Možemo se hvali s dvije godine na čelu Zagreba i ideološkom invazijom: Pobačaj, LGBT, ukidanje roditelja odgojitelja…

Pin It

”Tek smo počeli”, poručuju zagrebački gradski oci na čelu s Tomislavom Tomaševićem povodom druge godišnjice njihovog upravljanja Gradom Zagrebom. Pod naslovom: Prve dvije godine u Zagrebu – Promjena je počela”, stranka Možemo izdvojila je što su sve, kako tvrde, napravili u Zagrebu. Važan dio tog pregleda odnosi se na ideološke promjene.

U pasusu ‘Reproduktivno zdravlje žena’ govore kako je zahvaljujući njima u gradsku bolnicu KB Sveti Duh koja grca pod aferama uveden pobačaj na zahtjev. To nazivaju eufemizmom ‘reproduktivno zdravlje i planiranje obitelji’.

Hvale se tako da je ”od listopada 2022. ponovno dostupan pobačaj na zahtjev do 10. tjedna trudnoće, kao i medikamentozni prekid trudnoće”. Spremaju nam iz Možemo i Centar za planiranje obitelji, u kojem ženama žele osigurati ”kvalitetne uvjete za savjetovanja te postupke planiranja obitelji”.

U sklopu Centra za mlade pokrenuto je Savjetovalište za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

LGBTIQ, azilanti…

”Obećali smo Zagreb učiniti sigurnim, otvorenim i socijalno pravednim za sve žene i LGBTIQ+ osobe te dodatno podržati tražitelje azila, osobe pod međunarodnom zaštitom i pripadnike romske manjine. To i radimo.

Promičemo LGBTIQ+ prava i osnažujemo organizacije i zajednicu”, piše u pregledu rada prvih godina Možemo na čelu Grada.

Hvale se kako su gradonačelnik i njegovi zamjenici redoviti na tzv. Povorkama ponosa te da sudjeluju na ”osmomartovskom” Noćnom maršu.

U prostoriji u kojoj se u pozadini vidi Titova slika, mladi aktivisti ispisuju transparente poput ‘Odj… od njenih sisa’, ‘Kontra braku, kontra sili’ ili pak ‘Skini mi se s ku…’.

”Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTIQ+ osoba”

Hvale se da će Grad ove godine biti partner Povorci ponosa i pružiti logističku podršku. Planiraju i pokretanje ”Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTIQ+ osoba u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan”.

Hvale se i kako će ove godine donijeti novi akcijski plan koji predviđa i ”donošenje migracijske strategije za srednjoročno razdoblje” Grad u 2023. uvodi tečajeve jezika i stipendije za osobe pod međunarodnom zaštitom.

”U studenom 2022. su interventno, u suradnji s Crvenim križom, Domom zdravlja – Centar, Dobrim domom i udrugama civilnog društva, organizirani zaštita od hladnog vremena, higijena, topli obrok i primarna zdravstvena skrb za oko 3.500 osoba u tranzitu”.

Trnjanski kresovi, komemoracija obitelji Zec, ”čišćenje” ulica…

U pregledu prve dvije godine mandata hvale se u odlomku ‘Antifašizam i borba protiv relativizacije zločina” da su otvorili Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima kod Glavnog kolodvoru te da su u spomen-park Dotrščina postavili spomen ploču.

Pokrenuli su, hvale se, proces ”promjene imena ulica nazvanih po suradnicima i podržavateljima ustaškog režima”.

Trnjanski kresovi ‘čušpajz’ su feminizma, ekologije, veganstva, antikapitalizma, antikonzumerizma, trans/LGBT-izma…Kako se samo Tito u to uklapa?

”Službeno smo podržali i svake godine sudjelujemo na Trnjanskim kresovima kojima se obilježava oslobođenje Zagreba 8. svibnja 1945. Gradonačelnik Tomašević je prvi gradonačelnik koji je sudjelovao u komemoraciji ubojstva obitelji Zec”.

Zbog roditelja odgojitelja nema mjesta u vrtićima?!

Odvojili su dio i kako bi se ”pohvalili’ ukidanjem demografske mjere roditelj odgojitelj i tvrde da nisu to napravili, da se vrtići ne bi gradili.

”Ključni preduvjet za osiguranje investicija u vrtiće bila je pak izmjena mjere roditelj odgojitelj. Od 2016. do 2021. na tu mjeru je utrošeno 1,8 milijardi kuna, a na gradnju i dogradnju vrtića čak 15 puta manje, te smo u 2021. kod upisa u vrtiće zatekli manjak od 1.500 mjesta. Stoga smo, kao što smo i obećali u programu, revidirali mjeru roditelj odgojitelj i krenuli s velikim zamahom u gradnji vrtića.

Ušteda od revidirane mjere u proračunu za 2023. iznosi 160 milijuna kuna, a u 2024. preko pola milijarde. Ta sredstva najvećim dijelom preusmjeravamo u proširenje i izgradnju vrtićkih kapaciteta”.

narod.hr