Zadnji komentari

Prgomet, koji je s 5,4% glasova birača postao predsjednik Gradske skupštine: ‘Čuvat ću dignitet zastupnika’

Pin It

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) poručio je u četvrtak da je bez obzira na rezultate glasovanja, tko je ostao suzdržan i tko je bio protiv, on predsjednik svih zastupnika u Gradskoj skupštini i čuvat će dignitet Skupštine i njezinih zastupnika koje su neposredno izabrali građani Zagreba.

Drago Prgomet je na današnjoj sjednici izabran s 30 glasova za i šest protiv, a 10 je zastupnika bilo suzdržano.

Opovrgnuo je da će uskoro preuzeti zagrebački HDZ. “Unutarstranački izbori u HDZ-u nas tek očekuju, oni će biti krajem godine, početkom iduće godine, a kakve će biti aspiracije pojedinih kandidata, to ćemo tek vidjeti”, poručio je Prgomet. Opovrgnuo je i tvrdnje da je riječ o unutarstranačkom obračunu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

“Ne vidim tu nikakav obračun, ne znam u čemu vidite obračun da je netko tko je bio predsjednik Skupštine otišao na važniju dužnost, a netko tko je bio predsjednik Kluba zastupnika (HDZ-a) otišao na dužnost koja je odgovornija. Dakle, nikakvog obračuna tu nema. Ljudi su dobili svoje pozicije sukladno svojim mogućnostima, znanjima i procjeni onih koji su o tome odlučivali, konkretnom slučaju Vlade, a unutarstranački izbori nas očekuju, a na unutarstranačkim izborima ćemo vidjeti što će biti, svatko se ima pravo kandidirati na svaku poziciju u HDZ-u”, rekao je.

Na novinarsku tvrdnju da ga se naziva “Plenkovićevim čovjekom” dok Andrija Mikulić to nije bio, Prgomet je rekao kako “to što tko naziva i kako zove po ulici doista nije vrijedno njegova komentara”.

Odgovarajući na daljnja pitanja, Prgomet je novinare podsjetio da prema dogovoru između HDZ-a i Kluba Milana Bandića mjesto predsjednika Gradske skupštine pripada HDZ-u. Ocijenio je da time Bandić “ne kupuje mir u većini”, nego je to pitanje političkog dogovora.

Na pitanje je li mu neugodno kad čuje snimke iz afere Agram u kojima njegov glavni koalicijski partner (Bandić) od podređenih zahtijeva da mu u Gradu zapošljavaju rođake i prijatelje, Prgomet je novinarima poručio neka to pitaju gradonačelnika.

“Dakle, ako je netko nešto kriv, za to će odgovarati, a ako nije – nije. Presumpcija nevinosti vrijedi za sve, a stil izražavanja ostavljam svakom ponaosob”, rekao je.

‘Ne znam što bih značajno trebao promijeniti’

Na pitanje što će promijeniti u Gradskoj skupštini, Prgomet je odgovorio kako ne zna što bi to značajno trebalo promijeniti jer misli da je i bivši predsjednik Andrija Mikulić (HDZ) vodio Skupštinu jako dobro. “Dakle, ne možete zabraniti nekome da iznosi političke stavove koji nekad odudaraju od jednog pristojnog ili uljuđenog stava, ali, ponavljam – moje je voditi tu Skupštinu na jedan primjeren način, uvažavajući sve kolege zastupnike”, kazao je.

“Naravno da sam prihvatio ponuđeno mjesto i ako hoćete u ovom trenutku mi nije žao”, odgovorio je Prgomet na pitanje novinara.

Ocijenio je da je parlamentarna većina u Gradskoj skupštini vrlo jasno definirana bez obzira na prozivke oporbe, a onaj tko je u oporbi također zna svoje mjesto, tako da tu nema velikih promjena ni neznanja.

Izvor: narod.hr/hina