Zadnji komentari

HDZ se rješava domoljubnih kadrova

Pin It

PODTOČKA 2. BRIŠE SE!!

Kako ste već možda doznali, Vlada Republike Hrvatske, donijela je u četvrtak 12. travnja 2018. Odluku s kojom se mijenja Odluka o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, točno ovako: “…u točki VII. Podtočka 2. Briše se.”

Ako želite znati o ćemu se radi, moje ime i prezime stoji u podtočki 2.

Sad kad je pitanje o obrazloženju, tu sam dobio samo email zamjenice Državnog Tajnika Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gdje glasi: “…Sukladno pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, a posebice poštujući ustavna načela suverene i demokratske Hrvatske koja jasno odbacuju sve oblike totalitarnog režima, naglašujući pri tome ustavne temelje državne suverenosti, između ostalog, nastale na pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, čvrsto odbacujemo svaku izjavu ili istup koji na bilo koji način podupire ili promiče svaki oblik totalitarizma.

Imajući u vidu kako su Vaše aktivnosti i istupanja unutar hrvatske zajednice Argentine kao i na društvenim mrežama povezane sa promicanjem nedemokratskog i totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske ( NDH) te kako su takve aktivnosti u suprotnosti sa Ustavnim odredbama Republike Hrvatske i hrvatskim zakonodavnim okvirom, Vlada Republike Hrvatske postupila je kako je naprijed navedeno…”                                                                             

U vezi ovih optužbi, na koje nisam dobio mogučnost da odgovorim ili da se obranim, moram reči slijedeće:

Kao prvo ne promičem nikakve totalitarne ni nedemokratske ideologije niti moje aktivnosti i izjave idu ili su ikada išle u tom pravcu.

Drugo, ako je riječ o pozdravu “Za Dom Spremni!”, taj je već od davno prestao biti simbol bilo kakvog totalitarnog procesa (ako mislimo na za dom i poglavnika spremni) i pretvorio se u povik branitelja u Domovinskom ratu. Znaći da je postao skoro simbol pobjede a ne totalitarizma.

Četvrto, u vezi proslava Desetog Travnja koje se održavaju u Buenos Aires i u drugim mjestima po svijetu, mislim da valja razdvojiti pojam proglašenja državne nezavisnosti od kasnijeg autoritarnog režima koji je u njoj vladao, kako sam uvijek rekao: slavim deseti ali ne jedanaesti.

Peto, sistem i naćin moga isključivanja iz Savjeta je primjer nedemokratičnosti i totalitarnog mentaliteta. Položiti cu žalbe i proteste kod svih zakonodavnih tjela, ne radi toga da mi se vrati položaj u Savjetu, nego da se ne pretvori u “modus operandi” eliminiranja neistomišljenika u Savjetu.

Šesto, nije moj položaj u Savjetu bio ićji poklon nego volja organizacija koje su glasale za moju kandidaturu, mislim da se  treba poštivati demokratske odluke Hrvatskih Udruga u Argentini.

Eto, takve su danas političke prilike u našoj Domovini Hrvatskoj, dugačak je jos put do slobodarskog sustava. Dugačak je put do osvjetljenja naše prošlosti. Dugačak je put, ali smo na putu, i to je dobro.

S poštovanjem

OBRISANA 2. PODTOČKA!

Mirko Hasenay