Zadnji komentari

Za Komšića je načelo konstitutivnosti naroda za koje se zalažu Hrvati u BiH 'zastarjeli sovjetski koncept'

Pin It

Image result for sejdo komšić

Jedna od odrednica tog sporazuma govori o potrebi izmjene izbornog zakonodavstva kojima bi se osigurala prava konstitutivnih naroda i građana na cijelom teritoriju BiH, no Komšić je u svojoj izjavi konstatirao kako je konstitutivnost naroda "zastarjeli sovjetski koncept" čija primjena neće biti dopuštena dok se njega nešto pita

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je u četvrtak kako će se odlučno zalagati za poštovanje načela građanske zastupljenosti u izbornom procesu te je time najavio novu krizu u provedbi sporazuma o načelima funkcioniranja nove vlasti što su ga početkom mjeseca potpisali predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Jedna od odrednica tog sporazuma govori o potrebi izmjene izbornog zakonodavstva kojima bi se osigurala prava konstitutivnih naroda i građana na cijelom teritoriju BiH, no Komšić je u svojoj izjavi konstatirao kako je konstitutivnost naroda "zastarjeli sovjetski koncept" čija primjena neće biti dopuštena dok se njega nešto pita.

"U ovom trenutku manje je bitno da li su u HDZ-u BiH svjesni ili ne toga da su prihvaćanjem Mišljenja Europske komisije (o napretku u BiH) pa i deklarativnim, zauvijek nanijeli konačni poraz etničkim temeljima vlastite politike. U svijetlu činjenica HDZ-ovo i deklarativno pristajanje na Mišljenje Europske komisije u pogledu izbornog zakonodavstva, znači samo jedno. Odbacivanje zaostalog sovjetskog načela konstitutivnosti naroda, jer se Mišljenje Europske komisije naslanja na relevantne presude Europskog suda za ljudska prava", naveo je Komšić u svojoj izjavi.

Istaknuo je kako je uvjeren da će se i EU konačno decidiranije založiti za građanski koncept ustroja BiH i odustati od "etničko-konstitutivnog" jer čemu bi u protivnom služile posljednje preporuke iz Mišljenja EK.

Podsjetio je kako i jedna od presuda Europskog sud za ljudska prava o izbornom zakonodavstvu u BiH (slučaj Zornić) nalaže odbacivanje konstitutivnosti i navodi da se na to načelo u izbornom zakonodavstvu moralo pristati uslijed počinjenja genocida i etničkog čišćenja, te da je, kako Sud nalaže, došlo vrijeme da se to načelo u izbornom zakonodavstvu BiH odbaci.

"Bajkama je došao kraj i istinske europske vrijednosti su HDZ-u u političkom smislu došle glave, jer ako se Mišljenje EK bude dosljedno provodilo, eventualna promjena izbornog zakonodavstva, po preporuci Europske komisije, može ići samo u pravcu jačanja građanskog, a nikako etničko-konstitutivnog načela, načela segregacije i dodatnog jačanja diskriminacije", poručio je Komšić.

direktno.hr