Zambijska sutkinja ljuta na hrvatske medije: 'Znam što radite!'

Pin It

Drugi je dan suđenja hrvatski posvojiteljima na Visokom kaznenom sudu u Ndoli na kojem se očekuje ispitivanje svjedoka tužiteljstva. Hrvati su došli na sud, a ročište je počelo oko 10 sati. U srijedu su ispitana tri svjedoka.

Novinarima u sudnici, kako doznaje Jutarnji list, rečeno je da isključe mobitele dok se postupak ne završi. Naime, sutkinja Mulanda opomenula ih je zbog "tipkanja" u tijeku sudskog procesa i kazala da je obaviještena da hrvatski mediji izvještavaju naciju o situaciji dok traje sudski postupak.

Podsjetimo, u srijedu je saslušano troje svjedoka, među kojima i Precious Nkambe, imigracijska službenica koja je radila na graničnom prijelazu između Zambije i Konga u mjestu Sakania, a koja se s još nekolicinom svjedoka tužiteljstva pojavila na drugom ročištu u Ndoli.

Iz njezinog svjedočenja proizašlo je kako su kongoanska djeca koju su posvojili hrvatski parovi, a za koju zambijske vlasti sumnjaju da su žrtve traffickinga i zbog čega se već pola godine sudi Hrvatima i još dvoje ljudi povezanih s ovim slučajem, došla na granicu u pratnji kongoanskog diplomata, a svih četvero mališana imali su hrvatske putovnice i rodne listove.

Suđenje hrvatskim parovima koji su u Zambiji optuženi za pokušaj trgovine djecom nastavlja se i u petak, kada bi se trebali i dalje saslušavati svjedoci i izvoditi dokazni postupci tužiteljstva i obrane. Kao jedan od svjedoka tužiteljstva trebao bi se pred sudom pojaviti i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik koji se već dva mjeseca nalazi u Zambiji i tvrdi da ima saznanja o ovom slučaju.

direktno.hr