Poučak druga Kardelja

Pin It

(Književno-umjetničko djelo)

Ono čemu su me učili ide po prilici ovako.

Imao seljak tri krave. Jedna se razboljela te on ode glavnom ideologu samoupravljanja, drugu Kardelju, a ovaj mu reče:

-        Uputi je detaljno u povijest komunističke partije Jugoslavije i redovito je poji slanom vodom da bude imala više soli i u svojoj kravljoj glavi pa da shvati bit samoupravljanja.

Seljak postupi tako, ali krava je krepala. Razboljela se i druga krava.

-        Uputi je detaljno u potrebu da socijalističkom imovinom upravlja isključivo radnička klasa te da u svim organima socijalističkih poduzeća sjede čistačice, sobarice i pomoćne kuharice te vozači, smetlari i posve neobrazovani pomoćni radnici: tako će naša Partija bolje i lakše svime vladati, a tvoja će krava ozdraviti.

 Seljak se potrudi obaviti postavljene mu zadatke, međutim ¬ i druga je krava krepala.

Razboljela se i ona treća krava. Seljak nema kud nego glavnom ideologu. Veterinare i sve druge stručnjake ionako nitko nizašto  važno nije pitao.

-        Uputi je detaljno u to kako drug Maršal žica kredite i stječe simpatije posvuda po svijetu, od Amerike do Engleske,  jer je odbacio bio Staljina, premda, dakako, ne i staljinizam, a to se na glupom Zapadu uvijek honorira. Tako naše socijalističko samoupravljanje novčano održavaju „prevaziđeni“ kapitalisti, a  to će pomoći i tvojoj kravi da ozdravi.

Na žalost, i treća je krava krepala.

-        Šteta, rekao je drug Kardelj. Imam još najmanje deset preporuka kako sačuvati od krepavanja socijalističke samoupravne krave i njihove volove i bikove također.

     Kad se rodio mali Andrija, kasnije Andrej, moj tadašnji kolega Mario, častio je pićem, a kad je sinek postao maturant, za maturalnu je radnju – čitao sam to u novinama  ¬  odabrao prikazati um i mudrost druga Kardelja. Čini se da mu upravo to puno pomaže.

     Razboljela se Hrvatska demokratska zajednica. Nije više  „zajednica hrvatskih domoljuba“, bez obzira na vjeru i nacionalnost“, nego skupina „sitnosopstvenika“ kako bi rekli drugovi Broz i Kardelj. Ni „hrvatska“ više nije od kada je okupatorskim velikosrbima i petokolonaškim četnicima postala „suho zlato“ i kada okupatori Hrvatske ili njihovi suradnici i njoj „kapu kroje“. Nije ni demokratska jer „svatko od nas po glavu da ima/ s kojim pravom/ zar nije dosta narod/ samo s jednom  glavom“. To je mudra glava nekadašnjega dječaka Andrije, bistra kakva već jest, odmah shvatila te ode drugu Kardelju:

-        Razboljela se vladajuća stranka kojoj sam dekretno na čelu. Druže Kardelj, kako postupiti? Čekaju me stranački izbori.

-        Madona hudič, opsova bivši  seoski učitelj. To prokleto višestranačje upropašćuje svijet! Jedan narod, jedna stranka, jedan vladar – to je najučinkovitije. Povisi im  svima plaću! Sirotinji najmanje, bogatašima najviše. Tako piše i u Bibliji; tko ima dat će mu se, tko nema uzet će mu se. Svi će glasovati za tebe. Sirotinja već i za pola eura! Njima je to pola hljeba kruha pa prežive.

-        Druže Kardelj, bolesna stranka ne uspijeva održavati zdravom državu, što uraditi?

-        Zar nisi ništa naučio iz svoje maturalne radnje? Napravi poreznu reformu! Prenesi vlast dolje, na narod, na lokalne zajednice. Kao ja ono s čistačicama u upravnim odborima, to! To je samo prividno vlast. Oni će se gložiti međusobno i trviti jedni druge u pukom preživljavanju: ima vrtića ili nema vrtića, ima prijevoza za učenike ili ga nema i tako dalje i tomu slično. Dok se glođu u siromaštvu i samoupravljaju, ti mirno vladaj!

-        Druže Kardelj, sa Zapada zahtijevaju ...

-        Svašta, znam! Tu slijedi druga Maršala! Zapad je dvoličan. Svoj nacionalizam njeguje, naš obtužuje svoje manjine onemogućava, naše potiče, a ti si manjnama doma podčinjen. „Slava Ukrajini!“ i „Za Dom spremni!“ imaju isto  značenje. Ti viči ono što manjina i Zapad hoće čuti, jer oni tvojim blagoslovom  vladaju, skupa s okupatorovim petokolonašima i tebe drže na vrhu vlasti dok im to omogućuješ. Zabrani Hrvatima da budu Hrvati! I Broz je tako  radio.

-         Ali, ako mi sve krave krepaju, pardon, ako je istina što  kaže onaj odmetnik Penava da „hrvatski narod i država tiho odumiru“...

-        Tiho ili glasno, glavno je da odumiru. Zar si zaboravio da je država sa mnom već bila u odumiranju i da je to moja teorija: vladati bez države! Glavno je vladati. Jedna država umre, druga se rodi. Narod odumre ili iseli, dođu imigranti  i usele.

-        Vrlo si zaslužan za odumiranje i hrvatskog naroda i hrvatske države. To je bio ne samo Brozov, nego i moj cilj. Sada je, eto, i tvoj. Dežela je pak čist nekaj drugač! Tu nekši imigranti nemaju kaj delati. Srbija je isto to!

-        Hvala, druže Kardelj. I dalje ću slijediti tvoje mudre misli i djela.(25/5/23)

Stijepo Mijović Kočan