Diplomat Klasić tvrdi da je izvlačenje zambijske osmorke najteži slučaj u povijesti: Sjeća li se on otmice i smaknuća Tomislava Salopeka?!

Pin It

TOMISLAV SALOPEK - najnovije objave | 24sata

Koliko se Republika Hrvatska angažirala oko zambijske osmorke, o čemu smo ranije i pisali, najbolje pokazuje dramatična ispovijest Darija Klasića, drugog tajnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Južnoj Africi, koji je od prvog uhićenja u prosincu prošle godine, redovito obilazio optužene hrvatske državljane.

Ovog puta opisao je što se događalo otkako u oslobođeni na Visokom sudu u Ndoli pa sve dok se nisu ukrcali na let za Dubai. Cijeli šestomjesečni slučaj, dodaje, najteži je slučaj u konzularnoj povijesti hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Neobična konstatacija ako se prisjetimo otmice Tomislava Salopeka u Egiptu 2015. kojeg su teroristi kasnije i smaknuli.

Klasić svojom ispovijesti za Jutarnji list opisuje dramatično izvlačenje zambijske osmorke s četvero djece iz Konga od trenutka kada je stigla oslobađajuća presuda to trenutka kada su se u Lusaki ukrcali na avion za Dubai.

Osim što su od početka tvrdili da papiri o posvajanju nisu krivotvoreni, slali veleposlanika kao prevoditelja engleskog na sud preko pola Afrike, sada su u Ljubljani poslali pravi odbor za doček

Klasić je redovito posjećivao Hrvate u pritvoru, a potom ih ispratio na posljednji avion iz Zambije.

Osim njega, u cijeloj operaciji izvlačenja sudjelovao je i Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu, kao i veleposlanik u Pretoriji Ante Cicvarić, piše Jutarnji list.

”Uglavnom, posljednja dva dana, od oslobađajuće presude do aerodroma, Klasiću su bila najteža u karijera, veli. Cijeli šestomjesečni slučaj, dodaje, najteži je slučaj u konzularnoj povijesti hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. “Onda možete misliti kako je bilo obiteljima”, govori Klasić koji je na dužnosti drugog tajnika veleposlanstva u Pretoriji, s prekidima, od početka 2018.

Klasić se onda možda ne sjeća, iako sumnjamo, otmice i ubojstva hrvatskog državljana Tomislava Salopeka u Egiptu 2015. godine. Pretpostavili bismo da je to bio ”najteži je slučaj u konzularnoj povijesti hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova”, a ne izvlačenje zambijske osmorke suočene s ozbiljnim optužbama za trgovinu djecom.

Ako je Klasić zaboravio, podsjetit ćemo ga na dramatičnu 2015. u nadi da je hrvatska diplomacija tada s istim žarom nastojala spasiti Tomislava Salopeka.

30-godišnji Tomislav Salopek iz Vrpolja kraj Slavonskog Broda otet je 22. srpnja 2015. u Egiptu gdje je radio kao topograf za jednu francusku kompaniju.

Tog su ga dana oteli teroristi Islamske države, a potom pustili jezivu snimku Salopeka kako kleči u pustinji u narančastom odijelu, uz zloglasnu crnu zastavu Islamske države i maskiranog otmičara s nožem u ruci.

Ovaj je slučaj otetog Hrvata odjeknuo u svijetu, a 12. kolovoza 2015. stigla je potvrda da je Salopek smaknut. Islamska država poznata po brutalnosti, objavila je i fotografiju njegovog dekapitiranog tijela.

narod.hr