Nikakve EU integracije ne mogu dozvati pameti beogradsku čaršiju

Pin It

Iako je Andrija Mandić, bivši četnički vojvoda, bio istureni kandidat "srpskog sveta" na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, mnogi crnogorski suverenisti smatraju da je Jakov Milatović, vjernik Srpske pravoslavne crkve, rezervna opcija Beograda.

Istodobno, Milatovića se smatra prozapadnim igračem jednako kao i Milojka Spajića koji bi mogao postati novi crnogorski premijer nakon parlamentarnih izbora idućeg mjeseca. Obojica su se školovali u zapadnim zemljama i uživaju potporu zapadnih zemalja.

Koordinacija s Beogradom?

Postavlja se pitanje igra li Zapad trenutno u Crnoj Gori na umjereno prosrpsku, ali i prozapadnu opciju? Ta mogućnost nije isključena. Američke i općenito zapadne političare nije pretjerano briga je li na čelu Crne Gore nacionalni Crnogorac ili Srbin ako je prozapadno orijentiran i ne vodi prorusku politiku.

Postavlja se i pitanje je li promjena u Crnoj Gori u koordinaciji s geopolitičkom preorijentacijom Beograda prema Zapadu? Recentni pregovori Aleksandra Vučića i Albina Kurtija, koji bi trebali rezultirati nekom vrstom faktičnog priznanja Kosova (jer ako Srbija priznaje kosovske putovnice onda je sve jasno!), ali i najava srbijanskog uvođenja sankcija Rusiji (vidjet ćemo, naravno, hoće li se to na kraju i realizirati), ukazuju na to da bi Srbija mogla zaploviti zapadnim putem. Tada bi i u Srbiji i u Crnoj Gori imali srpsku prozapadnu vlast, a Crna Gora bi predstavljala svojevrsnu kompenzaciju Beogradu za ustupke oko Kosova.

Naravno, takvo što, ako je i zacrtano u zapadnim planovima, ne će proći tek tako jer će se nešto pitati i crnogorske suverenističke snage. Veliki je pritom problem suverenističke opcije taj što ju se uglavnom veže uz Milu Đukanovića kojeg se opet povezuje s klijentelizmom, kriminalom i korupcijom. Suverenističkim snagama potrebno je temeljito političko rebrendiranje, bilo u okviru DPS-a ili stvaranjem potpuno nove platforme.

Njihovo političko djelovanje velikim je dijelom reaktivno i anakrono, a pristup prema mlađim naraštajima pokazuje izostanak ikakva strateškog promišljanja. Nemoguće je cijelu priču graditi isključivo na mantranju o Europi jer u taj rog pušu sve opcije. Suverenističke opcije trebaju, posebno mlađim naraštajima, ponuditi autentičnu crnogorsku priču.

U situaciji velikih društvenih podjela i polarizacija, koje u nekim aspektima dovode u pitanje crnogorsku državnost, nastavak dosadašnje politike prijeti ponovnim utapanjem Crne Gore u tzv. "srpski svet". Velikosrpski krugovi nikada nisu odustali od Crne Gore na koju gledaju kao na regiju "srpskog sveta" i "srpsku Spartu". Realizacija koncepta "srpskog sveta" u okviru najavljene "rekonfiguracije postjugoslovenskog prostora" (M. Stepić) u konačnici podrazumijeva ponovno uvezivanje Crne Gori u srbijanski državni okvir.

Što je hrvatski interes?

Mnogi, čak i dobronamjerni hrvatski političari ističu da je ulazak Srbije u EU hrvatski interes jer će taj akt stabilizirati postjugoslavenski prostor. No činjenica je da je to dobro za interese velikih zemalja (recimo Njemačke koja iz tzv. zapadnog Balkana crpi jeftinu radnu snagu i resurse), ali nije dobro i za Hrvatsku. Nikakve EU integracije ne mogu stabilizirati Srbiju, kako to priželjkuju hrvatski političari, niti dozvati pameti beogradsku čaršiju. No ulazak u EU ojačao bi srpsku poziciju u odnosu na Hrvatsku u jugoistočnoj Europi. Ako i uđe u EU Srbija će i dalje voditi velikosrpsku politiku i predstavljati eksponenta protuzapadnih interesa.

Osim toga, ne treba zaboraviti niti to da su Srbi povijesno uživali potporu Londona i Pariza, i to u pravilu na štetu hrvatskih interesa. Ulaskom Srbije u EU ona će ojačati svoju geopolitičku poziciju u jugoistočnoj Europi što će oslabiti hrvatski položaj. Za Hrvatsku bi bilo bolje rješenje to da se Srbija, čiji građani dominantno preziru Zapad (i, dakako, Hrvatsku, pa bez spominjanja Hrvatske ne ide ni kad luđaci ubijaju ljude po Srbiji), prirodno svrsta u istočnu sferu utjecaja. Hrvatska bi tada kao svojevrsna isturena točka prema istočnoj sferi utjecaja uživala mnogo bolju geopolitičku poziciju koja bi joj mogla donositi geopolitičke i vojne benefite.

Interesi Hrvatske i vodećih zapadnih zemalja ne moraju nužno korespondirati za što ponajbolju potvrdu nalazimo u Bosni i Hercegovini. Isto vrijedi i za ulazak u EU Srbije, zemlje koja i dalje provodi lažljivu, nasilnu, iracionalnu i malicioznu velikosrpsku politiku koja nastoji destabilizirati baš sve zemlje bivše Jugoslavije pa i Republiku Hrvatsku.

Davor Dijanović/direktno.hr