Pritisak Milorada Pupovca na medije je pritisak s pozicije političke moći, a ne ugrožene manjine

Pin It

Treba li Milorada Pupovca, njegov SDSS i Srpsko narodno vijeće kojem je na čelu i koje izdaje Novosti, gledati kao predstavnika manjina ili pak kao predstavnika vlasti jer Pupovac zahvaljujući HDZ-u doista jest vlast? Ovu dvojaku, kontradiktornu ulogu Pupovac odlično igra.

Kada Pupovac tuži Novu TV jer mu se ne sviđa prilog o Borovu ili pak Željku Markić na sudu proganja jer je Vojislava Stanimirovića (SDSS) povezala s Plenkovićeviom definicijom domaćeg terorizma, radi li to kao predstavnik nacionalne manjine ili kao predstavnik vlasti?

Odgovor je jednostavan jer Pupovac jest vlast. SDSS ima potpredsjednicu Vlade, a manjinci drže vladajuću većinu Hrvatskom saboru. O njihovim rukama ovisi svaki prijedlog Vlade, svaki Zakon koji se nađe na odobrenju u Saboru.

Stoga nije isto napada li medije onaj koji se nečijim izjavama, koliko god istinite bile, osjeća ugroženim ili to čini s pozicije moći. Netko tko participira u vlasti definitivno jest na poziciji moći.

Tu moć i nadmoć Pupovac gotovo svakodnevno demonstrira. Pa i pokušajima da ulazi u uređivačku politiku medija koji ne ovise o pretplati i proračunu poput Novosti, već se financiraju privatnim novcem ili sredstvima dobivenim na natječajima.

Tako je u Novostima napadnuta Nova TV i novinarka koja je autorica priloga o obljetnici masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu.

SNV je ovu TV kuću tužio državnoj Agenciji za elektroničke medije. Je li riječ o pritisku onih na vlasti na uređivačku politiku medija? Kad vladajući igraju urednika na državnoj televiziji to je je donekle i shvatljivo, no uređivali bi i one privatne.

Za one koji se tom moći ne daju impresionirati, vlast uvijek može posegnuti za sudskim progonom.

Tako je početkom godine Općinski građanski sud u Zagrebu, po sucu Saši Bušiću, nepravomoćno je presudio da dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, treba isplatiti po 10 tisuća kuna, odnosno ukupno 2654 eura naknade štete Miloradu Pupovcu i Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS), kojoj je on na čelu, a koja je koalicijski partner Andreja Plenkovića (HDZ), iako dr. Markić ni Pupovca ni SDSS uopće nije spomenula.

Općinski građanski sud u Zagrebu, po sucu Saši Bušiću, nepravomoćno je presudio kako dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji,

Pupovac i SDSS tvrdili su da je dr. Markić izjavom u emisiji “Bujica” Velimira Bujanca da je Plenković de facto u koaliciji sa Stanimirovićem i ljudima oko njega koji odgovaraju definiciji domaćeg terorizma koju je iznio premijer Plenković – u stvari tvrdila da je SDSS teroristička organizacija.

Presuda se, između ostalog, temelji na iskazu Pupovca o navodnim pozivima na likvidaciju i prijetnjama nakon emisije, iako je Općinsko državno odvjetništvo u svom dopisu potvrdilo kako nisu zbog navoda u toj emisiji podignute nikakve kaznene prijave. Dakle, Pupovac je tvrdio da su nakon sporne Bujice postojale prijetnje prema njemu i stranci, a Općinsko državno odvjetništvo izričito navodi da to nije istina.

Pupovac se toga svega ne libi i može mu biti. Brak iz interesa s HDZ-om obilato koristi, druga strana HDZ, uz pomoć njih se održava na vlasti. Win – win situacija, reklo bi se. Jedini koji ispaštaju su hrvatski građani i demokracija koja, uz izborni sustav koji ovakve pojave podržava, postaje groteska.

Upravo su i zato vladajući napravili sve da osujete promjene izbornog sustava koje je tražila građanska inicijativa Narod odlučuje.

narod.hr