Suđenje u Zambiji: Obrana pokušala Pernara strpati u zatvor

Pin It

Suđenje u Zambiji: Hrvati moraju platiti jamčevinu od oko 1013 eura -  Večernji.hr

Odvjetnici optuženih pitali su ga i je li se žalio na proces posvojenja u Hrvatskoj, na što je odgovorio da nije kao i da nije išao direktno u Kongo osporiti proces posvojenja. Također, obrana je tražila zatvor za Pernara zbog “nedoličnog ponašanja”, no sud nije prihvatio.

Suđenje u Zambiji: Obrana pokušala diskreditirati Pernara; Mulija uzimao 240 dolara po djetetu

Održano je još jedno ročište na kojemu su sudi osmero Hrvata optuženim za trgovinu djecom. Svjedočio je i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji već duže vrijeme boravi u Zambiji.

Iako su hrvatski mediji pisali da je sud maknuo Ivana Pernara s liste svjedoka, on je danas svjedočio na Visokom sudu u Ndoli. Kako prenosi Jutarnji list Pernar je sudu kazao da je jedan uhićeni Hrvat rođen kao žena, a sad tvrdi da je muškarac te da kao “transrodna osoba” ne može posvojiti dijete.

Pernarovo svjedočenje

Također, Pernar je kazao da je podnio prijavu protiv Hrvata jer su “krivotvorili dokumenta za posvajanje djece” te da je posjetio veleposlanstvo Konga u susjednoj zemlji (u Beogradu), gdje mu je zaposlenik po imenu Diu Meci Ghata rekao da su 2017. prestali potpisivati ​​dokumente o posvajanju.

Kako Jutarnjem listu javlja suradnik iz Zambije, Pernar je tijekom svog svjedočenja sudu rekao da je jedan od uhićenih Hrvata, Noah, bio poznat kao žena Dalija Pintarić prije nego što je postao muškarac i uzeo ime Noah te da je, dok je bio žena, proglašen za LGBT osobu godine u Hrvatskoj. Dodao je i da mu je Noah susjed u Zagrebu te da se kandidirao na izborima te ga je i identificirao. Sudu je kazao i da je Noah snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji.

Nakon što su mu je u veleposlanstvu Konga u Beogradu gospodin Diu Merci Ghata rekao da od 2017. veleposlanstvo nije potpisalo nijedan dokument o posvajanju, shvatio je da je optuženi krivotvorio dokumente o posvajanju te je potom otišao u Zambiju, gdje se susreo s državnim tajnikom zambijskog MUP-a Dickonsonom Matebom kojem je dao izjavu o optuženim Hrvatima.

Priča o ropstvu

Odvjetnici optuženih pitali su ga i je li se žalio na proces posvojenja u Hrvatskoj, na što je odgovorio da nije kao i da nije išao direktno u Kongo osporiti proces posvojenja. Također, obrana je tražila zatvor za Pernara zbog “nedoličnog ponašanja”, no sud nije prihvatio.

Obrana je pokušala diskreditirati Pernara njegovim izjavama danim u jednom podcastu gdje je, među ostalim, govorio o robovlasništvu u kontekstu zdravlja zubi.

Steve Mulija

Policajac koji je uhitio Hrvate u Zambiji u svom svjedočenju kazao je kako je tijekom istrage vidio poruke koje su preko WhatsAppa razmjenjivali Damir Magić i Steve Mulija, kojeg tužiteljstvo sumnjiči da je bio ‘mozak operacije‘ i koji je optužen zajedno s Hrvatima. Rekao je i da je Mulija radio s Emmanuelom Kabongom, upraviteljem sirotišta iz kojeg su došla djeca. Policajac tvrdi i da je Mulija uzimao 240 dolara po djetetu da bi ih doveo.

Djeca upisana u školu

U međuvremenu, službenica Odjela za socijalnu skrb Joompa Muleya otkrila je da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu. Rekla je da je ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

– Istog dana smo uzeli djecu i do danas su kod nas. U trenutku kada smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro, zbog čega smo potražili liječničku pomoć, rekla je.

Gospođa Muleya rekla je sudu da je postojala jezična barijera, no da djeca sada mogu govoriti engleski i komunicirati s drugima.

Djeca dovedena iz Konga

Policajac koji je uhitio Hrvate rekao je da se pita zašto nisu otišli u Kongo posvojiti djecu, nego su se odlučili koristiti Zambijom.

Policajac je potom posvjedočio kako je otišao u kongoanski konzulat u Ndoli kako bi provjerio autentičnost dokumenata o posvajanju i kako su ti dokumenti bili – falsificirani. To su mu, tvrdi, rekli u konzulatu DR Konga u Zambiji.

Također su mu rekli, prema njegovu svjedočenju, da su dokumenti bili autentični, onda bi djeca napustila Kongo kroz Zračnu luku u Kinshasi.

– U ovom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati da postupe na način na koji su postupili, dodao je.

– Zbog toga sam ih uhitio zajedno sa Steveom Muliom i optužio za pokušaj trgovine četvero kongoanske djece, rekao je.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

narod.hr