Hrvatska kakvu želimo, kakva bi trebala biti…!!!

Pin It

Zaista već jako dugo, godinama rekao bih nije me u našoj domovini ništa razveselilo. U sveopćem crnilu pljačke, laži i izdaje koje je preplavilo Hrvatsku nije ni čudo, svakodnevno smo svjedoci neke nove afere, novog stečaja u kojem stotine radnika gube egzistenciju a sve zbog grešaka uprave, menadžera , vlade ili stranih investitora....

koji su odreda sumnjivi tipovi koji kod nas peru sumnjivo stečeni kapital i nigdje osim kod nas ne mogu proći kao „investitori“ bez da ih netko ne priupita o porijeklu kapitala.

Kod nas , bez obzira na brdo službi, porezne ili neke druge ili agencija za sprečavanje pranja novca sve ide prilično jednostavno , potrebno je samo na „pravi“ račun uplatiti par sto tisuća ili možda koji milijun i od lopova si učas cijenjeni strani investitor.

Ali za divno čudo ipak ima i drugačijih primjera. Svi se u Hrvatskoj kunu u turizam , neprestano izrađuju nove strategije razvoja turizma a isti nam u najmanju ruku stagnira ako ne i nazaduje. Broje se noćenja kao u bivšoj Jugoslaviji , bez obzira što je noćenje zanemariv udio u prihodu od turizma. Ono što je bitno je naravno, ponuda. Vanpansionska potrošnja koja se kreće oko 10 eura po danu po glavi turista.

Više je razloga za to , prvi je da su naši turisti uglavnom europska sirotinja kojoj je kod nas jeftinije nego doma , dolaze nam razne toalettenfrau i njima slični i tu jednostavno nema sreće. Na drugu stranu dok takvi dolaze oni bogatiji, koji hoće trošiti jednostavno neće doći na destinacije gdje se okuplja sirotinja. Zvuči grubo, snobovski ali je jednostavno tako. I posljednji vrlo bitan detalj je da mi turistima osim mora i sunca baš i ne nudimo priliku za trošenje. Zanemarimo li pokušaje uvaljivanja vina koje u dućanu košta pedeset kuna u restoranima za petsto i više, široku paletu čevapčića, pizza i bureka koji nisu hrvatska autohtona jela. Još dobro i prolazimo kad se sve uzme u obzir-

Umjesto da iskoristimo činjenicu da smo zelena oaza u preprljavoj evropi, mi rasprodajemo turističke komplekse a ovih dana nam ponovo prodaju muda pod bubrege sa idejom izgradnje ne znam koliko golf igrališta. Činjenica je da će na tom golfu netko masno zaraditi ali to neće biti hrvatska država nego vlasnici tih igrališta koji će biti ili stranci ili probrani probisvjeti sa naše političke scene.

Sinoć sam ipak bio oduševljen odlaskom u Bakar. Taj prelijepi ribarski gradić kojeg su komunistički genijalci gotovo uništili izgradivši koksaru , umjesto da iskoriste činjenicu da je grad smješten u najvećem jadranskom fjordu i zaštićen je od otvorenog mora , idealna pozicija za marinu oni i danas razmišljaju kako će na mjestu srušene kosare izgraditi termoelektranu.

Kako god turistički djelatnici grada Bakra dokazali su jučer da znaju raditi i drugačije. U sklopu Margaretinog ljeta , događanja koje traje od 22. Lipnja do 04. Kolovoza sinoć je u Bakru bilo puno toga, od koncerta Marijana Bana do rekonstrukcije pomorske bitke odnosno napada mlečana na grad , od prigodnog sajma do smotre povijesnih postrojbi a sve začinjeno ljepim vremenom i mirisom friganih sardela.

Skupilo se nekoliko tisuća turista i zaista sam bio ponosan što sam Hrvat. Konačno je netko ponudio ono što treba , nisu glumatali nešto što nismo nego su turistima ponudili dio naše povijesti, slikovite odore povijesnih postrojbi i jako zgodno izvedenu pomorsku bitku praćenu pucnjavom iz originalnih topova starih tristo i više godina. Uz vatromet za kraj.

Na prigodnom sajmu nisu nuđeni uvredljivi predmeti od plastike , bižuterija na kakvu smo navikli već je netko bio dovoljno pametan da štandove ponudi lokalnim obrtnicima i kućnim radinostima tako da su se mogli kupiti kvalitetno izrađeni lokalni suveniri po pristupačnim cijenama. Kad tome pribrojimo gastronomsku ponudu primjerenu moru , ribe i plodove mora i vino dobili smo turističku ponudu kakvu bismo trebali nuditi uvijek.

Turistički radnici grada Bakra pokazali su da se može , i to pošteno bez prevara turista i sa puno uloženog truda , volje i novca jer gostu ipak treba nešto ponuditi ako želimo nešto i naplatiti. Primjerice parking je bio organiziran na platou bivše kosare i za divno čudo besplatan, dakle nije se išlo na „deranje“ turista već na organiziranje događaja koji će svi ponijeti rado u sjećanju i doći će opet.

Kad bi nam u ministarstvima a poglavito u ministarstvu turizma sjedili ovakvi ljudi od struke koji znaju posao i žele ga raditi a ne politički podobni poslušnici bez trunke znanja i stručnosti ne bi me bilo strah za budućnost Hrvatske jer doista svi možemo jako lijepo živjeti upravo od turizma a ne izmišljati toplu vodu kako to činimo danas i posljednjih dvadeset godina

 

Popaj