Prijatelj….hrvat….!!!

Pin It

Danas sam bio prilično grub prema jednom prijatelju….razlog, na facebooku je „ponosno“ objavio kako će on na referendumu glasati ZA ulazak u EU i to još potkrijepio argumentima kako to želi od 90tih s time što je htio odmah i u NATO jer bi nas imao tko braniti.

Hmm emisija želje i pozdravi. Mnogi će reći da to nije nikakav valjan razlog, da je reakcija pretjerana i neprimjerena, možda doista i je tako i onda su u pravu svi koji kažu „ Ma pusti ga kreten, budala razvaljena PTSPom „ ali….

Taj ali me vraća dvadeset godina unatrag u 90tu, 91 godinu , u vrijeme kojeg se mnogi danas niti ne sjećaju, niti spominju. U Krvavi Uskrs , barikade, klaonicu u Borovom Selu …Vukovar… Tih mjeseci i godina mnogi vršnjaci mog prijatelja zovimo ga Igor , obukli su ne odore već traperice i u najboljem slučaju maskirnu košulju , ponjeli nekakvo oružje kupljeno posuđenim novcem i otišli…Bili su sigurni da im je domovina napadnuta , da je rat iako danas ispada da su bili nekakvi međuetnički sukobi i znali su da je njihova dužnost dati neki svoj doprinos u tad prilično bezizglednom pokušaju obrane. Zbog domovine , roditelja, susjeda , svoje savjesti izaberite sami.

Moj prijatelj Igor , rođeni Zagrepčanin , purger nije osjetio ništa , ostao je doma , pa pobogu studirao je , to je itekako važno za mladog čovjeka i više nego dobar razlog za ostati doma, u toplom i sigurnom. Nije tad htio „privilegiju“ smrzavanja u nekakvom kukuruzištu u Pakracu , kao niti zadovoljstvo gubitka udova, mogućnost pogibije sa dvadeset i jednom godinom , odbacio je tako privilegirano „zadovoljstvo“ gledanja spaljenih sela i gradova kao i užitak skupljanja dijelova poginulih prijatelja, suboraca. Ne on je radije ostao doma i nastavio patiti studentskim , životom , izlaziti , loviti komade i piti pivu u kvartovskom kafiću.

Nije kao mnogi vršnjaci gubio vrijeme po rovovima već je vrijedno učio što je za svaku pohvalu i s godinama završio fakultet. Kao mladi stručnjak intelektualac zaposlio se u jednom ministarstvu i godinama dobivao jako dobru plaću za nikakav posao , pa ipak je on kompjuterski stručnjak. Da se razumijemo nisam od onih koji misle da su svi trebali ići u taj nesretni rat , dao Bog da nitko nije morao ići , ali shit happends , netko je ipak morao.

Dok su se povlašteni i privilegirani njegovi vršnjaci vukli po mnogim komisijama , lječili traume ili uzaludno tražili nekakve „privilegije“ jer eto nemaju ruku ili nogu, imaju nešto gelera dobro razmještenih u tjelu moj Igor je kako to i priliči mladom intelektualcu pozicionirao svoj status u novoj Samostalnoj , Suverenoj Hrvatskoj Državi i godinama jako dobro živio u njoj. Sve do danas , danas mu više baš i nije dobra , treba ju ukinuti ništa tu ne valja , pokrali su nas , nemamo perspektivu a u EU nas čeka spas , čeka nas vrhunski standard , med i mljeko.

Iskreno , pomalo mi je dosta tih „praktičnih Hrvata“. Gospodo , drugovi ili kako god , dobili ste Hrvatsku državu , Domovinu kao poklon , bez imalo vašeg doprinosa i truda , bez imalo Vaše želje da ju imate. Godinama ste se prema njoj ponašali kao prema bankomatu i uzimali , mislili ste da je ona valjda perpetum mobile i da je na vama samo da tražite i uzimate. Nastranu što niste bili u ratu i krvarili za nju , imali ste važnijeg posla , ali što ste to Vi osobno učinili da bude nakon rata drugačije ?

Jeste li nekako htjeli spriječiti krađu i korupciju ? Ne uglavnom ste uzimali prvi i najviše. Ovom zemljom vladaju takvi kao Vi , oni koju je nikada nisu ni htjeli , koji ju ne žele ni sada ali su u međuvremenu shvatili da bi u toj zemlji možda trebalo i raditi , da im nitko zauvjek nemože neprestano davati bez njihovog doprinosa. E sada to nevalja , hoćemo EU , tamo će biti baš dobro , mislite valjda da će Vas Evropa hraniti i toviti kao Hrvatska.

Samostalna Suverena Republika Hrvatska gospodo eurofili plaćena je jako skupo , i to ne samo u Domovinskom ratu, platile su je mnoge generacije poštenih , skromnih ali domoljubnih Hrvata kroz našu povijest i tu cijenu se ne može i ne smije podrediti Vašem komotnom konformizmu . Način na koji danas želite uvuči ovu zemlju i narod u EU je potpuno neprihvatljiv a političare koji su direktno odgovorni za sluganski pristup pregovorima treba osuditi kao veleizdajnike.

Kada bi čak i postojale čvrste garancije da ćemo u EU živjeti bolje , nikada nebih prihvatio takvu mogućnost pod uvjetima koje vi zagovarate , gubitak suverenosti i samostalnosti , pristanak na sluganstvo i asimilaciju , a pogotovo je to neprihvatljivo danas kad je potpuno jasno da u toj EU nećemo živjeti nimalo bolje i da je to sasvim sigurno.

Uostalom gospodo mislite li Vi doista , bez obzira na pravo na drugačije mišljenje i demokraciju koju također imate ne svojom zaslugom da imate nekakvo pravo odlučivati o sudbini ove zemlje ? Iako znam da ste i više nego skloni svojatati prava i zasluge , jer Vi ste najpametniji , stanite pred ogledalo i sami sebi odgovorite čime ste zaslužili pravo da zagovarate uništenje Republike Hrvatske , onako ljudski , moralno…

Želite EU, hoćete biti evropljani , pa tko Vam pobogu to brani , imate putovnice i put pod noge i povedite i ministricu Pusić sa sobom da vam pomogne u tom evropskom putu. Perspektive i boljeg standarda ima i ovdje u samostalnoj suverenoj Republici Hrvatskoj ali za to je potrebno raditi , pošteno raditi i voljeti ovu zemlju a za tako nešto vi jednostavno niste sposobni……

 

Popaj