Tomaševićeve odluke: Novim pravilnikom grad onemogućuje zakonom propisane žalbe za neupisanu djecu u vrtiće

Pin It

Na snagu je stupio novi Pravilnik o upisu djece u vrtiće, koji nije u skladu sa Statutom zagrebačkih vrtića niti uz Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. (Čl. 35.)                 

Naime, pročelnik zagrebačkog ureda za predškolski odgoj i obrazovanje ovih je dana dao blagoslov na vrtićki pravni akt Pravilnik o upisu djece čiji Čl. 22. i 23. po novome zaobilaze temeljni akt, (Statut vrtića koji jest u skladu sa zakonom) u dijelu kako će se nezadovoljni roditelji putem prigovora obraćati ravnateljima, a ne kao do sada putem žalbi Upravnom vijeću vrtića, priopćila je Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO).

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

“Uočavamo poveznicu kako se i u situaciji oko mjere roditelj odgojitelj gradonačelnik odlučio da korisnici na nova, zakonski upitna rješenja, pišu prigovore, da je gradonačelnikova odluka konačna, te su korisnici prisiljeni pravdu dalje potražiti na sudu. Roditelji neupisane djece prigovor će moći uputiti ravnatelju, čija odluka će biti konačna, što nije u skladu sa zakonom, prema čemu bi roditelji u daljnjem postupku očito trebali dizati sudske tužbe protiv ravnatelja vrtića?! Ne zaboravimo kako je dolaskom na vlast Tomašević sve moguće odbore „natrpao“ pristašama svoje ideologije, mnogi nemaju veze sa strukom ustanova čijih su odbora članovi, a sad ih je gradska vlast protuzakonito oslobodila dužnosti i odgovornosti za davanje odgovora zašto djeca ostaju neupisana, a takvih će nakon ovogodišnjeg natječaja biti u popriličnom broju zbog kaosa na koji smo upozoravali još u 2021. godini.

Uslijed ukidanja mjere roditelj odgojitelj, ali i izmjenom zakona koji sada diktira da sva djeca 4+ godina imaju prednost upisa u vrtiće, nastaje neizvjesnost za svu zagrebačku djecu od 1 – 4 godine starosti, jer nisu prioritet. Dodamo li tome kronični nedostatak vrtića u Zagrebu, a u dvije godine nije izgrađen niti jedan novi(!), kaos koji smo najavljivali počinje brinuti sve zagrebačke roditelje djece jasličke i vrtićke dobi. Gradonačelnik Tomašević umjesto da rješava manjak vrtićkih mjesta, problem povećava svojim nestručnim, ideološkim te neodgovornim odlukama i smanjenjem dostupnosti vrtića zagrepčanima koji ta mjesta trebaju – što je suprotno od „univerzalne dostupnosti“ koju uporno propagira u javnosti.

Ponavljamo, Tomašević je lagao sudu i javnosti kako će kompenzacija za ukidanje prava na mjeru biti mjesto u vrtiću. Nedostatak vrtića sada osjećaju svi i zbog povećanog broja zahtjeva ove će godine biti još više neupisanih (prošle godine ih je bilo oko 4.000). Neshvatljivo je kako  gradonačelnik Tomašević nije uopće doživio preporuku pravobraniteljice za djecu.

Obzirom kako ne dopuštamo da se loše odluke gradske vlasti lome na građanima, inzistirat ćemo i dalje na uvođenju novčane naknade za svako neupisano dijete. Grad je dužan održavati sustav gradnjom institucija, tako i vrtića, a ako to nije u stanju, treba preuzeti dio tereta brige o djeci koja nisu u sustavu, a ne da se problem samo prelije na građane u toj potrebi. Sada se u punom svijetlu vide posljedice neodgovornog i ishitrenog donošenja odluke o ukidanju mjere roditelj odgojitelj bez stručnih analiza i isključivo vođenog ideološkim preferencijama. Takvu ideju svojim glasovima podržao je i koalicijski partner SDP. 

Radi svega navedenoga, tražimo da gradska vlast objasni kako namjeravaju riješiti kaotično stanje koje slijedi s vrtićima i tražimo da konačno preuzmu odgovornost za sve štetne posljedice donošenja odluke o ukidanju mjere roditelj odgojitelj kao i za posljedice svih ostalih neodgovornih odluka u svoje već dvije godine mandata. Ova gradska vlast u tom periodu uspjela je samo u nametanju svojih ideologija gašenja svih demografskih i pronatalitetnih programa i mjera, te poskupljenju svih usluga uključujući i vrtića kao i u prezentaciji potpune nekompetencije i amaterizma u svim područjima dovevši ovaj grad na stup srama. Za takve usluge i projekte građani ovog grada ih nisu birali“, zaključuje HURO.

narod.hr