Zadnji komentari

Matematika je bitna

Pin It

Image result for matematika

Slijede nam predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori. Bez obzira koliko bilo kandidata za predsjednika (cu)  države i tko su oni, matematika će imati zadnju riječ, ukoliko se ne zaobiđe ustav

Tijekom cijelog života od začeća do smrti  nevidljivo, sponatano, sukcesivno, prirodno ,nenametljivo, usmjeravano, svakog pojedinca, obitelji, interesne skupine, političke  stranke, političke koalicije, u svim područjima i segmentima društva, gospodarstva, znanosti, državnog ustrojstva, diljem Svijeta i Svemira upravlja (vlada) matematika, odnosno brojevi. Nije to samo računanje. Matematika je puno više od toga. Sve ono što se nekom tijekom života događa uglavnom se pripisuje sudbini. Ta sudbina je zapravo matematika. Rijetki vole matematiku i njome se bave. Djecu još od vrtića i prvog razreda osnovne škole plaše matematkom.  Matematika je bez razloga postala bauk u školama i na fakultetima. U čemu je problem? U onima koji sami ne razumiju matematiku, a druge poučavaju u tome.

U onima koji ne znaju i ne uspijevaju razotkriti “crni” plašt kojim je ta znanost umotana, ući u njenu strukturu, osvijetliti je sa svih strana, povezati sa životom, otkriti njenu ljepotu u umjetnosti, književnosti, povijesti, geografiji, bilogiji, kemiji, tehnici, informatici, kibernetici, kombinatorici, astronomiji, ekonomiji, sportu, nogometu,…i politici.

Bez matematike u politici nema ništa. Neki političari toga nisu svjesni. Mnogi od njih se tu  nalaze zato što nemaju pojma o elementarnoj matematici, a kamoli  nešto više. Studirali su tamo gdje je matemastike najmanje ili je uopće nema. 

Neki dan me nazvao jedan moj bivši učenik, koji studira pravo i pitao bili mu htjela objasniti nešto iz matematike, mislim da je statistika bila u pitanju.

Bio je očajan i rekao kako je oduvijek bježao od matematike. Učio je samo zato da mu ne pokvari prosjek. Kako nije niti pokušavo proniknuti u matematičke sadržaje, kako on to jednostavno ne može, kako svi njegovi u familiji nisu znali matematiku.

Sve to su predrasude stvarane stoljećima. Istina, kao i za sve drugo, netko ima veće predispozicije za učenje matematike, netko manje. Nitko se nije rodio s deficitom urođenih sposobnosti za matematiku.

 '' Genij - to je 10% nadahnuca i 90% znojenja u radu''  (Edison)

Genija je malo. To su posebni ljudi. Za nas obične ljude geniji su čudaci, jer ih ne razumijemo i ne shvaćamo. Ne moraš biti genije da bi znao matematiku i primijenio je u životu.

U svim područjima rada i djelovanja je politika štogod tko o tome mislio i pokušao  negirati. Paralelno s politikom ide i matematika. To samo rijetko vide i znaju.

Oni koji to vide i znaju dobro iskoriste. Rezultati ne izostaju, bilo pozitivni ili negativni. Prema izbornom zakonodavstvu gospodin Viktor D’Hondt,  belgijski advokat, profesor građanskog prava i matematičar. Godine 1878, razvio je sistem raspodjele poslaničkih mandata prilikom višestranačkih izbora. Taj sistem, koji blago favoriza jake stranke naspram slabih, nazvan je, po njemu, D'Hontov sustav ili sistem najvećih količnika (kvocijenta).  Dosta je to kompliciran sustav. Mislim, da nije niti potrebno ulaziti u njegovu strukturu, već shvatiti bit, odnosno posložiti (udružiti) se tako da za gospodina D’Honta nema posla, odnosno da minimalan broj mandata nekome, po samom pravilu i načelu prelazi.

Kako bi se to postiglo trebalo bi najprije “ugasiti” egocentričnost svakog pojedinca, egomaniju političkih stranaka i dogovoriti se tko s kim, kako i zašto. Rezultati izbora za EU parlament, zorno matematički pokazuju i dokazuju, kako su raspršenost pojedinih stranaka i strančica, odnosno ne baš dobra udruženost i tobožnje zajedništvo, da pojedine političke  koalicije nisu dobile više mandata. Možda to nekima nije niti bio cilj. Cilj im je bio da oni dobiju mandat i stvar je riješena. To se dobro vidi po ovom cirkusu koji je nastao poslije izbora.

Slijede nam predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori. Bez obzira koliko bilo kandidata za predsjednika (cu)  države i tko su oni, matematika će imati zadnju riječ, ukoliko se ne zaobiđe ustav.

Bilo bi mudro stvoriti čvrstu bazu i jaku platformu za “svojeg” kandidata. Pri tom bi trebalo zatomiti sve strasti, osobne i stranačke netrpeljivosti, predrasude, egocentričnost, eventualne  obračune i osvete, kao i dogovore ispod stola. Po principu: Mi vama predsjednika, vi nama premijera.

Nakon dugog vremena u kojem je to funkcioniralo, uz  časne izuzetke, teško se promijeniti i početi, ako nikako drugačije, onda pošteno. U našem mentalitetu je duboko ukorijenjena korupcija, klijentelizam partikularizam, politiziranje, podmetanje, mudrijašenje, ortaštvo, ognjištarenje, bizantizam, sluganstvo,…”igre bez granica”, po poznatom scenariju koji plaćaju domaći ili strani gazde.

Znam slučaj jednog visokog državnog dužnosnika, kojemu je prijetilo uhićenje, suđenje I zatvor, zbog određenih malverzacija, muljaža i kršenja zakona, kojeg je njegov šef iz private firme lansirao u politiku, sabor, pa i dalje. Bila je to višestruka  obostrana korist, jednog i drugog “močnika”, na štetu države i svih nas.

Nije to jedinstven slučaj i nakakav izuzetak. To je uglavnom pravilo. Za to i jesmo tu gdje jesmo. Zato nam se smiju svi okolo, doma i vani. Bili su drugi po svemu u bivšoj državi, odmah iza Slovenije. Sad su nas svi bivši susjedi pretekli, u svemu, osim u korupciji i klijentelizmu, protiv čega se tobože godinama borimo, a svakodnevno većina svega na tome egzistira i bogati se, na štetu građana i države.

Za to vrijeme nam se plasiraju trivijalne i benigne stvari, zapravo gluposti. Odvraća se pažnja od onoga što se radi ispod stola, što rade jaki pojedinci, pojedine institucije i vlast, na svim razinama. Bespogovorno štiti i brani svoje članove, simpatizere, rodbinu, kumove, kolege, prijatelje, tazbinu,…  Nepotizam cvate.

Matematika i tu može puno napraviti, otkriti, razotkriti, istražiti i statistički dokazati, analizirati I sintetizirati, tko je kome što, gdje radi, ima li za to uvjete, koga je “podsjeo” kad je zasjeo u fotelju kojoj nije dorastao.

Matematikom se vrlo lako i jednostavno može utvrditi tko je podoban, a tko sposoban. 

Užasno nas vrijeđaju i podcjenjuju pojedini  politički “velikani”, tobožnji neimari i nestori, kad nam javno preko TV ekrana poručuju, kako oni zapošljavaju samo sposobne, kako je  u njihovu poslovanju sve transparentno i čisto.

To je groteska, sastavljena od vodvilja, opereta, cirkusa i komedije, nastala umreživanjem, koaliranjem i političkom trgovinom, uz obligatno trošenje naših novaca, uz nezakonita saznanja od određenih službi kojima je zadatak štiti građane, jačati, održavati i braniti sigurnost svih nas.   Ta i takva saznanja i “dokazi” (SMS-ovi, hot mailovi), u najvećoj mjeri nezakoniti, lažni i skupo plaćeni, služe pojedincima, za razne ucjene, postizanje svojih osobnih ciljeva i velike prevare, koje pokrivaju krađe.

To tako biva svuda kad se udruži podzemlje i nadzemlje. Plaćaju oni koje obje strane pritišću. To su oni između njih, na zemlji, koji sve više osiramašuju, depresivni su, apatični, beznadni I jadni, bježe iz zemlje, ubijaju se i nestaju.

Koga briga. U globalnom svijetu brišu se sve granice, naročito državne, nestaju  nacionalni jezici, kultura, tradicija, prekraj a se povijest, skriva se sadašnjost, nema vizije o budućnosti, gubi se neovisnost, nestaje suverenitet, nestaju slobode i ostala temeljna ljudska prava, padamo u ropstvo.

 Čekaju se naredbe Velikih, s bilo koje strane. Glumi se demokracija. Zašto? Zašto jednostavno ne kažemo istinu. Kako  i zašto se u Americi prije naših izbora zna tko će biti predsjednik države? Zar gledaju u kristalnu kuglu? Sami od sebe radimo budale, glumatamo svi do jednoga i pravimo se kako živimo u demokratskoj, slobodnoj , suverenoj, neovisnoj, modernoj državi. Kaj god!

U međuvremenu, dok ne proradi matematika u politici, mogli bi nekoliko puta pogledati u Komediji, pa čak i pjevušiti: “Jalta, Jalta”.

Ankica Benček