Za dom i biskupa

Pin It

Možda ni biskup, ni branitelji, a ni mi ostali, nismo trebali biti iznenađeni ovakvim sramotnim postupanjima. U zadnje vrijeme se antihrvatski mediji, sve više obraćaju svima nama s prezirom i bijesom spominjući svoju averziju prema svemu hrvatskom, a osobito ih izluđuje  naš pozdrav „Za dom –spremni!“.

Prije nekoliko dana, odmah poslije proslave „Oluje“, požalio nam se biskup Košić na svom facebook  profilu, kako ga rastužuju izjave  prisutnih na proslavi u Kninu. Posebno je spomenuo  branitelja  HOS-ovca Damira Markuša, koji razočarao govori o, zaista  nevjerojatnom postupanju policije,  koja usred Knina hapsi hrvatske branitelje , baš na njihov  dan, na samoj proslavi Pobjede.

Interventna je policija, u centru  Knina, uhapsila nekoliko osoba među kojima je bio  i ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, pukovnik Marko Skejo.  Kao razlog se navodi da si imali na sebi crne majice s „neprimjerenim „ sadržajem!?                                 

Moramo se zapitati  kakav je to „neprimjereni“ sadržaj i kome je neprimjeren?

Naš dragi biskup, kao svaki dobri pastir, neprestano  brinući za svoje stado, ostao je dirnut ovim ponižavajućim postupanjima.  Odmah  je, još onako u afektu,  pozvao ministra unutarnjih poslova,  Božinovića da podnese ostavku,  što bi bilo sasvim primjereno, nakon ovakvog sramotnog postupanja.  Odmah je od svog naroda dobio veliku podršku za tu gestu, ali i ogroman broj toliko vulgarnih i ispod svake razine  odvratnih komentara i teških uvreda od onih kojima i danas, činjenica da imamo svoju Hrvatsku, izaziva bijes do samog ludila.

Možda ni biskup, ni branitelji, a ni mi ostali, nismo trebali biti iznenađeni ovakvim sramotnim postupanjima. U zadnje vrijeme se antihrvatski mediji, sve više obraćaju svima nama s prezirom i bijesom spominjući svoju averziju prema svemu hrvatskom, a osobito ih izluđuje  naš pozdrav „Za dom –spremni!“.

Mislim da ne treba previše ulaziti u polemike, kakve se vode oko ovog pozdrava. One su zlonamjerne i jedini im je cilj  obezvrijediti ga, uništiti, kriminalizirati  i posve zabraniti  Na to ne smijemo  pristajati. To je naš stari pozdrav, pa čak i kad  netko misli da je taj pozdrav svojevremeno  bio zloupotrijebljen i uprljan.

On je danas čist kao suza, opran je krvlju naših junaka HOS-ovaca.  Tu treba prestati svako propitkivanje. Oni su uz taj pozdrav obranili domovinu, on je sastavni dio oznaka njihovih  slavnih  postrojbi i kao takav legalan i legitiman.

Naš je biskup potpuno ispravno pozvao ministra na ostavku, jer njegova policija hapsi branitelje bez ikakve zakonske osnove,  izvrčući smisao prekršajne odredbe,  u pokušaju opravdanja svog postupanja.  Sam taj čin predstavlja grubo maltretiranje branitelja, onih najzaslužnijih što svi mi, danas imamo svoju domovinu,  a ministar svoje  mjesto u Vladi i resoru unutarnjih poslova.

Nakon izjave biskupa Košića oglasio se MUP priopćenjem:  ‘Iz svega ranije navedenog vidljivo je kako je policija prilikom privođenja sedmorice muškaraca u Kninu postupala po važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske, obrazlažući da je  temelj za postupanje čl. 6. Zakona o prekršajima.  Isti  glasi:

„Tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom …“

Ma, dajte!  Biti  za svoj do spreman je naročito drsko i nepristojno?!?!

Biti  za svoj do spreman vrijeđa građane i narušava njihov mir?!?

Moramo se zapitati o kojim se to građanima radi?  Kome je to uvredljivo, drsko i nepristojno?  Čiji mir je narušen činjenicom da su hrvati za svoj dom spremni i da su ga zato i obranili? Kome uopće može  smetati  što su Hrvati za svoj dom spremni?!

Smeta samo onom nametniku, koji bi se kao puž golać uvukao u tuđe, u tuđi dom, jer svoga nije stekao niti je sposoban stvoriti ga.

Takvi ljigavi i nezasitni,  žderu i  uništavaju sve pred sobom. Prepoznajemo ih kao aktiviste u kojekakvim antihrvatskim udrugama ili kao samozvane lidere pojedinih skupina koji neprestano parazitiraju na hrvatskom tijelu, a zapravo žderući i režući granu na kojoj sjede.

Slavni pozdrav Za dom – spremni!,  reguliran je hrvatskim  propisima, najprije u brojnim statutima braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, a potom i   Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.     Jednako tako su obuhvaćena i sva obilježja i odore iz Domovinskog rata Pravilnikom Ministarstva obrane o vojnim odorama.  Uz to, postoje i presude hrvatskih sudova u čijim se obrazloženjima jasno navodi da je taj  pozdrav legalan i legitiman, te da se smije slobodno koristiti.

Žalosno je da se u jednom društvu, koje sebe naziva demokratskim, mora  izrijekom navesti da se nešto „smije“. To je upravo značajka totalitarnih sistema, gdje se „smije“  isključivo ono, što je u propisima navedeno kao  dopušteno.

U demokratskim društvima vrijedi pravilo da je dopušteno sve ono što pozitivnim propisima nije izričito zabranjeno. 

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da se postupanje  policije ne temelji na zakonu, već se zasigurno radi o nečijem nalogu i djelovanju pod pritiskom.

Neprimjerene su izjave nekih političara koji, očito ne poznaju propise, ili  ih namjerno ignoriraju. Tako notorni Pupovac traži objašnjenje zašto je  Vlada financirala Thompsonov koncert  za Dan pobjede,  koji, kako on to tvrdi „veliča ustaški režim“. Njemu je to nespojivo s koalicijskim sporazumom, te kaže kako će o tome razgovarati s partnerima u Vladi!!   Kaže : „Ako je Vlada odlučila da financira neki koncert, onda mora voditi računa o tome da taj novac bude utrošen onako kako treba biti utrošen, a ne za veličanje zločinačkog režima kakav je bio ustaški režim za vrijeme NDH“.

Izjava je, najblaže rečeno, drska i bezobrazna, a stiže od  onoga koji  prima milijunske iznose za marginalni časopis, kojemu je jedini cilj da na najvulgarniji način vrijeđa  zemlju i narod na čijoj grbači parazitira sve ove godine. To može samo netko  bez trunke karaktera. Pupovac se sve vrijeme ponaša kao da je u Srbiji ili još uvijek  u Jugoslaviji.  Njegovo djelovanje je jasno svim  Hrvatima, a prozreli su ga i Srbi, koji su se bili priključili obrani Hrvatske, zato njima „pupi“ ne daje ništa od svih onih „ ustaških  kuna“ koje sve vrijeme prima iz  hrvatskog proračuna.

Potebna je prvorazredna drskost da se uopće spomene, a kamo li dovede u pitanje legitimnost pozdrava ZDS, pod kojim su HOS-ovci, a i drugi branitelji, oslobađali domovinu.

Javljali su se redom i drugi političari, progovarajući o ovoj temi.

Radimir Čačić je izjavio kako Thompsonu  ipak nije mjestu u Kninu na taj veliki dan proslave Oluje?????  Zaista iznenađujuće. Ili možda nije.   Ako branitelju, koji je sudjelovao u operaciji Oluja nije mjesto na proslavi te iste Oluje, koga bi onda Čačić okupio na toj svečanosti?!?!    Zar bi mogao  postojati netko  zaslužniji i primjereniji  pjevati za Dan pobjede od Hrvatskog dragovoljca??

Thompson je prije svega hrvatski branitelj, koji je od početka Domovinskog rata, hrabrio svoje suborce i sve nas  „Bojnom Čavoglave“, a četnicima, svakim otpjevanim stihom,  tjerao strah u kosti. To je najveći razlog zašto mu sve ovo rade.  Ali ne da se Marko, a mi smo uz njega!

Fred Matić,  prvoborac protiv oklopnjaka, ovih dana  nam se otkriva i nudi  kao glazbeni stručnjak i kritičar ,upravo onako, kako su drugovi iz njegove partije uvijek bili stručnjaci za sve i svašta, objašnjavajući kako Marko i nije neki pjevač!?

Niti Predsjednica se na upite o Thompsonu i njegovoj pjesmi  baš nije proslavila odgovorom,  gotovo se  stidljivo  ograđuje, govoreći da se politika ne treba miješati u glazbu. Ali,  politika se odavno umiješala i nije nikakvo rješanje gurati glavu u pijesak.

Najbolje su postupile udruge HOS-a, koje su odlučile podići tužbe protiv svih medija koji „ Za dom spremni” u njihovom znaku  nazivaju ustaškim.

Jučer se pojavila se i nova stranica na facebooku  pod nazivom  –I ja sam u Slunju pjevao “Bojnu Čavoglave”-. Uz obrazloženje da,  ako ova odnarođena vlast s partnerom Pupovcem  želi i dalje  hapsit Hrvatske branitelje, neka hapse i nas, za koje su se oni  borili.

Sudionici proslave se pridružuju stranici, a oni koji nisu bili prisutni pitaju:  „A što ćemo mi koji nismo bili u Slunju?“

Odgovor je jasan :  Najbolje da se svi pridruže uz objašnjenje da su i oni pjevali Bojnu Čavoglave,  gledajući prijenos svečanosti.

Pa, neka  mili … op, lapsus, … policija hapsi sve odreda.

priznajem.hr