Zadnji komentari

Evo kako je Trump reagirao na izvješće koje dokazuje da nije surađivao s Rusima u miješanju u izbore 2016.

Pin It

Povodom toga predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru. On je objavio fotomontažu sebe u scenografiji popularne serije Igre prijestolja uz poruku: “Nema suradnje, nema opstrukcije. Za mrzitelje i radikalnu demokratsku ljevicu: Igra je gotova.”

Američki ministar pravosuđa William Barr objavio je u četvrtak redigiranu verziju dugo očekivanog izvješća specijalnog istražitelja Roberta Muellera od 448 stranica, javlja Breitbart.

U izvješću se raspravlja o onome što je Mueller utvrdio u vezi s nastojanjima ruske vlade da se miješa u američke predsjedničke izbore 2016. i njegovim istragama o tome je li kampanja Donalda Trumpa ušla u urotu ili se urotila s ruskom vladom u njihovim naporima. Zaključak izvješća je kako nema niti jednog dokaza ili naznake da je Trump ili bilo koji Amerikanac surađivao s Rusima u pokušaju utjecanja na predsjedničke izbore 2016. godine.

Povodom toga predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru. On je objavio fotomontažu sebe u scenografiji popularne serije Igre prijestolja uz poruku:

“Nema suradnje, nema opstrukcije. Za mrzitelje i radikalnu demokratsku ljevicu: Igra je gotova.”

Muellerovo izvješće u sažetku navodi:

“Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada shvatila da će imati koristi od mandata predsjedina Donalda Trumpa i da je radila na osiguravanju tog ishoda, te da je kampanja očekivala da će ona imati koristi od glasačkih informacija ukradenih i puštenih kroz ruske napore, istraga nije utvrdila da su se članovi Trumpove kampanje urotili ili koordinirali s ruskom vladom u aktivnostima glede miješanja u izbore.”

U izvješću se također raspravlja o deset slučajeva koje je Muellerov tim istražio o tome je li predsjednik Trump opstruirao istragu.

Barr je kazao da Mueller nije došao do tradicionalnog zaključka čije bi posljedice bile pokretanje istrage, a on i zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein, u dogovoru s odvjetnicima Ministarstva pravosuđa, zaključili su da nije bilo kaznene opstrukcije pravde.

Izvješće je redigirano na četiri kategorije informacija: Sve dobiveno tijekom postupka pravosudnog procesa; sve što bi ugrozilo obavještajne izvore i metode; sve što bi ometalo istrage u tijek i sve što bi osramotilo ili naškodilo ugledu onih koji nisu optuženi ili su periferni za istragu.

Također, izvješće opisuje napore ruskih vojnih dužnosnika povezanih s GRU-om da hakiraju računala i ukradu dokumente i poruke e-pošte od osoba povezanih s Demokratskom strankom i predsjedničke kampanje Hillary Rodham Clinton u svrhu objavljivanja tih poruka. Dobivanje takvog neovlaštenog pristupa računalima je federalni zločin. Nakon temeljite istrage tih operacija hakiranja, specijalni istražitelj podigao je optužbe na saveznom sudu protiv nekoliko ruskih vojnih časnika za njihove uloge u tim nezakonitim aktivnostima hakiranja. Te su optužbe još uvijek u tijeku, a optuženici su i dalje na slobodi.

Zaključno, izvješće napominje kako nije uočeno da je predsjednik Donald Trump u posljednje dvije godine, koliko je istraga trajala, povlačio poteze koje bi se mogle tumačiti kao opstrukcija istrage.

“Dokazi (…) ukazuju da se predsjednik htio zaštititi od istrage o njegovoj kampanji. Dokazi ne potvrđuju da je smjena Jamesa Comeya s mjesta direktora FBI-a napravljena s ciljem prikrivanju zavjere”, navodi se u izvješću.

Izvor: narod.hr/Breitbart