iz DR Konga posvojeno i dovedeno u Hrvatsku nakon što je osmorka uhićena početkom prosinca prošle godine u Zambiji.

Dijete iz Konga nedavno stiglo u Hrvatsku?

Naime, taj je medij prije deset dana donio priču da je jedna žena iz središnje Hrvatske uspjela je iz te zemlje, iz istog sirotišta, posvojiti dijete i dovesti ga u Hrvatsku, i to nakon uhićenja osmero hrvatskih državljana u Zambiji.

“Žena je posvojila dijete iz istog sirotišta kao i uhićeni Hrvati, a proces posvajanja tekao je na identičan način. Djevojčica koju je posvojila dobila je sve hrvatske dokumente”, kazali su za 24sata ljudi koji su dobro upoznati sa slučajem, prenosi Telegram.

Kazali su da je ona, kada je vidjela što se dogodilo Hrvatima u Zambiji, po dijete odlučila otići direktno u DR Kongo. Kako pričaju sugovornici uključeni u slučaj, žena je jednoj Afrikanki dala punomoć da joj dovede dijete iz sirotišta. “Sama je otišla u DR Kongo naći se s njom i djetetom. Po nju je na aerodrom u DR Kongu došla dotična Afrikanka koja u Hrvatskoj ima tvrtku, a koja je imala punomoć”, pričaju.

Onda su njih dvije djevojčicu dovele u Hrvatsku. 24sata navodi da još sedmero djece s hrvatskim dokumentima u istom sirotištu čeka odlazak u Hrvatsku.

Neodgovorena pitanja

Ranije su državni dužnosnici spominjali da još osmero djece iz DR Konga s hrvatskim putovnicama čeka da posvojitelji dođu po njih.

Je li spomenuti slučaj vezan za to osmero djece s Hrvatskim papirima po koje posvojitelji iz Hrvatske nisu otišli po izbijanju afere, jedno je od pitanja postavljenih na adrese dvaju ministarstava.

Evidencija će se tek voditi 

Dok od MUP-a odgovor još čekamo, iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kažu da te informacije oni nemaju, no spominju da su na njihovu inicijativu predložene izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje bi se odnosile na obvezu nadležnog suda koji provodi postupak priznanja strane sudske odluke o posvojenju da po pravomoćnosti svoje odluke o obavijesti Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike radi vođenja evidencije o tim posvojenjima te će se tako voditi evidencija o posvojenjima iz trećih država.

Potvrda iz Ministarstva: Brojka od 131 djeteta je kriva

Ipak, odgovorili su na naše o nanovo postavljeno pitanje o konačnom broju djece posvojene iz DR Konga do izbijanja afere Zambija.

”Što se tiče broja djece posvoje iz Demokratske Republike Kongo, u odnosu na prve informacije koje su komunicirane u medijima o 131 djetetu posvojenom iz DR Kongo naglašavamo da je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u svom obraćanju medijima istaknuo da se radilo o podacima koje je dostavilo drugo nadležno tijelo, a koji su se odnosili na broj izdanih isprava za djecu koja su posvojena iz DR Kongo. Naknadno je utvrđeno kako su pojedinoj djeci zbog isteka isprava, izdane nove isprave te kako je broj posvojene djece iz DR Konga u Republici Hrvatskoj manji tj. onaj koje je iznijelo Ministarstvo unutarnjih poslova”.

A Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je komuniciralo brojku od 94 djece posvojene iz Konga, ne 131.

narod.hr