Ovo su razlozi zbog kojih ukrajinska kontraofenziva još nije krenula

Pin It

Zašto je Bahmut toliko važan u ratu Rusije i Ukrajine? | Rat u Ukrajini  Vijesti | Al Jazeera

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij nedavno je izjavio da je "Bahmut još samo u našim srcima", a ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je ruskim snagama za "završetak operacije oslobođenja Artjomovska". Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin u ponedjeljak je ipak objavio da su ukrajinske snage vratile dio naselja sjeverno od Bahmuta.

Kako god, bitka za Bahmut pretvorila se u veliku klaonicu i stroj za mljevenje ljudskog mesa. Teško je utvrditi točne brojke, no nema nikakve dvojbe da su u pitanju deseci i deseci tisuća ljudskih žrtava. Osim u slučaju naglog preokreta, što je teško očekivati, Bahmut je praktički pred potpunim padom, što je zapravo jedini veći uspjeh ruske vojske još od osvajanja Soledara.

Nakon osvajanja Bahmuta najavljuje se da bi se ruska vojska mogla koncentrirati na gradove Avdiivka i Mar'inka kako bi se onemogućilo artiljerijsko djelovanje na grad Donjeck. Moguće je i novo napadno djelovanje prema Vuhledaru i Siversku, pa djelovanje u pravcu Slavjanska i Kramatorska. Na svim ovim područjima stvorena ja jaka obrambena linija ukrajinske vojske pa se može očekivati vrlo jak otpor. I velike žrtve s obje strane.

Postavlja se pitanje što će biti s dugo najavljivanom ukrajinskom kontraofenzivom?

Kontraofenziva?

"Reuters" u ponedjeljak donosi vijest da je prema ruskim navodima (koje ukrajinska strana još nije komentirala) ukrajinska vojska pokrenula u pet sektora bojišnice ofenzivu u smjeru južnog Donjecka, na najranjivijim pravcima, no ova je navodno odbijena. Kao mogući pravac uz Donjeck se nameće i Lugansk.

Konfiguracijom terena najpristupačniji pravac kontraofenzive zaporoški je pravac. No čini se da su ruske snage tamo najviše ukopale linije i stvorile vrlo jaku obranu što bi značilo velike žrtve s ukrajinske strane. Jedan od mogućih pravaca je i hersonski pravac. Tamo je Rusija ranije obavila taktičko povlačenje snaga s desne obale Dnjepra. No lijevoj obali ruske snage imaju prevlast u zraku, ali i artiljerijsku prednost što otežava uopće grupiranje ukrajinskih snaga, a kamoli ofenzivno djelovanje.

Ukrajinska vojska do sada je pokazala veliku hrabrost. Sama činjenica da je Ukrajina opstala, a kasnije ostvarila i određene uspjehe u vraćanju dijela teritorija, tome jasno govori u prilog. Na žalost, sve je to postignuto uz ogromne ljudske žrtve. Ukrajina je izgubila golem broj hrabrih i domoljubnih elitnih vojnika.

Ukrajina je danas dobro naoružana. Dobila je veliku vojnu pomoć zapadnih zemalja, uključujući najmodernije tenkove i raketne sustave. No velik je problem za moguću kontraofenzivu nemogućnost adekvatnog djelovanja u zraku. Bez zračne potpore teško je vršiti strateške napadne operacije. Dio ukrajinskih pilota uvježbava se na zrakoplovima četvrte generacije F-16, no ta će obuka potrajati, a trebat će osigurati i uzletno-sletne staze koje kod ovoga borbenog zrakoplova moraju biti dosta specifično prilagođene.

Sve navedeno nam govori o tome zašto kontraofenziva još nije krenula. Situacija na terenu takva je da je veći uspjeh bilo koje strane moguć samo uz velike žrtve. Ukrajina je danas mnogo bolje naoružana nego u veljači prošle godine, no i ruska se vojska konsolidirala i prestala čini pogreške kakve je činila na početku rata.

Ništa od skorog kraja rata

Iako je jedan kineski diplomat nedavno rekao da ni ukrajinska ni kineska strana nisu isključile mogućnost pregovora, čini se da će do pregovora neće doći tako skoro. I jedna i druga strana vjeruju u mogućnost pobjede i dok je god tako pregovora nema. Osim toga, niti jednoj niti drugoj strani ne odgovara sadašnje stanje na terenu. Ukrajina prirodno brani svoj teritorij i ne može odustati od njegova vraćanja pod svoj suverenitet. S druge strane, Rusija ne kontrolira sve one teritorije koje je i službeno u svom ustavu proglasila dijelom Ruske Federacije. Win-win situacija tu nije moguća.

Posljednjih tjedana Ukrajina je počela artiljerijski i diverzantski djelovati po pograničnim ruskim gradovima, a ako joj zapadne zemlje osiguraju sustave dalekog dometa to će se i pojačati. Rusija je pak u Bjelorusiji rasporedila nuklearno oružje.

Sve nam ovo, u situaciji izostanka ikakvog direktnog strateškog dijaloga, govori u prilog toga da ne možemo očekivati skori kraj rata, ali možemo očekivati nove eskalacije. Dok god geopolitički i sigurnosni teškaši ne sjednu za zajednički stol kraja rata jednostavno neće biti.

Davor Dijanović/direktno.hr